Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jedno mnie zastanawia. jedni za udostępnienie 2 albo 3 książek dostają wezwanie na 700 zł a ja mam za wszystkie części HP 700 zł. Różnica spora . Więc jak oni to naliczają ??!!

Ja też mam za książki HP <wszystkie części>. I mam 700 zł. Kurcze boję się strasznie.
Nie wiem co ze sobą zrobić, cały czas o tym myślę.
Mam nadzieję, że nic nie przyjdzie do mnie. Żadne wezwanie na policję albo do sadu...
Nie stać mnie, żeby zapłacić karę ;/ Sama nie wiem co ze sobą zrobić...
Jak tak dalej pójdzie to się wykończę xD

lika11 napisał:
No ok... ale co im po IP?
Z chomika każdy może korzystać w domu, pracy, szkole, u kolegi, w kafejce internetowej... To jak trafią?
Jak trafią? Bardzo prosto. Jeśli będzie im zależało na znalezieniu właściciela IP to ustalą do kogo należy każde IP, z którego dane konto na chomiku korzystało.
Masz IP z Neostrady- wystarczy, że zgłoszą to do TP S.A. itp. itd.

Jak czytałam akta mojej sprawy to miałam wykaz od 2009 wszystkich IP z których wchodziłam na konto (dom (neostrada, a wcześniej kablówka) , praca, kafejka) więc nie było sensu się wykręcać.

Wiem, własnie dziś się dowiedziałam.

Też dostałeś informacje na chomiku od pro bono?
Z tego co się orientuję, napisałeś, że nie, tylko od PWN

Nie nakręcajcie się tym co pisze Hammerfall bo jej sytuacja była z deka inna niż nasza.
Hammerfall miała początek "sprawy" (zdaje się, że rok 2009?) kiedy właściciel chomika znajdował się jeszcze w Polsce. Teraz są na Cyprze i najwyraźniej nie mają zamiaru ułatwiać PB roboty skoro tak naprawdę nikt nic poza PW nie dostał.
Powtarzam, że sytuacja Hammerfall jest zupełnie inna. Inny czas, inne wydawnictwo no i niema tam głównego zastraszacza w postaci kancelaryjki PB a ten drobny fakt zmienia wszystko.
Poza tym to chyba jedyna sprawa z chomika gdzie komuś coś się "działo". Nigdy wcześniej nie słyszałem by było inaczej więc chyba miałaś wyjątkowo pecha albo książek na sumę grubo przewyższającą sławetne 700 zł.
Poza tym ścigać "piratów" mogą sądy, prokuratura czy policja a NIE kancelarie i pseudo kancelarie. One takiego prawa nie mają i w tym wypadku to zwyczajne pomówienia + zastraszanie.

witam
To pytanie sie juz pojawiło ale nikt nie odpowiedział.

Kiedy będziemy mogli w 100% ,,spać spokojnie" ? kiedy tak sprawa może sie przedawnić?

rychu212 napisał:
Słyszałem że sprawa przedawnia sie po roku.

Przedawnienie karalności przestępstwa następuje po 5 latach, ponieważ czyny określone w art. 116 ust 1 i 2 to występki zagrożone karą pozbawienia wolności do 2 i 3 lat.

lika11 napisał:
Wiem, własnie dziś się dowiedziałam.

Też dostałeś informacje na chomiku od pro bono?
Z tego co się orientuję, napisałeś, że nie, tylko od PWN

Patrz post 553

matius__13 napisał:
Kiedy będziemy mogli w 100% ,,spać spokojnie" ? kiedy tak sprawa może sie przedawnić?
Żeby sprawa się przedawniło najpierw sprawa musi być, a póki co nie ma żadnej sprawy złożonej do sądu.

Hammerfall a nie zastanawiało Cię to dlaczego sprawa toczyła się od 2009 r a dostałaś wezwanie dopiero w 2011? według mnie to świadkowie są wzywani jako pierwsi a nie po iluś tam latach, trochę to dziwne...co oni robili przez te 2 lata?

A ja mam właśnie pytanie też dotyczące sprawy Hammerfall:
Czy gdy wezwano Panią pierwszy raz na komisariat i przyznała się Pani do winy, to policjanci grzebali u Pani w komputerze, lub zabierali jakieś jego części do siebie?

Ostatnia edycja:
GhostS napisał:
A ja mam właśnie pytanie też dotyczące sprawy Hammerfall:
Czy gdy wezwano Panią pierwszy raz na komisariat i przyznała się Pani do winy, to policjanci grzebali u Pani w komputerze, lub zabierali jakieś jego części do siebie?
Nie, nikt nie grzebał w moim komputerze.
Początkowo nie przyznawałam się do winy broniąc się tym, że:
1. nie ja umieściłam te książki w sieci (podałam stronę z której je ściągnęłam- nie ma tam wzmianki o prawach autorskich)- w sensie, że nie ja je skanowałam itp.
2. nie czerpałam z tego żadnych korzyści majątkowych jak miałam w zarzucie
3. miałam w opisie konta chomika napisaną formułkę, że nie ponoszę odpowiedzialności itp.itd. , ale to można sobie w buty wsadzić.

ale... co by nie było naruszyłam prawa autorskie i nie było sensu dalej udawać głupiej. Więc przyznałam się. Jutro sprawa... pewnie za tydzień dostanę list polecony co i jak. I m.in. po to, aby nikt nie grzebał w moim komputerze się też przyznałam ;)

mel456 napisał:
Hammerfall a nie zastanawiało Cię to dlaczego sprawa toczyła się od 2009 r a dostałaś wezwanie dopiero w 2011? według mnie to świadkowie są wzywani jako pierwsi a nie po iluś tam latach, trochę to dziwne...co oni robili przez te 2 lata?
Nie, ponieważ przeglądałam akta i wiem dokładnie co, gdzie, kiedy.
To szło z Warszawy i było rozsyłane po całej Polsce. Nie jestem jedynym przypadkiem. Szło to województwami.
Poza tym z pól roku trwało ustalenie wszystkich IP z których korzystałam- dom, praca, kafejka, znajomi...

I między innymi ze względu na znajomych się przyznałam, ze tylko ja z tego konta u nich korzystałam. Po co ich w to mieszać.

Mel jacy świadkowie? Świadkowie czego?
A poza tym ja nie jestem świadkiem tylko oskarżoną.

Ostatnia edycja:
Wszyscy wiemy, ze jest wiele osób które dostały wiadomość na Chomikuj. Ale przecież nie posadzą do więzienia parę tysięcy osób za opublikowanie 3-4 książek... prawda? Raczej kara pieniężna jak coś. Ale ja ciągle mam nadzieję, ze to wszystko się uspokoi i nikt tego nie wyciągnie na światło dzienne. przeczytałam w jednym artykule, że Pro Bono straszy internautów i piratów. Ale przecież bez sensu jest wysyłanie wiadomości na chomiku.
Bądźmy poważni.

wystraszona napisał:
Ale przecież bez sensu jest wysyłanie wiadomości na chomiku.
Czy ja wiem czy to takie bez sensu?
Wystraszyłaś się jak to przeczytałaś? Wystraszyłaś.
Usunęłaś książki? Usunęłaś.
I o to chodziło.
Bądź co bądź w gruncie rzeczy naruszamy prawa autorskie. Każdy tak robi w dzisiejszych czasach (no prawie każdy, na chomiku czy gdzie indziej)...ale w świetle prawa to jest przestępstwo i nie czarujmy się, że jest inaczej.
I właśnie może zamiast każdego karać to nastraszą. I przyniesie to zamierzony efekt.

Abstrahując już od tej nieszczęsnej kancelarii, to jestem zdania, iż z dużym dystansem trzeba podchodzić do działań podmiotów które roszczą sobie prawo to obrony praw twórców. Może i oficjalne idee którymi się kierują są szczytne, ale metody już niekoniecznie.
Gdybym miał taką sytuacje, że przeczepiłaby się do mnie taka organizacja, to nawet gdybym wiedział że jestem winny (a nie zwykłem nic ściągać i udostępniać), to szedłbym w zaparte. Oni dobrze wiedzą, że nie są w stanie nikomu nic udowodnić, jak delikwent sam się nie przyzna. Tylko że ludzie tego nie wiedzą, i się dają im naciągać.

Dokładnie, nie ma się do czego przyznawać póki nie przedstawią Ci konkretnych dowodów.
Co jak co, ale PWN trzeba przyznać, że się postarali.
Kiedy miałam przed sobą wykaz wszystkich IP (adresy, właściciele) z których korzystałam, dane wszystkich plików, o które chodziło (daty umieszczenia, pobrania itp. itd.) to wtedy już nie ma co ściemniać. Ale póki tego nie widziałam to też szłam w zaparte. Chyba przez 3 czy 4 przesłuchania.

Hammerfall napisał:
I właśnie może zamiast każdego karać to nastraszą. I przyniesie to zamierzony efekt.

Wydaje mi się, ze już dało. Ile osób usunęło swoje chomiki....

Ale o czym świadczy adres IP? O niczym. To tylko dowód, że ktoś się logował, i coś robił na danym koncie. Ale kto? Niech to udowodnią. Tym bardziej że miejsc logowania było wiele, więc muszą udowodnić że zawsze to była jedna i ta sama osoba.
Ludzie dają się zastraszyć i tyle.

No i o tym cały czas mówię, że w aktach z PWN miałam wszystko wypisane- wszstkie IP z których korzystałam plus właścicieli.
Np moje domowe IP plus nazwisko, adres ojca,bo na niego wszystko jest i to on pierwszy był wezwany.
IP z pracy- nazwa firmy (właściciela neta)
Kafejka- zdjęcie z monitoringu, kto w tym czasie kiedy było z mojego konta korzystane używał wskazanego komputera.

Chcą to dojdą. Trwało to 3 lata, ale wszystko czarno na białym mi przedstawili.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót