Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jerofiejew napisał:
życzę Państwu z całego serca rozprawy sądowej zakończonej konfiskatą komputerów i maksymalną karą finansową :)

Na 11 XI raczej się życzeń nie składa;D

Obecnie sądy niczego już nie konfiskują, poza treścią - kiedyś Ziober kazał konfiskować samochody, teraz inne mundre prawniki komuptery, oj słabo ktoś to prawo zna...

Obowiązki naprawienia szkody będą, tylko zacznijcie wreszcie wyceniać realnie swoje "straty"...

jerofiejew napisał:
Mam nadzieję, że żaden z prawników nie udzieli pomocy tej skomlącej zgrai.
Jako twórca komercyjnych treści, udostępnianych przez złodziei na chomiku i torrentach, życzę Państwu z całego serca rozprawy sądowej zakończonej konfiskatą komputerów i maksymalną karą finansową :)
Filmy, gry komputerowe, książki i audiobooki się kupuje !!
Za błędy trzeba płacić.
Podzielam sentyment, ale zwracam uwagę na jedną ważną rzecz.
Istotą wątku nie jest ewentualna odpowiedzialność karna za bezprawne rozpowszechnianie cudzych chronionych treści, ale sposób, w jaki próbuje się tutaj "egzekwować prawo" i "bronić interesów twórców.
Moim zdaniem popieranie tego typu działań - jak na przykład kancelarii będącej bohaterem tego wątku, jest niezwykle krótkowzroczne i ja, jako twórca, wcale się nie cieszę eskalacją tego typu akcji. Uważam, że nie służą one ani interesom twórców, ani zwiększeniu poszanowania prawa autorskiego. Jedyny cel takich akcji, to doraźne profity kancelarii "reprezentujących interesy" twórców.

Hejka!
też dostałam wezwanie. Chodzi im o dwa pliki. Podali nazwę,ale już bez ilości pobrań.
Chciałam zamknąć chomika,ale nie wiem jak to się robi. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Taaa, ja też dostałam, kilka dni temu. Do zapłaty prawie 800zł. Nie mam zamiaru płacić, czekam aż sprawa się wyjaśni... Tak sobie myślę, że jakby to było 200-300zł, to jeszcze bym może zapłaciła - dla świętego spokoju, ale nie tą kwotę, której żądają, bo zwyczajnie nie mogę sobie pozwolić na to, przez wzgląd na sytuację finansową. No, a poza tym, nie umiem brać na poważnie czegoś takiego, że dostałam wiadomość na chomikuj.pl, wezwanie jest w formacie PDF i brzmi jak szantaż, wyłudzenie pieniędzy, żerowanie na strachu i panice. Wbrew temu co tam napisali w tej wiadomości, że skasowanie chomika nic nie da, zrobiłam to i zdaje się - nie tylko ja jedyna. Tak sobie myślę, że dzięki tej kancelarii chomikuj.pl traci użytkowników, więc dla własnego interesu powinno coś z tym zrobić.

Z tego co pamiętam to musisz poszukać opcji zamknięcia konta w swoim profilu, jeżeli byś nie znalazł to wpisz w goglach pytanie jak zamknąć konto na chomikuj.pl i tam wszystko będzie pisać. Ja na zamknięcie konta musiałem czekać aż 7 dni, nie wiem czemu tak długo.

Do xxx911

Gdybyś zapłaciła to automatycznie przyznajesz się do winy a co za tym idzie mogą ci wytoczyć sprawę karną. Pamiętajcie o tym ludzie, jeśli zapłacicie czyli de facto przyznacie się do winy to możecie mieć sprawę karną.

Ostatnia edycja:
Tez dostałem podobne wezwanie. Nie zamierzam płacić dopóki nie dostanę takiego na mój domowy adres, bo moim zdaniem każdy może założyć sobie konto "kancelaria_prawna_..." i rozsyłać takie wezwania nawet podszywając się pod działającą naprawdę kancelarię.
Jednak nie musi być prawdą, że takie wezwanie musi mieć podpis, być wysłane na adres domowy itd, jak podają tu niektórzy na forum.
Np. na stronie Kodeks cywilny 2011 Tekst jednolity | Prawo cywilne na moje pytanie:
"Czy niepodpisane wezwanie wysłane przez "prywatna wiadomość" na forum zawierające jedynie nick jako adresata, jest wiążące? Czy nie powinno być wysłane listem poleconym na adres osoby wezwanej do zapłaty i podpisane odręcznie przez pozywającego?"
Dostałem odpowiedź:
"Wezwanie ma charakter oświadczenia woli złożonego dłużnikowi przez wierzyciela. Kodeks postępowania cywilnego nie przewiduje szczególnych wymagań co do formy wezwania do zapłaty. Wezwanie do zapłaty może byc zatem dokonane w dowolny sposób, także ustnie, byleby wynikała z niego wola wierzyciela otrzymania należnego od dłużnika świadczenia (por. orz. SN z 22.11.1972 r., III CRN 2/72, nie publ.). Należy jednak pamiętać, iż zgodnie z regułą dowodową z art. 6 KC, to obowiązkiem wierzyciela będzie wykazanie, iż zostało ono wystosowane i faktycznie doszło do drugiej strony. Wobec powyższego przyjąć należy, że wezwanie do zapłaty winno spełniać ogólne warunki formalne każdego pisma procesowego (por. art. 126 KPC)"

Chciałem to samo pytanie zadać prawnikowi z portalu e-porady, ale odpowiedź wycenił sobie na 127zł,:roll: więc sobie odpuściłem.

Wobec powyższego przyjąć należy, że wezwanie do zapłaty winno spełniać ogólne warunki formalne każdego pisma procesowego (por. art. 126 KPC)"

A każde pismo procesowe musi mieć formę pisemną, być podpisane, pieczątka oraz wysłane na adres domowy jeżeli zachodzi taka potrzeba

Witam.
Podobnie jak przedmowcy otrzymalam wezwanie do zaplaty na kawotę ponad 700zl. powód posiadanie pliku ksiązki bez praw autorskich. Owszem sciagalam go od innego "chomika"...we wrzesniu otrzymalam wiadomośc od portalu "chomikuj', ze zostaje ten plik zablokowany, bo nie ma na niego praw autorskich - natychmiast go skasowalam, bo nie mialam pojecia,że jest to tzw. "plik nielegalny". Ale 10 listopada b.r. otrzymala owe wezwanie do zaplaty. A dzis wezwanie na policje , niby w charakterze swiadka z art.286§ 1 KK. Prosze o pomoc w sprawie, bo nie mam pojecia o co chodzi z policja, a mam podejrzenia,ze dotyczy to własnie owego zawiadomienia o zaplacie, ze wpierw jako swiadek, a poźniej zmieni sie wobec mnie sposob sparwy na oskarżona w sparawie...prosze powiedziec czy tak moze byc...bo nie mam pojecia o jakie inne korzysci materialne mogloby chodzic?

przecież jeszcze nie przekroczyłaś podanego terminu na podpisanie ugody, żeby Cię wzywali na świadka w tej sprawie ( i świadka czego?). To się nie odbywa tak szybko. Ciekawe o co chodzi? Czy coś o korzyściach materialnych było w wezwaniu na policję i czy wiadomość do zapłaty przyszła do domu listem poleconym?

xxx911 napisał:
Taaa, ja też dostałam, kilka dni temu. Do zapłaty prawie 800zł. Nie mam zamiaru płacić, czekam aż sprawa się wyjaśni... Tak sobie myślę, że jakby to było 200-300zł, to jeszcze bym może zapłaciła - dla świętego spokoju, ale nie tą kwotę, której żądają, bo zwyczajnie nie mogę sobie pozwolić na to, przez wzgląd na sytuację finansową. No, a poza tym, nie umiem brać na poważnie czegoś takiego, że dostałam wiadomość na chomikuj.pl, wezwanie jest w formacie PDF i brzmi jak szantaż, wyłudzenie pieniędzy, żerowanie na strachu i panice. Wbrew temu co tam napisali w tej wiadomości, że skasowanie chomika nic nie da, zrobiłam to i zdaje się - nie tylko ja jedyna. Tak sobie myślę, że dzięki tej kancelarii chomikuj.pl traci użytkowników, więc dla własnego interesu powinno coś z tym zrobić.

Mam pytanie: Jak skasowałaś chomika?

Pozdrawiam,
ale_czat

No niestety masz dwa odrębne problemy.

Kara za "nielegalny plik" - to już sobie wyjaśniaj sama.

Wezwanie na policje... tu chodzi o wyłudzenie - oszustwo - jest to zdecydowanie niezwiązane z "chomikiem". Znasz kogoś kto nie spłacił kredytu, albo wziął komórkę i nie płaci? poczytaj to: Art 286 kodeksu karnego – zanim wyłudzisz > Social Lending w Polsce

Ostatnia edycja:
aleksander0405 napisał:
Witam.
Podobnie jak przedmowcy otrzymalam wezwanie do zaplaty na kawotę ponad 700zl. powód posiadanie pliku ksiązki bez praw autorskich. Owszem sciagalam go od innego "chomika"...we wrzesniu otrzymalam wiadomośc od portalu "chomikuj', ze zostaje ten plik zablokowany, bo nie ma na niego praw autorskich - natychmiast go skasowalam, bo nie mialam pojecia,że jest to tzw. "plik nielegalny". Ale 10 listopada b.r. otrzymala owe wezwanie do zaplaty. A dzis wezwanie na policje , niby w charakterze swiadka z art.286§ 1 KK. Prosze o pomoc w sprawie, bo nie mam pojecia o co chodzi z policja, a mam podejrzenia,ze dotyczy to własnie owego zawiadomienia o zaplacie, ze wpierw jako swiadek, a poźniej zmieni sie wobec mnie sposob sparwy na oskarżona w sparawie...prosze powiedziec czy tak moze byc...bo nie mam pojecia o jakie inne korzysci materialne mogloby chodzic?
A kiedy na chomiku dostales wiadomosc od tej kancelarii?
Ja 30 sierpnia, ale jak do tej pory na adres domowy nic nie przyszlo - ani od kancelarii, ani wezwanie od policji.

Witam,
dzięki za pomoc.
Zamknęłam chomika. Co prawda, podobnie jak ty będę na to czekać kilka dni, ale jestem już trochę spokojniejsza.

Co do mnie, to jestem tym wszystkim zaskoczona.

Poczekam na rozwój wydarzeń.

Pozdrawiam,
ale_czat

ale_czat napisał:
Mam pytanie: Jak skasowałaś chomika?

Pozdrawiam,
ale_czat

No, że tak powiem - "skasowałam". Bo tam się czeka 7 dni. Ale ogólnie rzecz biorąc, już mojego konta tam nie ma, nie ma już mojego nicku tam. Mogę jedynie się na nie zalogować dopóki nie miną 7 dni od mojej decyzji skasowania go, mogę jeszcze zmienić zdanie.

tekashi napisał:
A kiedy na chomiku dostales wiadomosc od tej kancelarii?
Ja 30 sierpnia, ale jak do tej pory na adres domowy nic nie przyszlo - ani od kancelarii, ani wezwanie od policji.

To brzmi kojąco... Jest nadzieja może... :D

aleksander0405 napisał:
Witam.

Datowo wszystko zgadza się jak u mnie! Czyżby wysyłali to masowo? Dziwne. Dokładnie, ponad 700 zł też (właściwie, u mnie prawie 800zł), dostałam 10 listopada, no i inne okoliczności się zgadzają (zawiadomienie o zablokowaniu - też we wrześniu!; skasowałam po tym wszystkie pliki, jakie miałam, żeby już nie trafić na chronione; a oni odezwali się po 1,5-miesiąca z tym całym wezwaniem). Powiem Ci, że ja też nieświadomie udostępniłam "plik nielegalny", jak to ładnie określiłaś... A co do policji - to chyba za wcześnie! :O Ale napisz na forum, jeśli o to chodzi, i jeśli tak (w co wątpię), to powiedz, jak to się odbyło... Wystraszyłaś mnie trochę :P

ale_czat napisał:
Poczekam na rozwój wydarzeń.
Ja chyba właśnie też..

A ja mam innego typu pytanie. Na razie nie mają moich danych, bo inaczej, nie pisali by do mnie po nicku w tym wezwaniu. Załóżmy, że dojdą do IP. A jeśli IP jest na kogoś innego? W sensie, że komputer nie jest na mnie, ale mieszkam tam, gdzie znajduje się to piekielne urządzenie o tym IP. To jak to się rozgrywa? Do niego napiszą list, jak już?

Ostatnia edycja:
xxx911 napisał:
To brzmi kojąco... Jest nadzieja może... :D

Datowo wszystko zgadza się jak u mnie! Czyżby wysyłali to masowo? Dziwne. Dokładnie, ponad 700 zł też (właściwie, u mnie prawie 800zł), dostałam 10 listopada, no i inne okoliczności się zgadzają (zawiadomienie o zablokowaniu - też we wrześniu!; skasowałam po tym wszystkie pliki, jakie miałam, żeby już nie trafić na chronione; a oni odezwali się po 1,5-miesiąca z tym całym wezwaniem). Powiem Ci, że ja też nieświadomie udostępniłam "plik nielegalny", jak to ładnie określiłaś... A co do policji - to chyba za wcześnie! :O Ale napisz na forum, jeśli o to chodzi, i jeśli tak (w co wątpię), to powiedz, jak to się odbyło... Wystraszyłaś mnie trochę :P

A ja mam innego typu pytanie. Na razie nie mają moich danych, bo inaczej, nie pisali by do mnie po nicku w tym wezwaniu. Załóżmy, że dojdą do IP. A jeśli IP jest na kogoś innego? W sensie, że komputer nie jest na mnie, ale mieszkam tam, gdzie znajduje się to piekielne urządzenie o tym IP. To jak to się rozgrywa?

Zobaczymy...
PW od kancelarii bylo w sierpniu, ksiazki chomik zablokowal w pazdzierniku.
Pliki od razu skasowalam, chociaz podobnie jak ty udostepnilam go nieswiadomie.

Ja tez im zadnych danych nie udostepnialam - w zaden sposob sie z nimi nie kontaktowalam, bo cos mi mowilo, zeby tego nie robic. I tak naprawde nawet nie mam pojecia na ile wyliczyli zeby im zaplacic.

jerofiejew napisał:
No niestety masz dwa odrębne problemy.

Kara za "nielegalny plik" - to już sobie wyjaśniaj sama.

Wezwanie na policje... tu chodzi o wyłudzenie - oszustwo - jest to zdecydowanie niezwiązane z "chomikiem". Znasz kogoś kto nie spłacił kredytu, albo wziął komórkę i nie płaci? poczytaj to: Art 286 kodeksu karnego – zanim wyłudzisz > Social Lending w Polsce

oj....dziekuje, bo z jednej strony mnie ucieszyles, ale i tak nie bedzie spokoju póki wszystko sie nie wyjasni.
heh, kolejna noc z glowy na zamartwianie sie.
Nie powiem,ze po otrzymaniu wezwania do zaplaty z kanclarii,napisalam do nich o jasne sprecyzowanie zarzutow i ich uzasadnienie, poniewąz recenzja ksiazki nie jest ksiazka, coz istniala pod takim plikiem. Przy tym "chomikuj" uwazam za portal kolezenski, gdzie wzajemnie uzupełniamy zasoby niezbedne do nauki. Owszem nie mówie, ze jestem niewinna jesli rzeczywiscie naruszylam prawa autorskie (z własnej nieświadomosci). Jednak w tej kwestii sa 2 spory jeden cywilny czyli naprawienie szkody w kwotach wyznaczonych przez kancelarie, a druga jest z K.k. czyli dokonanie przestepstwa. wiec jesli polubownie wplace czyli przyznaje sie do winy i domniemam,ze tak bedzie, czyli zosatne ukarana 2 razy ; 1x finasowo przez ugode z kancelarią , a 2x przez śad jesli prokurator nie wycofa zarzutow i dojedzie do procesu.
JESLI BLEDNIE MYSLE PROSZE MNIE NAKIEROWAC , BO JESTEM W WIELKIM SZOKU.

Napisalm równiez do chomikuj, ze dostalam taka wiadomośc i aby jako portal zajął stanowisko w sprawie " przedsadowych wezwań", poniewaz oszustw jest wiele a wiadomośc na poralu chomikuj z nr konta bankowego nie zobowiazuje mnie do wplaty. a poza ty skutkuje to tym , iz straca zainteresowanie jako portal, juz ludzie likfiduja chomiki, blikuja pliki itp., a przeciez nie temu miał ten portal sluzyc?

Z tym wszystkim dzis dalam dokumenty do analizy prawnikowi.

dodam,ze ani kancelaria wzywajaca do zaplaty , ani chomikuj nie odpowiedzili mi na moje monity.

kara1169 napisał:
przecież jeszcze nie przekroczyłaś podanego terminu na podpisanie ugody, żeby Cię wzywali na świadka w tej sprawie ( i świadka czego?). To się nie odbywa tak szybko. Ciekawe o co chodzi? Czy coś o korzyściach materialnych było w wezwaniu na policję i czy wiadomość do zapłaty przyszła do domu listem poleconym?

Owszem nie przekroczylam terminu "ugody" (k.c), raczej nazwal bym to "zaplaceniem swoimi pieniedzmi kancelarii zapodanie im moich danych"- dlaczego tak bym to nazwala, bo gbyby je mieli wezwanie nie wyslali by na chomikuj ale na moj adres. kiedy dokonam wplaty na ih konto musże podac nadawce przelewu(nawet jesli w przelewie podam inne dane-to ten ktos bedzie mial problemy za pomocnitwo w przestepstwie k.k.) przelewem wystwiam sie na dloni by kancelaria z moimi danymi poszla do prokuratury i zlozyla doniesienie o dokonanym przestepstwie naruszenia praw autorskich...itp.itd.
Dlatego jak podalal w powyzszej wypowiedzi oddalam sprawe mecenasowi.

W wezwaniu napolicje jak pisalm byl podany tylko artukul ( 286§ 1k.k), nr sprawy jakiej dotyczy , nic poza tym.

Ej, a w czyim imieniu kancelaria napisała do was na tym chomikuj.pl? Na pełnomocnictwo od kogo się powołują? Czytałam o Green Star, Fabryce Słów i czymśtam jeszcze... A ja dostałam od Harbor Point sp. z o. o. i mnie to przeraża, że jeszcze nie czytałam o tym, żeby ktoś naruszył prawa autorkie tego wydawnictwa....

xxx91
Ja też dostałem od Harbor Point sp. z o. o. w sprawie "Harry'ego Pottera". Już nawet nie za bardzo pamiętam jakie to były wersje, możliwe, że jedna była pdf z normalna książką, ale reszta to amatorskie tłumaczenia.
-----
Zacząłem się nawet zastanawiać nad zapłaceniem im tej kwoty w podaniem tylko tytułu wpłaty, ale doczytałem się, ze jeszcze trzeba podpisać jakąś ugodę, czyli pewnie podać swoje dane. Jak mi się uda znaleźć jakiś automat telefoniczny to może do nich zadzwonię i spróbuję się dowiedzieć jak niby wyobrażają sobie podpisanie ugody.

marcin061289 napisał:
xxx91
Ja też dostałem od Harbor Point sp. z o. o. w sprawie "Harry'ego Pottera". Już nawet nie za bardzo pamiętam jakie to były wersje, możliwe, że jedna była pdf z normalna książką, ale reszta to amatorskie tłumaczenia.
-----
Zacząłem się nawet zastanawiać nad zapłaceniem im tej kwoty w podaniem tylko tytułu wpłaty, ale doczytałem się, ze jeszcze trzeba podpisać jakąś ugodę, czyli pewnie podać swoje dane. Jak mi się uda znaleźć jakiś automat telefoniczny to może do nich zadzwonię i spróbuję się dowiedzieć jak niby wyobrażają sobie podpisanie ugody.

Tylko jaką masz pewność, że po zawarciu z nimi tej tzw. "ugody" nie przekażą Twoich danych prokuraturze i w następnej kolejności nie założą Ci sprawy karnej? "Ugoda" (biorę w cudzysłowie - bo podejrzewam, że nawet nikt jej nie widział na oczy) gwarantuje Ci tylko odstąpienie od ewentualnej sprawy cywilnej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót