Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku emini1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A i jeszcze chciałbym się do wiedzieć a propo badań.

Mam skierowanie na badania do Wojewódzkiego Ośrodka Medycyny pracy.
- Czy za te badania sie płaci?
- Jesli tak to ile?
- Czy te badania musze przeprowadzić w tej placówcę czy można je przeprowadzić gdzieś indziej?

A więc tak..

Wróciłem z komendy. O dziwo zmieniłęm zdanie na temat ludzi pracujących w tej instytucji (przynajmniej w moim mieście).

Bo okolo godzinnej rozmowie i papierkowej robocie sprawa zakonczyla sie:
-grzywna w wysokości 600zł
-zatrzymanie prawa jazdy na okres roku bez koniecznosci ponownego zdawania

Takze jak na 0,61 promila skuterem myśle ze mam sie z czego cieszyc.
Zostalo mi jeszcze zrobic badania psychotechniczne i medyczne.

Witam
Wczoraj mialem nie mile spotkanie z policja otoz moj kolega ktory jest nie letni i bez prawa jazdy jechał ze mna moim samochodem bez opłat po alkocholu 0.40 promila I co mu moze za to grozic
Dodam ze ja mam prawo jazdy i czy moze mi cos grozic za to ze nie letni jechal moim samochodem pod wplywem alkocholu

A ile kolega ma lat (nie rocznikowo, tylko normalnie)?

Dla nieletniego kolegi przewidziano odpowiedzialność przed Sądem Rodzinnym (dostanie pewnie kuratora i zakaz prowadzenia pojazdów na kilka latek). Dla Ciebie odpowiedzialność z Kodeksu wykroczeń:
Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:
2) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę nie mającą wymaganych uprawnień;
3) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka;
podlega karze grzywny.
Ogólnie mówiąc nieciekawa sytuacja... Pewnie oprócz wezwania na komendę dostaniesz jeszcze wezwanie do Sądu rodzinnego (jako świadek) i Sądu karnego (jako obwiniony)

A jakby samochód nie byl moj i mial oplaty to by cos to zmieniło??

Jakbyś nie był właścicielem, posiadaczem, użytkownikiem lub prowadzącym pojazd, to do wykroczenia by nie doszło.

Proszę o pomoc.
Wiem popełniłem czyn naganny i bardzo tego zaluje i nigdy sie to juz nie powtorzy.
Wypilem z kolega piwko 0,6 i za jakis czas pojechalem samochodem do miasta.Kontrola.Pierwszy wynik przenosnym alkomatem 0,11 mg drugi po 15 min 0,10 mg na komendzie w stacjonarnym alkomacie odpowiednia 0,06 i 0,05 mg po ok pol godzinie od pierwwszego badania. prawko zatrzymane.
podczas przesluchania pare dni później zażądałem atestu przenosnego alkomatu. i tam dokladnosc pomiaru do 0,4 mg wynosi plus minus 0,02 mg.
odbedzie sie sprawa w Sadzie grodzkim .prosze o porady jak udowodnic ze wynik badania pierwszego 0,11 mg i drugiego 0,10 mg po uwzglednieniu poprawki na dokladnosc badan mogl wyniesc odpowiednio 0,09 i 0,08 mg a wiec w normie 0,1mg.
mam jakies szanse???
prosze o porade
z gory dzieki

Ostatnia edycja:
Nie musisz tego udowadniać. Sąd to wie, świadectwo legalizacji powędruje wraz z wnioskiem o ukaranie do Sądu. Myślę że i tak dostaniesz zakaz.

ja mam takie pytanie:
miesiąc temu zabrali mi prawko za spowodowanie wypadku pod wpływem alkoholu i dostałem skierowanie na badania psychologiczne do rzeszowa... moje pytanie jest takie czy musze sie tam zgłaszac teraz skoro zabrali mi je na 3 lata.. np mój kolega też miał zabrane prawko na 3 lata za to samo i też dostał wtedy to wezwanie i dopiero teraz jak był w rzeszowie jak mineły te 3 lata i pojechał na te badania to dał to sierowanie i nic mu nie powiedzieli..., o co w tym wszystkim chodzi????

RE: jazda pod wplywem alkoholu

ania13081976 napisał:
czym się różni zabranie prawa jazdy na rok a na 12 miesięcy

Różni się tym, że zabierając prawo jazdy na rok zdajesz ponownie prawo jazdy, a na 12 m-cy nie
P.S.
Jak kogoś stać na alkohol i samochód - to stać na Taxi - tylko głupcy wsiadają za kółko po alkoholu, nie żal mi takich bezmyślnych idiotów i uważam, że powinni mieć zabrane prawo jazdy dożywotnio !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RE: jazda pod wplywem alkoholu

glogi71 napisał:
Różni się tym, że zabierając prawo jazdy na rok zdajesz ponownie prawo jazdy, a na 12 m-cy nie

Nie ma takiej różnicy

p_a_r_a_g_r_a_f napisał:
Nie musisz tego udowadniać. Sąd to wie, świadectwo legalizacji powędruje wraz z wnioskiem o ukaranie do Sądu. Myślę że i tak dostaniesz zakaz.
a zna Pan Policjant zarzadzenie glównego komendanta policji w sprawie przeprowadzania przez policjantów badań na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu. i tam:

§ 4. 1. Użyte w zarządzeniu wyrażenie "wynik dodatni" należy rozumieć jako wynik pomiaru lub badania urządzeniem elektronicznym wskazujący, że osoba badana znajduje się w stanie po użyciu alkoholu, albo stanie nietrzeźwości.

2. Osoba badana znajduje się w stanie po użyciu alkoholu, gdy stwierdzone badaniem stężenie alkoholu we krwi wynosi od 0,2 promila do 0,5 promila albo obecność alkoholu w wydychanym powietrzu wynosi od 0,1 mg/litr do 0,25 mg/litr.

3. Osoba badana znajduje się w stanie nietrzeźwości, gdy stwierdzone badaniem stężenie alkoholu we krwi wynosi powyżej 0,5 promila, albo obecność alkoholu w wydychanym powietrzu wynosi powyżej 0,25 mg/litr.

4. Przyjmuje się, iż stany określone w ust. 2 i 3 zachodzą, gdy przynajmniej w jednym pomiarze wskazania tych urządzeń wynoszą odpowiednio nie mniej niż 0,25 promila lub 0,13 mg/litr albo 0,55 promila lub 0,28 mg/litr.

a ja nie przekroczylem w zadnym badaniu 0,13 mg/l
a kodeks wykroczen mowi o zawartosci alkoholu do 0,10mg/l w wydychanym powietrzu a nie o wyniku badania alkomatu który ma blad 0,02mg/l co w moim przypadku stanowi 20%!!!!!!!
zaskarzylem nakazowy wyrok (6mies i 800PLN+200 koszty) i bede udowadnial przed Sadem swoje racje o wynikach powiadomie.

rrafaello1 napisał:
a zna Pan Policjant zarzadzenie glównego komendanta policji w sprawie przeprowadzania przez policjantów badań na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu.
Ojej... eeee.... aaaaa..... Pewnie że znam. Zacytowany fragment jest z 1996 roku, zmieniony został w 1997 roku, żeby w 2004 ostatecznie (na razie) zostać zmieniony przez: ZARZĄDZENIE NR 496 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 25 maja 2004 r. w sprawie badań na zawartość w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu. A w nim jest fragment:
§ 14 Traci moc zarządzenie nr 16/96 Komendanta Głównego Policji z dnia 4 kwietnia 1996 r. w sprawie przeprowadzania przez policjantów badań na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu zmienione zarządzeniem nr 3/97 Komendanta Głównego Policji z dnia 10 lutego1997 r.
Znajdziesz je m.in. tu: ZARZĄDZENIE NR 496 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 25 maja 2004 r. w sprawie badań na zawartość w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu

Widzisz kolego zawsze każda osoba żałuje tylko niestety po fakcie . Pomyśl zanim zrobisz znowu coś głupiego . O,57 promila jeszcze mózgu nie blokuje . Kara 3 lata zawieszenia oraz 2400 to nie jest koniec świata ,może pomoże ci taka kara w przyszłości . Dodatkowo zastanów się jakim niebezpieczeństwem byłeś dla innych którzy chcą normalnie żyć .

p_a_r_a_g_r_a_f napisał:
Ojej... eeee.... aaaaa..... Pewnie że znam. Zacytowany fragment jest z 1996 roku, zmieniony został w 1997 roku, żeby w 2004 ostatecznie (na razie) zostać zmieniony przez: ZARZĄDZENIE NR 496 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 25 maja 2004 r. w sprawie badań na zawartość w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu. A w nim jest fragment:
§ 14 Traci moc zarządzenie nr 16/96 Komendanta Głównego Policji z dnia 4 kwietnia 1996 r. w sprawie przeprowadzania przez policjantów badań na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu zmienione zarządzeniem nr 3/97 Komendanta Głównego Policji z dnia 10 lutego1997 r.
Znajdziesz je m.in. tu: ZARZĄDZENIE NR 496 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 25 maja 2004 r. w sprawie badań na zawartość w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu

Nie wiedzialem ze zostalo zmienione.
Zeby jasnosc była chcecie to wirzcie nie to nie ja raz wsiadlem po piwku za kolko i zlapali i wykazalo mi 0,11 mg-ale to urzadzenie nie jest bezbledne i bede sie upieral ze nie powinno sie karac granicznych wartosci bom0,11 moglo byc rowniez 0,09mg. zobaczymy co na to sad

Ja ci powiem co na to sąd,bo miałem właśnie 0.11.Pisałem o tym wątek.Również powołałem się na te rozporządzenie.Summa sumarum wolałem się dobrowolnie poddać karze,co nawet doradził adwokat.Pół roku zabrane prawko+1500zł grzywny.Ta graniczna wartość działa w 2 strony.Wezmą biegłego który udowodni,że godzinę wcześniej miałeś np.0,22 (teoretyzuje)

zostałem zatrzymany przez policję, a w wydychanym powietrzu miałem 1,02 promila. Nie zgodziłem się na karę proponowaną przez prokuratora - 2lata bez prawka i 0,5 roku ograniczenia wolności. Chciałbym aby większa była kara ograniczenia wolności w zamian za zabranie prawa jazdy na rok. W argumentacji chcę podać że mieszkam w małej miejscowości, daleko od miasta, i chociaż mam 20 lat to jestem głową rodziny bo mój tata pracuje za granicą. Czy mogę liczyć na wyrozumiałość sądu i taką karę? Dodam że jestem już karany za groźby (grzywna 1000zł). Dziękuję za pomoc

Powrót