Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kenia1100 napisała tak:
ja mam taki klopot ze kancelaria pro bono kazala mi zaplacic ponad 700zl za trzy kopie plikow ktore umiescilem na swoim chomiku (jest to inteligencja emocjonalna)

tresci dostalem takie same jak poprzedni uzytkownicy ale ja do nich zadzwonilem i przyznalem sie dow iny i zobowiazalem do uiszczenia kwoty (rozmowa byla nagrywana - na poczatku byla taka informacja)
nastepnie napsialem do niech meila ze chce pojsc na ugode, w jaki sposob i czy moga mi to rozbic na raty. zgodzili sie na 24 raty po 29zl to ok ale kazli mi podac swoj nr dowodu osobistego, pesel, adres zamieszkania, nr telefonu, imie i nazwisko itp itd (dobrze ze jeszce nie chcieli hasla do mojej poczty i pinu do karty kredytowej ;p)

jeszce im tego nie wyslalem i teraz kieruja to pytanie do was - co robic? jest taki klopot ze na swoim chomiku (kenia1100) mialem umieszczone imie i nazwisko i swoje dane kontaktowe a takze swoja strone Mateusz Halot | O mnie na ktorej takze sa moje wszelkie dane. po tym moga mnie wsezdzie w sieci znalezc i nie trudno (tak sadze) bedzie zdobyc pozostale moje dane - Co teraz robic??

mam podobny problem tyle, że ja napisałam do nich mail z pytaniem o rozłożenie na raty i napisałam i właściwie też się przyznałam. Na chomiku jest tylko moje imie w mailu tez. odpisali ze mogą rozłożyć na raty i jeśli chcę to żeby im odpisać. Jeszcze nic nie odpisałam bo trafiłam na to forum.

Czytałam wiadomości administratora Rubisz i użytkownika aleksander0405 na temat postu kenia1100.
Uspokoiło mnie to, że ten mail od nich nic nie znaczy i że nie mogą mi mailem kazać coś płacić.
Chciałam tylko zapytać czym skutkuje to, że się przyznałam i czy przez tego maila mogą łatwiej na mnie trafić?

Na razie będę czekać na jakiś list pocztą, ale mam nadzieję, że taki nie przyjdzie no i że policja nie wtargnie do domku.

laxygen19 napisał:
A teraz mnie poprawcie, jeśli się mylę... żeby przybieżała do kogoś Policja i skonfiskowała mu komputer, musi mieć nakaz sądowy wydany przez SĄD NAJWYŻSZY. Nakaz musi być wystawiony imiennie wraz z danymi delikwenta/tki, aby był wystawiony imiennie potrzebne są nasze dane - czyt. cyctat Pana J.K.Szklarskiego... i zataczamy koło."

Moim zdaniem można spać spokojnie.

Moim zdaniem możemy spać spokojnie tylko wtedy, jeśli będziemy mieć pewność, że serwis chomikuj.pl nie ujawni naszych IP.

tez dostałam takie "wezwanie" na chomiku i raczej się tym nie przejmuje a to dlatego ze gdyby chomikuj udostępniło dane to ta "kancelaria" nie wysyłała by nam tych śmiesznych wiadomości na chomiku tylko dostalibyśmy normalne zawiadomienia na piśmie (z tymi wszystkimi pieczątkami i podpisami) i do tego za potwierdzeniem odbioru.

Która porządna kancelaria bawi się w zakładanie jakichś kont i straszy ludzi (nie mówiąc o dzieciach)... więc zastanówcie się i nie kontaktujcie w ogóle z nimi... a poza tym kilka osób już wcześniej pisało że dostali takie wezwania już w sierpniu i nic do tej pory im nie przyszło do domu i raczej nie przyjdzie bo gdyby chomikuj miało udostępnić czyjeś dane to już dawno by to zrobili....

Znalazłam na jednym z forum skupiających użytkowników chomika Odskok.pl • Forum dla ludzi z pasją wpis jednego chłopaka który jak się okazuje miał na swoim chomiku film Oh Karol 2, ale zahasłowany i mimo to dostał podobnie jak my pismo od Pro-Bono w związku z tym właśnie filmem. Wkurzył się i napisał do administracji chomika prośbę o usunięcie i zablokowanie ich, jako że włamali mu się do folderu czyli jest to hakerstwo.

Otrzymał taką odpowiedź od administracji chomikuj pl:

-- 07 lis 2011 17:29 --

Witamy,

Uprzejmie informujemy, że jeżeli Kancelaria Prawna Pro Bono uzyskała dostęp do
zawartości folderu zabezpieczonego hasłem, oznacza to, że hasło musiało być
upublicznione albo łatwe do odgadnięcia na podstawie innych danych. Kancelaria
Prawna Pro Bono nie dysponuje żadnymi dodatkowymi uprawnieniami administracyjnymi
ponad te, które przysługują naszym użytkownikom. Nie prowadzimy też żadnej
współpracy z tym podmiotem.

pozdrawiamy,
--
Kontrola legalności i nadużyć
Chomikuj.pl

Jak pisze dalej ten chłopak :" nie udostępniałem hasła ten plik z tego co mi napisała administracja chomikuj jest w folderze FILM w którym jest ustalone hasło od ponad roku . Dostałem odpowiedz od administracji ze oni nie wiedza w jaki sposob weszli oni w posiadanie tego pliku bo zeczywiście jest zabezpieczony haslem."

Inny użytkownik pisze: "

pro bono dało nowy wysyp fekowych kont z ebookami uważajcie na konta gdzie jest po 35 - 50 samych książek w formacie pdf gdyż są to puste pliki z tekstem pro bono o łamaniu praw autorskich"

WIdać jadą na żywca!!

Jak ktoś chce poczytać to post jest tu Zobacz temat - Wątek zbiorczy - kancelaria prawna Pro Bono • Forum dla ludzi z pasją
ale trzeba się zarejestrować żeby móc przeglądać.

Proszę ignorować wszelkie wiadomości, listy i inne przekazy, które nie będą podpisane konkretnym imieniem i nazwiskiem . Jak ktoś nie chce ponosić odpowiedzialności za to co pisze, to się pod tym nie podpisuje.

Jak Państwo zauważyli, wszelka korespondencja od Pro Bono jest anonimowa. Kto się podpisuje po tym? Nikt. Tak więc, świadomie nikt nie potwierdzi tych "rewelacji" swoim imieniem i nazwiskiem. A szkoda, bo ułatwiłoby to wiele osobą chcącym dochodzić roszczeń.

Jeśli ktoś chce komuś przesłać pieniądze, bo dostanie jakąś wiadomość, nie podpisaną, bez wskazania konkretnej osoby i jej nazwiska - to... cóż. Ja nic na to nie poradzę. Może niech publicznie poda swoje dane albo konta, zapewne wielu anonimowych użytkowników również pod jakimś pretekstem chętnie wyślę mu podobną wiadomość.

Ostatnia edycja:
Colder napisał:
Proszę ignorować wszelkie wiadomości, listy i inne przekazy, które nie będą podpisane konkretnym imieniem i nazwiskiem . Jak ktoś nie chce ponosić odpowiedzialności za to co pisze, to się pod tym nie podpisuje.

Jak Państwo zauważyli, wszelka korespondencja od Pro Bono jest anonimowa. Kto się podpisuje po tym? Nikt. Tak więc, świadomie nikt nie potwierdzi tych "rewelacji" swoim imieniem i nazwiskiem. A szkoda, bo ułatwiłoby to wiele osobą chcącym dochodzić roszczeń.

Jeśli ktoś chce komuś przesłać pieniądze, bo dostanie jakąś wiadomość, nie podpisaną, bez wskazania konkretnej osoby i jej nazwiska - to... cóż. Ja nic na to nie poradzę. Może niech publicznie poda swoje dane albo konta, zapewne wielu anonimowych użytkowników również pod jakimś pretekstem chętnie wyślę mu podobną wiadomość.

Dziekuję za informajcę bardzo jasno sprecyzowana.
ja wlasnie po otzrymaniu od nich "oweg wwezwania- anonimowego', odpisalam proszoc o imienne wskzanie osoby prowadzacej sprawe i potwierdzenie zarejestrowania kancelarii. odpiwiedziano mi nastepujaco; szblonowo, jak w wezwaniu do zaplaty:
Witam,
Proszę o kontakt z infolinią
pod nr. telefonu 85 733 38 38
od poniedziałku do piątku w godz. 8-16
bądź też poprzez email: wezwanie@kancelariaprobono.pl

Z poważaniem,
Dział ochrony praw autorskich

Kancelaria Prawna Pro Bono
ul. Marii Skłodowskiej-Curie 3/16
15-094 Białystok

Powyzsze to jest ustosunowanie sie"szanujacej" swoja reputacje kancelarii.Uwazam ,jak Pan napisał, sa to naciagacze.
Pozdrawiam

Witam.Przeczytałam prawie cały wątek(do str.29 wszystko,potem już wybiórczo).
Sprawa dotyczy i mnie.Pliki były chomikowane z innych chomików a teraz dostałam pisemko.
Odczytałam dziś rano i serce szybciej zabiło bo 700 zł. nie w kij dmuchał.Znalazłam zaraz to forum i poczytałam co nieco bo o prawie to ja niewiele wiem.Nie klikałam nigdzie nie kontaktowałam się z nikim tylko szukałam ratunku.Czytałam że list zmienił się u niektórych osób.Linki przestały być aktywne i nic teraz nie wiadomo.To samo i u mnie.Wcześniej była suma zł.,wyszczególnione pliki,upoważnienia i dłuższy był ten list.Z jakimiś 3 linkami teraz jest jeden a reszta znikła.
Uspokoiliście mnie swoimi postami,szczególnie Colder(dzięki),mimo to zawsze jakieś ziarenko niepewności będzie się tliło.
Dziękuję za wszystkie informacje jakimi się dzieliliście.Może mój post niewiele wnosi,ale mimo to proszę go nie kasować.Są to tylko podziękowania.
Dziękuję.

P.S.Chomik istnieje,ale pliki już nie,zieje pustką,smutną pustką,ale za to legalną.
Aha,na email na który zarejestrowany był chomik nic nie przyszło.

Ostatnia edycja:
Ja chomika zabezpieczyłam haslem, do tego wymienilam email i zmienilam nazwe chomika na zupelnie nowa. Takze jesli ktos chce znalezc poprzedniego to wyskakuje mu monit ze chomik o podanej nazwie nie istnieje.
Na razie nic mi nie przyszlo ani na nowy email ani na stary (ktory zmienilam).

Mimo wszystko gdzies tam nadal pozostal niepokoj...

Simtas napisał:
Ja chomika zabezpieczyłam haslem, do tego wymienilam email i zmienilam nazwe chomika na zupelnie nowa. Takze jesli ktos chce znalezc poprzedniego to wyskakuje mu monit ze chomik o podanej nazwie nie istnieje.

Ale jeśli ktoś wcześniej zachomikował od ciebie jakieś pliki pod starą nazwą chomika, to u tych osób pojawiła się teraz zmieniona nazwa (jako zachomikowane od) i zamias X-stary nick jest Y nowy

Ostatnia edycja:
Mam ten sam problem. dziś odebrałam na chomiku wiadomość od tej kancelarii. nie wiem co mam robić. chcą 800 złoty ode mnie. jestem pełnoletnia ale od niedawna, jeszcze chodzę do liceum.
1.Zmieniłam nazwę chomika.
2.Usunęłam wszystko co tam miałam.
3.Nie odpisywałam na nic i nikomu nie podawałam moich danych osobowych.
4.Nie stać mnie żeby zapłacić.
5.Usunąć może konto z chomikuj?
6. i dodam jeszcze, ze internet zapisany jest na moją mamę a nie na mnie xD
7.Mogą mnie znaleźć przez adres internetu?
PROSZĘ O RADĘ CO DALEJ ROBIĆ. Wystraszyłam się troszkę ;/
Bardzo proszę o odpowiedź.
Wiem, że się powtarzam ale się boję.:sad::o

Ostatnia edycja:
wystraszona, przeczytaj caly ten temat, poswiec troche czasu i zobaczysz, ze nie tylko Ty masz problem. Nigdy nikomu nie podawaj swich danych osobowych obojetnie czy to kancelaria czy obcy czlowiek na ulicy. to samo bez pwodu nikomu nic nie plac...

Jesli chcesz usun konto z chomika. co dalej robic - dowiesz sie jak przeczytasz ten temat - na prawde pouczajacy. warto...

Czytałam ale zrobił mi mętlik w głowie, dlatego chciałam zeby ktos mi to powiedział w jednym poście.

Witam wszystkich, znalazłam się na tym wątku z tego samego powodu co większość...dwa dni temu otrzymałam wiadomość na profilu chomika od pro bono o uiszczenie kwoty opiewającej na ponad 700zł. Cała afera o książkę "Inteligencja emocjonalna"... jakiś czas temu plik został zablokowany przez zespół Chomikuj, a teraz taka niespodzianka... Oczywiście płacić nie zamierzam, przynajmniej dopóki nie otrzymam wezwania listem poleconym. Wpłata ugodowa, o którą wystąpiła kancelaria pro bono wcale nie gwarantuje tego, że prokuratura nie zainteresuje się moją czy Państwa sprawą związaną z naruszeniem praw autorskich, więc...nie pozostaje nic innego jak tylko czekać...
Dziwi mnie jedna sprawa...od jakiegoś czasu nie ma liczników na portalu chomikuj.pl...czyżby te dwie sprawy miały ze sobą jakiś związek?

pozdrawiam,
Kunax

Witam! Ja też w tej sprawie. W lipcu dostałam ugode o zapłatę 700 zł, poszłam do prawnika, kazał mi nie płacić bo to ściema i chcą naciągnąć ludzi. Zignorowałam ugode a po 2 tygodniach policja zabrała mi stację dysków. Dowiedziałam się, że jest w mojej okolicy jeszcze jedna osoba w takiej samej sytuacji. Osoba ta ma własną działalność gospodarczą i aby nie być karanym przystąpi do ugody. Tylko, że pierwsza ugoda nie została podpisana na czas więc wyślą drugą, ale druga umowa będzie opiewała na 1500 zł. Dzwoniłam do tej kancelarii i powiedzieli, że jeżeli zgodzę się na ugodę muszę zapłacić 1500 zł. Nie wiem co robić dalej bo także prowadzę działalność i nie mogę być karana. Co dalej, płacić czy nie????

agaipawel napisz od kogo dostałas propozycję ugody i na jakiej podstawie policja zabrała ci stację dysków?

kara1169 napisał:
agaipawel napisz od kogo dostałas propozycję ugody i na jakiej podstawie policja zabrała ci stację dysków?

do pytania kara1169 należy jeszcze dodać czy chodzi o naruszenie na portalu chomikuj czy torrenty??

Wystraszona - nie denerwuj się, jak by chomikuj udostępniło Twoje dane to by Ci tych śmiesznych wiadomości nie wysłali na chomiku tylko do domu wiec skoro wysłali ci na chomiku tzn ze nie maja Twoich danych i chcą je uzyskać od Ciebie - wysyłając im pieniądze lub w jakikolwiek się z nimi kontaktując, wiec nie rób nic najlepiej usuń te pliki z chomika i bądź spokojna na innych forach tez piszą ze to jakieś dziwne jest i nie maja prawa tak straszyć ludzi...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót