Witam w piątek do mojego taty przyszła policja z nakazem przeszukania mieszkania.
Zabrali mu komputer za pobranie dwóch piosenek ( disco polo ).
Tutaj jest to co policjant zostawił tacie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a13a43a2ab80ff0a.html
Policja pytała się taty czy dostał najpierw jakiś list od firmy "Green star" powiedział , że nie bo owego nie było. Podobno takie listy wysyłali do ludzi o zapłatę. My takowego nie dostaliśmy , policja również zabrała komputer jako dowód w sprawie. Powiedzieli , że przez 2 tygodnie komputer będzie w komisariacie , po tym czasie jeżeli nie dojdzie do ugody sprawa zostanie przekazana dalej. Biegły sądowy włączy komputer i przeszuka go...
I właśnie tu nasuwa się pytanie. U mnie w domu kożystano z sieci p2p oczywiście dla własnych potrzeb typu obejrzeć jakiś serial ( pobrać z sieci na dysk ) ale wiadomo , że utorrent tak samo udostępnia swoje pliki do sieci. A przy uruchomieniu systemu automatycznie załącza się utorrent i tam są pliki w trakcie pobierania.
Teraz proszę o podpowiedź co w takim wypadku zrobić? Iść na ugodę ( przyznać się do pobierania ) czy nie iść na ugodę ( wtedy naprawdę biegły sądowy będzie sprawdzał komputer , czy może go oddadzą ? ) Bo nie wiem co mam robić.
Pewnie zaraz jakiś cwaniak mi napisze , że trzebabyło wyczyścić dysk aby nie było śladu pobierania. Ale jak wyczyścić jak otwierasz drzwi do domu a tu policja i od razu Ci się pakuje na mieszkanie z nakazem :-/
Proszę o jakąś podpowiedź , miał ktoś już taką sytułację??
Tata chce zadzwonić do tego prawnika w poniedziałek i iść na ugodę. Ale skąd oni mają jego dane osobowe? Przecież to jest nielegalne chyba ?