K
karolr-73
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 57
jestem za. Ile to kosztuje?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Wysyłana poczta elektroniczna ma tylko za zadanie skierowanie firmy na stronę, dane firmy są często nieprawidłowe, niekompletne (tak było w przypadku mojej firmy) nie działają linki do stron internetowych firm, wysłanie emaila z wizytówki firmy niemożliwy, a wszystko świadomie aby tylko zarejestrować się poprawić a niejednokrotnie dodać dodatkowe dane i przejść na pakiet płatny "Biznes"."Gromadzenie danych firmowych, nie podlega w zaden sposób ustawie o ochronie danych osobowych:
GIODO Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych - Czy informacje o podmiotach prowadzących działalność gospodarczą podlegają ochronie wynikającej z przepisów ustawy o ochronie danych osobowych?
Również, gromadzenie danych ze źródeł publicznie dostępnych nie podlega ustawie o ochronie danych osobowych :
GIODO Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych - Czy zgodne z ustawą o ochronie danych osobowych jest tworzenie na podstawie informacji ze źródeł powszechnie dostępnych różnego rodzaju baz danych (np. baza dziennikarzy)? "
pomogło, odpisali:Witam ponownie, Jak widać nikt nie czyta dokładnie treści korespondencji jaką wysyłam. Nie mam zamiaru spierać się i udowadniać czegokolwiek. W trybie natychmiastowym żądam usunięcia danych mojej firmy z Waszej bazy. podpis
Faktycznie pod przesłanym linkiem nie ma już danych firmy, ale w dniu dzisiejszym po raz kolejny otrzymałem email o treści identycznej jak pozostałe firmy z nowym linkiem do nowej prezentacji firmy. Tym razem po uprzednim usunięciu danych i potwierdzeniu tego faktu z ich serwera w poczcie elektronicznej nie jest to nic innego jak SPAM, nie zamówiona korespondencja. Poinformowałem ich o tym i oczekuję na odpowiedź.Wręcz odwrotnie. Nigdzie nie napisał Pan że oczekuje usuniecia swoich danych a jedynie na podstawie ustawy o ochronie danych osobowych sformuował pan zarzut pod tytułem >>Nie dopełniono powyższego<<, czego , jak zapewne juz Pan się przekonał polskie prawo nie wymaga. Natomiast, prosta prośba = prosta odpowiedź: Proszę bardzo. Dane firmy oraz adres e-mail Usunięte.
orazże brak wpłaty pociąga za sobą następujące konsekwencje :
- wpisanie do Krajowego Rejestru Długów,
- skierowanie sprawy do sądu,
- skierowanie do firmy windykacyjnej,
- wezwanie do zapłaty, opłata karna 50 zł,
- odsetki karne 20%
jak się ma powyższe do: http://www.egzekucja.info.pl/grozenie.htmlOczywiście ma Pan/Pani pełne prawo złożyć zawiadomienie do Prokuratury czy też na Policję, jednak mamy nadzieję, że jest Pan/Pani świadomy/świadoma odpowiedzialności za takie zgłoszenie zgodnie z Art. 234. oraz Art. 238. Kodeksu Karnego. Scigania z tych artykułów my będziemy niewatpliwie w takim wpyadku wymagać od Prokuratury oraz Policji.
karolr-73 napisał:KRD nie mam podpisanej umowy z tą firmą
Zapis ze tam zostaniemy umieszczeni jest bezpodstawny na dzień dzisiejszy.
USTAWA
z dnia 14 lutego 2003 r.
o udostępnianiu informacji gospodarczych
Art. 37.
1. Kto przekazuje do biura nieprawdziwą informację gospodarczą, podlega grzywnie do 30 000 złotych.
Przedsiębiorca może przekazać do biura informacje gospodarczą, gdy spełnione są następujące warunki:
* łączna kwota zobowiązań przedsiębiorcy wynosi co najmniej 500 zł,
* łączna kwota zobowiązań konsumenta wynosi co najmniej 200 zł,
* świadczenie jest wymagalne od co najmniej 60 dni,
* upłynął co najmniej miesiąc od wysłania przez przedsiębiorcę listem poleconym, na adres dłużnika, wezwania do zapłaty zawierającego ostrzeżenie o zamiarze przekazania do biura
* Odebranie przez dłużnika wezwania nie jest warunkiem koniecznym do umieszczenia go w KRD