Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jest tylko jedna różnica... od 1 września 2010 właścicielem chomikuj.pl jest spółka cypryjska z siedzibą na Cyprze (przynajmniej oficjalnie). Tak więc tamten (w mojej ocenie nie do końca prawdziwy) materiał jest nieprzydatny na potrzeby niniejszej sprawy.

Artykuł ten jest sprzed roku i nie dotyczy Pro Bono. Poza tym, to co chomikuj przekaże dalej zależy od tego co my przekazaliśmy im. Jeśli w profilu nie uzupełniało się miejsc imienia, nazwiska czy adresu, to jakim cudem administratorzy chomika mają je posiadać?

GhostS napisał:
Artykuł ten jest sprzed roku i nie dotyczy Pro Bono. Poza tym, to co chomikuj przekaże dalej zależy od tego co my przekazaliśmy im. Jeśli w profilu nie uzupełniało się miejsc imienia, nazwiska czy adresu, to jakim cudem administratorzy chomika mają je posiadać?

Art. dotyczy innej firmy, ale schemat jest ten sam a i prawo w tej kwestii chyba się nie zmieniło od czerwca 2010. A wystarczy że chomikuj przekaże im tylko same nasze IP,reszte sobie odszukaja

Dane co najmniej dwustu osób wydawnictwo dostało m.in. od Chomikuj.pl i Wrzuty.pl. – Zgodnie z obowiązującym prawem Chomikuj.pl musiało wydać te dane – potwierdza Piotr Hałasiewicz z Chomikuj.pl, i zapewnia, że tymi danymi były tylko adresy e-mail i numery IP.

Byłam wczoraj w TP przy okazji załatwiania reklamacji zapytałam jak to tu funkcjonuję, bo wiem że neostrada posiada zmiennie co 12-24 godzin IP. Usłyszałam że mimo wszystko jakiś człon jest stały i TP. na wniosek organów ścigania ma obowiązek sprawdzić i podać adres i nazwisko abonenta który w interesującym organy ścigania dniu i godzinie posługiwał się tym własnie IP

Ostatnia edycja:
prawo w tej kwestii chyba się nie zmieniło od czerwca 2010.
Pani udaje, że nie widzi mojej odpowiedzi na pierwszej miejscu na tej stronie? Czy celowo wprowadza Pani innych w błąd?

Przytacza Pani artykuły prasowe, które nijak nie mają się do obecnej sprawy i po prostu zastosowania nie mają.

Colder napisał:
Jest tylko jedna różnica... od 1 września 2010 właścicielem chomikuj.pl jest spółka cypryjska z siedzibą na Cyprze (przynajmniej oficjalnie). Tak więc tamten (w mojej ocenie nie do końca prawdziwy) materiał jest nieprzydatny na potrzeby niniejszej sprawy.

rozumiem , ale jest to portal polski- chomokuj. "PL" ,firma działa na terenie naszego kraju i zrzesza naszych obywateli a skoro tak , to i prawo polskie ich obowiązuje.
Jeśli się mylę to daj Bożeeeee

Czym innym jest miejsce z którego działają użytkownicy, czym innym siedziba przedsiębiorcy (właściciela portalu), a jeszcze czym innym miejsce położenia serwerów. To, że chomikuj ma domenę "pl" to jest akurat bez znaczenia.

Postanowilam, ze usune chomika - na wszelki wypadek, szkoda mi go, ale przedtem sciagne chociaz z powrotem na dysk swoje notatki ze studiow, ktore tam wstawilam.
Dostalam informacje od przyjaciolki, ktora dopytala sie swojego chlopaka odnosnie wspolpracy chomik.pl i kancelarii Pro Bono. Okazuje sie ze chomik z ta kancelaria wspolpracuje i specjalnie sie dogadalo, wiec nie ma po co ryzykowac niepotrzebnie wg mnie.
Lepiej usunac konto. Szkoda tylko, ze na chomiku jest napisane ze szanuja prywatnosc uzytkownika...a okazuje sie z g...prawda coz...

Pytanie tylko, czy to co powiedział chłopak Pani przyjaciółki to jakaś potwierdzona informacja czy jedynie jego domysły.

GhostS napisał:
Pytanie tylko, czy to co powiedział chłopak Pani przyjaciółki to jakaś potwierdzona informacja czy jedynie jego domysły.

Pytalam ja o to. Powiedziala, ze jej chlopak tez sie przejal i zaczal szukac informacji na ten temat i znalazl gdzies taka informacje w internecie, na ktoryms z for gdzie byl opisany ten problem. Jakie to forum to nie wiem.
Chlopak i przyjaciolka mieszkaja w PL wiec kontakt mam tylko przez komunikatory.

Dostalam informacje od przyjaciolki, ktora dopytala sie swojego chlopaka odnosnie wspolpracy chomik.pl i kancelarii Pro Bono. Okazuje sie ze chomik z ta kancelaria wspolpracuje i specjalnie sie dogadalo, wiec nie ma po co ryzykowac niepotrzebnie wg mnie.
To jakiś pracownik Pro Bono czy chomika? Po powiedzieć to łatwo, gorzej udowodnić. Teraz to jest wiadomość w stylu "a Tata Marcina powiedział..." Wiadomości na chomiku dot. próby wyłudzenia przy wiadomościach od Kancelarii Pro Bono - świadczą o zupełnie czym innym.

Poza tym, gdyby była współpraca i Kancelaria uzyskałaby IP od chomikuj.pl to sprawa już by się toczyła podobnie jak przy torrentach.

Chomikuj.pl usunął również licznik pobierania co świadczy o tym, że nie sprzyja takim wezwaniom.

Więc, Pani wybaczy - ale fakty sprzeciwiają się temu, co Pani mówi.

Ja Państwa, proszę - jeśli czegoś nie jesteście pewni, nie potraficie wskazać jasnych dowodów na coś to po prostu tego nie przedstawiajcie publicznie. Niepotrzebnie wprowadzacie w co niektórych panikę i sprzyjacie takim Kancelariom.

Też o to proszę bo aż ciśnienie mi się podniosło w pewnym momencie.

teraz tylko czekam na relacje k_madzia, by wyjaśniła o co dokładnie chodziło.

strasznie załamana napisał:
teraz tylko czekam na relacje k_madzia, by wyjaśniła o co dokładnie chodziło.

Pisałem już, że sprawa k_madzia różni się od naszej sytuacji, gdyż otrzymała ona wezwanie w sprawie pobierania filmu z torrentów. Tam sprawa wygląda nieco gorzej niż u nas.

k_madzia napisał:
Witam!
Dostałam dziś wezwanie na policję w charakterze świadka. Z tego co się dowiedziałam chodzi o to, że ściągnęłam film Och Karol z torrentów i tym samym udostępniłam go. Policjant twierdzi, że sprawa jest już w prokuraturze. Czy ktoś z Was wie może jakie są możliwości załatwienia tej sprawy polubownie?

To w takim razie za co?

To, że ktoś nie rozróżnia pobierania od udostępniania to nie moja wina. To jest cały czas ta sama sprawa, Pro Bono - a to, że autorka nie dostała wezwania do zapłaty, czy jak to się nazywa "ugody" to jedynie może oznaczać, że albo nie wysłali (zapomnieli? przeoczyli?) albo nie doszło z innych powodów.

Colder możesz mieć trochę racji ale twierdzenie że mamy doczynienia z tą samą sytuacją są chyba trochę na wyrost bo faktycznie sprawa dotyczy kancelarii Pro Bono i filmu Och Karol 2 z tym że jest tu jedna KOLOSALNA różnica wezwanie dotyczy sieci torrent (pobieranie /udostępnianie) i w tym przypadku kancelaria dysponuje tylko numerem IP więc przed zgłoszeniem do prokuratury nie mają możliwości wysłania wezwania do zapłaty bo to prokuratura musi ustalić sprawcę po zgłoszonym adresie IP stąd wezwanie na policję. W przypadku chomiczków kancelaria dysponuje tylko nazwą użytkownika (istnieje możliwość kontaktu przez PW) więc wysyła wezwania strasząc w nich prokuraturą.

Istotne jest jednak to że Pro Bono dalej działa na torrentach (wspominana wcześniej sprawa płyty Boys) mamy tu przyczynek do drugiego podejścia na ściganie użytkowników sieci torrent

Ja tę różnicę dostrzegam, o czym zresztą pisałem na moim blogu - są tam dwa tematy, jeden poświęcony dla spraw z chomika, a drugi (wcześniejszy i bardziej popularny) dotyczy torrentów. Tylko, że osoby zadające pytania tutaj oraz na blogu tak wymieszały te tematy, że dotyczy on już tak w zasadzie chomikowców i torrentowców. Akcja z torrentami była prowadzona dużo wcześniej - zaczęła się od Green Star - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/212458-green-star.html?highlight=torrent
Tamten temat, o ile w początkowym etapie dotyczył tylko disco polo, o tym później w miarę działania Kancelarii - z powodzeniem można odnieść do Oh Karol. Jakoś nie widzę, aby tamten temat cieszył się nadal popularnością torrentowców.

Ostatnia edycja:
Póki co udało mi się porozmawiać z policjantem przez telefon. Sprawa rzeczywiście wydaje się być powiązana z ową kancelarią, bo zawiadomienie przyszło z prokuratury w Białymstoku, choć policjant nic na ten temat nie wiedział i nazwa Pro Bono nic mu nie mówiła. Ogólnie mówił o tym w taki sposób, że nie wydaje mi się, żeby było się czym przejmować.
Więcej napiszę jutro po rozmowie twarzą w twarz.

Na stronie 20 "Młoda01" napisała:

"Zacytuję słowa (o ile mi wolno...) Pana Krzysztofa Jacka Szklarskiego - redaktora strony internetowej szklarski.eu oraz napisy.info :

"Proszę zwrócić uwagę na fakt ten, iż ostrzeżenia, żądania, pomówienia są słane do Was, na Wasze konta, przez Puczydłowskiego i jego firmę z konta utworzonego na Chomikuj.pl. Puczydłowski nie dysponuje Waszymi adresami IP, Waszymi imionami, nazwiskami, adresami domowymi i z pewnością od Chomikuj.pl tych danych nie zdobędzie, gdyż Chomikuj.pl zmienił swoją siedzibę a mieści się ona teraz na Cyprze, tak więc Puczydłowski musiałby się zwracać do Chomikuj.pl poprzez cypryjskie organy sądownicze o udostępnienie tych danych, aby móc zacząć Was skutecznie ścigać. Nie leży w interesie Chomikuj.pl by te dane im udostępniać, nie jest to także w interesie Cypru, tak więc takie działania, które podjął i podejmuje Puczydłowski i jego "Pro Bono", były i są skazane na niepowodzenie, o czym już dawniej, przy okazji poruszania tematu Chomikuj.pl, pisałem"

A teraz mnie poprawcie, jeśli się mylę... żeby przybieżała do kogoś Policja i skonfiskowała mu komputer, musi mieć nakaz sądowy wydany przez SĄD NAJWYŻSZY. Nakaz musi być wystawiony imiennie wraz z danymi delikwenta/tki, aby był wystawiony imiennie potrzebne są nasze dane - czyt. cyctat Pana J.K.Szklarskiego... i zataczamy koło."

Moim zdaniem można spać spokojnie.

Ale ja nie rozumiem po co Pan to przytacza? Każdą głupią wypowiedzieć trzeba dementować?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót