Jak stworzyć poprawny regulamin sklepu internetowego

• Autor wątku Autor wątku robertoko25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
loco1 - rozwiniesz myśl? Czy jest zakazane żebym JA płacił za przesyłki?
Znalzłem również coś takiego:
W przypadku zastrzeżeń do stanu przesyłki lub
ilości, Zamawiający występuje do pracownika
Poczty Polskiej, firmy kurierskiej lub
spedytorskiej z żądaniem sporządzenia protokołu.
Powinna w nim być podana data i godzina
doręczenia przesyłki oraz opis uszkodzenia lub
ubytku. Protokół powinien być potwierdzony
czytelnymi odręcznymi podpisami
przedstawiciela Poczty Polskiej, lub firmy
kurierskiej lub spedycyjnej oraz Zamawiajacego".

16 gru 10 Sygn. Akt
XVII
AmC
72/10
Ktoś za to oberwał po uszach...
Czyli co? Paczka przychodzi uszkodzona i co dalej?

AD pkt 13.
Ja bym dał tylko to:
13. Zwrot towaru

Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22,poz. 271 z późn.zm.) przedmiot zakupiony możecie Państwo zwrócić w ciągu 10 dni bez podania przyczyny.

U mnie się czepnęli właśnie tego zapisu. Ze jak nie spisze protokółu to rekamacje nie będą uzwględniane. Dostałem właśnie screena od nich.
Mają spore pole do popisu, bo mnóstwo sprzedawców z allegro ma taki tekst :)

loco1 - rozwiniesz myśl?

Gwarancja chyba powinna byc na 24 miesiące.
Reklamacje są realizowane w terminie do 14 dni roboczych.

proszę podaj, która to

Kupujący w terminie10 dni od otrzymania przesyłki zobowiązany jest złożyć stosowne oświadczenie na piśmie korzystając z formularza zwrotu, który znajduje się do pobrania TUTAJ

loco1 napisał:
Gwarancja chyba powinna byc na 24 miesiące.
Reklamacje są realizowane w terminie do 14 dni roboczych.

Kupujący w terminie10 dni od otrzymania przesyłki zobowiązany jest złożyć stosowne oświadczenie na piśmie korzystając z formularza zwrotu, który znajduje się do pobrania TUTAJ

Czy tak będzie dobrze? :

Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22,poz. 271 z późn.zm.) Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od otrzymania towaru, formularza odstąpienia od umowy kupna można pobrać TUTAJ.. Zwrot towaru powinien nastąpić niezwłocznie, nie później jednak, niż w terminie czternastu dni. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu.

czy widzisz jeszcze gdzieś błędy lub braki?

loco1 napisał:
Powyższe jest poprawne pod względem przepisów prawa.

dzięki, gdzie jeszcze widzisz jakieś uchybienia lub czego jeszcze brakuje w tym regulaminie co podałem, wiem że trzeba poprawić odnośnie reklamacji i gwarancji.

Braków nie będę szukał. Jak skończysz całość, to pod względem abuzywności ktoś na pewno się wypowie.

loco1 napisał:
Braków nie będę szukał. Jak skończysz całość, to pod względem abuzywności ktoś na pewno się wypowie.

to może tylko zapytam, czy oprócz reklamacji i gwarancji, wystepują jeszcze gdzieś w treści klauzule niedozwolone? jest tak to proszę wskaż.

Procedura reklamacyjna jest przeprowadzana zgodnie z postanowieniami Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Konsument ma prawo do złożenia reklamacji w ciągu 2 miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru z umową. Sklep odpowiada za niezgodność towaru jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu.
Coś takiego może być?
Jak producent daje 6 miesięcy gwarancji na swoje produkty (baterie GSM i ładowarki) to czy mogę coś takiego napisać?
"Gwarancja producencka udzielana jest na okres 6 miesięcy (ładowarki i baterie) lub 24 miesięcy."

Ostatnia edycja:
coś takiego :

Regulamin

1.Nasza firma prowadzi sprzedaż towarów przez Internet za pośrednictwem serwisu Allegro.pl
Tu będą : Dane firmy : nazwa i adres, numer NIP, REGON, wpis do ewidencji, nr. tel,

2. Do każdej przesyłki dołączamy dowód zakupu – paragon lub na życzenie fakturę VAT

3. Chcąc otrzymać fakturę VAT, niezwłocznie po dokonaniu zakupu należy podać wszystkie niezbędne do jej wystawienia dane w formularzu opcji dostawy.

4. Wszystkie ceny podawane są w złotych polskich, są cenami brutto i zawierają podatek VAT

5. Zamówienia przyjmowane są drogą elektroniczną przez 7 dni w tygodniu 24h na dobę.

6. Zakup na naszych aukcjach nie wymaga użycia dodatkowo płatnych środków porozumiewania się na odległość, np. płatnych stron WWW.

7.Towar wysyłamy w ciągu 24h po zaksięgowaniu środków na rachunku (płatność przelewem), otrzymaniu płatności PayU lub po wybraniu płatności przy odbiorze.

8. Klient posiada prawo wyboru formy płatności, zapłacić można w następujący sposób:
a. wpłacić należną kwotę na nasze konto (przedpłata na konto), - tutaj podaję numer konta
b. poprzez system płatności PayU
c. dokonać płatności przy odbiorze przesyłki (przesyłka pocztowa za pobraniem).

9. Przesyłki nadawane są od poniedziałku do piątku Pocztą Polską.

10. Przewidywany czas dostawy Pocztą Polską to zazwyczaj 2-3 dni robocze

11. Szczegółowe koszty dostawy są zawsze opisane na aukcji z oferowanym towarem.

12. Do prawidłowej realizacji zamówień preferujemy przekazywanie danych adresowych poprzez wypełnienie Formularza Opcji Dostawy, do którego link znajduje się w wiadomości od Allegro przesyłanej zaraz po dokonaniu zakupu.

13. Zwrot towaru

Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22,poz. 271 z późn.zm.) Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od otrzymania towaru, formularza odstąpienia od umowy kupna można pobrać TUTAJ.. Zwrot towaru powinien nastąpić niezwłocznie, nie później jednak, niż w terminie czternastu dni. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu.

14. Gwarancja i reklamacje

a. Na nasze produkty udzielamy gwarancji na okres 24-miesięcy.
b. Procedura reklamacyjna jest przeprowadzana zgodnie z postanowieniami Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Konsument ma prawo do złożenia reklamacji w ciągu 2 miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru z umową. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu.
c. Gdy zakupiony przez Klienta towar jest niezgodny z umową lub posiada wady należy o tym fakcie nas zawiadomić mailowo lub telefonicznie oraz dostarczyć reklamowany na nasz adres
d. Reklamacje towaru są rozpatrywane w terminie do 14 dni roboczych od dnia otrzymania reklamowanego towaru przez sprzedawcę.
e. Po pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji, wedle życzenia klienta : towar może zostać naprawiony, wymieniony na nowy lub zostaną zwrócone wszystkie koszty które poniósł klient.

15. Spory wynikłe na tle stosowania niniejszego regulaminu będą rozpatrywane przez sądy powszechne właściwe wg przepisów Ustawy z dnia 17 listopada 1964 – Kodeks Postępowania Cywilnego.

Ostatnia edycja:
robertoko25 - a u Ciebie co znaleźli nie tak? Masz screena z miejsca "zbrodni"? Mi przysłali...

agaj666 napisał:
robertoko25 - a u Ciebie co znaleźli nie tak? Masz screena z miejsca "zbrodni"? Mi przysłali...

tak mam screena, chodziło pewnie o procedurę zwrotów... bo to jest na screenie

agaj666 i loco1 i o myślicie tym regulaminie co wkleiłem? coś dodać, usunąć, zmienić?

Ostatnia edycja:
a - brak warunkow gwarancji
d - abuzywne

Dopoki nie przeczytasz i nie zrozumiesz ustaw, to nic z tego nie bedzie

loco1 napisał:
a - brak warunkow gwarancji
d - abuzywne

Dopoki nie przeczytasz i nie zrozumiesz ustaw, to nic z tego nie bedzie

czyli tak będzie ok? :

d.Reklamacje są realizowane w terminie do 14 dni roboczych.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie, chciałabym ponowić pytania zamieszczone poniżej, widzę że użytkownik "loco1" jest obeznany w temacie klauzul, może mógłbyś mi odpowiedzieć? :) byłabym naprawdę zobowiązana :)

klementyna88 napisał:
Witam,

chciałabym zadać kilka pytań i będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

1) jak wygląda odpowiedzialność sprzedawcy w zakresie wady fabrycznej produktu, czy w regulaminie sklepu można zaznaczyć, że w przypadku wady fabrycznej towaru reklamacja będzie realizowana u producenta? czy zawsze sprzedawca odpowiada za towar nawet w przypadku wady fabrycznej i zawsze można zgłosić się bezpośrednio do sprzedawcy?

2) co w przypadku jeśli wyśle towar a kupujący poda zły adres albo odmówi przyjęcia towaru? czy mogę zaznaczyć że nie ponoszę za to odpowiedzialności? na czyj koszt ma być ponownie wysłana przesyłka?

3) czy mogę zastrzec, że regulamin sklepu ulegnie zmianie w przypadku zmiany przepisów prawa i powiadomić o tym klientów? jeśli tak to ile czasu przed zmianą musiałabym to zrobić? co jeśli któryś z klientów nie zaakceptuje nowego regulaminu? czy mogę napisać, że jeśli w terminie X dni nie dostanę informacji o braku akceptacji regulaminu to mogę uznać że został on zaakceptowany?

z góry dziękuję za odpowiedź,

Karolina

Powrót