Interactive Index - naciąganie na kase?

• Autor wątku Autor wątku DominikZL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam wszystkich, dzisiaj niestety również otrzymalem fakture do zapłaty. Sprawa jest jednak tego rodzaju że w nazwie odbiorcy listu poleconego nie było ani mojego imienia i nazwiska ani poprawnej nazwy firmy tylko krótki opis mojej działalności, szczerze nie wiem czemu potwierdziłem odbiór. Czy w związku z tym mogę zignorować sprawę czy tez odesłać fakturę spowrotem na ich adres?

grego28 napisał:
witam wszystkich, dzisiaj niestety również otrzymalem fakture do zapłaty. Sprawa jest jednak tego rodzaju że w nazwie odbiorcy listu poleconego nie było ani mojego imienia i nazwiska ani poprawnej nazwy firmy tylko krótki opis mojej działalności, szczerze nie wiem czemu potwierdziłem odbiór. Czy w związku z tym mogę zignorować sprawę czy tez odesłać fakturę spowrotem na ich adres?

Najlepiej odeślij razem z krótkim pismem i poczekaj aż do Ciebie wróci. :) Koszt wysyłki (poleconym, z.p.o.) nie jest wielki a w przypadku ewentualnego (choć baaardzo wątpliwego) pozwu z jej strony taki dowód może być dla Ciebie przydatny.

dzięki za szybką radę ;). Mówisz żeby dołączyć do odsyłanej faktury pismo, tzn. jakie? Mówiące że podmiot o podanej na fakturze nazwie nie istnieje czy też rozpisywać się, że żadnej umowy nie zawieralem itp?

grego28 napisał:
dzięki za szybką radę ;). Mówisz żeby dołączyć do odsyłanej faktury pismo, tzn. jakie? Mówiące że podmiot o podanej na fakturze nazwie nie istnieje czy też rozpisywać się, że żadnej umowy nie zawieralem itp?

Przeczytaj wcześniejsze posty, ktoś podawał już taki krótki wzór pisma.

proszę podaj bardzo link albo stronkę do tego wzoru pisma, jest tych stron trochę a to może zająć całą noc żeby znaleźć, dobrzeby było żeby ten wzór czy przynajmniej link do niego znalazl sie też w rożnych częścich wątku dla innych zaintersowanych. Z tego co czytam forumowicze mają nadzieję, że pani umbro czy jak jej tam przestanie wysyłać wezwania, czego niestety zaprzeczeniem jest mój przykład, gdyż liścik otrzymany przeze mnie dzisiaj był polecony więc na znaczki raczej jeszcze ma pieniążki:rolleyes:

Pasqud napisał:
Nie wdawać się w żadne awantury i jeżeli taka faktura zostaje do Państwa przysłana zapakować ją do koperty, napisać Szanowni Państwo, w załączeniu zwracam wystawioną przez Państwa fakturę. Oświadczam że jej nie uznaję i że została wystawiona za usługę której nigdy nie zamawiałem. Z poważaniem....

List wysłać jako polecony, do jego kopii przyszyć dowód nadania i tyle.

Proszę mi wierzyć, ta firma nie pójdzie z taką sprawą do sądu chyba że na przysłowiową pałę.
Musiałaby udowodnić, że faktycznie zawarła umowę z osobą uprawnioną do reprezentacji państwa firmy.
Nie ma sensu wdawać się w tym miejscu nawet w rozważania czy takie elementy umowy jak cena mogą być wprowadzane regulaminami.

Szukanie zajęło mi chwilę a nie całą noc... Wystarczy odrobina dobrych chęci... :x

dziękuję bardzo :), nie jestem jednak wogóle ekspertem w forach i na pewno jest jakichś prosty sposób znalezienia wpisów o którym nie wiem :rolleyes:. Zastanawiam się tylko czy w w pisemku nie zamieścić jeszcze informacji że nazwa odbiorcy widneijąca na fakturze nie istnieje. No i na pewno po 'z poważaniem' nie podam mojego imienia i nazwiska skoro sami go nie znają. Jeszcze raz dzięki wielkie za poradę :)

Witam Dziś dostałem 1 f vat równieżna Plac Solny 14 ,jestem w troche gorszej sytuaci bo potwierdziłem to faxem,ale był to temat z stycznia tego roku . Byłem bardzo zdziwiony taką faktrą bo tak jak piszecie miało to by bezpłatne . Zaczym zaczołem czytać wpisy wysłałem rezygnaciję z usługi poleconym z potwierdzeniem odbioru zobaczymy co będzie.
Gdyby coś się wyjaśniło jakieś nowe wieści dajcie znać .:x:x

Faktura wypisana 07-03-2010 wysłana 10-03-2010 listem poleconym terminem 14-03-2010 a dostarczona 15-03-201

Witam wszystkich
Dla ciekawostki powstało konto fikcyjne na NK pod nazwą znanen nam firmy IIP, proponuje tam się zapisywać zobaczymy ile będzie Undro miała fanów. A co do postu 561 to juz idą na beszczelnego z wysyłaniem FV. Pamiętajcie US w takich przypadkach spawdza krzyżowo (tłumaczenie krzyżowo sprawdza sprzedawcę i nabywcę).Wystawione przez IIP FV są dokumentem fałszywym, tak więć wprowadzająć w swoją dokumentację fakturę też jestecie uczestnikami procederu przestępstwa podatkowego.

Pojawił się nowy profil xxxxxxxxxxxxxxxxxx na NK

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Proszę nie wchodzić w prywatne konta.
Rozmawiacie Państwo o instytucji więc proszę nie naruszać dóbr osobistych konkretnych osób.
Jeszcze parę takich wpisów i zostanie temat zamknięty.

babciadrybcia napisał:
Wystawione przez IIP FV są dokumentem fałszywym.

Skąd to twierdzenie, że faktury IIP są fałszywe. Wątpliwości nie budzi to, że są bezpodstawne, ale czy są fałszywe?

Rafał M napisał:
Skąd to twierdzenie, że faktury IIP są fałszywe. Wątpliwości nie budzi to, że są bezpodstawne, ale czy są fałszywe?

A fikcyjny adres sprzedawcy nie czyni faktury dokumentem fałszywym?

Rafał M napisał:

Rafał M. jak chcesz to możesz wprowadzić jako dokument zakupu, nikt Ci nie broni, ale z mojej wiedzy króra posiadam i sonsultowałem z US Wrocław Stare Miasto IIP nie jest płatnikiem VAT.Proszę jakie wnioski się nasuwają, czekam na odp. a jak nie wiesz to poczytaj sposty z naszego forum i tak głupio się nie wypowiadaj.

babciadrybcia napisał:
IIP nie jest płatnikiem VAT.

To zmienia postać rzeczy. I wcale nie miałem zamiaru kwestionować tego co napisałeś, tylko chciałem wiedzieć dlaczego uważasz ich faktury za fałszywe.

A Ty chyba do sprawy IIP podchodzisz zbyt emocjonalnie, jeżeli tak się od razu oburzasz... To, że ktoś napisał wcześniej na forum, że IIP nie jest VAT-owcem nie jest jeszcze na to dowodem. Jeżeli jednak wiadomość taka pochodzi z US to mogę założyć, że jest wiarygodna.

No ale jeśli dla Ciebie proste pytanie jest "głupią wypowiedzią" no to nie mam więcej pytań do Ciebie...

Rafał M napisał:
To zmienia postać rzeczy. I wcale nie miałem zamiaru kwestionować tego co napisałeś, tylko chciałem wiedzieć dlaczego uważasz ich faktury za fałszywe.

A Ty chyba do sprawy IIP podchodzisz zbyt emocjonalnie, jeżeli tak się od razu oburzasz... To, że ktoś napisał wcześniej na forum, że IIP nie jest VAT-owcem nie jest jeszcze na to dowodem. Jeżeli jednak wiadomość taka pochodzi z US to mogę założyć, że jest wiarygodna.

No ale jeśli dla Ciebie proste pytanie jest "głupią wypowiedzią" no to nie mam więcej pytań do Ciebie...

Przepraszam,Rafał M jeżeli tak to wyglądało , ale szlak mnie trafia jeżeli pytania padają po raz kolejny i to takie same, zalożenie sp.z o.o. i być wpisanym do KRS o niczym nie świadczy, podstawą naliczenie VAt-u jest deklaracja NIP-1 który trzeba złożyć w US, a jezeli odliczysz sobie taki VAT to narażasz Skarb Państwa na straty.

babciadrybcia napisał:
Przepraszam,Rafał M jeżeli tak to wyglądało , ale szlak mnie trafia jeżeli pytania padają po raz kolejny i to takie same, zalożenie sp.z o.o. i być wpisanym do KRS o niczym nie świadczy, podstawą naliczenie VAt-u jest deklaracja NIP-1 który trzeba złożyć w US, a jezeli odliczysz sobie taki VAT to narażasz Skarb Państwa na straty.

OK, nie gniewam się. :)
Po prostu według mnie te faktury od IIP na pewno są bezpodstawne i sprzeczne z prawem (np. Ustawą o podatku od towarów i usług), ale mimo tego nie posiadają raczej znamion fałszerstwa sensu stricto.

Przepis prawny:
Art. 270. § 1 kk. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, opatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.
§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

lub po prostu:
Fałszerstwo – Wikipedia, wolna encyklopedia

Kerimus napisał:
Proszę nie wchodzić w prywatne konta.
Rozmawiacie Państwo o instytucji więc proszę nie naruszać dóbr osobistych konkretnych osób.
Jeszcze parę takich wpisów i zostanie temat zamknięty.

O ile można się domyśleć, to koledze MASEDO chodziło zapewne o nowo powstałe FIKCYJNE konto na NK, reprezentujące "instytucję" a nie osobę prywatną. W związku z tym o żadnym naruszaniu dóbr osobistych w tym wypadku nie może być mowy.

Powrót