Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
GhostS napisał:
Ludzie! Bardzo proszę, nie panikujcie. Link, który podała pani Alize111 jest jeszcze z czasów przed przeprowadzką chomikuj.pl na Cypr, tak więc pan moderator słusznie dał do zrozumienia, że ten artykuł jest po prostu nieprzydatny.
Ludzieee ja podając ten link zwracam tylko uwagę, że administratorzy chomikuj mają obowiązek przekazywać nasze dane, jeśli zachodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa i robią to nie koniecznie na wniosek prokuratury, ale nawet na prośbę jakiegoś tam wydawnictwa. Teraz rzeczywiście administratorzy zmienili swoją siedzibę i miejmy nadzieję, że nie obowiązuje ich polskie prawo.Nie wiem tylko czy prawo to jest wyłącznie polskie czy czasem nie unijne, bo przypomnę że Cypr również jest członkiem unii.W art. do którego podałam link jest napisane, że E-maile wysyła Hapro Media – polski oddział francuskiej firmy fonograficznej

Ostatnia edycja:
wystraszona napisał:
w sumie racja ;) ale odebrałam to dzisiaj i jestem trochę przybita, nikomu nic na razie nie powiedziałam...

wierz mi że KAŻDY był przybity i wystraszony dopóki nie zaglądnął tutaj tak że głowa do góry:) po tej nauczce każdy z nas będzie mądrzejszy;)

Alize111 napisał:
Ludzieee ja podając ten link zwracam tylko uwagę, że administratorzy chomikuj mają obowiązek przekazywać nasze dane, jeśli zachodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa i robią to nie koniecznie na wniosek prokuratury, ale nawet na prośbę jakiegoś tam wydawnictwa. Teraz rzeczywiście administratorzy zmienili swoją siedzibę i miejmy nadzieję, że nie obowiązuje ich polskie prawo.Nie wiem tylko czy prawo to jest wyłącznie polskie czy czasem nie unijne, bo przypomnę że Cypr również jest członkiem unii.

piszę po raz kolejny że jak by mieli coś przekazywać to już dawno by to zrobili, siedzibę na Cyprze mają od tamtego roku bodajże od września a niektórzy dostali wezwania w lipcu i sierpniu tego roku więc wydaje mi się że już dawno by je udostępnili.... a to że im nic do domu nie przyszło oznacza że jednak nie udostępnili

Ja też dostałam takie wezwanie i:
1. Nie ma tam moich danych
2. Nie ma podpisu
3. Nie ma podstawy na jakiej wyliczono kwotę ponad 700zł

Poza tym, za naruszenie praw autorskich na chomikuj.pl mam już sprawę karną z wydawnictwa PWN. Przy czym od PWN nie dostałam wcześniej żadnej tego typu informacji. Tylko od razu było to wezwanie na komisariat (czerwiec 2011), i kilka przesłuchań. Potem prokuratura (wrzesień 2011) gdzie jako osoba o nienagannej opinii starałam się o umorzenie kary. Prokurator wystąpił do sądu o warunkowe umorzenie sprawy i rok próby. 29.11.2011r. odbędzie się posiedzenie sądu w tej sprawie. Oczywiście nie mogę w nim uczestniczyć, ale pewnie w ciągu kilku dni dostanę pismo z postanowieniem co dalej.

Więc nie liczcie, ze nie dojdą do Waszych danych osobowych. Dojdą... ja mam już nauczkę...
Ale póki nie dostanę i w tej sprawie wezwania na komisariat to nie zamierzam niczego płacić. To jest jak mandat włożony za wycieraczkę- nie dostałam do ręki- nie płacę.
Ale nie zdziwcie się jak dostaniecie takie wezwanie za kilka lat.
Z tego co widziałam w aktach sprawa z PWN toczy się od 2009r., ja zostałam wezwana na pierwsze przesłuchanie dopiero w czerwcu 2011r.

A co do tej sprawy:
"zapłaty przez osobę, która naruszyła autorskie prawa majątkowe, odpowiedniej sumy pieniężnej, nie niższej niż dwukrotna wysokość uprawdopodobnionych korzyści odniesionych przez sprawcę z dokonanego naruszenia"- to z wezwania. Ale ja nie odniosłam żadnych korzyści majątkowych, zresztą posiadam oryginały wspomnianych książek.

Ostatnia edycja:
Hammerfall, jaką kwotę teraz musisz zapłacić na rzecz wydawnictwa PWN ?

kunax nie wiem.
Na razie sprawa się toczy. Tak jak pisałam 29.11. będzie posiedzenie sądu. Nie wiem co postanowią.
Ja proszę o warunkowe umorzenie całej sprawy, więc jeśli pełnomocnik PWN się do tego przychyli w całości to nic nie będę płacić, dostanę tylko rok próby. To jest najmniejsza kara jaką mógł mi przyznać prokurator. Albo zupełnie cała sprawa zostanie umorzona. Nie wiem czego się spodziewać. Jak dostanę postanowienie z sądu do domu- pewnie w przeciagu 2 tygodni to napiszę co dalej. Może być oczywiście kara finansowa, heh :/

A wracając do sprawy kancelarii Pro bono- jest tam napisane "karą grzywny, ograniczenia wolności oraz pozbawienia wolności do lat 3". Z tego co kojarzę po powyższej sprawie ograniczenie wolności powinno być do lat 2 a nie 3.

Ostatnia edycja:
Tak, były to książki z Heliona.
Nie przez żadne Pro Bono (patrz post 553)- od razu wezwanie z komisariatu.

Nie przesadzacie trochę? 6 stron postów w jeden dzień?

Przestańcie panikować i podejdźcie do sprawy na "chłodno" analizując to co zostało tutaj napisane oraz np. na moim blogu. Serio, takie wzajemne nakręcanie nikomu się nie przysłuży.

Ok, każdy "nowy" chce podsumowania w jednym poście i to najlepiej na każdej stronie. Niestety na forum jest to niemożliwe, aby każdemu od nowa tłumaczyć, działamy tutaj wszyscy społecznie, nie kasujemy starszych postów, właśnie po to aby inni mogli sie z tym zapoznać i nie było trzeba pytać. Niestety jest to sytuacja dynamiczna, sprawa trwa już parę miesięcy więc i nowe fakty się pojawiają.

Powtarzające sie pytania, linki etc. będę usuwał bo się temat niepotrzebnie rozrósł.

Ale ja nie odniosłam żadnych korzyści majątkowych, zresztą posiadam oryginały wspomnianych książek.

Ja także mam orginały tych książek ;/
To coś pomoże jeśli o tym wspomnę?

Mnie się wydaje, że to czy będą cię ścigać na poważnie zależy od powagi zarówno wydawnictywa jak i wynajętych przez nich ludzi. PWN to poważne wydawnictwo z bardzo drogimi książkami i pewnie nie żałowali na łożenie kasy na tych co mieli bronić ich interesów. A teraz porównajcie z tym co chomiki mają na tapecie: Rebris, Fabryka snów, Hasbro i PB... komentarz chyba zbędny :-D

wystraszona napisał:
Ja także mam orginały tych książek ;/
To coś pomoże jeśli o tym wspomnę?
Tu problemem nie jest sam fakt posiadania trefnego pliku na chomiku a fakt udostępnienia go innym.

Plat napisał:
Mnie się wydaje, że to czy będą cię ścigać na poważnie zależy od powagi zarówno wydawnictywa jak i wynajętych przez nich ludzi. PWN to poważne wydawnictwo z bardzo drogimi książkami i pewnie nie żałowali na łożenie kasy na tych co mieli bronić ich interesów. A teraz porównajcie z tym co chomiki mają na tapecie: Rebris, Fabryka snów, Hasbro i PB... komentarz chyba zbędny :-D

Dodajmy do tego, że w 2009 roku Chomikuj.pl miało jeszcze oficjalną siedzibę w Polsce, więc musieli udostępniać zarówno wydawnictwom jak i organom ścigania dane użytkowników. A odkąd przenieśli się na Cypr danych tych jeszcze w ogóle nie udostępnili. Może więc sprawy 'chomikowe' składane teraz przez Pro Bono są od razu umarzane?

Ktoś gdzieś wcześniej napisał i nawet był link do tekstu gdzie było powiedziane, że sądy nie chcą/nie będą zajmować się sprawami ebooków.
Trudno im się dziwić w sumie skoro dowodów, sensownych dowodów nie dostają najwyraźniej a spraw takich jest tyle, że zapcha im to system na kolejne lata.
Zamiast ścigać szarych ludzi za pierdoły to mogli by się zająć prawdziwymi problemami natury prawno-karnej jakie wolno po ulicach chodzą a nie szopkę odstawiać.
A to wszystko dla kasy, przykre.

a najlepsze jest to że te książki które miałam na chomiku dalej tam są (u innych chomików) więc "wezwania" dostają wybrańcy?

Witam, ja też jestem w podobnej sytuacji, ale szczerze to już się tym za bardzo nie przejmuję... spędziłam dużo czasu by dowiedzieć cos niecoś na ten temat... przeczytałam całe forum a troche tego jest i jestem już spokojna... Ale nie po to sie zarejstrowałam.
Mianowicie Hammerfall napisała, że dostała wezwanie już w czerwcu, a z tego co się oriętuję to cała nagonka Pro Bono zaczęła się w sierpniu (i jak do tej pory wynika, że nikt nie został ukarany)

PWN jak już było wspomniane to duże wydawnictwo, które dba o swoje interesy i ma na to środki, natomiast Harbor Point i inne korzystają ze strachu ludzi. Wezwania były rozesłane do kilku tysięcy internautów [po zlikwidowaniu liczników kwota do zapłata to min 700] więc powiedzmy, że co 20 osoba im zapłaci i gotowe....

Ale to wszystko było już wspomniane, a nie chce już się niepotrzebnie rozpisywać. Rozumiem wszystkich, którzy dopiero się dowiedzieli i też się boją i wgl, ale prosze jeśli ktoś dostał wezwanie, ale w innym przypadku [np. torrenty, lub jest to sprawa jeszcze z przed przeniesienia siedzimy chmoikuj] nie straszcie innych, bo sama mimo swojego zadania po przeczytaniu tego w pierwszym momencie mam zawał....

Pzdr:)

w blogu napisane jest:
Wskazuje on, że przecież jeśli w wezwaniach są przekazywane adresatom zindywidualizowane link do pełnomocnictwa, wykazu naruszeń etc. - to równie dobrze, poprzez te kliknięcia możemy udostępnić Kancelarii swoje IP, teoretycznie IP adresata, właściciela konta - ponieważ zazwyczaj to właśnie on pierwszy kliknie w linka (a ciekawość ludzka nie zna granic pod tym względem).

Zapewne kazdy kliknął na ten link. Więc co? Będą znali IP wszystkich którzy w to klikneli?
Raczej większość to uczyniła.

No ok... ale co im po IP?
Z chomika każdy może korzystać w domu, pracy, szkole, u kolegi, w kafejce internetowej... To jak trafią?

Chomik nie przechowuje adresów e-mail, nawet Imienia nie musisz podawać ;)
Sama wiem, ze nic mi nie zrobią, bo nie mają jak, ale się boję...

Usunąć chomika?

jedno mnie zastanawia. jedni za udostępnienie 2 albo 3 książek dostają wezwanie na 700 zł a ja mam za wszystkie części HP 700 zł. Różnica spora . Więc jak oni to naliczają ??!! :mad: :mad:

ania_06 napisał:
jedno mnie zastanawia. jedni za udostępnienie 2 albo 3 książek dostają wezwanie na 700 zł a ja mam za wszystkie części HP 700 zł. Różnica spora . Więc jak oni to naliczają ??!! :mad: :mad:

widocznie jak chcą;/ też miałam Harrego Pottera ale 5 części tylko i też dostałam 700 zł i specjalnie sprawdziłam czy nadal są dostępne na chomiku i się zdziwiłam bo są i gdzie tu logika?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót