Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
coś u kogoś ruszyło ze sprawą pro bono?
Może ktoś wspomni o konsekwencjach, które grożą w naszej sprawie..pieniądze to nie koniec..oprócz kary piniężnej możemy mieć 'kolorowo' w papierach do końca życia:( to mnie miażdży do cna..

coś u kogoś ruszyło ze sprawą pro bono?
Może ktoś wspomni o konsekwencjach, które grożą w naszej sprawie..pieniądze to nie koniec..oprócz kary piniężnej możemy mieć 'kolorowo' w papierach do końca życia to mnie miażdży do cna..

Mnie też. Ale nie wiadomo czy to po prostu nie straszenie ludzi. To wszystko jest podejrzane. Te wiadomości na Chomiku. Kto poważny wysyła takie wiadomości?

Witam wszystkich.
mam dla Was niemiłą wiadomość identyczne pismo z kancelarii PRO BONO przyszło do mojej Matki jakieś 2-3 mies temu, powiedziałem jej żeby nie płaciła, bo ani ja ani mój Brat nie słuchamy disco polo a Matula umie tylko włączyć i wyłączyć kompa więcej nic. No i wczoraj przyszło z komendy Policji wezanie na przesłuchanie mojej Matki z Art. 116 ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych , przesłuchanie ma dopiero 7,12,2011r. Na innych forach czytałem że kompa moga zabarać żeby wszystko posprawdzać. Zobaczymy jak sie to wszystko zakończy ....... ;/

do filopyk: ale przyszło z chomików czy z torrentów bo to dość istotne...

to dlatego przyszło pocztą... do nas przyszło w wiadomości na chomiku, więc nie mają nawet naszych numerów ip....

tak jak napisałem wczoraj tj 31,11,2011 Mama moja wezwanie na komende dostała. Z tym że ja tych piosenek co mnie PRO BONO oskarża nigdy na kompie nie miałem. Miałem przez 3 miechy nie zabezpieczone WI_FI może wtdy ktoś z moich sąsiadów pociągnął bo mieszkają moi rodzice w bloku. zobaczymy jak sie to zakończy..... miejmy nadzieje że nic nie znajdą....

Moje tylko takie pytanko. Czy ktoś z Was dostał też wezwanie na komende Policji w swojej miejscowości?

Filopyk- ten link który podałaś dotyczy oczywiście chomika ale nie kancelarii pro bono, znam tą sprawę i tego chomika, u niego zjawiła się od razu policja , nie było żadnych wezwań do zapłaty, więc nie strasz innych, bo Twoja sprawa nie dotyczy chomika. A jeszcze dodam, że tamten chomik, chyba będzie miał umorzoną sprawę, bo dostał takie pismo "coś o braku dowodów" - trzeba sobie sprawdzić. I teraz w najlepsze wznawia działalność chomika, wrzuca od nowa filmy.

Kara1169 jak można miec umożoną sprawę idąc na komende i sie do wszystkiego przyznać?????!!! cze3goś nie rozumiem, a z tym że nie dostał On pisma z Probono to sie zgadzam. i przepraszam jak coś .

No, dobra mamy wezwania do zapłaty przesłane "na Chomika" i co dalej?
Przyjmijmy czarny scenariusz i powiedzmy, że za jakiś czas dostaną nasze adresy IP, a po nich dojdą do adresów domowych - czego się spodziewać:
- ponownego wezwania do zapłaty od ProBono, tym razem dostarczonego pocztą tradycyjną listem poleconym
- wezwania na Policję w celu złożenia wyjaśnień
- czy może od razu wpadną i zabiorą komputer, przeszukają mieszkanie?

Ostatnia edycja:
a ja mam taką ogromną prośbę do wszystkich którzy mają inną sytuację tzn nie dostali wiadomości od pro bono na chomiku a mieli wezwanie na policje oraz Ci którzy mieli sprawę o torrenty żeby nie wypowiadali się na tym forum bo mieszacie innym w głowach i normalnie można zawału dostać a poza tym tu chodzi o książki a nie muzykę....

On sam nie wie co się dzieje, ale myślę, że aby była rozprawa, to muszą być wszystkie dowody winy ok, samo przyznanie się do winy nie wystarcza do sprawy, osoba zgłaszajaca przestępstwo musi mieć wszystkie pełnomocnictwa w porządku- tutaj chyba wszyszło coś nie tak. Nie jestem prawnikiem, ale gdy najdzie mnie ochota do przyznania się do winy to prokurator musi mieć chyba coś więcej niż te moje zeznania by zaczynać sprawę?

Mel456 tytuł tego postu to jest Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty więc dlaczego mam sie nie wypowiadać, w tytule nie ma wyszczególnionych tylko użytkowników chomika. KARA1169 myślenie zostaw innym, jak sama napisałas prawnikiem nie jesteś, byłaś kiedykolwiek na przesłuchaniu bądź jakiejkolwiek rozprawie? wydaje mi sie że nie. Idąc na komende przyznając sie do wszystkiego automatycznie prosuisz o samoukaranie, w tym momencie prokuratura nie ma już czego szukac i zbierac jakichkolwiek dowodów na Ciebie. Za jakiś czas dostajesz tylko wezwanie na swoją rozprawe, na której nawet nie musisz być bo zarzuty juz masz przedstawione na komendzie jak również wyrok. Jak mam sie nie wypowiadać ok. nie bede. Tylko jak wam przyjdą wezwania na Komende Ciekawe czy nie bedziecie mnie prosić o rady. Pozdr....

dlatego zwracam uwagę bo pierwszy post dotyczy wiadomości na chomiku od pro bono i chodzi o wydawnictwo.... a nie o torrenty i muzykę... nikomu nic nie zabraniam pisać bo to może tylko Admin ale proszę o to żeby nie mieszać tych spraw i przy okazji ludziom w głowach.... i jeżeli chodzi o torrenty to jest osobny temat....

Nie unoś się tak.
Wystarczy, że na początku postu będzie wielkimi literami o co chodzi w danym przypadku.
CHOMIK czy TORRENT. To oszczędzi niepotrzebnych nerwów, nieporozumień i ogólniepojętego mieszania.
Wszystkim nam chodzi by coś się dowiedzieć więc dbać muszą wszyscy.

@Filopyk rozumiem, że jesteś nerwowy, ale to nie znaczy, że inni są spokojni. Wszyscy są na szpilkach więc weźcie kilka oddechów i się uspokójcie. Trzeźwe myślenie jest nam teraz potrzebne. Pozatym temat torrentów jest opisany tutaj więc odsyłam, może to coś si pomoże > Prawo Nowych Technologii: Green Star i Kancelaria Pro Bono vs internauci

@chomiki nie panikujcie, sytuacja wasza nadal jest na tym samym poziomie - cisza w eterze. Torrenty mają gorzej w tej sytuacji.

zgadzam się z Tobą Plat każde forum i artykuł który przejrzałam potwierdza to co już wiemy i nic nowego nie wnosi, nie widziałam żeby ktoś napisał że dostał wiadomość na chomikuj a potem wezwanie na policję lub zabranie komputera.... a poza tym nie wydaje mi się żeby prokuratura zajmowała się kilkoma książkami.... szkoda im na to czasu bo mają ważniejsze sprawy, no chyba że ktoś ewidentnie udostępniał na jakąś wielką skalę....

lika11 napisał:
Hammerfall...o co Ci chodzi?
Masz inną sprawę... Nie mieszaj ludziom w głowach.

O co Ci chodzi z 3 punktem? Przecież Ty dostałaś do ręki list a nie wiadomość pw na chomiku.

Proponuję przeczytać moje posty od początku i wtedy się wypowiadać.
Bo i owszem, z Pro Bono dostałam na PW na chomiku, a nie list.
I po to wspomniałam o mojej sprawie, żeby pokazać różnicę w działaniu organów ścigania i jakiejś pseudo- kancelarii.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót