Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie powiedziałabym tak do końca "olać". Nauczka na przyszłość - rozpowszechnianie jest karalne. Niestety z chomika zrezygnować nie mogę, bo często muszę pobierać materiały na studia, jakie są wrzucane, a więc i transfer muszę kupować. Ewentualnie zmienić nazwę, ale to raczej niepotrzebne :) Mam nadzieję, że na tym się skończy - na wezwaniach, a jeśli nie... cóż, będzie trzeba się bronić ;)

Witam,
mam pytanie do Pana, który zamieścił informację o tym, że niektórym użytkownikom zostały zarekwirowane komputery. Czy było to spowodowane zgłoszeniem do prokuratury przez kancelarię Pro Bono czy też może ZPAV?
Wydaje mi się, że ta druga kancelaria działa zgodnie z prawem, co do pierwszej mam wątpliwości.
Jeśli się mylę będę wdzięczna za przytoczenie argumentów, które wyprowadzą mnie z błędu.
Pozdrawiam

Witam,

Chciałam się dowiedzieć skąd kancelaria Pro Bono może wiedzieć, że plik za który chcą mnie ukarać nie miał tylko takiej nazwy jak tytuł książki i jej autor? W środku przecież mogły być jakieś bzdety, obrazki albo nawet mój pamiętnik. Nie wydaje mi się raczej, że chce im się sprawdzać te pliki.

Pozdrawiam!

uncontrollably - moja sprawa jest podobna i już dostałam na to odpowiedź. Oni tego nie wiedzą, bo na chomiku wyświetla się do 10 stron pliku tekstowego, więc mogłaś nawet w te 10 stron wstawić fragment tekstu z tytułu pliku, a dalej swój pamiętnik. Jeśli to udowodnisz, sprawa jest Twoja. A jeśli to zmyślisz i oni to wykryją, oznacza, że pobrali Twój plik i sami popełnili przestępstwo. ;)

W takim razie nie wiem po co w ogóle zaczynają tę "walkę z wiatrakami". Nie mają najmniejszych szans na udowodnienie tego przecież. Lista kontrargumentów na ich zarzuty byłaby kolosalna.
Także na razie się nie martwię.

Hipotetycznie, jeśli sprawa by ruszyła na korzyść Pro Bono to najpierw mam się spodziewać sensownego listu czy panów przychodzących po mój cenny komputer? :D

uncontrollably napisał:
W takim razie nie wiem po co w ogóle zaczynają tę "walkę z wiatrakami".
Odpowiedź na to pytanie jest prosta.
Wyślą 30 tysięcy wezwań. Powiedzmy, że średnio zażądają 200 złotych. Powiedzmy, że tylko jedna osoba na 10 zapłaci. 200 x 3000 = 600 000 złotych.
Za tą sumę, to ja chętnie przez parę lat będę siedział na tyłku i nic nie robił, tylko wysyłał maile :D

uncontrollably napisał:
Witam,

Chciałam się dowiedzieć skąd kancelaria Pro Bono może wiedzieć, że plik za który chcą mnie ukarać nie miał tylko takiej nazwy jak tytuł książki i jej autor? W środku przecież mogły być jakieś bzdety, obrazki albo nawet mój pamiętnik. Nie wydaje mi się raczej, że chce im się sprawdzać te pliki.

Pozdrawiam!

Ponawiam pytanie, byłabym wdzięczna za odpowiedź.

Ja też wątpię, żeby je sprawdzali. Wykupili konto premium i korzystając z wyszukiwarki wysyłają takie wezwanie do każdego kto im wyskoczy. I zapewne dlatego zgłaszały się osoby, które mają zalokowany dostęp do swoich plików (czyli niczego nie udostępniają) a mimo to i tak dostały tę wiadomość.

Ja również dostałam wezwanie do zapłaty przez chomikuj. Kiedyś zachomikowałam sobie od kogoś film Och Karol 2 i zostawiłam to tak. Wczoraj zajrzałam na chomika po kilku miesiącach, a tu wezwanie. Żałuję że nacisnęłam ten link, który oni podają w tej wiadomości. Nie mam zamiaru płacić, ale myśl ze to może pójść do sądu, policji, że jestem przestępcą - po prostu jest mi aż niedobrze z nerwów. No bo co ja takiego tak naprawdę zrobiłam, że chcą ode mnie aż ponad 700 zł? Nawet nikt tego filmu ode mnie nie ściągnął, ja sama go nie oglądałam też i nawet nie wiem czy tam faktycznie był ten film. Nie mozna po prostu wysłać ostrzeżeń, tylko od razu każą płacić? Usunęłam wszystkie pliki z chomika, konto też zlikwidowałam.

fafka - odpowiedź na cytowane przez Ciebie pytanie jest kilka postów wyżej.

Wciąż zastanawiam się, czy lepiej usunąć konto na chomiku czy używać go dalej do rozpowszechniania MOICH OPOWIADAŃ I POWIEŚCI pod ich PRAWDZIWYMI TYTUŁAMI...

Nie wiem czy usuniecie da Ci cokolwiek. Osobiście dalej działam na chomiczku, założyłam tylko hasło na niego i jedyny folder jaki mam - z plikami mojego autorstwa. Reszta od razu po tym "liście" poszła do kosza.

Równiez dolaczylem do grona ktore dostalo wiadomosc na chomiku o przedsadowym postepowaniu ;/ Plik o ktory chodzi to ebook. juz w sierpniu dostalem wiad od chomika ze plik jezt chroniony, ale nie pamietam co z nim zrobilem - tzn. czy plik pozostal dostepny czy przeniesiony do folderu z haslem. Dzis po dlugiej nieobecnosci zalogowlem sie na chomika i przeczytalem wiad od ProBono, ktora przyslano mi juz 27.10. Tak wiec 7 dni minelo. Co dalej? Czy zrzucic potrzebne pliki i zlikwidowac chomika? TEN plik usunalem i wszystkie foldery zahaslowalem. Do placenia mam "tylko" 200 zl. ewentualnie moge zaplacic, ale nie chce miec nalotu niebieskich. Co z prawnego punktu widzenia bedzie najlepszym rozwiazaniem? czy wogole logowac sie? Nie mam "babci na drugim koncu Polski" a internet jest na mame.... Prosze Kogos kompetentnego o pomoc!

Ostatnia edycja:
Bromberg, cały ten wątek jest pełen porad na ten temat i zawiera wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania, wystarczy chcieć i trochę poczytać :)

Bromberg - 200 pln to nie dużo. Jak chcesz to kup router WIFI, najlepiej używany, podłącz do niego internet i podepnij się kablem. Udostępnij wifi szerokiemu gronu, zmień adres MAC, system xp na 7 lub lepiej linux bo za darmo, dysk na inny.... jak przyjdą, to parametry kompa będziesz mieć inne, a internet.. hmm.. mógł się ktoś podłączyć ;]

Moja siostra na swojego chomika rowniez dostala urocza wiadomosc od tej kancelarii.
Nie wiem ile zazadali do zaplaty, poniewaz nie otwieralam ich linku. I chyba dobrze, bo wiadomosc zostala wyslana 31 sierpnia. A jak dotad nic na adres domowy nie przyszlo.

Dzisiaj zalogowalam sie na jej koncie i Chomik do kazdej wyslanej wiadomosci od Pro Bono wstawil to:

Untitled7.jpg

Myślę, że dobrym pomysłem jest nagłośnienie całej sprawy, wysyłajmy maile, listy do mediów

Witam. Specjalnie zarejestrowałam się na forum, gdyż tak jak większość (bo nie wszyscy) dostałam wiadomość na chomikuj od pro bono. Dosłownie taką samą, o której wspomina @tekashi. Obejrzałam filmik z Pytania na śniadanie... Nie wiem, totalnie co mam zrobić. Jestem rozdarta pomiędzy dwiema stronami. Jedna mówi 'olać to i zobaczyć, co będzie dalej', a druga 'istnieje taki pan, wypowiada się w mediach, mówi wyraźnie nazwę swojej firmy/kancelarii, opowiada o jej działalności, może faktycznie to, co robi jest prawdziwe, a straszenie skończy się w sądzie'... . Nie kliknęłam w link, nie wiem ile wynosi ta cała ugoda... A najlepsze, że wszystkie pliki, które mam na chomiku (a jest tego trochę) ZACHOMIKOWAŁAM od innych, nie dodawałam własnych i dlaczego właściciele tych chomików od których miałam plik nie dostali takich wiadomości... . Sama strona chomikuj przecież temu służy żeby przechowywać na niej pliki... Kontaktował się ktoś z radcą prawnym? A co z osobami, które dostały takie wiadomości bardzo dawno temu? Może coś doradzicie?

mam mętlik w głowie, może dlatego tak nieskładnie napisałam moją wypowiedź. Mam nadzieję, że osoby to czytające, zrozumieją o co mi chodzi :)

Mam nadzieję, że żaden z prawników nie udzieli pomocy tej skomlącej zgrai.

Jako twórca komercyjnych treści, udostępnianych przez złodziei na chomiku i torrentach, życzę Państwu z całego serca rozprawy sądowej zakończonej konfiskatą komputerów i maksymalną karą finansową :)

Filmy, gry komputerowe, książki i audiobooki się kupuje !!
Za błędy trzeba płacić.

Pozdrawiam

jerofiejewie - pragnę zwrócić Twoją uwagę, że niektórzy posiadają owe książki, filmy i płyty w domach, a na chomiku przechowywali je w zahasłowanych folderach wyłącznie do użytku osobistego. Nie wkładaj więc wszystkich do tej samej szufladki.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót