Jak długo kara za przemyt papierosów w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku binec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam.Przeglądam pytania, za przemyt papierosów.dokładnie pasuje do mnie.A raczej do mojego męża. W 2002 roku został złapany w niemczech z papierosami. Odsiedział dwa miesiące,dostał zakaz wjazdu do Niemiec dożywotni 40 parę tysięcy euro do zapłacenia,wtedy chyba jeszcze marki. Przychodziły jakieś papiery do niego,ale sobie sprawę olał,bo i tak miał zakaz wjazdu do Niemiec. Odkąd jesteśmy w Uni zakaz anulowali,znajomy policjant z Gorlitz sprawdził,że nie jest już do zatrzymania,ma czyste konto. Przez parę lat chodził,jeździł do Niemiec bez żadnego problemu,parę razy był sprawdzany na komputerze przez policję i wszystko było dobrze. Ale pare dni temu(06.01.2011) został zatrzymany przez zoll,jechał naszym wspólnym autem(jestem współwłaścicielem).Auto mu zabrali,bo stwierdzili,że teraz jest winny ponad 80 tys.euro(razem z odsetkami za te pare lat),a jego puścili. Dzwoniłam do głównej siedziby Poczdamu i Drezna,ale powiedzieli,że auta już nie oddadzą,i nie interesuje ich,że to było tyle lat temu,a my małżeństwem jesteśmy 3 lata i że auto w połowie jest moje. Chcemy wiedziec,czy to ulega przedawnieniu,czy teraz będą chcieli w zamian za pieniądze,mieszkanie,które jest na męża i drugie auto,no i czy nie wejdą mu też czasami na wypłatę. Chodzi o Polskę. Jedyne co załatwiliśmy w Dreżnie to to,że mogą to rozłożyc na raty i automatycznie jak mąż zacznie spłacac to zmniejszą kare o połowę.Ale w papierach będzie trzeba podac gdzie się pracuje,numery konta,zarobki,dzieci,co się ma na własnośc. Chodzi o to czy mąż podając te wszystkie dane sam na siebie nie ukręci bata,czy lepiej sprawę zostawic,jak do tej pory,bo i tak nie nie mogą męża za to zamknąc.Bardzo prosimy o odpowiedż i jakieś dobre wiadomości:-)

Przedawnieniu ulegaja sprawy w ktorych dany Urzad sie nie odezwal przez 5 lat i dana osoba nie wiedziala ze takie sprawy maja badz mialy miejsce.Dotyczy to tej sprawy o ktorej Pani pisze.Czyli jesli maz nigdy nie siedzialby za to i nikt by sie nie odzywal do niego adwokat moglby wygrac jesli chodzi o same odsetki.Ale maz wie o tym ze nie ma wjazdu i jest dluznikiem.
Nie pisze Pani o papierach tzn.czy przyszlo cos do Panstwa z US,MF albo z BRD.
Ta sprawa jest naprawde nietypowa pod wzgledem takim ze sprawdzali meza i nie zatrzymali;dlaczego kara ma byc zmniejszona o polowe?;i dlaczego nie mogą męża za to zamknąc?...Skad te wiadomosci i na jakiej podstawie?
Na takim etapie wiadomosci od Pani moge doradzic aby maz jak najszybciej przepisal mieszkanie i wszystko co posiada na kogos innego np na matke,ojca itp.ale nie na Pania.
Pani maz jest dluznikiem w Niemczech,nie splacil dlugu w RP do MFinansow wiec jest ze wszystkim na prawie niemieckim-jesli jestescie malzenstwem i auto wasze wspolne zabrali to kieruja sie tylko prawem niemieckim.I mieli do tego prawo jesli auto zakupione bylo przez meza badz wspolnie w malzenstwie badz przed malzenstwem tylko przez meza.

Witam i diękujemy,że pani tak szybko odpisała. Chodzi o to,że mąż od 4 lat jeżdził do Niemiec(mieszkamy przy granicy w Zgorzelcu) parę razy zatrzymali nas do kontroli(zawsze to była niemiecka policja),ale po sprawdzeniu puszczali i mówili,że wszystko ok.Dlatego mąż był bardzo zdziwiony,że po ostatnim sprawdzeniu(teraz sprawdzali zolle) wyszły takie sprawy.Był pewny,że wszystko jest w porządku.Papiery przychodziły do męża przez jakiś czas,ale to było parę ładnych lat wstecz i zawsze chodziło w nich o niezapłacony podatek za papierosy,bo były one z ukraińskimi banderolami.
Jeden z tych panów(zoll) powiedział,że policja nic do męża nie ma,dlatego przy wcześniejszych kontrolach puszczali go bez żadnego problemu.
Mąż ma teraz papiery,które wydrukował mu pan zoll - Hauptzollamtes Potsdam,na którym jest numer sprawy,podana kwota i cały dokument jest zatytuowany - RECHENSCHAFTSBERICHT.
Pisze pani,że wszystko jest na prawie niemieckim więc czy oni mają prawo wejśc na majątek męża w Polsce(jeżeli już więcej męża nie zatrzymają w niemczech,bo po prostu nie będzie tam chodził).Czy można się wogóle gdzieś odwołac,przecież suma którą podali jest niewyobrażalnie duża,nawet jeśli by została zmniejszona o połowę.
I jeszcze jedno pytanko. Czy jeśli mieszkanie było by przepisane na dzieci to czy oni też mogli by je zabrac(jeżli już mieli by takie prawo,żeby wejśc na majątek w Polsce).
Człowiek jest zielony i nie wie z jakiej strony to ugryśc.
Aż strach pomyślec co z tego może byc.Takich pieniędzy człowiek nie zarobiłby nawet przez dwa swoje życia.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękujęmy za odpowiedż i czekamy na nową :-)

No coz, jesli pierwotnie przyszla kara na 40 tys. marek (20 tys. euro), to w takim przypadku nie chodzilo o pare wagonikow z drobnego przemytu, tylko o przemyt na wieksza skale, a przestepstwa podatkowe sa w kazdym kraju scigane dosyc skrupulatnie

Rechenschaftsbericht to jest sprawozdanie dotyczace sprawy, czyli taki wewnetrzny protokol, i tam jest na pewno po kolei wszystko napisane, ze nalozono kare, ktora nie zostala zaplacona, ze ew. skierowano sprawe do komornika, ktory nie mogl sciagnac naleznosci, ze przy jakiejs tam okazji zajeto samochod itd

Ta sprawa bedzie wisiec i przy coraz blizszej wspolpracy w ramach unii europejskiej nie wiadomo, czy nie kiedys nia zapuka do was komornik polski, zeby sciagnac naleznosc niemiecka.....

Ostatnia edycja:
polo 74
Jeżeli ktoś był zatrzymany na przemycie papierosów i otrzymał do zapłaty
20 tys,a tego nie zapłacił po pewnym czasie gdy dalej nie wpłacił zasądzonej sumy.
Wtedy jest w komputerze o czym zapomniał twój mąż tego nie zapomina urząd celny ani
urząd skarbowy a rosną odsetki itd.; Samochód obecnie jakim jechał został zatrzymany
ponieważ nie miał przy sobie pieniędzy na pokrycie długu itd.:
Jeżeli chcesz go odzyskać np. po miesiącu musisz wiedzieć że zapłacisz jeszcze za parking czasem te koszta przewyższą wartość samochodu itd.:
Jeżeli udzielisz teraz informacji o koncie i o wszystkim co posiadacie możesz być pewna
że tym długo już się nie pocieszysz itd.:
Adwokat w Niemczech drogi do którego tylko ty będziesz miała dostęp mąż nie będzie
ryzykował kontroli na granicy. Masz prawnika w Zgorzelcu do spraw niemieckich .

Prawnik Niemiecki,Zgorzelec
ul,Boch,II AWP12. pok,10
tel,75,77 39184

Dziękujemy bardzo wszystkim osobom ,które nam odpisały. Trochę więcej wiemy,chociaż nie są to optymistyczne wiadomości. Najlepiej iśc jednak po poradę prawną,do kogoś kto się na tym zna.Jeszcze raz bardzo,bardzo dziękuję:-)

"...Pisze pani,że wszystko jest na prawie niemieckim więc czy oni mają prawo wejśc na majątek męża w Polsce(jeżeli już więcej męża nie zatrzymają w niemczech,bo po prostu nie będzie tam chodził).Czy można się wogóle gdzieś odwołac,przecież suma którą podali jest niewyobrażalnie duża,nawet jeśli by została zmniejszona o połowę..."
Niemcy taka sprawe kieruja do USkarbowego tzn.najpierw do MFinansow w Warszawie a pozniej do USkarbowego(komornika) pod ktorym dana osoba mieszka.US sprawdza dochody itp.Tyle ile moga maja prawo zabierac.Nawet jesli zabiorac beda to w Polsce i bedzie to suma ktora maz mial zaplacic od razu przy zlapaniu bez odsetek narastajacych przez te wszystkie lata.Odsetki jest to dlug do splacenia tylko na terenie BRD.Tak wiec jakby maz nawet dzis zaplacil w Polsce do MF w Niemczech jest dluznikiem nadal-tych odsetek.
Jesli chodzi o odwolanie to musi robic adwokat ze strony niemieckiej bo musi byc to osoba znajaca prawo niem.Mysle ze moglaby Pani skontaktowac sie z kims od takiej dziedziny i dowiedziec sie przynajmniej jesli chodzi o odwolanie.Sa to sprawy zoll.Na takich sprawach zna sie takze KRIPO.
Mieszkanie na dzieci?A ile maja lat dzieci?Jesli nie pelnoletnie za wszystko odpowiadacie Wy.

Pan Marian 1 pisze o parkingu-to tez prawda.Trzeba go zaplacic.
Poza tym niech Panstwo nie udzielaja informacji stronie niemieckiej,np.konta i pozostale.Niech sie sprawa zajmie Polska -US,jesli nie dawaja znac prosze czekac spokojnie.Bo Niemcy maja duzo dluznikow z ktorych Polska nie mogla nic sciagnac.Dlatego oni sugeruja sie tylko swoim prawem.Maz w Polsce jest u siebie i nic mu nie zrobia.

Witam..
W 2009r zostałem przyłapany na przemycie papierosów w Niemczech, odbyła się sprawa w sądzie i zostałem skazany na 6miesięcy w zawieszeniu na 3lata. Czy starając się teraz o świadectwo niekaralności w polsce będe widniał w ewidencji karnej? Z góry dziekuje za szybką odp.

Oczywiscie.Musi minac 5 lat-wiec jak wyrok minie(przypuszczam ze w roku 2012) to od tego liczymy 5 lat.Takie jest w Polsce prawo.

Witam wszystkich, przepraszam że wbijam się tutaj ale mam taki tyciutki problemik i może ktoś mądry mi odpisze.
Zaczynając mój mąż jest zatrudniony w Polskiej firmie ale jest oddelegowany do pracy w Niemczech i dzisiaj na granicy zatrzymała go zoll w szmochodzie miał jakieś 70 kg metalu na złom policja mu to zabrała zrobiła zdjęcia jemu i jego koledze przy samochodzie i puściła nie dając nic żadnej kartki ani mandatu i teraz nie wiem co dalej co mu za to ewentualnie grozi tym bardziej że nie prosili o adres niemiecki bo tam też jest zameldowany ( ale chyba mogą to sprawdzić)i jak wynika jestem zielona wiem że mój mąż to baran ale może ktoś mi powie co dalej może być. Z góry dzieki

berlinkaaa napisał:
Jak Polska nie byla w Unii takie kary mogly jeszcze sie przedawnic ale nie teraz.Odwolanie nie pomoze bo to na prawie niemieckim zadluzenie ze strony narzeczonego.Polska musi wczesniej czy pozniej podjac dzialania majace na celu sciaganie dlugu przez US czyli jesli narzeczony nie zaplaci komornik sie zajmie wszystkim.W BRD zmienilo sie prawo w 2010 r i Niemcy maja prawo sciagac dlugi robione przez obywateli RP jeszcze bardziej niz we wczesniejszych latach.
Przedawnienia nie moze byc dlatego tez ze Niemcy sie odezwali juz w tej sprawie i beda sie dalej odzywac.
Witam.Ja chciałbym właśnie zapytać odnośnie tych nowych przepisów.Moje zadłużenie o którym już tu pisałem wcześniej w tym wątku,jest aktualnie ściągane przez nasz US.Wpłaciłem już większą cześć tej kwoty i napisałem do urzędu Niemieckiego prośbę o umorzenie reszty lub ewentualnie odsetek.Sprawa jest teraz zawieszona w Polskim US na czas odpowiedzi strony Niemieckiej.Pytanie moje jest następujące: czy mogę teraz wjeżdżać spokojnie na teren Niemiec bez jakiś niespodzianek lub nie przyjemności ze strony służb Nimieckich?

Strona niemiecka rozpatruje teraz Pana sprawe-wiec prosze zaczekac az to zrobia do konca.Powinien Pan wiedziec do konca jaka decyzja padla bo inaczej jest to ryzyko.Moga Pana ukarac za te wlasnie odsetki,ktore pozostaja po stronie niemieckiej nawet jesli sie sprawa skonczyla zaplaceniem dlugu w US.

dzwoniłem bezpośrednio do Niemiec do kobiety,która prowadzi moją sprawę wysłała już odpowiedź do Polski na moją prośbę,ale na pytanie czy mogę wjechać do Niemiec nie potrafiła odpowiedzieć.Powiedziała,że jest tylko urzędnikiem podatkowym i nie orientuje się jak to prawnie wygląda od strony służb celnych czy też policji.Teraz przykładowo dostanę ten list w którym podobno przychylili się do mojej prośby i będę miał resztę kwoty pomniejszoną do zapłaty.Zapłacę tą końcówkę zabiorę ze sobą w podróż dokument potwierdzający wpłatę i pismo które dostałem w odpowiedzi z Niemiec.Jak zachowują się Zoole czy też Policja Niemiecka w takich sytuacjach jeżeli pokaże potwierdzenia,że uregulowałem już wszystkie należności.

Witam szukam odpowiedzi na kilka pytań w sprawie przemytu papierosów. W styczniu tego roku mój chłopak został pierwszy raz złapany za przemyt. Z tego co wiem miał 24 godzinny sad i dostał 18 tys. euro kary którą spłacił. Teraz złapali go po raz drugi na terenie Niemiec, tylko nie wiem jaką miał ilość papierosów przy sobie. Siedzi w Berlinie. Jaką może teraz dostać kare za to?? Jeśli ktoś wie to proszę napisać od ilu do ilu lat może siedzieć i mniej więcej wysokość kary pieniężnej. Proszę pomóżcie

kara za przemyt papierosów w Austrii

Witam,
mam kilka pytań dotyczących tematu z tą różnicą,że sprawa odbywa się na terenie Austrii. Jakiś czas temat znajomy został złapany na przemycie sporej ilości papierosów. Do zapłaty dostał kwitek na ponad 80 tyś. euro!!! jednak przewiduje się zastępczą karę pozbawienia wolności do 3 miesięcy.
Za kilka miesięcy odbywa się sprawa -stąd pytanie czy jest szansa aby w zamian zapadł wyrok w zawieszeniu np.z ewentualnym zakazem wjazdu na teren Austrii, biorąc pod uwagę fakt,że jego narzeczona jest w ciąży i musi jej zapewnić środki na życie.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

piargardi
Użytkownik

RE: wokanda a terapia
witam was moj partner zostal skazany na 3lata i 6 miesiecy za pobicie z narzedziem a tagze terapie alkocholowa w sadowej klinice psychiatrycznej terapie oplaca mu opieka spoleczna[ tz soziaiamt dzieje sie to w niemczech] przebywal od 23 -8-2010 w wiezieniu ale sankcje zaliczyli mu dopiero od lutego 2011 tz ze ma zaliczone 9 miesiecy w wiezieniu. Terazjuz od kilkunastu dni przebywa w sądowej klinice Psychiatrycznej na terapi alkocholowej prawdopodobnie sąd skazal go na 3 lata i 6 miesiecy i terapie alkocholowa a ja myslalam ze jak pojdzie na ta terapie to nie musi odsiedziec calego wyroku taka terapia trwa sredno 24 miesioce ale tu jest teraz problem bo za terapie placi mu ops to jest prawie 18 tys euro rocznie i tu moje pytanie czy klinika moze dlugo trzymac ze wzgledu na to ze ops placi klinice za mojego partnera

Zostałem zatrzymany w Niemczech w 1997r za przemyt papierosów, odsiedziałem 1,5 roku (1/2 kary ) wręczono kwity do zapłaty (kwoty z szescioma zerami w DM) i deportowano do Polski. W 2008r otrzymałem tytuł wykonawczy do egzekucji w Polsce, oraz zajęto mój majątek. Odwołałem się od decyzji przez prawnika z Niemiec i na pewien okres postępowanie było zawieszone do wyjaśnienia. W 2011 postępowanie odwieszono i urząd skarbowy chce kontynuować egzekucję z zajętego w 2008r majątku. Mam pytanie odnośnie przedawnienia sprawy. W dokumentach przesłanych z Niemiec widnieje informacja, że przedawnienie następuje na koniec 2012r. Na moje pytania odnośnie wcześniejszego przedawnienia, strona niemiecka odpowiedziała, że w 2007r przerwano bieg przedawnienia występując o moje miejsce pobytu do strony Polskiej, a jeszcze wcześniej w 2002r uprawomocnił się wyrok o zapłatę po moim odwołaniu. Czy na koniec 2012r sprawa zostanie przedawniona? Tak twierdzą urzędnicy z mojego urzędu skarbowego. Chcę rozpocząć dobrowolnie wpłacać pewne kwoty na konto urzędu skarbowego, aby uniknąc licytacji majątku, czy to dobry pomysł? Dzięki za wszyskie odpowiedzi:)

jak dlugo kara za przemyt papierosów w niemcz

Witam
Wiem ze juz bardzo wiele razy był poruszany ten temat ale wciaz nie otrzymałam zadnej konkretnej odpowiedzi. W roku 2006 zostałam złapana na przemycie papierosow 2 wagony do zapłaty 70e oczywiscie nie zapłaciłam i teraz sa problemy. w roku 2007 otrzymałam upomnienie i od tej pory cisza zadnych pism. Prosze moze ktos mi napisze czy uległo to przedawnieniu, czy tez odsetki po tylu latach beda duze...(słyszalam ze po 5 latach ulega to przedawnieniu czy to prawda???)

Napisz od kogo i gdzie otrzymałaś upominienie? Mieszkasz w Polsce?

Powrót