Intrum Justitia - dług sprzed 7 lat.

• Autor wątku Autor wątku merenwren
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Byliśmy u radcy prawego. I mam jeszcze większy mętlik w głowie. Facet stwierdził, że pismo które do nas przyszło (od tego Intrum Justitia) należy olać, ale te nakazy zapłaty widniejące na stronie e-sad.gov.pl mogą być niepokojące. Co nie zmienia faktu, że nie widzieliśmy ich na oczy.. I dziwnym jest również fakt, że nie kontaktował się z nami żaden komornik... No bo skoro nakazy zapłaty są prawomocne to prędzej czy później powinien się tym zainteresować jakiś komornik, a tu kompletna cisza..
Nawet nie wiem gdzie mam dzwonić, żeby dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat.

Czy wydrukowaliscie sbie akta każdej sprawy?

Tak zalogowałam się razem z tym radcą na tą stronę internetową. Ale nie wiem czy to on jakiś nieogarnięty jest czy co.. bo powiedział, że to jest za mało informacji i dla niego dziwna sprawa i musimy zadzwonić dowiedzieć sie czegoś więcej i wtedy do niego przyjść... no koszmar.

Zadzwoń do e-sądu do Lublina. Tej sprawy z Intrum tam nie ma więc możliwości są dwie: albo zniknęła z systemu (zdarza się czasami) albo Intrum zwyczajnie bajki wypisuje

Co do nierozgarnięcia... Jakby to powiedzieć. Nie każdy musi znać się na wszystkim. A z tego co obserwuję wielu prawników podchodzi jak do jeża do spraw związanych z windykacją. A już do e-sądu w ogóle. Jak za mało danych? Przecież tam jest wszystko co trzeba.

Generalnie sprawa troszkę się rozjaśniła.
Są trzy nakazy zapłaty na e-sądzie.

1. Dotyczy zadłużenia w Finance Projekt Polska (odnośnie pożyczki) - to musimy zapłacić. Być może uda nam się uzbierać całą kwotę i wpłacić im jednorazowo. Proszę mi powiedzieć - dzwoniąc do nich mogę się zwrócić z prośbą, aby oni wycofali wniosek od komornika, podpisać z nimi jakąś ugodę i wpłacić pieniądze i na tym koniec?

2. Dotyczy jakiegoś zadłużenia w Warcie - tutaj kompletnie nie wiemy o co chodzi, muszę do nich zadzwonić lub podejść do oddziału i dowiedzieć się o co chodzi. Ale tutaj nie ma wniosku o wszczęcie egzekucji, także jesteśmy 'spokojniejsi'.

3. Dotyczy Polkomtel - mój narzeczony wziął w 2013 roku telefon w plusie na mixa, zgubił kartę, nie kupował doładowań i skończyło się na tym, że trzeba było zapłacić ponad 1000 zł. W związku z tym odezwała się do nas firma windykacyjna GETBACK - podpisaliśmy z nimi w listopadzie 2015 roku ugodę na raty po 200zł/m-c. W czerwcu 2016 roku spłaciliśmy wszystkie raty i sprawa z nimi jest zamknięta. i stad moje pytanie - dlaczego w e-sądzie nadal widnieje ten nakaz zapłaty i wniosek egzekucyjny? Czy musimy poinformować tego komornika i Polkomtel o tym, że zadłużenie zostało spłacone?
Dodam, że wniosek o wszczęcie egzekucji został przez nich złożony 20.05.2015, a my nieświadomi tego kontaktowaliśmy się z firmą GETBACK - tak jak wcześniej pisałam - w listopadzie 2015.

Proszę o pomoc :)

Ostatnia edycja:
1. Dzwoniłam do nich - postępowanie komornicze umorzone już dawno, przy jednorazowej wpłacie są w stanie umorzyć nam 2 tys odsetek. Czyli ogółem do zapłaty byłoby 11 tys.

i jeszcze odnośnie pisemka od intrum- dzwoniłam do sądu i faktycznie mają taki nakaz u siebie.

Zadzwoń raz jeszcze, zapytaj kiedy był pozew wniesiony i na jaki adres wysłano nakaz. Wówczas napiszesz o doręczenie ci nakazu wraz z odpisem pozwu i zdecydujesz co dalej z tym zrobić.
3. Sprawa zamknięta z uwagi na spłatę. Trzymaj potwierdzenia wpłat

Odnośnie pierwszego pisemka - ustalona kwota do zapłaty 2063,20, sprawa jest niby u tego komornika i Pani konsultantka powiedziała, że jeszcze powinniśmy się kontaktować z komornikiem odnośnie kosztów komorniczych? Jakieś to dziwne, to nie oni pokrywali koszty komornicze, które my ew powinniśmy im oddać?

Powrót