Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
gulka3 napisał:
A ja mam takie pytanie: czytam to forum od wczoraj, staram się dość dokładnie, bo jak zapewne wszyscy się domyślają dostałam wiadomość na chomikuj i bardzo się zdenerwowałam, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jestem nieletnia:( jest tu już tyle różnych stanowisk, że sama nie wiem w co mam wierzyć i jak postąpić. Boję się, bo dzisiaj mija wyznaczone przez nich "7 dni" (odczytałam wiadomość z opóźnieniem, dopiero wczoraj). Widziałam, że zdarzały się rady, by wymienić dysk twardy, itp... U mnie to nierealne, mam w domu 2 stacjonarne komputery i laptop, z czego tylko jeden komputer jest mój, a korzystam w sumie z wszystkich.

Jest ktoś, kto po prostu zignorował tę wiadomość i nie poniósł w związku z tym żadnych konsekwencji?? Jeśli tak, to również proszę żeby się odezwał, kamień spadnie mi z serca. A jeśli nie, cóż... Co mam robić? Pomocy! :(:(

Jesli jestes nieletnia osoba powiedz o sytuacji rodzicom, to wskazaneaby mieli swiadomosc co na necie robi jesgo dziecko. U mnie termin minal i jak do dzis nic sie nie zmiania. Ponadto wroc do str. 42 tam masz opinie ADINISSTRATORA FORUM JAK I MÓJ POST Z ODPOWIEDZIA OD PRAWNIKA, Z KTÓRYM KONSULTOWALAM SPRAWE...S ATAM WSKAZÓWKI JAK DO NICH NAPISAĆ.

1. Proszę pisać poprawną polszczyzną, bo powyższy post na pewno jej nie przypomina.
2. Nie 42 (tam Pani wypowiedź), a 41 strona (tam wypowiedź Rubisza)
3. Pani prawnik widać, nie zna za bardzo tematu - bo gdyby znał, to by wiedział, że takie pismo, poza udostępnieniem własnych danych osobowych (jako, iż znajduje się tam informacja, gdzie mają odpowiedzieć) nic nie da. Na tym etapie, oni nie przedstawią - w mojej ocenie - nic więcej ponad to, co zostało napisane w ich wezwaniach (są to moje wnioski czytając post #417 tego tematu) i cytat z niego:
na koniec dodajac,ze termin maja 7 dni na odpowiedź co , do ktorej sie ustosunkujecie.
A jak nie odpowiedzą to co? Zacznie na nich Pani krzyczeć na balkonie? Darujmy sobie taki prawniczy bełkot, bo to na prawdę niewiele da.

Wszystko już nie raz zostało powiedziane.

Ja właśnie poprzez chomika skierowałam do nich zapytanie o fakty, czyli kto kiedy i ile osób ściągnęło ode mnie książkę,oraz na jakiej podstawie wyliczyli kwotę 700 zł. Poinformowałam też, żeby się dobrze zapoznali z tematem zanim rzucają oskarżenia że niby miałam z udostępniania korzyści w postaci punktów, bowiem książka miała 550 kb, żeby choć jeden pkt otrzymać za udostępnianie trzeba mieć plik większy niż 1 mb. Jednocześnie uprzedziłam ich, że jestem osobą znarwicowaną a oni robiąc ze mnie przestępcę jeszcze bez procesu, oraz stasząc mnie więzieniem i karą grzywny nie dość że popełniają przestępstwo to narażają mnie na poważne komplikacje zdrowotne .

"W Polsce nie wolno zarabiać na straszeniu internautów! Internauci nie mogą jednak być zmuszani do zawierania ugód i straszeni sądem. Tym bardziej jeżli nie ma uzasadnionych podstaw do oskarżenia ich o naruszenie prawa, bo nie ma dowodów, że to właśnie oni nielegalnie ściągali pliki.
– Pisma z treściś „zapłać proponowaną sumę albo cię pozwiemy lub złożymy wniosek o ściganie do prokuratora” trudno uznać za zgodne z prawem. Takie straszenie internautów może być uznane za przestępstwo – dodaje Marcin Perlak.
źródło: Dziennik Gazeta Prawna"
Na następny dzień ( o dziwo w niedzielę!) otrzymałam od nich wiadomość,żeby się z nimi skontaktować poprzez @ lub na infolinie. Nie zadzwoniłam i dumam czy dzwonić czy nie.

Zobaczcie sobie -tu na stronie chomika na dole jest fragment programu "Pytanie na śniadanie" , jest właśnie nasz bohater pan Puczydłowski z Pro-Bono i rozmowa na interesujący nas temat W Polsce nie wolno zarabiać na straszeniu internautów.pdf - Kancelaria Pro Bono - SlawomirMarszalek.pl - Chomikuj.pl

Ostatnia edycja:
Ze 3 razy padał już link do materiałów z Pytania na śniadanie...

Colder napisał:
1. Proszę pisać poprawną polszczyzną, bo powyższy post na pewno jej nie przypomina.
2. Nie 42 (tam Pani wypowiedź), a 41 strona (tam wypowiedź Rubisza)
3. Pani prawnik widać, nie zna za bardzo tematu - bo gdyby znał, to by wiedział, że takie pismo, poza udostępnieniem własnych danych osobowych (jako, iż znajduje się tam informacja, gdzie mają odpowiedzieć) nic nie da. Na tym etapie, oni nie przedstawią - w mojej ocenie - nic więcej ponad to, co zostało napisane w ich wezwaniach (są to moje wnioski czytając post #417 tego tematu) i cytat z niego:

A jak nie odpowiedzą to co? Zacznie na nich Pani krzyczeć na balkonie? Darujmy sobie taki prawniczy bełkot, bo to na prawdę niewiele da.

Wszystko już nie raz zostało powiedziane.

Dziekuje bardzo za zwięzłą odpowiedź widac kolejny prawnik rzadny kasy-bo za porade musialam zapłacic, niestety.
Cóz niewiele wie o sprawie poza tym co mialam, tj. wiadomoscia od PRO. Jednakze forma pisma zalecana byla do wyslania poprzez wiadomosc chomikuj, tj. w taki sam sposob jak to uczyniło PRO.
A ja nie odpowiedza? To napewno nie bede krzyczec z balkonu bo go nie mam:) Zacznijmy od tego,że nie zamierzam w ogóle do nich pisać, a juz napewno przelewać pieniedzy.
Pozdrawiam.

Colder napisał:
Ze 3 razy padał już link do materiałów z Pytania na śniadanie...

"alize" podaje link na artukuł, wiec nie jest to kolejna powtorka.

Witam,

W końcu przebrnęłam przez wszystkie linki i posty w tym temacie - zajęło mi to dobre godziny.

Dzisiaj zalogowalam sie na swoim chomiku i rowniez dostalam informacje od w/w kancelarii. Nie bede wklejac bo tresc taka sama.
Byl tam podany link - kliknelam zeby sie dowiedziec, ze chodzi o 1 ebook - jaka kwota do zaplaty - nie wiem, bo nie sciagalam z podanych przez nich linkow i odnosnikow zadnych wezwan w formie pdf/html czy ugody. Balam sie ze to moze zawierac wirus.
Ogolnie po przeczytaniu wiadomosci na chomiku zapalila mi sie czerwona lampka ostrzegawcza. Wpisalam wpierw nazwe firmy Harbor Point Sp. z o.o. i rzeczywiscie cos takiego istnieje. Potem wpisalam nazwe owej kancelarii i wyskoczyly mi linki do for, blogow, tematow odnosnie problemow i tak wlasnie trafilam na ten watek i forum!

Zanim przeczytalam ten temat wiedzialam, ze nic nikomu nie wysle zadnej kasy, bo jak wspomnialam lampka mi sie zapalila. Kto prosi kogos o jakas kase przez internet?? dziwne! W wiadomosci z chomika nie bylo podane za jaki plik ani jaka kwota.

Dopiero jak kliknelam na podany link w wiadomosci wyskoczylo ze chodzi o plik ktory juz zostal przeze mnie skasowany na prosbe chomikuj.pl poniwaz byl on zablokowany przez nich - ja usunelam go po 2 dniach od otrzymania wiadomosci o zablokowaniu pliku.

Bylo to w pazdziernikau 2011 wiec calkiem niedawno. Natomiast wiadomosc od kancelarii dostalam w polowie listopada 2011 i odwbralam dopiero teraz poniewaz nie wchodze codziennie na chomika.

Mieszkam od dosc sluzszego czasu za granica. Natomiast chomik byl lata temu zalozony w Polsce na moim starym komputerze z ktorego teraz korzysta moja mama.

Chomika uzywam na moim laptopie. Internet mam radiowy, co prawda ze stalym IP, ale jak sie je wbije w wyszukiwarke IP wyskakuje rozne kraje (w zadnych z nich nie mieszkam).

Na dzien dzisiejszy zabezpieczylam chomika haslem. Nie wiem czy POWINNAM usuwac konto zwlaszcza, ze pliki ktore tam mam dotycza moich studiow - przez lata je zbieralam a chomika uzywam jako internetowy dysk.

Plik o ktory chodzi kancelarii zachomikowalam od innego chomika a wiec nie wgralam go (nie zachomikowalam).

Jak na razie do mojego domu w Polsce nic nie przyszlo - inaczej mama by mi powiedziala. Internet domowy w PL jest napisany na babcie, poniewaz na nia jest zapisany telefon domowy. Z komputera mamy korzystam ja jak jestem w Polsce, mama, moj tata, czasem znajomi rodzicow.

Moje pytania:
1 jesli cos przyjdzie (o ile w ogole) to przyjdzie na moj adres za granica czy jednak przyjdzie cos na adres domowy w PL? (chodzi o to ze konto chomika zakladalam w PL, a korzystam za granica) - czy to jakas roznica?

2. czy musze kasowac mojego chomika? <- oczywiscie moge to zrobic, ALE mam tam swoje pliki ze studiow i szkoda by bylo je usuwac jesli okaze sie ze to wszystko to jeden wielki przekret.

Nie jestem informatykiem, ale wiem ze po adresie IP ciezko kogos znalezc. Dlatego zastanawiam sie czy kancelaria nie znajdzie sposobu na uzyskanie moich danych przez wysledzenie IP ktore bylo wykorzystane do zalozenia konta na chomiku??? <nie wiem czy zrozumieliscie o co mi chodzi>

dodam ze nie kontaktowalam sie w zaden sposob z kancelaria, nie wysyalalam im pieniedzy, plik dawno skasowalam (Zaraz po otrzymaniu info of chomika ze zostal zablokowany), nie posiadam tez tego pliku na swoim dysku twardym.

W lutym lece do Polski i wiem, ze to zabrzmi smiesznie, ale boje sie ze np przy przekraczaniu granicy na lotnisku ktos mnie zatrzyma i nie skonfiskuje mojego laptopa. Wiem, ze to glupie, ale teraz jestem lekko wystraszona ta wiadomoscia od kancelarii i boje sie wlasnie czegos takiego. Postanowilam nie brac na wszelki wypadek laptopa w podroz do PL

Czy ktos moglby mi podpowiedziec na pytania postawione powzyej?
Z gory dziekuje za odpowiedz.

ps: moj internet za granica jest na mojego meza nie na mnie, maz nie jest polakiem.

ps2: na moim chomiku nie ma moich danych osobowych od poczatku zalozenia tam konta, nie ma tez podanej daty urodzenia, ani emaila. A nick chomikowy to zwykla nazwa nie zwiazana w zaden sposob z moimi danymi osobowymi.

Przepraszam za podwójny post, ale nie ma mozliwosci edycji poprzedniego. Rozmawialam z przyjaciolka i okazuje sie ze jej chlopak mial to samo. Wykasowal konto z chomika. To bylo 2 miesiace temu i nic mu jeszcze nie przyszlo do domu, zadne zawiadomienie nic.
Kancelarii nic nie wysylal, nie kontaktowal sie.
Takze moze nie taki diabel straszny... w kazdym razie nauczka jest. Zablokowalam swojego chomika haslem, a dzisiaj wiadomosc od kancelarii oznaczona jest wspominanym tu juz czerwonym paskiem z informacja ze wiadomosc moze byc oszustwem.

Witam!
Dostałam dziś wezwanie na policję w charakterze świadka. Z tego co się dowiedziałam chodzi o to, że ściągnęłam film Och Karol z torrentów i tym samym udostępniłam go. Policjant twierdzi, że sprawa jest już w prokuraturze. Czy ktoś z Was wie może jakie są możliwości załatwienia tej sprawy polubownie?

k_madzia napisał:
Witam!
Dostałam dziś wezwanie na policję w charakterze świadka. Z tego co się dowiedziałam chodzi o to, że ściągnęłam film Och Karol z torrentów i tym samym udostępniłam go. Policjant twierdzi, że sprawa jest już w prokuraturze. Czy ktoś z Was wie może jakie są możliwości załatwienia tej sprawy polubownie?

A czy kontaktowalas sie wczesniej z kancelaria? na jakiej podstawie dostalas wezwanie na policje? skąd mieli Twoje dane osobowe? podawalas je? mialas wpisane w chomiku?

Nie kontakwowałam się z kancelarią, bo nie dostałam wezwania do zapłaty od nich, tylko od razu na policję. A dane osobowe nie wiem skąd - pewnie sobie policja ustaliła. Nie wiem za bardzo co robić w tej sytuacji, szkoda by było przez taką pierdołe sobie napaskudzić w papierach.

Pragnę zauważyć, że chodzi tutaj o pobieranie filmu z torrentów, więc moim zdaniem jest to zupełnie inny przypadek, niż nasze problemy z chomikiem i Pro Bono.

Tak masz racje Ghost. Z tego wszystkiego (nerwów) czytam po łebkach.

Jak radzicie usunąć konto na chomiku czy wystarczy zabezpieczyć go przed innymi użytkownikami hasłem dostępu?

ps: dowiedzialam sie ze podobno chomik.pl stoi za ta cala akcja ramie w ramie z ta kancelaria. Nie wiem czy to prawda, ale jesli tak to faktycznie kancelaria moze posiadac IP uzytkownikow.

Ostatnia edycja:
Dziekuje bardzo za zwięzłą odpowiedź widac kolejny prawnik rzadny kasy-bo za porade musialam zapłacic, niestety.
Cóz niewiele wie o sprawie poza tym co mialam, tj. wiadomoscia od PRO. Jednakze forma pisma zalecana byla do wyslania poprzez wiadomosc chomikuj, tj. w taki sam sposob jak to uczyniło PRO.
No cóż.. na to już nie poradzę. Trzeba wybierać z głową. Prawnik prawnikowi nie równy. Wiadomości na chomikuj to Pani może sobie wymieniać z przyjacielem, kolegą - a nie ustalać warunki jakiejś abstrakcyjnej ugody.
Nie wiem za bardzo co robić w tej sytuacji, szkoda by było przez taką pierdołe sobie napaskudzić w papierach.
Do tego dalej niż bliżej.
Jak radzicie usunąć konto na chomiku czy wystarczy zabezpieczyć go przed innymi użytkownikami hasłem dostępu?
Należałoby co najmniej zabezpieczyć hasłem.

Simtas napisał:

Ja wolałem usunąć :)

Simtas napisał:
ps: dowiedzialam sie ze podobno chomik.pl stoi za ta cala akcja ramie w ramie z ta kancelaria. Nie wiem czy to prawda, ale jesli tak to faktycznie kancelaria moze posiadac IP uzytkownikow.

Gdzieś bliżej początku tematu ktoś pisał, że siedziba Chomikuj.pl znajduje się na Cyprze i raczej nie zależy im na udostępnianiu danych swoich użytkowników. A ponoć 'kancelariom' takim jak Pro Bono muszą dawać wolne pole manewru.

Colder napisał:
Należałoby co najmniej zabezpieczyć hasłem.

Już to zrobiłam. Teraz tylko ja mam dostep do mojego chomika. Inni uzytkownicy musza miec haslo, a ja po tych nerwach nie bede nikomu podawac.

Czy mieszkajac za granica i korzystając z komputera jestem tak samo zagrozona jak uzytkownicy chomika w Polsce? (chodzi o wezwania na policje, do prokuratury etc: w chomiku nie mam swoich danych osobowych, ale byl on lata temu zakladany w Polsce).

Jeśli można mówić w ogóle o jakimś realnym zagrożeniu, to mieszkanie za granicą na pewno nie ułatwia dochodzenia jakikolwiek roszczeń.

Colder napisał:
Jeśli można mówić w ogóle o jakimś realnym zagrożeniu, to mieszkanie za granicą na pewno nie ułatwia dochodzenia jakikolwiek roszczeń.

Rozumiem i dziękuję za szybką odpowiedź. :)

A ja mam jeszcze takie pytanie:
Po jakim czasie można rzeczywiście 'przestać się martwić' i być w 100% pewnym, że sprawa została umorzona?

GhostS napisał:
Gdzieś bliżej początku tematu ktoś pisał, że siedziba Chomikuj.pl znajduje się na Cyprze i raczej nie zależy im na udostępnianiu danych swoich użytkowników. A ponoć 'kancelariom' takim jak Pro Bono muszą dawać wolne pole manewru.

Niestety ale administratorzy chomika udostepniają nasze dane- poczytaj tu Wielkie polowanie na e-piratów. Chomik wydał internautów egzekutorom - Prawo i wymiar sprawiedliwości - Gazeta Prawna - Partner pracodawcy, narzędzie specjalisty

Ja zmieniłam nazwę swojego chomika i adres mailowy, bo szkoda mi calkiem usuwac-mimo wszystko. Zabezpieczyłam wszystkie pliki hasłem a trefne rzeczy ukryłam tak,aby nie wyświetliły się w wyszukiwarce gdyby ktoś węszył. Niestety widze to wszystko w czarnych kolorach, bo skoro administratorzy chomika ujawnią nasze IP, to już krótka droga po nitce do kłębka:(

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót