Intrum Justitia - dług sprzed 7 lat.

• Autor wątku Autor wątku merenwren
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sygnatura akt sądowych wskazuje na e-sąd w Lublinie, zadzwonić i dowiedzieć się co w aktach piszczy.
Czy odbierał listy polecone z sądu?

robinson21 napisał:
sygnatura akt sądowych wskazuje na e-sąd w Lublinie, zadzwonić i dowiedzieć się co w aktach piszczy.
Czy odbierał listy polecone z sądu?

Właśnie o to chodzi, że nic nie dostawał, kompletnie nic, żadnych poleconych listów ani nawet zwykłych.

moze zmieniał adres zamieszkania ? i pod inny przychodziły pisma

Zmieniliśmy adres co prawda, ale w poprzednim mieszkaniu mieszka jego mama i wiedzielibyśmy gdyby coś przyszło.

tak jak pisał robinson, zadzwoń, dowiesz sie wszystkiego

Ok. Dziękuję, dam znać za moment.

Muszę czekać aż narzeczony wróci z pracy, żeby dzwonił przy mnie :) zanim to zrobimy to jeszcze wypytam - czy to nie jest przedawnione? Bo domyślam się, że ta firma windykacyjna skierowała sprawę do tego komornika i on będzie chciał te pieniądze odzyskać. Ale z racji tego, że nie dostawaliśmy wcześniej ŻADNEJ informacji jest jakaś szansa, że możemy tego wszystkiego uniknąć?

merenwren napisał:
I nie wiem czy nie chodzi im po prostu o to, żeby coś wpłacić, a to będzie równoznaczne z tym, że uznaliśmy ten dług w kwocie 2533 zł.
Wpłata 200 zł nie oznacza że uznajecie 2 tys zł. W ten sposób można by "uznać" nawet 20 mln zł :)
Załóż konto na e-sądzie, poszukaj tej sprawy, sprawdź jak się przedstawia problem doręczenia nakazu zapłaty. Jeśli nie doszło do prawidłowego doręczenia, wnieś sprzeciw wraz z dowodami na ten brak. Od obejrzenia akt e-sądu trzeba tutaj zacząć. Doświadczenie podpowiada, że Intrum nie ma żadnych dokumentów w tej sprawie, a jedynym dowodem był wyciąg z ksiąg rachunkowych funduszu :D
Nade wszystko jednak jakoś brzydko mi tu pachnie jakimś wyłudzeniem, z 350 zł nie zrobi się ponad 2,5 tys zł tak z powietrza i odsetek.
Ala.Kami napisał:
roszczenie przedawnione, pan się przyznał, że jest dłużny, więc uznał przedawnione roszczenie.
Nawet jak uznał przedawnione roszczenie, to co z tego?

Ostatnia edycja:
Ok, już założyłam konto na tym e-sądzie. Czekam na przyjęcie wniosku. Dziękuję.

merenwren napisał:
Ok, już założyłam konto na tym e-sądzie. Czekam na przyjęcie wniosku. Dziękuję.
Dla uściślenia to chodzi o konto dotyczące narzeczonego, nie ciebie

Takie pisemka od INTRUM to przychodzą również jak nakaz nie jest jeszcze wydany, albo w ogóle nie ma sprawy w sądzie...Zwróćcie uwagę że tam ta sygnatura jest niekompletna. Niby szczegół, ale... I co. Oddali sprawę do komornika i co? Komornik umarł? Nic nie robi? Jakoś dziwnie to wygląda. Prawda? I ten SMS potwierdzamy zawarcie ugody. No coś pięknego...

Również coś mi tu śmierdzi.. Zobaczymy co będzie dostępne na tym e-sądzie oraz co wywnioskuję jutro z rozmowy z tym komornikiem.

Na stronie tego e-sądu nie ma wgl żadnego nakazu o takiej sygnaturze którą podali w piśmie.

Skoro nie ma nakazu, to znaczy że komornika też nie ma. A jakiś inny nakaz jest na taką kwotę. Albo podobny? Bo piszesz że nie ma nakazu o takiej sygnaturze...

Tak są i to trzy! Na różne kwoty. Nie mamy pojęcia z czego to wynika i jakim cudem. Z informacji które tam są wnioskuje, że niby nakazy zostały dostarczone w zeszłym roku oraz w 2012. Ale nic takiego do nas nie dotarło, więc nie wiemy kompletnie o co chodzi.. jutro jesteśmy umówieni z prawnikiem, może on rozjaśni nam te sytuacje, bo jestem przerażona na obecną chwilę!

W takiej sytuacji prawnik na pewno pomoże. Nakazy nie dostarczone na prawidłowy adres można uwalić. Poza tym niektóre sądy - co prawda wbrew procedurze - czasami uznają że nie doszło do prawidłowego doręczenia pomimo tego że przesyłki były prawidłowo awizowane.

Przed pójściem do prawnika wydrukujcie sobie akta każdej sprawy. Wchodzi się w każdą sprawę osobno i klika akta sprawy

Powrót