Indywidualny program oddziaływania (IPO)

• Autor wątku Autor wątku MartOOsia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Więzienny program

W IPO nie ma żadnego punktu donoszenia na współwięźniów.

zerosix napisał:
np wychowawca da mu tydzień na przeczytanie książki i streszczenie jej udział w konkursach na świetlicy gra w szachy itp albo gorsze strony tego programu to np zakaz oglądania telewizji przez 7 dni nawet gdy ma się współwięzniów na celi (nie wiem akurat jak oni to robią) abo zakaz korzystania z telefonu to wszystko ma za zadania budowy psychiki osadzonego przynajmniej mi się tak wydaje co prawda mój syn nie brał udziału w programie ale powiedział mi jak wygląda on u innych skazanych wyrażających chęć na resocjalizacje

Pierwsze słyszę ;/ chyba to w jakimś poprawczaku, a nie w ZK ;P Ogólnie jest tak, że wychowawca pyta się skazanego czy czyta książki, czy ma kontakt z rodziną, czy dzwoni, jakie są relacje, czy jest odwiedzany etc. Jeżeli zachowuje się w porządku, nie uprawia grypserki, to dobrze realizuje program ;)
wg ustawy brzmi to tak:

2. Skazanego informuje się o sposobie i terminie opracowania indywidualnego programu oddziaływania , w celu uzyskania zgody na współudział w jego opracowaniu i wykonywaniu. Skazanemu przedstawia się projekt indywidualnego programu oddziaływania albo indywidualny program terapeutyczny.

§ 48. 1. Skazanego poddaje się okresowym ocenom postępów w resocjalizacji nie rzadziej niż co 6 miesięcy.

2. Oceny postępów skazanego w resocjalizacji dokonuje się także przed:

1) zmianą decyzji klasyfikacyjnej;

2) wystąpieniem do sądu penitencjarnego o zmianę rodzaju lub typu zakładu karnego, jeżeli sąd penitencjarny jest wyłącznie właściwy do wydania postanowienia w tym przedmiocie;

3) podjęciem decyzji w przypadkach, o których mowa w art. 76 § 1 pkt 5 i 6 Kodeksu;

4) nabyciem przez skazanego uprawnień do warunkowego przedterminowego zwolnienia.

3. W trakcie dokonywania oceny skazanemu odbywającemu karę pozbawienia wolności w systemie zwykłym proponuje się, w razie potrzeby, odbywanie kary w systemie programowanego oddziaływania.

§ 49. Przy dokonywaniu ocen okresowych w postępach skazanego w resocjalizacji, komisja penitencjarna uwzględnia w szczególności:

1) stosunek skazanego do popełnionego przestępstwa;

2) stopień przestrzegania przez skazanego porządku i dyscypliny;

3) stosunek skazanego do pracy;

4) charakter kontaktów skazanego z rodziną i wywiązywanie się z obowiązku łożenia na jej utrzymanie;

5) zachowanie skazanego wobec innych skazanych i przełożonych;

6) zmiany w zachowaniu się skazanego w okresie od ostatniej oceny.

Niwi też chyba nie wiesz o czym piszesz..........
Ustawa ,ustawą a program w więzieniu wygląda zupełnie inaczej!
A jeszcze jedno,nawet jak nie masz podpisanego programu i nawet grypsujesz to wychowawca też się pyta skazanego o relację z rodziną i.t.p:D

malutka200723 napisał:
jest inaczej sformułowany,mój maz też o tym wspominał

Nie piszcie bzdur, widać, że nie mieliście nawet wzoru dokumentu w dłoniach.

Ha, ha czytając te posty to już wiem czemu grypsera i lenie nie chcą "programu". Bo skoro składa się on z donoszenia na więźniów, z zakazu korzystania z telefonu i telewizji w zamian za czytanie książek i pisanie wypracowań ;-)
Kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa byleby Ci na zewnątrz wiedzieli czemu im się nie chce robić czegokolwiek, chociaż i tak prawie nic do roboty nie mają.
Trochę mi to wygląda na taką zabawę z przedszkola w "głuchy telefon", najwyraźniej niektóre osoby w dalszym ciągu w to grają.

A co to niby za kłamstwa.......bo trochę nie rozumię twojego postu?????
I w co niby grają te osoby?????

BANDZIOR' napisał:
Nie piszcie bzdur, widać, że nie mieliście nawet wzoru dokumentu w dłoniach.

A no właśnie, Bandzior, gdzie mogę przeczytać taką umowę? Tylko w ZK...? :confused:

Połóweczka napisał:
A no właśnie, Bandzior, gdzie mogę przeczytać taką umowę? Tylko w ZK...? :confused:

Jeśli poproszę wychowawcę, to pokaże mi taki dokument, dotyczący mojego Łobuziaka? Czy muszę dać się skazać?
Ja jestem tylko ciekawa, co tam jest napisane...ciągle powtarzacie, że mamy nie wieżyć IM, bo nas wprowadzają w błąd...ale jak pytamy, to WY eksperci nas wyśmiewacie.
Proszę o konstruktywną odpowiedź. Jak taki program wygląda w praktyce, jakie są zapisy, jak pomaga go realizować wychowawca i f-sze, jakie wymierne korzyści ma osadzony?
To co jest napisane w przepisach i pare dyskusji na poziomie akademickim, już przeczytałam a teraz poproszę o konkrety:)

Becia71 napisał:
Jeśli poproszę wychowawcę, to pokaże mi taki dokument, dotyczący mojego Łobuziaka?

Któż to wie, jakich sztuczek użyjesz i jak słaby może okazać się wychowawca :-)

Becia71 napisał:
Ja jestem tylko ciekawa, co tam jest napisane...ciągle powtarzacie, że mamy nie wieżyć IM, bo nas wprowadzają w błąd...ale jak pytamy, to WY eksperci nas wyśmiewacie.

Nikt Tobie nie napisze co jest w konkretnym przypadku. Jest to INDYWIDUALNY program. I w zasadzie nie powinno być dwóch takich samych programów.

A czy IM wierzyć?? To już same musicie wiedzieć. Ale czasami z wpisów tu wynika, że niektórzy swoje kobiety nieźle kręcą ...

Becia, IPO to zwykła tabelka, w której jest zadanie, kryterium, ocena - patrz strona pierwsza tego wątku.
Z tą indywidualnością Forg i tym, że w zasadzie nie powinno być dwóch takich samych programów to po prostu śmiech na sali:D Program owszem jest indywidualny, ale nie zapominaj o tym, że program tworzy się w oparciu o problemy i potrzeby skazanego, a jak wiemy problemy i potrzeby większości osadzonych są bardzo podobne, jak nie takie same tak, że w indywidualnych programach zadania jak najbardziej się powielają - no bo chyba nie powiesz mi, że jak jeden osadzony ma zadanie "utrzymywanie kontaktu z rodziną" to dla 80 tysięcy innych osadzonych takie zadanie już nie istnieje, bo zostało zarezerwowane przez tego jednego pierwszego i teraz to tylko czekać aż on wyjdzie, żeby ktoś inny mógł przejąć to zadanie po nim:D

A wszelkie oświadczenia w stylu: "Będę donosił na innych" to dziewczyny nie IPO, ale jakieś dziwne zagrania niektórych jednostek - tak jak np. zmuszanie osadzonych do podpisywania oświadczeń w stylu: "Za to, że mogę chodzić codziennie na siłownię, nie będę składał skarg na warunki panujące w celi" ...
A jeśli chodzi o negatywny stosunek grypsujących do systemu programowanego oddziaływania to bierze się on raczej stąd, że owy system jest obierany przez niektórych jako zgoda na współpracę z administracją ZK, a jak wiemy grypsujący z adm chcą mieć niewiele wspólnego...

Ostatnia edycja:

Akte napisał:
Z tą indywidualnością Forg i tym, że w zasadzie nie powinno być dwóch takich samych programów to po prostu śmiech na sali:D

Oczywiście, że śmiech na sali. Sęk w tym, że śmiech czasami zamiera na ustach. A ta sala ma jakieś ponure echo ....
Chciałem tylko zasygnalizować, że nie da się napisać co zawiera konkretny program. To wie jedynie wychowawca i osadzony (i jeszcze kilka osób, ale one od razu zapominają co zatwierdziły :-) )

Akte napisał:
A wszelkie oświadczenia w stylu: "Będę donosił na innych" to dziewczyny nie IPO, ale jakieś dziwne zagrania niektórych jednostek

Lub też zagrania samych osadzonych. "Kotku, dlaczego nie realizujesz programu? A bo wiesz, kazali mi donosić na ziomali". A prawda może być taka - "w pompce mam jakieś wypracowania, zresztą Zenek z celi mnie wyśmiał, jak mu powiedziałem, że kobieta chce, bym realizował program". I trzeba jakiś kit kobiecie ożenić, by wyjść z twarzą.

forg napisał:
Chciałem tylko zasygnalizować, że nie da się napisać co zawiera konkretny program.
(...)
Lub też zagrania samych osadzonych...
No ok, może i to chciałeś zasygnalizować, ale jakoś dziwnie to sformułowałeś, a poza tym ogólnikowo da się napisać co zawiera program - patrz strona pierwsza, no bo przecież nikt tu nie pyta o jakiś konkretny przypadek, tylko ogólnie o to jak wygląda program - przynajmniej ja tak to zrozumiałam.
A co do zagrań osadzonych - nie mówię, że takowych nie mają, ale odniosłam się do zagrań jednostek, żeby sprostować to, o czym pisały dziewczyny - że IPO to jakieś oświadczenia w stylu... itd.

... mój P też musiał podpisać zgodę i wyrazić chęć uczestniczenia w takim programie, chodził na kilkudniowy kurs po którym otrzymał certyfikat uczestnictwa w szkoleniu klub pracy - projekt współfinansowany ze środków UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, czyta książki, pisze streszczenia - dzięki temu mieliśmy np. przedłużone widzenie ;)

anusia_78 napisał:
... mój P też musiał podpisać zgodę i wyrazić chęć uczestniczenia w takim programie
To tak, ale pisząc to:
Akte napisał:
A co do zagrań osadzonych - nie mówię, że takowych nie mają, ale odniosłam się do zagrań jednostek, żeby sprostować to, o czym pisały dziewczyny - że IPO to jakieś oświadczenia w stylu... itd.
miałam na myśli oświadczenia, o których pisały dziewczyny:
Połóweczka napisał:
Podobno w IPO jest jeden z punktów programu, który grupsujący interpretują jako donoszenie na współwięźniów do służby więziennej (czyli m/w poinformowanie funkcjonariusza o nieprawidłowościach wśród skazanych). Czasem właśnie ten punkt powoduje, że nie chcą PODPISAĆ umowy przystąpienia do programu. Co o tym myślicie?
malutka200723 napisał:
jest inaczej sformułowany,mój maz też o tym wspominał
A czegoś takiego nie ma jeśli chodzi o IPO.

zapytam jeszcze tu ..
czy jeżeli ojciec moich dzieci przystapił do tego programu, to jeżeli ma wyrok 3 lat, to czy jest możliwość wyjścia po 1/2 roku ? bo coś takiego przekazał swojej mamie ..

Boże, dodaj sił ..

Indywidualny program resocjalizacyjny

Czy posiada ktoś jakieś informację na ten temat?
Podobno są programy gdzie osobą resocjalizującą może być osoba najbliższa osadzonego?

Powrót