No i znalazłem

z pomocą przyszedł Gofin, w którym całkiem przypadkowo... szukając zmian w art 130, a potem 114 znalazłem coś o art 139, co prawda zapomnieli napisać o jaka ustawę chodzi, ale chodzi o UoKierujących (czułem się jakbym rozpracowywał mafijną siatkę powiązań)
Art. 139. Ustawa wchodzi wżycie zdniem 19 stycznia 2013 r., zwyjątkiem:. Ustawa z dnia 5.01.2011r. okierujących pojazdami - przepisy.gofin.pl
Zgodnie z tym, art 114 i 130 nigdy nie zostały uchylone, bo cofnięcie uchylenia następowało kilka dni przed wejściem w życie.
Kluczowa jest zmiana dz.u 2015 nr 2183. Wydawać by się mogło, że Prawo o Ruchu drogowym zostało ujednolicone bez oparcia o tę zmianę, ale NIE. Jest ona wymieniona w tekście. Mam taką kopię z końca 2016, która posiada ronież tę zmianę a w której wymienione artykuły są uchylone.
Wobec czego, w 2016, prawdopodobnie od lutego, bo wtedy była pierwsza zmiana, do końća 2016 a jeśli się nie mylę, to do wczoraj, na stronie sejmu, w pierwszej pozycji google, w pozycji żródłowej PRD, dostępne na stronach sejmu teksty jednolite PRD posiadały uchylone art 114 i art 130 (bez informacji o przepisie uchylającym)
Przy czym póżniej w świecie równoległym panowało obwieszczenie ze stycznia2017 z tekstem posiadającym ponownie wspomniane art.
I teraz np 10 milionów ludzi drukuje sobie takie prawo, albo czyta, postępuje zgodnie z zasadami... nie mając świadomości, że jest inaczej. Kto za to odpowiada?