Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam jeszcze kilka pomysłów
tylko pisząc o nich na forum nie bardzo bym chciał. Głowni zainteresowani tez tu mogą zaglądać.
Niestety dziś sobota i niewiele można zrobić
Ale w poniedziałek od rana się za to zabieram.
KAJ44 pisze ze osobiście się pojawi w tej firmie mam nadzieje że napisze nam jak to wyglądało, bo mam wątpliwości czy uda mu się spotkać z Panią Prezes Martą Undro.
Powodzenia

To zapraszam na PM tych, którzy chcą uzyskać opinię prawnika i złożyć się na to, wszelkie inne pomysły także mile widziane.

Mam tu taki ciekawy punkt regulaminu:
4.Niniejszy Regulamin może być w każdym czasie jednostronnie zmieniony przez Usługodawcę w całości lub w części. Zmiany niniejszego Regulaminu wchodzą w życie z dniem publikacji ich na niniejszej stronie WWW.

Witam

Ja także otrzymałem f-re VAT ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że f-ra jest na firmę, która nie istnieje ale przysłana została na mój adres prywatny...

NACIĄGACZE PEŁNĄ GĘBĄ !!! UWAŻAJCIE !!!

żadnych telefonów do firmy !!
kontakt - jedynie przez formularz na www ( jeżeli ktokolwiek odpowie )
Ich serwis stoi na serwerach gdzieś we Francji ( IP komputera rozsyłającego e-maile to 94.23.235.219 )
sami wyszukują bazy firm i sami je wprowadzają do swojego serwisu, wysyłają następnie do takiej firmy mail-a o potwierdzenie a i może złapie się kolejny "jeleń"
NIE POTWIERDZAJĄ POPRAWNOŚCI WPROWADZONYCH DANYCH FIRM w żaden sposób tylko wystawiają f-ry tak jak leci z bazy...

brak WIDOCZNEJ OFERTY !! na stronie głównej dopiero gdzieś tam mała zmianka o cenie w regulaminie w gąszczu innych chorych punktów regulaminu

ASPEKTY HANDLU ELEKTRONICZNEGO
Ustawa o ochronie konsumenta
wyraznie mówią o JASNEJ I WIDOCZNEJ PREZENTACJI oferowanych usług..

Ciekawe czy Prezes firmy Pani Marta Undro istnieje... warto to sprawdzić osobiście warto tez aby działalnością firmy Interactive Index Polska sp. z o.o. i ich serwisu iindex.pl zainteresowały się odpowiednie władze !! i to SZYBKO co ograniczy ilość naciągniętych osób !!!

Przygotowani z każdej strony poprzez regulaminy, które tworzą integralną całość.
Ustawa o ochronie konsumenta ich nie dotyczy, nie jesteśmy konsumentami tylko firmami.
Na pytanie jakim prawem wykorzystują dane firmy bez zgody mają przygotowaną odpowiedź:
Wysyłana poczta elektroniczna ma tylko za zadanie skierowanie firmy na stronę, dane firmy są często nieprawidłowe, niekompletne (tak było w przypadku mojej firmy) nie działają linki do stron internetowych firm, wysłanie emaila z wizytówki firmy niemożliwy, a wszystko świadomie aby tylko zarejestrować się poprawić a niejednokrotnie dodać dodatkowe dane i przejść na pakiet płatny "Biznes".

Mając już doświadczenie z innym serwisem zapoznałem się dokładnie z ich regulaminem i na początek zapytałem o ustawę o ochronie danych osobowych, odpisali jak powyżej. Uznałem, że najlepszym rozwiązaniem będzie żądanie usunięcia danych:
Witam ponownie, Jak widać nikt nie czyta dokładnie treści korespondencji jaką wysyłam. Nie mam zamiaru spierać się i udowadniać czegokolwiek. W trybie natychmiastowym żądam usunięcia danych mojej firmy z Waszej bazy. podpis
pomogło, odpisali:
Wręcz odwrotnie. Nigdzie nie napisał Pan że oczekuje usuniecia swoich danych a jedynie na podstawie ustawy o ochronie danych osobowych sformuował pan zarzut pod tytułem >>Nie dopełniono powyższego<<, czego , jak zapewne juz Pan się przekonał polskie prawo nie wymaga. Natomiast, prosta prośba = prosta odpowiedź: Proszę bardzo. Dane firmy oraz adres e-mail Usunięte.
Faktycznie pod przesłanym linkiem nie ma już danych firmy, ale w dniu dzisiejszym po raz kolejny otrzymałem email o treści identycznej jak pozostałe firmy z nowym linkiem do nowej prezentacji firmy. Tym razem po uprzednim usunięciu danych i potwierdzeniu tego faktu z ich serwera w poczcie elektronicznej nie jest to nic innego jak SPAM, nie zamówiona korespondencja. Poinformowałem ich o tym i oczekuję na odpowiedź.
Korespondencję można wysyłać tylko poprzez formularz na stronie internetowej, ale jest też adres fax@info.iindex.pl z którego nie wraca korespondencja z automatu a można zapisać korespondencję wysłaną
Nie ma co się oglądać tylko wszystko zapisać i zbierać jako dowody, dane ze strony ich serwisu najlepiej wydrukować jako plik pdf. z datą wykonania wydruku, każda informacja może być przydatna.
Odnośnie serwera katalogu (ciekawe gdzie był przed 13.01.10.):
Strona została uruchomiona w środę, 13 stycznia 2010. Serwer iindex.pl znajduje się w Roubaix we Francji. Serwer znajduje się w sieci OVH. Iindex.pl korzysta z programu Google AdSense dla wydawców i Google Analytics dla statystyk.

Pomysł z uzyskaniem opinii prawnej jest jak najbardziej wskazany, regulaminów nie pisał laik, a odpowiedzi tutaj cytowane wskazują, że są pewni swego. Zwracając się o poradę prawną warto zapytać jak wymieniane w korespondencji:
że brak wpłaty pociąga za sobą następujące konsekwencje :
- wpisanie do Krajowego Rejestru Długów,
- skierowanie sprawy do sądu,
- skierowanie do firmy windykacyjnej,
- wezwanie do zapłaty, opłata karna 50 zł,
- odsetki karne 20%
oraz
Oczywiście ma Pan/Pani pełne prawo złożyć zawiadomienie do Prokuratury czy też na Policję, jednak mamy nadzieję, że jest Pan/Pani świadomy/świadoma odpowiedzialności za takie zgłoszenie zgodnie z Art. 234. oraz Art. 238. Kodeksu Karnego. Scigania z tych artykułów my będziemy niewatpliwie w takim wpyadku wymagać od Prokuratury oraz Policji.
jak się ma powyższe do: http://www.egzekucja.info.pl/grozenie.html

Na potrzeby Waszych firm możecie założyć darmowe forum np: http://www.phorum.pl/, forum zamknięte tylko dla firm, które otrzymały faktury, konta użytkowników forum może weryfikować i aktywować administrator po zweryfikowaniu przesłanej faktury i danych firmy na stronach katalogu.

tak na marginesie: Dla "leniwych" przy zapoznawaniu się z regulaminami polecam opcję w przeglądarkach Edycja/Znajdź i wpisanie skrótów słów "zł", "umow", "oświad", "wypow", "zawa", "płatnego" znajdziecie zapisy, które określają te najważniejsze części regulaminu, które mogą Was w przyszłości drogo kosztować.

Ja rowniez otrzymalem faktury i to dwie. Roznia sie tylko drobiazgami w nazwie firmy (cudzyslow). Jutro udaje sie do rzecznika ochrony konsumenta i na policje. Mysle, ze trzeba zebrac sily i wspolnie z nimi walczyc.

Jak wyszperałem, Interactive "działa" od 16.11.2009r - data wpisu do KRS!

Gdyby takie metody były dozwolone, każdy mógłby wpisać każdą firmę do swojego serwisu i rozsyłać faktury.

Zawiadomienie o przestępstwie do prokuratury jest obowiązkiem każdego obywatela i nie jest karalne, a straszenie, że takie zawiadomienie może podlegać karze jest karalne!
Upowszechnianie danych firm na pewno podlega przepisom. Wiele firm w nazwie posiada imię nazwisko właściciela, a upowszchnianie danych osobowych bez zgody zaiteresowanego jest karalne. Istnieje coś takiego jak "wada zawarcia umowy" i na tej podstawie umowa może być rozwiązana. Również umowa zawarta "pod przymusem" jest nieważna.
Przysłanie do mnie maila z klauzulą , że "nie jest to oferta w rozumieniu przepisów" nie oznacza, że nie jest to oferta skoro uzupełnienie danych w ich serwisie oznacza, jak piszecie [?] zawarcie umowy i to związane z kosztami. Wobec tago jest to oferta i to mająca wady prawne, ponieważ nie określa szczegółowo przez jaki okres usługa jest bezpłatna, a od kiedy płatna i w jakiej wysokości. Mail i regulamin jest nieprecyzyjny i jak widać wprowadza w błąd.
Poszkodowani, moim zdaniem moga wystapić o odszkodowanie za straty moralne, wprowadzenie w błąd, zastraszanie, rozsyłanie spamu, itp.
pozdrawiam

Poczekajmy na opinie prawnika, chodzenie na policję czy zgłaszanie do prokuratury bez podania konkretnej podstawy prawnej jest bez sensu, do ochrony konsumentów też nie ma po co się zwracać bo osoba prowadząca działalność nie jest konsumentem.

Osoba prowadząca działalność jest również osobą prywatną, a zasiągnięcie opinii u rzecznika nic nie kosztuje. Rozmawiałem prywatnie z prawnikiem i radził, aby szybko działać, żeby zrobić szum koło tego. Oprócz tego dobrze byłoby działać wspólnie.

Proszę czytać wcześniejsze posty, pisałem już, że zwróciłem się z pytaniem do rzecznika i dostałem odpowiedź, że skoro jestem przedsiębiorcą to mam się zwrócić do prawnika, oni pomagają tylko w sprawach konsumenckich.
Wspólne działanie też zaproponowałem, zapraszam na PM.

Przećwiczyłem troszkę zarówno serwis jak i jego regulamin i w mojej opinii, macie nieciekawie:

Rzecznik praw konsumenta oraz wszelkie zapisy konsumenckie - czyli rownież te o szczegółnych warunkach sprzedaży konsumeckiej - czyli uprawnienie do rezygnacji w ciągu 10 dni itp nie maja tu zastosowania bo, Kodeks Cywilny wyraźnie precyzuje Art. 22^1. Za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową.

A więc nie przedsiębiorcy.

Za darmo? No pewnie ze za darmo - nie zauważyliście takiego dualizmu w ich działaniach ? najpierw zakładasz profil - każdy musi aktywować swój profil kodem aktywacyjnym itp.

Ok, więc jest profil za darmo. Czy coś jeszcze jest za darmo ?

Wg regulaminu reklamowego :
2."Standard" jest pakietem domyślnym, uaktywnianym automatycznie wraz z chwilą Rejestracji. Obejmuje wyłącznie następujące dane, uzupełniane przez Usługobiorcę podczas Rejestracji: Nazwa Firmy, Ulica, Miasto, Kod pocztowy, KRS, EDG, NIP, Regon, Nazwisko reprezentanta, jeden numer telefonu.

Jesli poszalałeś(poszalałaś) i wypełniłeś wszystko jak leci to oczywiście właczył ci sie pakiet biznes.

A wiec co pomoże Policja czy Prokuratura? Jeśli powiesz ze zaakceptowałeś regulamin - bez jego czytania - to już nie ma przestępstwa - musiałbyś powiedzieć, że nie zaakceptowałeś regulaminu - a to, jak ćwiczyłem na serwisie jest fizycznie nie możliwe - musisz ten regulamin zaakceptować dwukrotnie raz przy zakładaniu profilu a pozniej przy edycji prezentacji - a wtedy to TY obrywasz kodeksem karnym : Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę itd. i na dodatek jeszcze mozesz oberwac przez : Art. 238. Kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono,

To co ważne, zgodnie z ustawą o zawieraniu umów na odległość - odstapienie od umowy jest skuteczne tylko wtedy gdy oswiadczenie o tym nadejdzie wczesniej niż samo potwierdzenie umowy. W tym wypadku potwierdzasz umowę kliknieciem - wiec teoretycznie musialbyś osiwadczenie wysłać zanim kliniesz zatwierdzanie prezentacji.

Możesz podejmować próby rozwiązania umowy czy odstapienia od umowy ale jak widze skutecznie rownież i to zabezpieczyli - odstapisz od umowy - obrywasz karą umowną - opłatą za cały okres umowy - a wiec za 3 lata !

Oczywiscie również mają opłatę za każdorazowe wysłanie wezwania - i to niestety również jest zgodne z prawem - moga ci wysyłać nawet kilka wezwań dziennie - i za kazde naliczac opłatę 50 zł - i tego typu praktyki rownież były przedmiotem dyskusji i faktycznie w odniesieniu do konsumentów zostały znacznie obcięte - urzad ochrony konsumenta tu skutecznie walczy - ale to TYLKO w odniesieniu do konsumentów - a nie w odniesieniu do stosunków pomiędzy przedsiębiorcami. Acha, wydaje mi się równiez, że jesli się spoźnisz z oplaceniem faktury - nawet o 1 dzień - a wiec dasz im uprawnienia do naliczania odsetek - w sumie banalne 53 grosze dziennie - i nawet jesli opłacisz fakturę - to mogą zaczać Cię scigać takimi samymi wezwaniami do zapłaty - kazdorazowo platnymi 50 zł - nawet o te głupie i smieszne 53 grosze.

Ach - jeszcze oplaty karne za winykację - wystarczy ze skierują sprawę do prawnika czy nawet dowolnej firmy windykacyjnej ( a przeciez to tez nie jest koncesjonowane) , który/która podejmie windykacji, czyli np. wysle jeden list z wezwaniem do zapłaty i wystawi za to rachunek na powiedzmy takie drobne 1000 zł (np sie dogadają i cos skapnie i jednemu i drugiemu) - maja prawo was obciązyć tymi kosztami.

Oczywiście nie bede tu wspominał, ze jak skierują sprawę do sadu - a widać ze majadobrych prawników - to na bilety, dojazdy ( juz nie wspominajac o ksztach ich prawników jesli przegracie) stracicie duuuużo wiecej - a to przecież wierzyciel jest uprawniony do składania pozwu o zapłatę.

Tak sobie podsumujmy wstepnie:

nie płacimy : naliczą nam 30 wezwań po 50 zł = 1500 zł , naliczą nam opłaty za windykację powiedzmy tak lekko 1000 zł , skieruja sprawę do sądu - nakaz zapłaty sąd wyda pewnie zaocznie a zapłacimy ekstra za ich " zastepstwo procesowe " powiedzmy 1000 zł ... i to tak tylko po tych grubych liczbach razem z poczatkową kwotą cos koło 5000 zł , a niech tych wezwań będzie nie 30 a 60 ? polecony kosztuje cos koło 4 zł , 1000 % przebitki i to zgodnie z prawem .

Przypomina mi to sms365.pl - tu też są jaja w oplatach - pożyczajac 200 zł jak czegokolwiek co jest w umowie zpaisane małym druczkiem nie dopilnujesz to mozszesz po miesiacu mieć do zwrotu nawet 500 zł i to tez zgodnie z prawem i uokik tez nie za bardzo moze na razie cos z tym zrobić.

Reasumując - patrząc na problem to muszę powiedzieć, że macie na prawdę niewielkie szanse cos zdziałać a zagrożenia są baaaardzo poważne.

garczyk - a tobie to tak od serca - nie wydaje mi się by takie typy pozwoliły sobie na wystawienie faktury bez posiadania jakichkolwiek śladów po tobie na ich serwisie . To by ich wystawiało na odstrzał - a jak widać pilnują każdego szczegółu.

wainfobroker - widzisz, napisali tobie, ze czytaja uwaznie to co pisze sie do nich - i ty pokazaleś nam tu , że faktycznie to raczej ty nie do konca kumasz o czym piszesz . zacytowałeś fragment ich maila "Oczywiście ma Pan/Pani pełne prawo złożyć zawiadomienie do Prokuratury czy też na Policję, jednak mamy nadzieję, że jest Pan/Pani świadomy/świadoma odpowiedzialności za takie zgłoszenie zgodnie z Art. 234. oraz Art. 238. Kodeksu Karnego. Ścigania z tych artykułów my będziemy niewatpliwie w takim wypadku wymagać od Prokuratury oraz Policji." Przecież nie napisali sobie tego ot tak. Pewnie im napisałeś, że chcesz złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa do prokuratury - wiec Ci napisali - zreszta zgodnie z tym co sam napisałem powyżej - ze to raczej ty w takim wypadku mozesz też oberwać - oni użyli art 234 - może i słusznie - człowiek sie całe zycie uczy :) W sumie mozna by tu uzyc całego zakresu Art 233-238 KK.

pozdrawiam wszystkich

KRD nie mam podpisanej umowy z tą firmą
Zapis ze tam zostaniemy umieszczeni jest bezpodstawny na dzień dzisiejszy.

Panu krokodylkowi dziekujemy za porady. Ogólnie najlepiej zapłacić i zapomnieć bo przecież wszystko jest zgodne z prawem i zasadami etyki w biznesie. Ciekawe ile zapłacili za ten post, a być może nawet panie krokodylek jesteś ich pracownikiem?

karolr-73 napisał:
KRD nie mam podpisanej umowy z tą firmą
Zapis ze tam zostaniemy umieszczeni jest bezpodstawny na dzień dzisiejszy.

Czy za to grożą im jakieś sankcje ze strony KRD?

Spoko dominikZL, możesz poprosić KRD ew. o wezwanie ich do zaprzestania posługiwania sie skrótem KRD czy co oni tam piszą. Niestety, chyba jak długo nie napiszą Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej S.A. , to nie naruszają w żaden sposób prawa do nazwy.

A jak podpiszą umowe z KRD BIG S.A. i cię tam zamieszczą to nie podpiszesz żadnej umowy o uslugi telekomunikacyjne. A jak zamiast tego dopiszą cię do infomonitor to nie dostaniesz zadnego - nawet najmniejszego kredytu itp. I jeszcze, nawet jak zapłacisz, pozostaną ci o tym wspomnienia na kilka lat.

I to również napisali w regulaminie ....

21.W przypadku braku zapłaty zaległości finansowych w terminie określonym w wezwaniu ostatecznym do zapłaty, Usługodawca może przekazać sprawę odzyskania wierzytelności firmie windykacyjnej, a także - po spełnieniu wymogów formalno-prawnych - przekazać informację gospodarczą o zadłużeniu Usługobiorcy do jednego z działających w Polsce Biur Informacji Gospodarczej (BIG).
22.W wypadku powstania okoliczności opisanych w poprzednim punkcie, Usługobiorca wyraża zgodę na przekazanie danych Usługobiorcy oraz innych informacji niezbędnych do skutecznej egzekucji należności. Usługobiorca zostanie poinformowany osobnym pismem o fakcie przekazania zaległości finansowych oraz danych Usługobiorcy firmie windykacyjnej, które należy również traktować jako wezwanie do zapłaty podlegające opłacie administracyjnej zgodnej z niniejszym regulaminem oraz podlegające opłacie administracyjnej stanowiącej równowartość opłat za ww. działania.

I jeszcze im za to zapłacisz :(

Współczuje ale nie zmienia to faktow....

krokodylek co ty tutaj robisz?
my szukamy rozwiązania problemu z nie uczciwą firmą
to że mamy pod góre wiemy dobrze dołować nas nie musisz
masz pomysł na rozwiązanie takiej sytuacji czy jesteś ich rzecznikiem?

krokodylek zupełnie bezinteresownie przekonuje nas żebyśmy zapłacili i w ten sposób mieli spokój ;)
Na fakturze powołują się na KRD

Kod:
USTAWA
z dnia 14 lutego 2003 r.
o udostępnianiu informacji gospodarczych
Art. 37.

1. Kto przekazuje do biura nieprawdziwą informację gospodarczą, podlega grzywnie do 30 000 złotych.

Ponadto piszą o "niezwłocznym" wpisaniu do KRD a warunki są jasno określone:
Kod:
Przedsiębiorca może przekazać do biura informacje gospodarczą, gdy spełnione są następujące warunki:

* łączna kwota zobowiązań przedsiębiorcy wynosi co najmniej 500 zł,
    * łączna kwota zobowiązań konsumenta wynosi co najmniej 200 zł,
    * świadczenie jest wymagalne od co najmniej 60 dni,
    * upłynął co najmniej miesiąc od wysłania przez przedsiębiorcę listem poleconym, na adres dłużnika, wezwania do zapłaty zawierającego ostrzeżenie o zamiarze przekazania do biura
    * Odebranie przez dłużnika wezwania nie jest warunkiem koniecznym do umieszczenia go w KRD

Ostatnia edycja:
Powrót