Jeśli z Urzędu dostałem list wezwanie do uzupełnienia wniosku (art.64) - ignorować?

• Autor wątku Autor wątku Alter Ego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alter Ego

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Witam.

Z Urzędu dostałem list wezwanie do uzupełnienia wniosku (posyłają się na art. 64 § 1 KPA), wcześniej składałem wniosek o wszczęcie postępowania administracyjnego w sprawie zajętej przez miasto działki. Chcą wiedzieć, czy posiadam już jakieś decyzję w sprawie tej działki.

Rozumiem, że nie mam obowiązku im cokolwiek odpowiadać, i mogę zaczekać 30 dni i jeżeli sprawa nie będzie rozpatrzona składać zażalenie do SKO? Czy warto im coś odpisać?

Dziękuję.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
wyżej zrobiłem pomyłkę - prawidłowo posyłają się na art. 64 § 2 KPA

Znalazłem na forum informację od Szanownego voyteg

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/7CCB05D4DE
Cytat:
Na pozostawienie podania bez rozpoznania (art. 64 § 2 k.p.a.) przysługuje skarga na bezczynność organu, stosownie do art. 3 § 2 pkt 8 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2012 r. poz. 270 ze zm.).

Ale nie mogę znaleźć info co w przypadku jeśli rzeczywiście ja nie mam informacji i dokumentów o które one pytają. Czy mam po prostu zignorować ten list czy coś "poprawnie" odpowiedzieć Urzedu, czy szykować zażalenie do SKO?

PS: "bez rozpoznania" - co rozumie się pod tym pojęciem?

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Urząd powołuje się na to, że nie zmoże zastosować art. 98 ust. 3 bez dostarczenia do nich kopii czy numeru decyzji podziałowej i dlatego w razie niedostarczenia w terminie 7 dni zostawi wniosek bez rozpatrzenia. Czy tak jest naprawdę?

nie jest - urzad to powinien sobie ustalić "z urzedu"

voyteg napisał:

Rozumiem.
Teraz zażalenie w SKO, w miarę postępu sprawy będę tu odpisywał.
Jeszcze raz dziękuję.

Alter Ego napisał:
Teraz zażalenie w SKO,

A za tydzień skarga do WSA, no chyba że lubi pan długo i cierpliwie czekac ;)

Czy do zażalenia w SKO dołączać to wezwanie z Urzędu?

PS:

voyteg napisał:

Tak :) Widziałem już parę wątków na tym forum "o tych którzy są cierpliwe". :D

Ostatnia edycja:
Centralna Baza Orzeczeń Sądów Administracyjnych

organ administracji zobowiązany był zebrać w tym celu pełny materiał dowodowy. To bowiem na organach administracji spoczywał zgodnie z art. 7 i 77 kpa obowiązek zgromadzenia materiału dowodowego pozwalającego na obiektywną ocenę faktów mających znaczenie dla sprawy, przedstawienie zebranych dowodów i ich ocena w uzasadnieniu decyzji zgodnie z art. 107 § 3 kpa.
Centralna Baza Orzeczeń Sądów Administracyjnych

Materiał dowodowy zebrany w sprawie powinien być kompletny to jest dotyczyć wszelkich okoliczności faktycznych, które mają znaczenie dla sprawy. Z art. 77 § 1 kpa wynika bowiem obowiązek organu administracji zgromadzenia całego materiału dowodowego koniecznego do rozstrzygnięcia sprawy, co oznacza obowiązek podjęcia przez organ stosownych działań polegających między innymi na przeprowadzeniu z urzędu dowodów służących ustaleniu okoliczności faktycznych sprawy, żądania od strony przedstawienia dowodów na poparcie jej twierdzeń lub wystąpienia do innych organów lub instytucji o zajęcie stanowiska w sprawie. Przy czym organ administracji nie może ograniczyć się do oczekiwania na przedstawienie przez stronę dowodów potwierdzających jej żądanie ale powinien aktywnie dążyć do wyjaśnienia sprawy (por. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 25 czerwca 1999 r. I SA 1551/98; tezę drugą wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego Ośrodek Zamiejscowy w Krakowie z dnia 4 czerwca 1998 r. I SA/Kr 1052/1997; tezę pierwszą wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego Ośrodek Zamiejscowy w Lublinie z dnia 17 maja 1994 r. SA/Lu 1921/1993).
Orzeczenia do zacytowania w zażaleniu i potem w skardze do WSA, że organ powinien wystąpić do odpowiednich urzedów, a nie przerzucać na pana własne obowiązki

Dokładnie tak już robię.

Czy we wniosku są dane pozwalające na ustalenie za którą to działkę domaga się Pan odszkodowania ? Co prawda nie jest to brak formalny wniosku uzupełniany w trybie art 64 par. 2 kpa, ale żądanie jest w takim wypadku niesprecyzowane, zaś organ nie może decydować za stronę tytułem czego ta strona domaga się odszkodowania.

Verto napisał:
Czy we wniosku są dane pozwalające na ustalenie za którą to działkę domaga się Pan odszkodowania ? Co prawda nie jest to brak formalny wniosku uzupełniany w trybie art 64 par. 2 kpa, ale żądanie jest w takim wypadku niesprecyzowane, zaś organ nie może decydować za stronę tytułem czego ta strona domaga się odszkodowania.

Tak oczywiście, we wniosku są wskazane numer działki, nazwa drogi (ulicy) i skrzyżowanie, które znajdują się na terenie działki.

Ostatnia edycja:
To faktycznie powinni samodzielnie ustalić czy nieruchomosć była przedmiotem podziału w trybie art. 98 ust. 3 ustawy o gosp. nieruchomościami.

voyteg napisał:

A co się stanie, kiedy w urzędzie rzeczywiście nie zmogą odnaleźć dokument, w danym przypadku decyzji podziałowej?

organ powinien je pozyskać, a nawet gdyby zaginęły to w najczarniejszym wypadku zainicjować odtworzenie akt

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/138A245411
Badając zatem zgromadzony w sprawie materiał dowodowy - w związku z zaginięciem akt administracyjnych sprawy wywłaszczeniowej, zakończonej kwestionowaną w trybie nadzorczym decyzją - organ administracji zobowiązany był w sposób niezwykle rzetelny i dokładny go zebrać oraz rozpatrzyć w jego całokształcie, biorąc pod uwagę, m.in. art. 76 § 1 kpa. Zgodnie z tym przepisem dokumenty urzędowe sporządzone w przepisanej formie przez powołane do tego organy państwowe w ich zakresie działania, stanowią dowód tego, co zostało w nich urzędowo stwierdzone. Z tego powodu taki dokument korzysta z domniemania wiarygodności zawartych w nim ustaleń.
Przy czym oczywiście nie stoi to na przeszkodzie możliwości przeprowadzenia dowodu przeciwko treści dokumentu. Stanowisko takie zostało potwierdzone w orzecznictwie sądów np. wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 11 maja 1998 r. w sprawie sygn. akt II SA 517/98 (LEX nr 41834): "Art. 76 § 3 kpa. nie wyłącza możliwości przeprowadzenia dowodu przeciwko treści dokumentu, o którym mowa w art. 76 § 1 kpa."
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/CF4EED95B1

W sytuacji gdy zaginęły akta sprawy niezbędne ro rozpoznania wniosku o stwierdzenie nieważności decyzji postępowanie nieważnościowe powinno być zawieszone do czasu odtworzenia tychże akt. (...) Zawieszając postępowanie nieważnościowe Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi winien wszcząć wpadkowe postępowanie w przedmiocie odtworzenia akt sprawy administracyjnej. Po przeprowadzeniu tego postępowania Minister powinien wydać postanowienie o odtworzeniu akt administracyjnych w całości lub w części albo o niemożności odtworzenia tychże akt.

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
organ musi przeprowadzić postępowanie dowodowe

To że na Urzędzie leży obowiązek zebrania i przedstawienia dowodów dobrze już zrozumiałem (zażalenie do SKO złożyłem).

Mnie jest ciekawa sytuacja hipotetyczna, co się stanie jeśli urząd nie znajdzie "potrzebnych dowodów"?

Bardzo dziękuję Panie voyteg i przepraszam za zajmowanie czasu na takie pytania nieistotne.

PS: kiedy napisałem, dopiero wtedy zobaczyłem drugą część odpowiedzi.

voyteg napisał:

Właśnie już czas złożyć skargę do WSA :)

Jak tu http://forumprawne.org/prawo-admini...-zalatwienia-sprawy-poradnik.html#post1965524

Dlatego pojawiły się następne pytania:

1. Czy do skargi trzeba dołączyć kopie zażalenia do SKO?
2. Jeśli zażalenie do SKO było wysyłane listem poleconym z potwierdzeniem odbioru to rozumiem, że trzeba też dołączyć kopie (czy oryginał) tej żółtej kartki z potwierdzeniem odbioru?
3. Czy trzeba dołączać do skargi kopie wezwania z Urzędu, gdzie one wymagają dodatkową dokumentacją ode mnie bo inaczej zostawią wniosek bez rozpatrzenia?
4. Czy o tym wezwaniu wspominać w skardze do WSA?
5. Co to jest za odpis skargi we wzorze w "Załączniki" na samym dole?

Bardzo wdzięczny za pomoc.

Używam tego wzoru http://forumprawne.org/sady-adminis...wana-skarga-na-bezczynnosc-organu-do-wsa.html

Umknęło jeszcze jedno

6. Czy do skargi trzeba dołączyć kopie samego wniosku do Urzędu, na który nie wydają decyzji?

7. W "2. Dnia <data>na podstawie art. 37 § 1 KPA złożyłam wezwanie do usunięcia naruszenia prawa" - data wysłania zażalenia, czy data na potwierdzeniu odbioru przez SKO?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Alter Ego napisał:
1. Czy do skargi trzeba dołączyć kopie zażalenia do SKO?

Nie jest to obowiązkowe.
Na pewno jednak napisać w skardze, że zażalenie zostało złożone i kiedy.

Alter Ego napisał:
tej żółtej kartki z potwierdzeniem odbioru?

Można skopiować skargę i te potwierdzenie wpływu. Sąd raczej nie zażąda oryginału. :)

Alter Ego napisał:
3. Czy trzeba dołączać do skargi kopie wezwania z Urzędu

Nie, bo organ akta sprawy w komplecie do sądu przekaże.

Alter Ego napisał:
4. Czy o tym wezwaniu wspominać w skardze do WSA?

Może pan napisać, a jeśli nie, to i tak opisze to organ w odpowiedzi na pana skargę do sądu. Organ przekazując pana skargę do WSA jest zobowiązany udzielić odpowiedzi.

Alter Ego napisał:
5. Co to jest za odpis skargi we wzorze w "Załączniki" na samym dole?

Drukujemy skargę trzy razy po prostu i podpisujemy każdy osobiście. Dwa wysyłamy (zanosimy) do urzędu. Na trzecim urząd potwierdza datę wpływu (jeśli osobiście) lub pozostaje nam na pamiątkę, jeśli wysyłamy poleconym z potwierdzeniem odbioru. Oczywiście wysyłamy lub zanosimy do urzędu. (nie do sądu)

Alter Ego napisał:
6. Czy do skargi trzeba dołączyć kopie samego wniosku do Urzędu, na który nie wydają decyzji?

Nie, odpowiedz ta sama co pkt. 3

Alter Ego napisał:
data wysłania zażalenia, czy data na potwierdzeniu odbioru przez SKO?

Wysłałem do SKO listem poleconym dnia <data> a wpłynęło tam dnia <data> co wynika ze zwrotnego pocztowego potwierdzenia odbioru.

Ostatnia edycja:
Powrót