Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wystraszona napisał:
Czy to znaczy, że kiedyś już była podobna sytuacja?

Była taka sytuacja w ubiegłym roku- poprzedni administratorzy chomikuj.pl ujawnili pewnemu wydawnictwu numery IP i adresy e-mail użytkowników chomika ,którzy posiadali pliki objęte prawem autorskim.
Administratorzy serwisów są zobowiązani do ujawniania danych użytkowników podejrzewanych o złamanie prawa, ale miejmy nadzieje, że chomik z racji swojej siedziby poza granicami Polski jest ponad naszym prawem.

Ostatnia edycja:
Alize111 napisał:
Administratorzy serwisów są zobowiązani do ujawniania danych użytkowników podejrzewanych o złamanie prawa, ale miejmy nadzieje, że chomik z racji swojej siedziby poza granicami Polski jest ponad naszym prawem.

Dlatego właśnie Chomikuj.pl ma teraz siedzibę na Cyprze.
Skoro osoby straszone w lipcu/sierpniu do teraz nie otrzymały żadnego pisma do domu, to chyba znaczy, że 'przeprowadzka' wyszła zarówno nam jak i serwisowi na dobre :)

Była taka sytuacja w ubiegłym roku- poprzedni administratorzy chomikuj.pl ujawnili pewnemu wydawnictwu numery IP i adresy e-mail użytkowników chomików ,którzy posiadali pliki objęte prawem autorskim.
Administratorzy serwisów są zobowiązani do ujawniania danych użytkowników podejrzewanych o złamanie prawa, ale miejmy nadzieje, że chomik jest ponad naszym prawem.

O matko. Jeszcze bardziej się zdenerwowałam ;/
Normalnie chyba się wykończe nerwowo.

Alize111 napisał:

tak są zobowiązani ale muszą mieć nakaz sądu żeby takie dane uzyskać od chomikuj a żeby mieć nakaz muszą mieć dane więc koło się zamyka i nic nie mogą.... spokojnie nie denerwujcie się.... poczytajcie sobie wcześniejsze wpisy to się dowiecie wszystkiego ja też korzystam z wiedzy innych którzy tu pisali wcześniej.... a po zatem jakby chomikuj miało udostępnić cokolwiek to już dawno by to zrobili a jak widać raczej nie ujawnili nic bo Ci co dostali wezwania w lipcu czy sierpniu to na pewno by już mieli sprawę...

Ostatnia edycja:
mel456 napisał:
tak są zobowiązani ale muszą mieć nakaz sądu żeby takie dane uzyskać od chomikuj a żeby mieć nakaz muszą mieć dane więc koło się zamyka i nic nie mogą.... spokojnie nie denerwujcie się.... poczytajcie sobie wcześniejsze wpisy to się dowiecie wszystkiego ja też korzystam z wiedzy innych którzy tu pisali wcześniej.... a po zatem jakby chomikuj miało udostępnić cokolwiek to już dawno by to zrobili a jak widać raczej nie ujawnili nic bo Ci co dostali wezwania w lipcu czy sierpniu to na pewno by już mieli sprawę...

Popieram. Nie ma co się denerwować. Gdyby jednak sprawa ruszyła, na pewno ktoś o tym tutaj napisze i będziemy mieli trochę czasu, żeby się przygotować :)

mel456 napisał:
tak są zobowiązani ale muszą mieć nakaz sądu żeby takie dane uzyskać od chomikuj a żeby mieć nakaz muszą mieć dane więc koło się zamyka i nic nie mogą

Właśnie dziwne że nietylko na wniosek prokuratora, ale na wniosek wydawnictwa administratorzy chomika wydawali dane i to jest podobno zgodne z prawem. To art. z ubiegłego roku:
"
Dane co najmniej dwustu osób wydawnictwo dostało m.in. od Chomikuj.pl i Wrzuty.pl. – Zgodnie z obowiązującym prawem Chomikuj.pl musiało wydać te dane – potwierdza Piotr Hałasiewicz z Chomikuj.pl, i zapewnia, że tymi danymi były tylko adresy e-mail i numery IP.

Na ich podstawie wydawnictwo dotarło do internautów i proponuje im w zamian za nieskierowanie sprawy do prokuratury opłacenie kary za straty, jakie poniósł właściciel praw autorskich.
„Zostało już przygotowane zawiadomienie do Prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z wnioskiem o zabezpieczenie i pozew cywilny o wydanie nakazu zapłaty

Popieram. Nie ma co się denerwować. Gdyby jednak sprawa ruszyła, na pewno ktoś o tym tutaj napisze i będziemy mieli trochę czasu, żeby się przygotować

Ja się załamię. Już jestem załamana.

Alize111 napisał:
Właśnie dziwne że nietylko na wniosek prokuratora, ale na wniosek wydawnictwa administratorzy chomika wydawali dane i to jest podobno zgodne z prawem. To art. z ubiegłego roku:
"
Dane co najmniej dwustu osób wydawnictwo dostało m.in. od Chomikuj.pl i Wrzuty.pl. – Zgodnie z obowiązującym prawem Chomikuj.pl musiało wydać te dane – potwierdza Piotr Hałasiewicz z Chomikuj.pl, i zapewnia, że tymi danymi były tylko adresy e-mail i numery IP.

Na ich podstawie wydawnictwo dotarło do internautów i proponuje im w zamian za nieskierowanie sprawy do prokuratury opłacenie kary za straty, jakie poniósł właściciel praw autorskich.
„Zostało już przygotowane zawiadomienie do Prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z wnioskiem o zabezpieczenie i pozew cywilny o wydanie nakazu zapłaty

gdzie to znalazłaś?

zaczynam coraz bardziej się bać ;/
wszędzie o tym piszą, matko coraz bardziej mam stracha ;/
Jak przyjdzie to pismo to się załamie...

Ludzie! Bardzo proszę, nie panikujcie. Link, który podała pani Alize111 jest jeszcze z czasów przed przeprowadzką chomikuj.pl na Cypr, tak więc pan moderator słusznie dał do zrozumienia, że ten artykuł jest po prostu nieprzydatny. Nie popadajmy w paranoję. Skoro ludzie czekający od lipca nic nie dostali do dlaczego Wy macie coś dostać? Przeczytajcie jeszcze raz temat, tym razem ze zrozumieniem i nie wszczynajcie niepotrzebnej paniki.

I może skoro podała pani link do artykułu to ja przytoczę odpowiedź moderatora, która (mam nadzieję) uspokoi pewne osoby.

Jest tylko jedna różnica... od 1 września 2010 właścicielem chomikuj.pl jest spółka cypryjska z siedzibą na Cyprze (przynajmniej oficjalnie). Tak więc tamten (w mojej ocenie nie do końca prawdziwy) materiał jest nieprzydatny na potrzeby niniejszej sprawy.

Ostatnia edycja:
to było w tamtym roku jak mieli siedzibę w Polsce teraz widocznie chomikuj nic nie udostępniło bo już dawno widać by było efekty...

GhostS napisał:
Ludzie! Bardzo proszę, nie panikujcie. Link, który podała pani Alize111 jest jeszcze z czasów przed przeprowadzką chomikuj.pl na Cypr, tak więc pan moderator słusznie dał do zrozumienia, że ten artykuł jest po prostu nieprzydatny. Nie popadajmy w paranoję. Skoro ludzie czekający od lipca nic nie dostali do dlaczego Wy macie coś dostać? Przeczytajcie jeszcze raz temat, tym razem ze zrozumieniem i nie wszczynajcie niepotrzebnej paniki.

no właśnie, to miałam na myśli:) i nie straszcie się na wzajem:P

Ostatnia edycja:
to było w tamtym roku jak mieli siedzibę w Polsce teraz widocznie chomikuj nic nie udostępniło bo już dawno widać by było efekty...

Jak nie udostępnili to dlaczego ten cały Pro Bono dalej wysyła te głupie wiadomości?
Może myślą, ze odbiorcy nabiorą się i podadzą dane albo wpłacą kasę?
Widziałam wywiad Kamela który rozmawiał z tym gościem z Pro Bono...

wystraszona napisał:
Jak nie udostępnili to dlaczego ten cały Pro Bono dalej wysyła te głupie wiadomości?
Widziałam wywiad Kamela który rozmawiał z tym gościem z Pro Bono...

właśnie o to chodzi policz sobie niech 10 osób zapłaci te 700 zł 10x700=7000 zł mała sumka to nie jest a i ile ludzi się wystraszy i zapłaci??? na pewno więcej niż 10 a i tak im ta ugoda nic nie gwarantuje wręcz ich bardziej pogrąża bo żeby zapłacić musisz podać swoje dane więc jednym słowem sama się im podkładasz i przyznajesz do winy.... a przecież niektórzy dostali po ponad 1000 zł to mają niezła sumkę....

wystraszona napisał:

Bingo!
Dlatego właśnie wszyscy apelują, żeby pod żadnym pozorem nie kontaktować się z nimi i nie podawać żadnych danych. Jak ktoś się przyzna do winy to wtedy dopiero się zaczyna. I wtedy można się 'łamać', natomiast w obecnej sytuacji zalecam spokój i cierpliwość :)

Łatwo mówić spokój i cierpliwość xD
a ten wywiad z Kamelem?
Jakby byli oszustami nie pokazywaliby się publicznie.

wystraszona napisał:

Proszę mi uwierzyć, że jestem w takiej samej sytuacji jak Pani i początkowo też chodziłem struty całymi dniami. Wystarczy jednak poczytać trochę temat, żeby ochłonąć i zacząć patrzeć bardziej trzeźwym okiem na całą sprawę :)

wystraszona napisał:

Działają legalnie, więc pokazywać się publicznie mogą. Udana akcja z torrentami dodała im skrzydeł.

wystraszona napisał:
a ten wywiad z Kamelem?

a widziałaś jak ta rozmowa wyglądała? Kamel po prostu z niego drwił... nie przejmuj się jeżeli tamte osoby nic nie dostały to Ty też nie dostaniesz - nie jesteś żadnym wyjątkiem:)

a widziałaś jak ta rozmowa wyglądała? Kamel po prostu z niego drwił... nie przejmuj się jeżeli tamte osoby nic nie dostały to Ty też nie dostaniesz - nie jesteś żadnym wyjątkiem
w sumie racja ;) ale odebrałam to dzisiaj i jestem trochę przybita, nikomu nic na razie nie powiedziałam...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót