Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku emini1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam.Proszę o wyrozumiałość jeśli ,,zdubluję post,,ale nie znalazłem podobnego...
Podczas kontroli stwierdzono alk w organizmie,zabrano od razu prawko,po 2 m-cach wezwano na Policję.Poddałem się dobrowolnie karze.Oczywistym jest,że straciłem uprawnienia do kierowania samochodem.
Pytanie moje...Posiadam dodatkowo prawo jazdy niemieckie(pisownia nazwiska zmieniona poprzez jedną literkę).Czy mogę się nim posługiwać?Czy Policja dojdzie do tego że ja to ja,czy mają wgląd do tego że mam też ,,inne prawko,,?Co grozi w razie ,,wpadki,,?
Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Jak chcesz konkretnych odpowiedzi to zadawaj konkretne pytania a szczególnie zawieraj w postach konkretne informacje, na ile zostało zabrane?,jaki art dostałeś?
W Polsce masz zakaz prowadzenia pojazdów i Twoje niemieckie prawko nie ma tu znaczenia bo poza jedną literą z nazwiska inne dane osobowe wskazują że Ty to Ty,a w razie wpadki art 244kk,nie stosowanie się do zakazu sądowego,tak ok 3 lata w zawieszeniu,grzywna trafisz na "odpowiedniego sędziego" może być gorzej.

jeszcze nie mam konkretnie nic na papierze,czekam na wyrok.Miałem 1,9 promila.
1.nigdy nie karany-ile mogą dowalić?spodziewam się,że 2 lata bez prawka?
2.jakie inne dane osobowe wskazują?nie ma tam peselu,adresu...?
3.czy w Polsce wiedzą,że posiadam prawko z innego kraju?mają jakieś bazy danych,itp.?
Paweł7801 z góry dzięki za aktywność...;)

No to 178a par 1 czyli 2 do 3 lat zakazu,rok na dwa w zawieszeniu,grzywne w okolicach 1000zł.
Co do prawka niemieckiego to lepiej nie ryzykuj,bo moga poprosić o inny dokument tożsamości na komendzie:)

a jeśli takowy posiadam?np.paszport,dowód np?

Z czystym sumieniem mogę Pana poinformować że jestem zupełnie niewinny, około godziny 00.30 jechałem po swoją dziewczynę którą kończyła prace, poinformowałem ją że dojedziemy około 1km przed domem z tego względu że miałem bardzo mało paliwa i przejdziemy się te kilkadziesiąt metrów do domu a na drugi dzień bede miał pieniądze to zatankuje, Jechaliśmy w strone domu i na stacji CPN stał radiowóz który niby mnie zatrzymywał do kontroli, ja nie widziałem tego radiowozu i policjanta który wyciągał tą pałeczke czerwoną ( była 1 w nocy) tylko dlatego nie zauważyłem ponieważ w trakcie jazdy grzebałem coś przy radiu cd w samochodzie, moja dziewczyna usneła i po jakimś kilometrze zatrzymaliśmy się tam gdzie mieliśmy ( parking biedronki ) obudziłem dziewczyne i powiedzialem jej żeby dała mi tą steke wódki co sobie kupilem wczesniej, wypilem ja w samochodzi i nagle zajechala policja, z tego wzgledu ze ją wypiłem spanikowałem na widok policji i uciekłem z samochodu wraz z dziewczyną ( bałem się że pomyślą że jechałem pod wpływem alkoholu ) Zatrzymana została najpierw dziewczyna następnie ja. ( Uciekaliśmy z samochodu ) Dziewczyna została spisana i puszczona do domu, ja podczas złapania zostałem tzw. "spałowany pałkami policyjnymi przez policje" - wcześniej schowałem się w takiej "łące za marketem Biedronka " policjanci zauważyli że tram się schowałem, nagle jeden z policjantów powiedział wychodź bo będe strzelał, odpowiedziałem spokojnie wychodze i zostałem pobity pałką po kręgosłupie, nie dali mi się nawet wytłumaczyć, mówiłem Panowie " zobaczcie że blisko samochodu jest butelka setka od wódki, w ogóle mnie nie słuchali, zawieźli mnie na komende na tzw. dmuchanie, okazało się że mam 1,4 promila tylko dlatego że nie potrzebnie zapaliłem papierosa w tej łące, "papieros podnosi stan nietrzeźwości" Wieziono mnie jak "worek ziemniaków w radiowozie"

Nastał wyrok sądowy , dwóch policjantów przyszło do sądu, gdy sąd zadał im pytania czy doszło do przemocy fizycznej, obydwaj potwierdzieli że nie, a korzystając z prawa zadawania pytania świadkom jako oskarżony, zapytałem dlaczego mnie pobiliście? - odpowiedzieli że takiego czegoś nie miało miejsca, Do dzisiaj pobolewa mnie kręgosłup jak się schylam. Niestety sąd dał im wiare i skazał mnie na 6miesiacy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem na okres 2 lat. Jestem załamany bo jestem niewinny, p[ewnie Pan się zapyta dlaczego nie poszedłem na obdukcje, dlatego że nie jestem ubezpieczony, pracuje dorywczo, obecnie staram sie o stałą prace. Jestem pokrzywdzony przez nasz sąd i policje.

Przepraszam tą informacje pisałem do adwokata i nie chcący wysłałem ją tu.

Wyrok sądu to 3lata zakaz kierowania pojazdami mechanicznymi.

logix napisał:
Witam serdecznie,
Dzisiaj zostalo mi zabrane prawo jazdy za jazde po alkoholu, alkomat pokazał 0,28.

Policjant mowil ze prawko moge odzyskac nawet po 2 miesiacach i tu pytanie co musze zrobić takiego żeby odebrac je jak najszybciej?

Proszę o wyrozumiałą odpowiedź, pozdrawiam.

Mój wyrok to zakaz na rok, 30h/miesięcznie/przez 12 miesięcy - społecznie, plus 100zł grzywny.

I pytanko, jak złapią mnie na jeździe bez prawka to co mi grozi oprócz 500zł mandatu ? (nie dostałem zawiasów)...

Ostatnia edycja:
Jak masz zakaz prowadzenia pojazdów to lepiej nie ryzykuj, na pewno nie skończyło by się to na mandacie 500zł

Art. 244. kodeksu karnego - niestosowanie się do zakazu sądowego

kara pozbawienia wolności do lat 3

Moze byc tez kara w zawieszeniu. Osobiscie twierdze ze bardzo rzadko za zlamanie sadowego zakazu prowadzenia pojazdow daje sie kare bezwzglednego wiezienia, najczesciej jest to kara w zawieszeniu

Sienolek napisał:
Moze byc tez kara w zawieszeniu. Osobiscie twierdze ze bardzo rzadko za zlamanie sadowego zakazu prowadzenia pojazdow daje sie kare bezwzglednego wiezienia, najczesciej jest to kara w zawieszeniu

no i taka odpowiedź mi się podoba. :cool:

A jeszcze jedno takie pytanko. Czy można ubiegać sie o zmniejszenie kary za na przykład jak to w wiezieniach jest "dobre sprawowanie" ?

pzdr.

logix napisał:
A jeszcze jedno takie pytanko. Czy można ubiegać sie o zmniejszenie kary za na przykład jak to w wiezieniach jest "dobre sprawowanie" ?

Jeśli masz na myśli długość zakazu. to nie.

dzisiaj wyrok za 1,9 promila rosnąco...
mój wyrok..
:D-prawko zabrane na rok
-3 m-ce zawias na 2 lata
-500zł grzywny
szczerze to zaskoczony jestem na duży plus

chlodnica napisał:
dzisiaj wyrok za 1,9 promila rosnąco...
mój wyrok..
:D-prawko zabrane na rok
-3 m-ce zawias na 2 lata
-500zł grzywny