Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jest ktoś z Jeleniej Góry? można osobiście złożyć wizytę pani Undro i zobaczyć co ma do powiedzenia w tej sprawie

DominikZL napisał:
Pytanie czy odbierają dla nich korespondencję?
Z tym NIPem to ciekawa sprawa bo REGON niby się zgadza a do uzyskania nr REGON chyba trzeba mieć najpierw NIP.

Do momentu otrzymania nr NIP numer REGON służy jako pomocniczy z tego co mi wiadomo.

Najpierw otrzymuje się Regon, a dopiero potem NIP.

karolr-73 napisał:
co byś zrobił na naszym miejscu?

I tak mnie tutaj nikt nie słucha tylko się nakręcają co to zrobią prokuratura do spółki z US. A prawda jest taka że najprawdopodobniej nic nie zrobią a o konsekwencjach takich ruchów pisałem także.

Cytat:
Uprzejmie informuję, iż Pani Marta Undro, prowadząca działalność gospodarczą pod nazwą „INTERACTIVE INDEX POLSKA” Sp. z o.o.

a to proszę wybaczyć spowodowało że prawie spadłem z krzesła ze śmiechu

No ładnie, na Moderatora to aż nie przystoi tak komentować i wyśmiewć się z osób które są w takiej sytuacji.Uważam ze każdy powinien na własną ke prowadzić własne śledctwo i wymieniać się informacjami, komentarze że moderator spada ze śmiechu z krzesła to tylko świadczy o portalu który zatrudnia osoby na tym stanowisku chyba darmo, bu o mnie Pan to już by nawet darmo nie pracował.

Dokładnie tak. To bezpłatne forum i każdy wyłącznie pro bono pomaga innym. Nikt z nas wbrew temu co się większości userów wydaje nie zarabia ani złotówki dzięki temu forum.

A co przystoi a co nie to już zupełnie inna kwestia. Dajmy na to ja uważam, że nie przystoi pisać oczywiście błędnych rad. A to co pan/pani napisał/a jest totalnie błędne w tym zakresie w jakim zacytowałem.

babciadrybcia napisał:
Co ustaliłem , jest taka firma z takim danymi nip zgodny, tylko jedna kwestia jest zgłoszona ale nie jest jeszcze płatnikiem VAT więc nie może wystawiać Faktur.Bardzo proszę o pisanie prawdziwych informacji a nie wyssanych z palca, albo gdzieś zasłyszanych.

Czyli te faktury są wystawione bezprawnie, z tego co wiem mogą wystawić tylko zwykły rachunek.

do Moderatora
Proszę powiedzieć co pan/pani zatem radzi zrobić w naszej sytuacji.

Nie pytaj !!! bo Moderator nie jest ekspertem w sprawach prawnych i spada ze stołka czytając nasze posty

Pasqd ma racje

każdy z nas szuka pomocy w różnych miejscach
każdy docieka kto to jest na własną rękę
docierają sprzeczne informacje chaos informacji
każdy z nas jest wk... na maxa :mad::mad:
ja przeczytałem regulamin ale nie ten i jestem zły na siebie że nie sprawdziłem firmy co to za jedna
zawsze miałem nosa do tego a teraz dałem się zrobić w karolka
po 15 latach intuicja zawiodła czujność osłabła czas na urlop

ale do rzeczy
nikt z nas nie ma żadnego dokumentu żadnej informacji na papierze że dana firma działa legalnie czy nie. Czy jest płatnikiem VAT czy nie.
na dodatek nie ma żadnej instytucji stowarzyszenia nikogo kto pomagał by przedsiębiorcom w sporach jakichkolwiek
w starcu z konsumentem jesteśmy przegrani z z urzędami nie mamy szans. w zaistniałej sytuacji możemy mieć więcej kłopotów z tą fakturą niż tylko czy ja zapłacić czy nie.
zaksięguje a urząd uzna ją za fałszywą leże, nie zaksięguje nierzetelnie prowadzę księgę można ją podważyć jeszcze lepiej.
A jeszcze lepszy przepis
koszt nie poniesiony jest dochodem - czyli darmowa reklama (a też ma jakąś wartość) zaksięguj ją po stronie przychodów firmy (tylko ile?)

wniosek nasuwa mi się jeden
otwieram fabrykę podków i kapsli dla ludzi zrobionych w konia lub nabity w butelkę.

ale poważnie

dokumenty kto ma jakiś papier na te firmę? do prokuratury możemy iść ale z czym z zawiadomieniem?
Brak nam dowodów popełnienie przestępstwa
UKS sprawdzi firmę ale da nam papier żebyśmy się mogli nim okazać podczas sprawy o zapłatę? Poza tym takie sprawy odbywają się bez obecności zainteresowanych stron dostajesz wyrok z nakazem płatniczym.
Komornikowi co pokażemy? Zresztą nie musimy on i tak to wyegzekwuje powie tylko że możemy na niego skargę wnieść lub wytoczyć sprawę cywilną wierzycielowi o zwrot.

Po prostu mamy przesrane na całej linii

a jeszcze zmiana przepisów no jak dobrze pójdzie to może za 2 lata ale i tak prawo nie będzie działało wstecz.

Pomocy sensownej potrzebujemy.
:(

von_ski1 napisał:
do Moderatora
Proszę powiedzieć co pan/pani zatem radzi zrobić w naszej sytuacji.

Nie wdawać się w żadne awantury i jeżeli taka faktura zostaje do Państwa przysłana zapakować ją do koperty, napisać Szanowni Państwo, w załączeniu zwracam wystawioną przez Państwa fakturę. Oświadczam że jej nie uznaję i że została wystawiona za usługę której nigdy nie zamawiałem. Z poważaniem....

List wysłać jako polecony, do jego kopii przyszyć dowód nadania i tyle.

Proszę mi wierzyć, ta firma nie pójdzie z taką sprawą do sądu chyba że na przysłowiową pałę.
Musiałaby udowodnić, że faktycznie zawarła umowę z osobą uprawnioną do reprezentacji państwa firmy.
Nie ma sensu wdawać się w tym miejscu nawet w rozważania czy takie elementy umowy jak cena mogą być wprowadzane regulaminami.

Ostatnia edycja:
I to mi się podoba Pania Moderato, z sensem i na temat, tym bardziej że napisałem firma jeszcze nie zgłosiła NIP-u 1 do właściwego US i nie ma prawa naliczać podatku VAT tym bardzej FV tylko rachunek.Więc najprostrzą sprawą jest odesłanie z takim uzasadnieniem.

Po tym co zostało opisane w sieci, dziwią mnie już te dywagacje: płacić - nie płacić, księgować - nie księgować, szukać IIP - nie szukać.... Od "szukania" jest policja, prokuratura, US. Jeśli istnieją wątpliwości, a istnieją - należy je zgłosić do odpowiednich organów, a fakturę, jak radzi Kolega Moderator - odesłać do pani prezes na adres podany na fakturze ze wskazaną adnotacją. Podejrzenie popełnienia przestępstwa można również składać na policji czy w prokuraturze właściwej dla miejsca siedziby firmy która fakturę otrzymała.

Panie Pasqud, Pan nie daj takich rad, żeby odsyłać jedyny dowód w sprawie. Pana komentarze sprawiają wrażenie współpracy z IIP, podobnie jak krokodylka.
Wymyślił Pan sobie tak, że dany jeleń albo zapłaci za trefną fakturę, albo ją odeśle do nadawcy. To bardzo głupi pomysł, z którego IIP bardzo się cieszy.

Stefanescu napisał:
Panie Pasqud, Pan nie daj takich rad, żeby odsyłać jedyny dowód w sprawie. Pana komentarze sprawiają wrażenie współpracy z IIP, podobnie jak krokodylka.
Wymyślił Pan sobie tak, że dany jeleń albo zapłaci za trefną fakturę, albo ją odeśle do nadawcy. To bardzo głupi pomysł, z którego IIP bardzo się cieszy.

Dowód na co?

Stefanescu, zrób sobie ksero faktury, kopię pisma do pani prezes, podepnij dowód nadania.
Pozdrawiam.

Nie osądzajmy pochopnie krokodylek miał kilka zapisanych postów to było ewidentne że dopiero się zalogował i struga wariata ,, a moderator ma tych postów wiele więcej i nikt tak od zaraz nie zostaje moderatorem.Spokojnie pracujmy nad tą sprawą i wymieniajmy się informacjami.

tym bardziej że napisałem firma jeszcze nie zgłosiła NIP-u 1 do właściwego US i nie ma prawa naliczać podatku VAT tym bardzej FV tylko rachunek.Więc najprostrzą sprawą jest odesłanie z takim uzasadnieniem. A czy mamy na to jakiś dokument na piśmie?
Ja jutro jadę do UKS- do Pana, który udzielił mi informacji o tym, że nie mają w bazie takiego Nipu- żeby dał mi to na piśmie (obiecał wysłać maila, ale ja już nie wierzę w pocztę elektroniczną) co na papierze z pieczątką to ma jakąś moc prawną.

Nie. To tylko takie pokutujące w naszym kraju chyba od zaborów przeświadczenie.

A co zrobić jeśli zamówiono wykonanie strony www a tymczasem na pieczątce tej firmy co prawda jest NIP i REGON pasujący do tego w spisie GUSu ale już pozostałe dane to nie bardzo.Na pieczątce jest nazwa INFO EXPRES i adres Warszawski a w spisie widnieją dane agenta ubezpieczeniowego adres z innego województwa? Czy mimo wszystko zamówienie jest ważne? Czy nie będę miała problemów w Urzędzie skarbowym po zaksięgowaniu wydatku?Prowadzę jednoosobową działalnosć.

Powrót