Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
KikiMora napisał:
Właśnie? Czy ciąg dalszy nastąpił?
Po przeczytaniu sporej ilości info w necie i na tym forum zdecydowałam że czekam. Sporo rzeczy pousuwałam resztę zrobiłam na hasło. Najbardziej dla mnie dziwne jest to że przyczepili się do pliku który został usunięty przez admina chomika dużo wcześniej....

Bo tu mialaś wcześniej te pliki i mógł je ktoś zchomikować od ciebie ale u niego dalej będzie wpis że są od ciebie, dlatego uważajmy na to co nie nasze a okazujemy publicznie.
Nie martw się sam też mam podobnie i jesli u mnie coś się bedzie działo to poinformuję ciebie.
Ale ja naprawę odrobinę się wystraszyłem i dałem ogolne hasło i teraz tylko ja mogę widzieć moją stronę.
Do czasu wyjaśnienia też tak zrób , dla siebie mozesz mieć pliki

Dzięki Mariusz C. :), zrobię hasło ogólnie - tak jak radzisz. Chyba każdy troszkę się wystraszył, w końcu kwoty które podają to nie są jakieś tam "drobne".

Witam!
Nie wiem czy dobrze zrobiłam - ale napewno źle. Ale napisałam do nich e-maila że ja nawet nie wiedziałam że mam te pliki na chomikuj, i że jest mi przykro i już ich nie ma. I teraz czekam na odpowiedź.
Nie wiem już sama co robić, boję się

andzia19aa szkoda że napisalaś , trzeba bylo czekać na dalszy bieg wydarzeń.
No ale skoro już tak się stało to nawet jeśli odpowiedzą to więcej nie pisz chyba że będą listownie pisać.
Jeśli nie ma nic z sądu to nie ma problemu, a najlepiej ukryć to co publicznie kiedyś pokazliśmy, ja nawet dopiero wczoraj skasowałem z Naszej Klasy plik z Sylwią Grzeszczak bo i tam nie mam praw do jej pliku a to przecież też miejsce publiczne i pamietajcie nawet na Facebooku.
Nie ma co panikować,ale lepiej dmuchać na zimne ,bo zawsze dowalają takim jak my zwykłym zjadaczą chleba .

Ale to jest tak jak człowiek działa impulsownie, choć nic nie zrobił. Ja usunełam wszystko z chomikuj. Mam nadzieje że jednak z tego nic nie wyjdzie i się odwalą. Niestety trzeba czekać :(

TO jest nierealne, w mailu do mnie wykorzystli nawet to co tutaj pisałam. Ja już sama nie wiem co robić, bo ja tych plików nie brałam do siebie, ktoś inny to musiała zrobić, może mi ktoś doradzić co robić.
A oto co mi napisali w mailu:
Szanowna Pani,
Otrzymała Pani stosowne wezwanie gdyż na swoim koncie w serwisie
chomikuj.pl posiadała Pani materiały które zostały wyszczególnione na
przesłanym Pani adresie URL.
Materiały znajdowały się 1 rok i 4 miesiące na Pani koncie. To
wystarczający czas aby mogła się Pani zorientować co posiada Pani na
swoim koncie w serwisie chomikuj.pl.
Co czy dobrze czy też źle zrobiła Pani kontaktując się z nami jest
tylko i wyłącznie Pani decyzją. Nielicznym osobom jest dana szansa na
polubowne załatwienie sprawy. Stosowna możliwość została Pani
przekazana - to czy z niej skorzysta Pani czy też nie - decyzja zależy
tylko i wyłącznie od Pani.

Odpowiadając na Pani zapytanie:
> Mam nadzieje że jednak z tego nic nie wyjdzie i się odwalą. Niestety trzeba czekać

Niestety - ale nie `odwalimy` się - ani w stosunku do Pani sprawy ani
też w stosunku do innych. Albo sprawa zostanie zakończona polubownie
albo przez Sąd przy czym - w momencie skierowania sprawy do
prokuratury nie będziemy już zainteresowani zawarciem z Panią ugody.
Poczekamy na wyrok oraz na m.in zwrot kosztów zastępstw.

Z poważaniem,
Dział ochrony praw autorskich

Kancelaria Prawna Pro Bono
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 3/16
15-094 Białystok
tel: 85 733 38 38

Haha. Piekne straszenie sadem i wyrokami. Nie przejmuj sie ich skandalicznymi wiadomosciami. Takie straszenie uwlacza powadze zawodu radcy prawnego. Zapisuj i drukuj wszelkie maile i wiadomosci z PB. Jeszcze im sie odwinie ;)

Dzięki za podpowiedź. Stersują człowiek strasznie, jak nic praktycznie się nie zrobilo. Ja chce tylko nie mieć kłopotów i uciec z tego kraju jak najdalej i nie wracać. :)

Może czas prześwietlic tę kancelarie bo mogą być kancelaria oszustów co wyszukuja naiwnych i na takich forach ludzi co sie ujawniają, a znaja kruczki prawne i potrafią użyć paragrafów do straszenia.
Proponuję to zgłosić przed nimi do prokuratury jako wymuszenie, lub do adwokata by zajął sie nimi.
Jak mi to wyślą to autmatycznie doniosę do prkuratury za wymuszenia kwot pieniężnych

Proponuję też byśmy byli w kontakcie bo możemy to zrobić grupowo i będzie taniej zgłosić to wspólnie jako wymuszenia i znęcania się nad grupa ludzi .
Czas w sumie doinformować sie mądrego adwokata i sam spróbuję zapytać , u nas w Grudziądzu jest bezpłatny adwokat i przyjmuje raz w tygodniu.
Zapytam go czy oni maja prawo tak robic i czy mozna ich zaskarżyć jesli tak to warto to od nich wyciągnąć kasę na nagięcia i łamanie prawa

To jak możesz się dowiedz. Ja bym chętnie zrobiła to grupowo, bo będą cię straszyć chociaż nic takiego nie zrobiłeś. Jeśli by była większ ilość osób warto to zrobić

Uuuuu, straszaków ciąg dalszy. Jak to możliwe, że wysyłają cokolwiek z zablokowanego chomika? Ja rozumiem, śledzenie fora na bieżąco w calu dalszego straszenia i nękania. Żałosne. Jak już takie rzeczy robią to niech przynajmniej się tym nie chwalą, bo ciężko brać coś takiego na poważnie. Skąd niby wiedzieli, że ty to ty? Taką sytuacje zdaje się ma wile osób. Możesz pokazać zrzut, ze swojej skrzynki z chomika, że faktycznie taką wiadomość dostałaś? To jest mocno podejrzane wszystko.

Ja dostałam tą wiadomość na maila, nie na chomika, na chomika dostałam że popełniłam przestępstwo bo na swoim koncie miałam 2 pliki - które złamały prawo

Tak jasne , a tysiace ludzi mają po 50 tysiecy plików i nic, nie martw się .
Postaramy się dowiedziec od prawnika co robic i czy mozemy ich zaskarżyć za wyłudzanie i zastraszanie , to co ta bezprawna kancelaria robi to przestępstwo i weźniemy się im za dupska, nie lubie hamstwa.
Mam 3-miesiące do wyjazdy do angli ,ale w tym czasie uprzykrzę im życie ,opiszę ich w prasie i spróbujemy po doradztwie prawnika ich zaskarżyć.

Dzięki za pocieszenie, ale boję się że oni mają moje imie i co gorsza nazwisko przez mojego maila, a ja jestem tylko biedną studentką. Ja zamiast pisać pracę licencjacką, będe się martwić przez nich, bo chcą tylko bez logicznej przyczyny ludziom zatruć życie.
Mam nadzieje że ta sprawa się rozwiąże dla mnie i innych. :(

a mam takie pytanie.
ile mogą nas tak jeszcze straszyć?
czy np. za dwa lata mogą dalej wysłać wezwania że nie otrzymali wpłaty

matius__13 napisał:
a mam takie pytanie.
ile mogą nas tak jeszcze straszyć?
czy np. za dwa lata mogą dalej wysłać wezwania że nie otrzymali wpłaty

Z tego co czytałem to przestępstwo przedawnia się po trzech latach.
A tak ponadto, dostał ktoś kolejne wezwanie? Ja w panice skasowałem swojego chomika a teraz żałuję.

gdy dostałem to "wezwanie" szybko usunołem chomika na którym miałem troche transferu bo sie bałem. jednak czy sie usunie czy nie, nie robi to różnicy

Jasne że nie robi różnicy, tu chodzi o to że udostępniałeś pliki które nie były twoje a tego nie wolno robić.
Możesz mieć chomika i zbierać zbiory swoje legalne ,ale najlepiej zrobić hasło do całego homika by tylko tobie służył i po kłopocie

Ja nie usunelam, mimo ze planowalam, zalozylam haslo i mam swoje pliki do wlasnego uzytku. Szkoda mi ich bylo wywalac.
Jak dotad nic do domu nie dostalam od listopada.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót