kari27
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 210
wie ktoś może czy mój łobuz zamknięty w izolatce może dostać list i wysłać? czy jest zupełnie odcięty od wszelkiej formy kontaktów?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ograniczenia wymienione w art 143 § 3 KKW są jedynymi, które mogą być stosowane wobec skazanego odbywającego tą karę. Pozostałe uprawnienia skazany ukarany posiada jak wszyscy inni.kari27 napisał:zamierzam wysłać poleconym dla pewnosci zeby nic nie zginęło, zastanawia mnie tez czy moze on np. na spacer wychodzic czy bedzie musiał tam siedziec 24h bo w art. 143 § 3 KKW nic o spacerach nie było. Tylko ze nie moze robic zakupow dzwonic miec widzen tv i radia i paczki na miesiac do przodu![]()
Spacer pojedynczo to nic dziwnego.kari27 napisał:zastanawia mnie kontakt z innymi skazanymi, bo co na spacerniak sam pobiegnie?
to całe szczescie w tym nieszczesciuAkte napisał:Jeśli ma 14 dni to jak się skończy ten okres to widzenia będzie mógł normalnie wykorzystać....
.... kara dyscyplinarna to jeszcze nie jest koniec świata![]()
do wnioskow nagrodowych i karnych? raczej niekari27 napisał:a czy ja moge miec wglad jaki kolwiek do tego :evil: tzn do wszyskich wnioskow?
W przypadku osób skazanych prokurator nie ma nic do rzeczy. Jedynie gdy kara izolatek ma przekraczać 14 dni, musi na to wyrazić zgodę Sąd Penitencjarnybenita1989 napisał:hejka
czy gazetki dostanie to zalezy tylko i wyłącznie od strażnika i prokuratora.
Art. 143. § 3 Karę dyscyplinarną, o której mowa w § 1 pkt 8, można wymierzyć skazanemu, który popełnił przekroczenie naruszające w poważnym stopniu obowiązującą w zakładzie karnym dyscyplinę i porządek. Kara ta polega na osadzeniu skazanego pojedynczo w celi oraz uniemożliwieniu mu kontaktu z innymi skazanymi; w trakcie jej wykonywania skazanego pozbawia się możliwości: 1) korzystania z widzeń i samoinkasujących aparatów telefonicznych,
2) korzystania ze sprzętu audiowizualnego i komputerowego,
3) bezpośredniego uczestniczenia, wspólnie z innymi skazanymi, w nabożeństwach, spotkaniach religijnych i nauce religii; na żądanie skazanego należy mu jednak umożliwić bezpośrednie uczestniczenie w nabożeństwie w warunkach uniemożliwiających mu kontakt z innymi skazanymi,
4) korzystania z udziału w zajęciach kulturalno-oświatowych, z zakresu kultury fizycznej i sportu, z wyjątkiem korzystania z książek i prasy,
5) dokonywania zakupów artykułów żywnościowych i wyrobów tytoniowych,
6) otrzymania paczki żywnościowej w kwartale następującym bezpośrednio po kwartale, w którym kara została wymierzona,
7) uczestniczenia w nauczaniu i zatrudnieniu poza celą,
8 )korzystania z własnej odzieży, obuwia oraz wyrobów tytoniowych.
benita1989 napisał:to nie jest to izolatka?