kara łączna i odwieszenie

• Autor wątku Autor wątku Małgonia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mój M ma za miesiąc posiedzenie ws wykonania zawieszonej kary czy jeżeli kara zostanie odwieszona podlega to łączeniu?:
tzn, teraz odsiaduje wyrok 1 roku bezwzględengo pozb. wolności z czego juz 6 ms odbył - kara zaiweszona to 1,5 roku i obydwie są z tego samego artykułu 56 ust. o przeciwdziałaniu......
kara którą odbywa uprawomocniła się w 2009 roku a dotyczy grudnia 2007
a kara w zaiweszeniu dotyczy wyroku z 2007 a czynu z 2006 r.
czy jest możliwe połączenie tego co zostało z tym 1,5 roku kary zawieszonej?

w jakim miesiącu 2007 roku zapadł wyrok, z którego kara jest póki co warunkowo zawieszona? Inaczej mówiąc, czy ten wyrok zapadł zanim skazany popełnił przestępstwo, za które karę odsiaduje?

Ostatnia edycja:
nie wiem dokładnie ale podejrzewam ze w okresie próby został dokonany drugi czy skoro postanowili to odwiesić, ponieważ mój Mm ma inną karę w zawieszeniu której nie odwieszą gdyż ta kara uprawomocniła się w grudniu 2008, czyli to za co odbywa karę było popełnione przed grudniem 2008 dokładnie rok wcześniej. więc na mój rozum odwieszają pierwsze zawiasy gdyz musiał popełnić ten czyn z grudnia 2007 w okresie próby zawiasów nr 1. (sygnatury : zawiasy nr 1 - 192/07, zawiasy nr 2 208/07 i kara nr 386/08 - musiała bym si upewnić jaki to był miesiąc ale chyba zmieścił sie niestety w okresie próby
postaram się dowiedzieć jaki to był miesiąc

ola8480 napisał:
podejrzewam ze w okresie próby został dokonany drugi czy skoro postanowili to odwiesić

Jeśli tak, to te dwa wyroki nie nadają się na połączenie.

czyli rozumiem ze jak dołożą mu te 1,5 roku to znów od nowa wszystko? czyli razem 2 lata i dopiero po kolejnym roku PWZ? itd itd,

Albo - jeśli zdąży dostać warunkowe zwolnienie zanim nowy wyrok zostanie wprowadzony do wykonania - to może wyjdzie na warunkowe, a potem wróci odbyć nową karę. Teoretycznie rzecz biorąc nową karę w takim wypadku mógłby starać się odroczyć (o ile są ku temu w ogóle przesłanki) .

są ale doszliśmy do wniosku ze nie ma sensu wychodzić na warunkowe po to żeby po 2 ms znów tam wrócić....warunkowe zwolnienie przypadło by na grudzień, 19 listopada jest posiedzenie ws odwieszenia więc teoretycznie znając tępo działania sądów ale po co....

a jeżeli wyszło by tak, że wyrok zapadł np 28 grudnia 2007 a czyn za który zapadł wyrok w 2008 odbycia kary został popełniony 15 grudnia 2007to czy w takim przypadku wyroki podlegały by złączeniu ?

Jeśli oba czyny popełniono zanim zapadł pierwszy wyrok (liczy się data wydania a nie uprawomocnienia wyroku) to kary będą się nadawały na wyrok łączny.

pierwszy czyn jest z 2006 a wyrok w zawieszenu za ten czyn zapadł w 2007 roku, czyn za który ma karę pozbawienia wolności bez zawieszenia popełniono w 2007 roku ale nie wiem czy przed wydaniem wyroku czy też po i nie wiem gdzie mam się dowiedzieć o miesiącu w którym wydano wyrok, takich informacji zapewne nie uzyskam w sądzie? ponieważ to pewnie przesadzi o złączu...

powiedzcie mi prosze jesli
I czyn popelniony by 26 02 2006 - wyrok prawomocny 01.08.2006
II czyn popelniony 18 11 2006 - wyrok prawomocny 16.02.2007

to czy te wyroki moga poloaczyc?

czym jest "zbieg przestepstw" a czym "ciag przestepst" i jaki jest ten 'niewielki odstep czasu" miedzy popelnieniem przestepstw?

Witam. Nurtuje mnie pewna sprawa. Mam nadzieje, ze ktos mo pomoze w jej rozwiazaniu. Otoz moj chlopak mial 8,5 roku. Napisal o zlacz i zbili mu 1,5. Rok juz siedzi. Ostatnio mi powiedzial, ze w przyszlym roku znowu bedzie pisal o wyrok laczny. Jestem ciekawa czy to jest mozliwe? Moze on uzyskal bledne informacje? Czy o wyrok laczny mozna sie starac kilka razy? Prosze o odpowiedz.

dominika87gd napisał:
powiedzcie mi prosze jesli
I czyn popelniony by 26 02 2006 - wyrok prawomocny 01.08.2006
II czyn popelniony 18 11 2006 - wyrok prawomocny 16.02.2007

to czy te wyroki moga poloaczyc?

Nie. Czyny nie są popełnione zanim zapadł chociażby nieprawomocny wyrok w stosunku do któregokolwiek z nich. Jest najpierw pierwszy czyn i wyrok i dopiero drugi czyn.

Modi87 napisał:
Czy o wyrok laczny mozna sie starac kilka razy?

Co do tych samych kar i wyroków jednostkowych - nie.

czym jest "zbieg przestepstw" a czym "ciag przestepst" i jaki jest ten 'niewielki odstep czasu" miedzy popelnieniem przestepstw?

czyli te wyroki moglyby podlegac laczniu (bo pozostale na 100% mozna polaczyć, glownie chodzi mi o te dwa pierwsze ktore wypisalam wyzej) poniewaz mozna je potraktowac jako "ciag przestepst" tak?

Nie mogłyby. Kadi już wskazał dlaczego nie podlegają łączeniu.

Witam. Mam pytanie jak to wygląda z łączeniem wyroku już odsiedzianego z wyrokiem który teraz odbywa. I w momencie jeśli jest taka możliwość to czy w przypadku złączu mogą odiwsić zawiasy, które do chwili obecnej nie zostały odwieszone.

Witam,
mam pytanie. Mój mąż miał dwa wyroki za jazdę pod wpływem alkoholu (rok i dwa lata), jest w ZK. teraz okazało się, że sąd odwiesił jeszcze jeden wyrok (2 lata). W sumie wychodzi 5 lat. Z tego co czytałam w postach, nie można złączyć tych wyroków. czy to znaczy, że musi odsiedzieć 5 lat za jazdę po alkoholu?

Powrót