Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
marcin061289 napisał:
xxx91
Ja też dostałem od Harbor Point sp. z o. o. w sprawie "Harry'ego Pottera". Już nawet nie za bardzo pamiętam jakie to były wersje, możliwe, że jedna była pdf z normalna książką, ale reszta to amatorskie tłumaczenia.

U mnie to samo - "Harry Potter", za kilka pobrań (nie napisali ile) i za czas jaki było w portalu (2 miesiące niecałe).. Nie mam tego na kompie już dawno, więc nie wiem nawet, jakie to pliki były. Ile masz do zapłaty? Ja prawie 800zl. Ale czekam na rozwój wydarzeń. Jeśli faktycznie mnie pozwą, to wolę to sądownie wszystko załatwić aniżeli płacić w związku z wiadomością na priv na chomikuj.pl, gdyż to nie jest zbyt wiarygodne jak dla mnie, poza tym, to jak oni działają, to jest zwykle wyłudzanie i szantaż. Jak ugoda może brzmieć w stylu: "masz 7 dni do zapłaty albo.."? - Co ja jestem? Bohaterka "Ringu", która obejrzała kasetę, po której umrze po 7 dniach? Zresztą, czemu tak krótko? To ma być ugoda? Inna sprawa jest taka, ze nie mają chyba wystarczających dowodów.. Nie wiedzą, kto kliknął enter, jedynie mogą w jakiś sposób dojść do nr IP. Liczę na to, ze to tylko straszenie... A z tego, co czytałam, a od kilku dni siedzę w tym temacie w Internecie, to jeszcze nikt nie dostał wezwania od nich do domu.. więc jest szansa...

xxx91
Ja mam ponad 700zł, a pliki były dostępne 1,5 roku. Nie wiem jak wyliczyli tą kwotę. Ktoś wcześniej na tym forum pisał, że jemu podali jak go obliczyli: ilość pobrań x cena książki. U mnie tego nie ma, tylko, że pliki były od lutego 2010 do września tego roku. Wygląda na to, że dane ściągnęli już po zlikwidowaniu liczników na chomikuj.pl i teraz wszystkim walą podobną kwotę.
Ja tez poczekam na oficjalne wezwanie.
---
A tak poza tym ciekawy jestem co byłoby, gdyby ktoś założył kolejne konto Kancelaria_prawna_Pro_Bono (jeżeli oczywiście małe i duże litery mają znaczenia) na chomiku i dodał tam różne e-booki.

Kiedy dostaliście PW od PB w sprawie Pottera?
Możecie napisać czy wtedy te e-booki były na chomiku i za jakie części domagają się zapłaty?

A teraz z trochę innej maści pytanie: Czy można się domagać zapłaty za coś czego już od dawna na chomiku niema?
Mam tu na myśli kilka miesięcy a nie dni czy tygodni.

Ja dostałem 11 listopada, a od września pliki nie były dostępne dla innych. Nie wiem czy można się domagać zapłaty za coś czego już nie ma, ale oni się domagają.

Nie były dostępne w sensie za hasłowałeś folder czy zostały usunięte całkowicie?

Tak na pocieszenie dla osób spanikowanych - czekam od września na list polecony od tej "kancelarii" i jak na razie cisza.:D

xxx911 napisał:
U mnie to samo - "Harry Potter", za kilka pobrań (nie napisali ile) i za czas jaki było w portalu (2 miesiące niecałe).. Nie mam tego na kompie już dawno, więc nie wiem nawet, jakie to pliki były. Ile masz do zapłaty? Ja prawie 800zl. Ale czekam na rozwój wydarzeń. Jeśli faktycznie mnie pozwą, to wolę to sądownie wszystko załatwić aniżeli płacić w związku z wiadomością na priv na chomikuj.pl, gdyż to nie jest zbyt wiarygodne jak dla mnie, poza tym, to jak oni działają, to jest zwykle wyłudzanie i szantaż. Jak ugoda może brzmieć w stylu: "masz 7 dni do zapłaty albo.."? - Co ja jestem? Bohaterka "Ringu", która obejrzała kasetę, po której umrze po 7 dniach? Zresztą, czemu tak krótko? To ma być ugoda? Inna sprawa jest taka, ze nie mają chyba wystarczających dowodów.. Nie wiedzą, kto kliknął enter, jedynie mogą w jakiś sposób dojść do nr IP. Liczę na to, ze to tylko straszenie... A z tego, co czytałam, a od kilku dni siedzę w tym temacie w Internecie, to jeszcze nikt nie dostał wezwania od nich do domu.. więc jest szansa...

Ja tez mialam Harry`ego, ale do mnie wystapili jako przedstawiciele Domu Wydawniczego REBIS. Wiec nie chodzi im o Harry`ego, ale o ksiazke Pratchetta.

Zreszta sformulowania wlasnie typu "jesli nie zaplacisz w ciagu 7 dni, to..." sa jawnym zastraszaniem.

aaggaazz
No wlasnie - i poki co nic nie przyszlo, prawda? Mamy te sama sytuacje.

Nikomu nic nie przyszło jak do tej pory.:)
Pomijając tych, którzy jednak zapłacili i chcą się z nimi układać.
A z tym układaniem to nie wiadomo, to prawdopodobnie jest samobój delikwenta, bo na razie nic na chomikowiczów nie mają. :rolleyes:
Poza nazwą chomika i mooooooooże IP, ale i to wątpliwe.:D
Jak zapłacisz podajesz całe swoje dane na złotej tacy.:o

"Temat: Odp: Odp: Kancelaria Prawna Pro Bono

Nadawca: kancelaria- prawna-pro- bono

Otrzymana: dzisiaj o 16:53

Możliwa próba oszustwa

Wiadomości od tego użytkownika zostały zgłoszone przez innych jako próby oszustwa. Jeśli treść tej wiadomości budzi Twoje wątpliwości - po prostu usuń ją ze swojej skrzynki nie odpisując na nią.

Pamiętaj, że administracja serwisu nigdy nie poprosi Cię o podanie hasła do konta.

Witam,
Proszę o kontakt z infolinią
pod nr. telefonu 85 733 38 38
od poniedziałku do piątku w godz. 8-16
bądź też poprzez email: wezwanie@kancelariaprobono.pl

Z poważaniem,
Dział ochrony praw autorskich

Kancelaria Prawna Pro Bono
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 3/16
15-094 Białystok "

Dzis dostalam na chomikuj taka waidomosc :)

Możliwa próba oszustwa

Wiadomości od tego użytkownika zostały zgłoszone przez innych jako próby oszustwa. Jeśli treść tej wiadomości budzi Twoje wątpliwości - po prostu usuń ją ze swojej skrzynki nie odpisując na nią.

Pamiętaj, że administracja serwisu nigdy nie poprosi Cię o podanie hasła do konta.
- to całe top jest czerwony pasek jaki się wyświetla na PB bo niektórzy zgłosili to jako spam itd.

Dostałeś wiadomość o takiej treści? By skontaktować się z PB? Na ten sam adres, telefon co oni podają w wezwaniu? Czy oni myślą, że ludzie są aż tak głupi? :mad:
Jeśli możesz to pokaż screena.

Plat napisał:
Możliwa próba oszustwa

- to całe top jest czerwony pasek jaki się wyświetla na PB bo niektórzy zgłosili to jako spam itd.

Dostałeś wiadomość o takiej treści? By skontaktować się z PB? Na ten sam adres, telefon co oni podają w wezwaniu? Czy oni myślą, że ludzie są aż tak głupi? :mad:
Jeśli możesz to pokaż screena.

Tak, na ich adres i co popelnie kolejne przestepstwo jak do nich napisze? Nie wiem i nie rozumiem tego? całe moje zycie nie zrobilam nic zlego , a scigana jestem jak "recydywa"- i jak wynika nie tylko ja.
Pisac do nich czy nie? I dlaczego nie pisac? W koncu recenzja ksiązki nie jest ksiązka ,a ,ze nnazwa pilku odwoływała się do nazwy ksiązki , to wpierw trzeba wejsc i zobaczyc tresc.

Uwaza,ze Pan PB pomysl byl niezłym pomyslem na szybie zarobienie piedzy i narobienie wokol siebie reklamy.

Cóż, w obecnej sytuacji zaleca się ostrożność.:confused:
Każdy kontakt daje im dodatkowe dane o twojej osobie a nie wiemy co mają za dane na ten moment.
Co do tego co zawierał plik, w razie czego ty będziesz musiał udowodnić co w tym pliku było i że nie była to ta książka. Świadczy to tobie na dobre jeśli jesteś w stanie to udowodnić. A najprawdopodobniej... nie jesteś.
Oni nie będą musieli wykazywać, że było inaczej i sam tytuł im wystarczy najwyraźniej skoro nadal tak ładnie sobie pogrywają.

Oczywiście zrobisz jak chcesz, zostałaś ostrzeżona :what:

To ja mam takie pytanie do specjalistów. Czy ktoś już zapłacił Pro Bono za umieszczanie plików? Do tej pory rozumiem ze chomik IP nie udostępni, ze można ta umowę podważyć itd. Ale co dalej? Ktoś zapłacił , czy rzeczywiście miał sprawę karną?

Bo to tez nie halo coś, ja tez mogę wysłać maila z konta mojego ojca, zrobić przelew z jego konta..podać jego dane z dowodu... Bo oni to pewnie chcą kasy i tyle... Jak można założyć sprawę w sądzie mając fake pełnomocnictwo? Może czegoś tutaj nie kumam
Tak samo jak z pobieraczkiem, ktoś już dostał wyrok? bo tak się nakręcamy na tym forum i nie wiem:D

do:"Plat'
ok.. rozumiem, ale i oni muszą mi udowodnic wpierw ,ze nazwa pliku stanowila zawartosc ksiazki wobec, ktorej domagaja się zaplaty za rzekome naruszenie praw autorskich. Bo chyba jest jakieś prawo, by karac tzreba miec dowody, a jak sadze nawa pliku nie jest dowodem. jestm wstanie wiele udowdnic , chocby to,ze każde moje prace przepuszczam przez program antyplagiatowy, co bym nie naruszyła czyis praw, chocby nawet w sytuacji stosowania przypisow czy cytatów. Uwazam,ze to jest znaczacy dowód na to, ze sznuje nasze prawo i nie mam zamiarow na niczym dorobkowac, ani niczego plagiatowac.chyba,ze sie myle?

Ostatnia edycja:
Nasze prawo za przeproszeniem działa tak, że PB nadal działa najprawdopodobniej bezprawnie. :o
To powinna być wystarczająca odpowiedź na twoje sugestie.
Ja ci nic nie zarzucam jak jesteś w stanie udowodnić, że ten konkretny plik to twoja praca to ok. Choć ciekaw jestem jak chcesz to zrobić, skoro serwis chomikuj wstrzymuje się od stanowczych działań w tej sprawie.
Jeśli mają nazwę to będziesz "się tłumaczyć" i może ci się uda a może nie. (bo oni prawdopodobnie mają zrzut ekranu z licznika :wow:)
Jeśli mają cały plik to niema problemu jeśli to praca autorska to nie zainteresują się tobą. Poza tym funkcjonuje w naszym prawie coś takiego jak domniemana niewinność, czytaj jesteś niewinna puki się nie przyznasz albo nie złapią cię na gorącym uczynku.
Jeśli chcą wyłudzić kasę to do sądu lecieć z tym nie będą bo musieli by się przyznać kto im dał dane chronione pod IP i kto wogóle pozwala im na zastraszanie - bo trudno inaczej nazwać tę ich "akcję antypiracka".

Jak chcesz do nich pisać to pisz, ciekaw jestem co ci odpiszą i czy wogóle odpiszą.
Jak odpiszą to nie zapomnij się pochwalić coś wywalczyła.

Niema czym się nakręcać, nic się do tej pory nie dzieje i raczej dziać się nie będzie.
Torrenty są w znacznie gorszej sytuacji bo oni dostają wezwania na policję na przesłuchania.

Małpa102 napisał:
Bo to tez nie halo coś, ja tez mogę wysłać maila z konta mojego ojca, zrobić przelew z jego konta..podać jego dane z dowodu... Bo oni to pewnie chcą kasy i tyle... D

Zgadzam sie z toba, szcegolnie w kwestii "chca kasy i tyle".
Pisałam ,z edalam dokumenty do prawnika, juro mam sie z nim kontaktowac napweno napisze Wam o tym co mi powiedzial i jaka wskzał porade.

Plat napisał:
Nasze prawo za przeproszeniem działa tak, że PB nadal działa najprawdopodobniej bezprawnie. :o
To powinna być wystarczająca odpowiedź na twoje sugestie.
Ja ci nic nie zarzucam jak jesteś w stanie udowodnić, że ten konkretny plik to twoja praca to ok. Choć ciekaw jestem jak chcesz to zrobić, skoro serwis chomikuj wstrzymuje się od stanowczych działań w tej sprawie.
Jeśli mają nazwę to będziesz "się tłumaczyć" i może ci się uda a może nie. (bo oni prawdopodobnie mają zrzut ekranu z licznika :wow:)
Jeśli mają cały plik to niema problemu jeśli to praca autorska to nie zainteresują się tobą. Poza tym funkcjonuje w naszym prawie coś takiego jak domniemana niewinność, czytaj jesteś niewinna puki się nie przyznasz albo nie złapią cię na gorącym uczynku.
Jeśli chcą wyłudzić kasę to do sądu lecieć z tym nie będą bo musieli by się przyznać kto im dał dane chronione pod IP i kto wogóle pozwala im na zastraszanie - bo trudno inaczej nazwać tę ich "akcję antypiracka".

Jak chcesz do nich pisać to pisz, ciekaw jestem co ci odpiszą i czy wogóle odpiszą.
Jak odpiszą to nie zapomnij się pochwalić coś wywalczyła.

Niema czym się nakręcać, nic się do tej pory nie dzieje i raczej dziać się nie będzie.
Torrenty są w znacznie gorszej sytuacji bo oni dostają wezwania na policję na przesłuchania.

Nie wypowiem sie na temat naszego prawa, bo zostane ukarana..hehe:(

A jesli chodzi o torrenty, powiem szczerze ,ze nie wiem w ogole o co chodzi. Mam konto na cho ikuj bo sluzy mi do przechowywania plków, by nie "zasmiecac" komputera, przy tym korzystam z inforacji umieszcznych przez innych, nie powiem,ze nie pobieram do siebie bo pobieram po to mam chomika, ale nie w celach niweczenia czyis praw,itp. tylko po to by czerpać wiedze, wiadomosci itp.
uwazam,ze dobrze by bylo by kazdy kto od kogos cos sciaga dal siebie w zaprzyjaźnine chomiki, isteniej cos takiego jak "koleżenstwo", czyli wzajemna grupowa wymiana materiałow itp.

aleksander0405 napisał:
Zgadzam sie z toba, szcegolnie w kwestii "chca kasy i tyle".
Pisałam ,z edalam dokumenty do prawnika, juro mam sie z nim kontaktowac napweno napisze Wam o tym co mi powiedzial i jaka wskzał porade.

Ciekawa jestem. Bo w takim ujęciu jak pisałam ( jeśli ktoś ma dowody na wysłanie z czyjegoś konta kasy itd )można też to traktować, że Pro Bono posiada czyjeś dane w nielegalny sposób ...jeśli jesteśmy w stanie to udowodni. Dobrze myślę.

Jestem ciekawa, przerabiałam problem pobieraczka siostrzenica miała dostęp do konta internetowego matki itd. Długa historia, ale nic z tego nie wyszło. Jak dla mnie to zależy im na kasie i to wszystko. No ale może się mylę.

A pytam się, bo najwyraźniej w naszych czasach trzeba znać się na prawie by nie być oszukanym. Masakra.

Z torrentami to jest tak.
Przybliżę na szybko.
Osoba jaka ściąga coś jednocześnie udostępnia innym to co ona ściąga.
Jeśli ma np. z całego filmu ściągnięte 10% z całości to te 10% udostępnia i sama ściąga na tej samej zasadzie od innych.
A teraz istotne... o ile ściąganie jest dozwolone (muzyka, filmy, ebooki na własny użytek! Programy i gry już nie.) o tyle udostępnianie tego innym jest już karalne.
Korzystając z torrenta robi się te 2 w 1.
Ścigają ludzi którzy ściągali muzykę Boysów, takie jakieś disco polo, jakieś filmy i coś tam jeszcze. Szkopuł w tym, że programy torrentowe pokazują IP osoby jaka od nas ściąga i od jakiej samemu się ściąga. Nie potrzeba żadnego serwera zewnętrznego by te numery mieć.
Tak to przybliżeniu wygląda.
Dlatego chomiki mają lepszą sytuację i dlatego nadal nic w naszej sprawie się nie rusza.:)
W naszych czasach to nawet chlebak trzeba zamykac na kłudke bo ci kajzerki wyniosą a co dopiero inne cenniejsze rzeczy ;)

Ah i jeszcze co do chomików. Możesz nie mieć nic własnego wrzuconego na konto. Wystarczy, że zachomikujesz od innej osoby. Odpowiadasz jak osoba ,która wrzuciła :-o To też jeszcze taki "psikus" bo niektórzy dostali PW za zachomikowane rzeczy od innych. Do oryginalnego pliku się nikt nie czepiał, do zachomikowanego tak.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót