Jak zameldować żonę

• Autor wątku Autor wątku senek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
senek napisał:
Mam rozumieć, żeby się tam udać i poprosić o udostępnienie całej dokumentacji sprawy i poczytać sobie?

Może pan, ale tak z ciekawości i bez wdawania się w polemikę :)

I ze sprawnym aparatem/telefonem w ręku :)

A nie lepiej pozostawic sprawe by toczyla sie swoim torem?

Dlatego wcześniej napisałem "fakultatywnie"

Wyjasnie, ze w skardze na bezczynnosc WSA nie bada tego, czy sa okolicznosci do zameldowania, tylko tempo prowadzenia sprawy administracyjnej.

Dopiero w skardze na decyzje WSA bada to, czy material dowodowy zostal rzetelnie zgromadzony itp,, wtedy tez nie bada tempa prowadzenia sprawy

Ostatnia edycja:
Obadam temat na miare moich mozliwosci.
Jezeli nie zdolam poczekamy co wyjdzie po rozprawie.
Na ostatnie pismo nie dostalismy odpowiedzi.

Zawsze może pan zwrócić się do WSA i zajrzeć do akt sprawy lub pismem spytać sąd o korespondencję

Wnioskuje ze organ czeka tez na rozprawe

Zwloka w zalatwieniu sprawy wynika z konecznosci oczekiwania na wypowiedzenie sie stron co do calosci zebranego w przedmiotowej sprawie materialu dowodowego.

Caly czas ida w zaparte i chca zadawac pytania

senek napisał:
Wnioskuje ze organ czeka tez na rozprawe

Tyle, ze ta rozprawa nie dotyczy przedmiotu sprawy, tylko jej tempa.

Nawet gdyby organ wydal decyzje kompletnie bez sensu, to WSA nie ma prawa jej teraz zweryfikowac.

Tym sie roznia skargi:
- na bezczynnosc
od
- na dany akt administracyjny

Może ponękać o wskazanie jakie to dowody były i dlaczego o kolejny miesiąc przedłużyli wydanie jakiejkolwiek decyzji ?

Nic to nie da faktycznie - dojdze do przerzucania sie pismami.

O wiele ciekawszym bylaby wizyta w WSA i zajrzenie do akt sprawy - czy jest tam pismo, o ktorym wspominal administrator :)

Zadzwoniłem dzisiaj do WSA i jestem pozytywnie Panie Voyteq zaskoczony :D
Dzięki Panu jedna z moich spraw została załatwiona.

Wynik rozprawy:
WSA nakazuje organowi wydać decyzję w ciągu 7 dni oraz nakazał organowi zwrot kosztów poniesionych, które wpłaciłem.
Do końca miesiąca mam dostać pełny wyrok z WSA wraz z uzasadnieniem do domu.

senek napisał:

Liczymy zwrotu akt do organu po uprawomocnieniu się wyroku (teoretycznie organ ma prawo skargi kasacyjnej do NSA), ale respekt jest :)

senek napisał:
Do końca miesiąca mam dostać pełny wyrok z WSA wraz z uzasadnieniem do domu.

Już teraz może podać pan sygnaturę akt - to sobie poczytamy z publicznej bazy orzeczeń :)
Ciekawe, czy WSA nie ukarał organu grzywną z urzędu

Ostatnia edycja:
A jaka sygnatura? Jak bedzie to poczytamy :)

Orzeczenie w wersji zanomimizowanej znajdzie sie w bazie i bedzie publicznie dostepne
niezaleznie od pana stanowiska

senek napisał:
Dzięki Panu jedna z moich spraw została załatwiona.

Załatwiona będzie, gdy urząd wyda decyzję o zameldowaniu żony i stanie się ona prawomocną.

Na razie sąd zobligował do wydania decyzji, ale nie może w skazać, co ma być w jej zakresie tj. czy zameldowanie, czy odmowa zameldowania. Czyli urząd już nie może zwlekać do "nie wiadomo kiedy" i uzależniać działań na zasadzie "zrobi pan to, lub przyniesie tamto".

Ostatnia edycja:
Bez względu na orzeczenie i tak termin wydania decyzji będzie przedłużony znając życie i działania urzędników.
Mam rozumieć, że jeżeli sprawa została zamknięta w danym dniu to organ ma 7 dni dopiero jak dostaną na piśmie tak ja mi ma przyjść do domu pod koniec czerwca?
A jak Pań myśli jako to będzie decyzja? ;]

Ostatnia edycja:
senek napisał:
Bez względu na orzeczenie

Orzeczenie wiąże organ co do dalszego trybu postępowania, a zatem organ nie może postępować inaczej i wymysąć sobie innych okoliczności, dowodów itp.

senek napisał:
organ ma 7 dni dopiero jak dostaną na piśmie tak ja mi ma przyjść do domu pod koniec czerwca?

Niestety nie tak prosto:
1. Organ otrzymuje uzasadnienie wyroku i ma wtedy 30 dni na słożenie skargi kasacyjnej.

2a. Nie składa skargi, to WSA wraca mu akta sprawy i te 7 dni to do otrzymania akt. Dlatego warto miesiąc potem, gdy otrzyma pan uzasadnienie wyroku emailem spytać sekretariat WSA, kiedy akta sprawy wrociły do organu. Majać takiego emaila - wiemy od kiedy liczyć te 7 dni oraz wtedy składamy pismo o zwrot 100 zł a w załączeniu pismo z WSA informujące o przekazaniu akt.

2b. Składa skargę kasacyją, a wtedy sprawa bezczynności (nie sama sprawa o zameldowanie) leci do NSA i czeka na orzeczenie. Jeżeli NSA uchyla wyrok WSA, to sprawa wraca z powrotem do WSA. Jeśli NSA utrzymuje wyrok WSA - orzeczenie prawomocne i wtedy WSA zwraca akta do organu i analogia piętro wyżej.

senek napisał:
A jak Pań myśli jako to będzie decyzja? ;]

Powinna być o zameldowaniu, zwłaszcza że organ będzie psychologicznie zdopingowany orzeczeniem WSA, wiedząc że strona (czyli pan i żona) wie jak postepować z krąbrnym organem. Oczywiście każda ze stron ma prawo się odwołać, ale wtedy postępowanie przed wojewodą jako organem odwoławczym.

Widzę, że wstrzymuje pan się z podaniem sygnatury. Trudno - sam sobie poszukam - to bardzo proste - dany sąd , typ sprawy i tam wyświetla po dacie narastająco :)

Nie wstrzymuję się z podaniem sygn. lecz orzeczenia jeszcze nie ma

Ale sygnarura jest :)
Jak będzie, to podepne orzeczenie

No i dostaliśmy decyzję :(
Odmowa zameldowania 9 stron i wszystkie opisane bzdury i zeznania świadków bzdurne.
Nawet osoba, która ma postawione zarzuty (sąsiad) ma więcej do gadania jak my.
A matka po tym wszystkim chcę nas teraz eksmitować i składać wniosek do sądu.

Ostatnia edycja:
II SAB/Rz 44/15 - Wyrok WSA w Rzeszowie z 2015-06-11

senek napisał:
No i dostaliśmy decyzję :(
Odmowa zameldowania 9 stron i wszystkie opisane bzdury i zeznania świadków bzdurne.

Proszę przepisać uzasadnienie prawne i faktyczne - zaraz zredagujemy odwołanie. Proszę być w dobrej myśli

Proponuje przypomnieć, to co napisałem we wpisie #69 w tym wątku.

Natomiast we wpisie #158 poinformował pan, że organ decyzję chce wydać dopiero 30 czerwca - jak widać uznanie skargi przez WSA nagle przyśpieszyło aktywność urzędu o ponad pól miesiąca :)

Dla zameldowania liczy się, to że żona faktycznie zamieszkuje -nic więcej

Ostatnia edycja:
Powrót