Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pasqud napisał:
Ano właśnie nie. Proszę przeczytać moje pierwsze posty w temacie.
Do sądu nie ma sensu iść z tym. Pewnie, wygrać sprawę o ustalenie to pikuś by było ale co z tego? koszty państwo poniosą a nie ma jak odzyskać bo firma nic nie ma.
Oni do sądu też nie pójdą bo koszty pozwu poniosą a wygrać niewiarygodnie wręcz ciężko by było...

- Puchatku?
- Tak Prosiaczku
- Nic- rzekł Prosiaczek biorąc Puchatka za łapke - Chciałem się tylko upewnić czy jesteś..............,wiem napewno że nie jesteś Pan ani Puchatek ani Prosiaczek, tylko Karbowy który pilnuje regulaminu by go nie złamać. Jak narazie w moim przekonaniu to my, nawet wydaje sie to chaotyczne,przekazaliśmy sobie więcej informacji dotyczącej tej sprawy niż Pan, więc niech pozostanie tak jak jest, Pan będzie usuwał linki, a my będziemy wymieniać się informacjami. Tak będzie najlepiej

Baster dzięki za rzeczowe wyjasnienia.

babciadrybcia napisał:
Jak narazie w moim przekonaniu to my, nawet wydaje sie to chaotyczne,przekazaliśmy sobie więcej informacji dotyczącej tej sprawy niż Pan, więc niech pozostanie tak jak jest, Pan będzie usuwał linki, a my będziemy wymieniać się informacjami. Tak będzie najlepiej

niestety ale popieram ;) damy rade i tak a jak ktoś nie ma ochoty pomóc to niech nie przeszkadza chociaż i jak sądzę posty tej laski vel crain38 tez powinny zniknąć bo wiadomo że to ściema i wprowadzanie w błąd

Ależ nie ma problemu. Jeżeli jest taka Państwa wola absolutnie nie muszę wypowiadać się w tym temacie. I tak, regulaminu będę przestrzegał. I Państwo także, nawet jeżeli tego także nikt nie przeczytał ;)

I na koniec - moje wypowiedzi miały jedynie uchronić Państwa przed niepotrzebnymi kosztami i stratą czasu. Nadal pokutuje jednak przekonanie, iż jeżeli nie będzie się angażowało US czy prokuratury to jest źle.
Tracicie Państwo czas, energię i pieniądze na sprawę która jest błaha i z łatwością można się z niej wyplątać.
Jednakże to jest Państwa czas, energia i pieniądze i zrobić z nim możecie co chcecie.
Składać zawiadomienia, chodzić na przesłuchania, ponosić koszty procesu cywilnego o ustalenie.
Wolą Państwo zamiast porady stworzyć z tego wątku grupę terapeutycznego wsparcia i swoistą ścianę płaczu, uszanuję taką wolę.

Pozdrawiam wszystkich Państwa serdecznie. I proszę nie doszukiwać się w moich słowach złośliwości czy złych intencji. Lubię i szanuję ludzi którzy biorą swój los w swoje ręce i rozpoczynają działalność gospodarczą. I życzę wszystkim Państwu powodzenia.

P.S. Istnieje domniemanie prawdziwości wpisów w KRS. Jeżeli spółka figuruje tam pod określonym adresem to fakt, że się wyprowadziła nie wpływa na skuteczność korespondencji tam kierowanej.

Pasqud
abyś nam nie doradzał piszą wyjątkowo zdesperowani lub Ci, którym zależy, by nas odciąć od prawnika.
Sami dyskusję możemy prowadzić na byle blogu.

Pozostałym przypomnę:

PASQUD:
"Nie wdawać się w żadne awantury i jeżeli taka faktura zostaje do Państwa przysłana zapakować ją do koperty, napisać Szanowni Państwo, w załączeniu zwracam wystawioną przez Państwa fakturę. Oświadczam że jej nie uznaję i że została wystawiona za usługę której nigdy nie zamawiałem. Z poważaniem....

List wysłać jako polecony, do jego kopii przyszyć dowód nadania i tyle.

Proszę mi wierzyć, ta firma nie pójdzie z taką sprawą do sądu chyba że na przysłowiową pałę.
Musiałaby udowodnić, że faktycznie zawarła umowę z osobą uprawnioną do reprezentacji państwa firmy.
Nie ma sensu wdawać się w tym miejscu nawet w rozważania czy takie elementy umowy jak cena mogą być wprowadzane regulaminami.

--------------------------------------------------------------------------------
Ostatnio edytowane przez Pasqud : 19-01-2010 o 18:32. "

Pasqud, nie dziw się że podchodzimy do tego emocjonalnie. Nie jesteśmy prawnikami i nie potrafimy spojrzeć na to chłodnym okiem. Ciężko i uczciwie pracujemy i nagle spotyka nas taki przekręt. W pierwszym momencie jesteśmy zaskoczeni, zastraszani sądami, windykacjami, odsetkami i nie wiemy co robić. To nie jest nasz chleb powszechny. Nie mamy też cierpliwości bo chcielibyśmy mieć sprawę załatwioną od ręki. Pewnie na to liczyli z II Nie ma co się obrażać tylko pilotować sprawę do jej pozytywnego zakończenia.

Witam wszystkich naciągniętych na kasę przez firmę INTERAKTIVE INDEKS POLSKA sp. z o.o Pl!
Należę do grona tych, którzy zostali w sposób podstępny oszukani przez ową firmę. Przez zmyślnie zmontowany formularz do wypełniania danych dałem się wciągnąć w tą nieprzyjemną dla nas sytuację. Będąc uczciwy wobec danych, które wypełniałem wysłali mi formularz do podpisania, czy jestem legalną firmą, że nie podszywam się podstępnie aby kogoś oszukiwać. Podpisałem się i przybiłem firmową pieczątkę oraz wysłałem mailem na ich adres mailowy. Również chciałem mieć darmowy wpis. Przy wypełnianiu formularza nie było żadnej informacji, że przy rzetelnym wypełnieniu od początku do końca wchodzimy automatycznie na pakiet BIZNES, nie było żadnego odnośnika, który by informował, że wypełnienie wszystkich danych jest równoznaczne z pakietem BIZNES jako płatny. Po wypełnieniu danych automatycznie kliknąłem zapisz i było już po fakcie. Gdy po czasie przyszła do mnie przesyłka z fakturą o mało co dostałbym zawał serca gdy ujrzałem że mam zapłacić za bezpłatny wpis aż 976,- zł. Przejrzałem regulamin i rzeczywiście jest wzmianka o takiej kwocie z Vat-em. Serce mi stanęło w gardle z wściekłości, że tak podstępni mogą być ludzie. O zgrozo! Fałsz i obłuda królują! Żadnych ambicji. Regulamin sprytnie sformułowany, żadnych szans na wycofanie się z umowy, chyba po trzech latach. Po za tym fakturę otrzymałem dopiero po kilku dniach po terminie zapłaty. Następnego dnia pojechałem do w/w firmy aby porozmawiać z kimś z firmy i zanieść wymówienie umowy, mieszkam we Wrocławiu więc nie było dla mnie problemu.
Informuję wszystkich - ta firma to tzw. "krzak". Pod wskazanym adresem ( Wrocław Pl. Solny 14 )nie ma takiej firmy. Obszedłem wszystkie piętra danego budynku. Znajdują się tam głównie biura poselskie, prawnicy oraz pewne biuro do którego wstąpiłem, zapytałem czy.... i w tym samym momencie Pani, która tam była dokończyła za mnie czy ja w sprawie faktury za 976,- zł, - a skąd Pani wie? Przed chwilą był tutaj Pan w tej samej sprawie. Wytłumaczyła mi, że taka firma użyczała ich adresu i dwa dni wcześniej jej szefostwo wymówiło im użyczania adresu z powodu właśnie zaistniałej sytuacji. Z całej Polski zaczęły spływać skargi i zażalenia na oszukańcze praktyki tej firmy. Oszukanych może być kilkadziesiąt a może nawet kilkaset tysięcy. Pani mówi, że listów było już bardzo mnóstwo.

Pan, który był przede mną robi listę poszkodowanych przez tą firmę, chciałbym się przyłączyć.
- Wiem, że Pan jest na tym forum. Pod adresem firmy byłem w dniu 28.01.2010 ok. g.10-11.00 -

Takie praktyki oszukańcze muszą się skończyć!!!!!

Chciałbym ufać ludziom. Na tym tracą firmy uczciwie działający, rzetelnie informujący swoich potencjalnych klientów i zamieszczający takie same informacje o firmach. Po za tym nie straszą sądami i jak chcą aby były płatne to cena jest widoczna a nie ukryta w gąszczu sprytnie zakamuflowanych paragrafów regulaminu.

Ps. Firma ta znowu atakuje i szuka kolejne ofiary. Dnia 4.02.2010 znowu wysłali do mnie informację o bezpłatnym wpisie ale nie jako "Interaktive Indeks" ale jako "Informacja Katalog".

Tego typu firmy podstępnie wyłudzające pieniądze muszą zniknąć z internetu. Żerują na niczego nie podejrzewających potencjalnych klientach. Zarobek za friko- nieopatrzne kliknięcie "zapisz" i jesteś ugotowany na prawie 1000,- zł razy kilkadziesiąt tysięcy klientów.

Jeśli ktoś zgadza się z praktyką tej firmy, to jego sprawa, niech płaci jak kogoś stać na płatną reklamę, ale jeśli informuję się, że jest darmowa a nie stać mnie na płatną to z takiej chciałbym skorzystać, a nie podstępnie być oszukanym.

Kto nam pomoże wyjść z tej niefortunnej sytuacji?
Przyłączam się do tych, którzy szukają prawników do wyeliminowania tej firmy.

Tolo55
Masz problem jak większość z nas. Niestety podpisałeś się i przybiłeś firmową pieczątkę oraz wysłałeś na ich adres mailowy podpisany kwestionariusz.

W Twojej sprawie może dobrze doradzić "pasqud" ale... przeczytaj jesgo ostatni post.

domgaz napisał:
Pasqud, nie dziw się że podchodzimy do tego emocjonalnie. Nie jesteśmy prawnikami i nie potrafimy spojrzeć na to chłodnym okiem. Ciężko i uczciwie pracujemy i nagle spotyka nas taki przekręt. W pierwszym momencie jesteśmy zaskoczeni, zastraszani sądami, windykacjami, odsetkami i nie wiemy co robić. To nie jest nasz chleb powszechny. Nie mamy też cierpliwości bo chcielibyśmy mieć sprawę załatwioną od ręki. Pewnie na to liczyli z II Nie ma co się obrażać tylko pilotować sprawę do jej pozytywnego zakończenia.

Ależ ja się nie obrażam! Tylko proszę uzmysłowić sobie, że jest to tak zwana próba "zafarcenia". A nóż ktoś wpłaci. Informacje, że kogos tam pozwano do sądu będę osobiście traktował jako "ściemy" aby wystraszyć innych tak długo jak nie pokaże mi ktoś nakazu sądowego.

PODSUMOWUJĄC RADY PAQUDA NALEŻY POSTĄPIĆ NASTĘPUJĄCO
Przypadek I - nie wysłałem mailem lub faxem potwierdzenia prezentacji - Należy odesłać fakturę na adres Plac Solny 14 z informacją iż nie zamawiałem płatnego wpisu w bazie danych PaniU i tyle!!!!
Przypadek II - wysłałem potwierdzenie faxem lum mailem jak np tolo55. Należy rozważyć wysłanie Oświadczenia o uchuleniu się od skudków oświadczenia woli na skutek błędu, który to błąd ten powstał na skutek podstępu. Panie/Pani Pasqud proszę o info czy dobrze rozumiem Twoje rady. Czy może coś jeszcze w przypadku I lub w przypadku II.

Dokładnie tak jak Pan napisał.

Baster1 napisał:
PODSUMOWUJĄC RADY PAQUDA NALEŻY POSTĄPIĆ NASTĘPUJĄCO
Przypadek I - nie wysłałem mailem lub faxem potwierdzenia prezentacji - Należy odesłać fakturę na adres Plac Solny 14 z informacją iż nie zamawiałem płatnego wpisu w bazie danych PaniU i tyle!!!!
Przypadek II - wysłałem potwierdzenie faxem lum mailem jak np tolo55. Należy rozważyć wysłanie Oświadczenia o uchuleniu się od skudków oświadczenia woli na skutek błędu, który to błąd ten powstał na skutek podstępu. Panie/Pani Pasqud proszę o info czy dobrze rozumiem Twoje rady. Czy może coś jeszcze w przypadku I lub w przypadku II.

Jeszcze by uściślić.
Załóżmy, że zostało wysłane potwierdzenie mailem ale bez pieczątki i podpisu pod który przypadek podpada I czy II?

Witam Panie PASQUD!

Chciałbym wiedzieć czy dobrze napisałem Oświadczenie woli dotyczącej mojego przypadku. Oto jego treść:

"Oświadczam, że zostałem wprowadzony w błąd przez waszą firmę. Oczekiwałem, że wpis będzie bezpłatny wpisując rzetelnie i uczciwie dane mojej firmy tak jak żądaliście. Wymagając ode mnie „Potwierdzenia Prezentacji” nie zostałem poinformowany o tym, że jest to prezentacja płatna a jedynie jest ona potrzebna do zweryfikowania mojej firmy. Tak więc wasza firma w żadnym momencie nie poinformowała mnie o kosztach związanych z rejestracją. Gdybym wypełniając wasz formularz wiedział, że jest płatny i za taką kwotę na jaką dostałem fakturę ( 800,- zł PLN + VAT )na pewno bym się nie zdecydował. Zapewnialiście w mailu, że wpis jest bezpłatny i tego oczekiwałem. Tak więc nie uznaję tego faktu i nie przyjmuję tej faktury i proszę jeszcze raz o natychmiastowe zaprzestanie reklamowania mojej firmy w waszym Serwisie."

Czy jest dobrze sformułowana, gdyż chcę jutro im to wysłać listem poleconym za potwierdzeniem.

Z poważaniem
tolo55

A gdzie w tym jest oświadczenie o uchyleniu się od skutków oświadczenia woli złozonego pod wpływem błędu.

Czyli przed moim oświadczeniem wpisać:

"Oświadczenie o uchyleniu się od skutków oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu".

a potem resztę? nie wiem, bardzo proszę mi podpowiedzieć jak to ma brzmieć.

tolo55

A może tak:

"Niniejszym oświadczam, iż złożone przeze mnie oświadczenie woli odnośnie zawarcia z Państwem umowy na prezentację usług na Waszej stronie nastąpiło pod wpływem świadomego wprowadzenia mnie w błąd poprzez wykorzystanie podstępu z Waszej strony mającego na celu uzyskanie korzystnego dla siebie oświadczenia woli. W związku z tym na podstawie art. 82-88 Kodeksu Cywilnego uchylam się od skutków prawnych wspomnianego oświadczenia woli uznając iż czynność ta przestała wywoływać skutki prawne już w momencie jej dokonania czyli z mocą wsteczną.

Podstępem było poinformowanie w korespondencji elektronicznej o możliwości bezpłatnego poprawienia danych, co sugerowało że nie poniosę żadnych opłat. Brak było w treści wiadomości e-mail adnotacji, że bezpłatna oferta dotyczy tylko kilku informacji. Poza tym sugerując poprawienie danych bezpłatnie miałem prawo przypuszczać, że wszystkie dane które zamieściliście bez moje wiedzy mam prawo poprawić i nie poniosę żadnych kosztów z tym związanych.

Wysyłając "potwierdzenie prezentacji" zrobiłem to tylko dlatego, iż zrozumiałem że jest to potrzebne wyłącznie do zweryfikowania istnienia mojej firmy.

Gdyby nie Państwa informacja, która zakładała podstępne doprowadzenie do niekorzystnego dla mnie oświadczenia woli, poprzez zastosowanie ukrytych kosztów, mógłbym ocenić sprawę rozsądnie i w takim przypadku nie dokonałbym nigdy czynności prawnej tej treści.

W załączeniu odsyłam wystawioną mi fakturę na kwotę 800 zł netto bez przeprowadzenia jej księgowania, gdyż skutek prawny jak już wspomniałem w/w oświadczenia woli nie wystąpił.

Żądam kategorycznie zaprzestania przetwarzania wszelkich moich danych, danych mojej firmy poprzez usunięcie ich z Waszej bazy a co za tym idzie do zaprzestania jakiegokolwiek reklamowania mojej firmy w Waszym serwisie.

Pozostając z szacunkiem,

xxxx yyyy

Pouczenie:
Jeżeli druga strona umowy nie zgadza się, że czynność prawna dokonana została pod wpływem błędu lub groźby może wystąpić do sądu z powództwem o ustalenie stosunku prawnego (art. 189 k.p.c.).

Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w walce z nieuczciwą firmą.

S.

Ostatnia edycja:
W związku, że czas na edycję minął pozwalam sobie Post Scriptum dopisać w kolejnym poście. Jeśli Szanowny Administrator uzna, że jest to możliwe to proszę oba połączyć lub PS dopisać do poprzedniego a ten usunąć. Dziękuję.

PS. Proponowałbym zrobienie kserokopii faktury a nawet potwierdzenie go notarialnie. Nie jest to duży koszt a może być pomocny na przyszłość. O kopii pisma chyba wspominać nie muszę jak i o dowodzie nadania oraz "żółtej kartce" (zwrotce) z Poczty Polskiej.

Serdeczne dzięki za podpowiedź.

tolo55

Dziękuję PASQUD I BASTEK00. Jeszcze jedna kwestia. Firma się wyprowadziła -takie info otrzymuję z Poczty Polskiej. Pytanie co ze skutecznym doręczeniem poczty w takim przypadku? W wyrokach cywilnych orzekanych przez sąd dopiero druga zwrotka jest traktowana jako skuteczne doręczenie - chyba że się mylę. Może korespondencję "ze zwrotką" należy powtórzyć kilkakrotnie. Co w przypadku gdy firma jakby nagle zmieniła adres - którego ja nie znam. Czy istnieje jakaś inna forma doręczenia im korespondencji, która dla sądu będzie skuteczna. Może w formie elektronicznej przez ich stronę czy formularz kontaktowy.

Powrót