piterros napisał:
.....
3) starostwo wniosło sprzeciw, ale uwaga - tylko częściowy, uznając powództwo do 425zł + odsetki od terminu wyznaczonego moim przedsądowym wezwaniem do zapłaty do dnia zwrotu. Sprzeciw dotyczy więc kwoty ponad 425zł, odsetek za okres od dnia wniesienia opłaty 500zł oraz zasądzenia ode mnie na rzecz pozwanego kosztów procesu.
Jeśli to prawda to nie ma o co kruszyć kopii

odsetki zrekompensują Ci aż nadto różnicę w kwocie zwrotu. Z reguły do zwracanych 425zł doliczane były odsetki od dnia nie spełnienia żądania wyznaczonym terminie w wezwaniu do zapłaty.
piterros napisał:
4) została wyznaczona rozprawa z powództwa o bezpodstawne wzbogacenie, moje stawiennictwo jest (raczej) obowiązkowe -nie jest to napisane wprost, ale umieszczono klauzulę o usprawiedliwionej niobecności tylko na podstawie zwolnienia od lekarza sądowego.
Pewnie sąd tylko zapyta czy podtrzymujesz swoje żądania. Tak było u mnie.
piterros napisał:
Argumenty starostwa ze sprzeciwu:
a) rejestracja i obowiązek uiszczenia opłaty za kartę wynikały z ustawy z 20.06.1997 Prawo o ruchu drogowym - art 77 ust. 3 a przepis ten nie był przedmiotem rozważań TK pod tym wzgledem, czyli opłatę należało uiścić.
Czego to miało dotyczyć? Z którego roku jest pojazd? Bo ta ustawa (art. 77) obowiązywał dopiero od - punkt 3).
Art. 152.Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r., z wyjątkiem:
1) art. 49 ust. 2 pkt 5, art. 80, 99 i 109 ust. 4, które wchodzą w życie z dniem 1 lipca 1998 r.;
2) art. 39 ust. 3 i art. 85, które wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 1999 r.;
3) art. 74 ust. 2 pkt 2 lit. a, art. 77, 87, 88, 90-98 i 100-108, które wchodzą w życie z dniem 1 lipca 1999 r.
piterros napisał:
b) rozporzadzenie Min. Transportu i Gosp. Morskiej z 21.06.1999r., które weszło w życie 1.07.1999 i na które się powoływałem (samochód wyprodukowany przed jego wejściem w życie, więc gdybym kupił krajowy z taką samą datą produkcji to nie musiałbym płacić za kartę) - starostwo twierdzi, że nie miało ono zastosowania w moim przypadku, bo w momencie gdy rejestrowałem samochód już nie obowiązywało.
Starostwo samo sobie zaprzecza. Najpierw przyznaje Ci rację, że należy się zwrot (choć tylko 425zł) to teraz twierdzi, że przepis nie obowiązywał... Więc na jakiej podstawie pobierali opłatę za KP?! Dziwne...
piterros napisał:
c) opłatę w wysokości 500zł uiściłem więc na podstawie rozporzadzenia Ministra infrastruktury z 28.07.2003r. p.1.ust.1., który to przepis został zakwestionowany przez TK i utracił moc obowiązującą 1.05.2006r.
Jednak ani TK ani ETS nie kwestionowały zasadności opłaty a jedynie jej wysokość 500zł.
Tylko zapomnieli o jednym. Wraz z wejściem do UE należało zmienić prawo.
"Naruszenie prawa wspólnotowego
Niezależnie od wyroku TK rozporządzenie jako sprzeczne z prawem wspólnotowym (art. 90 TWE) nie powinno być stosowane, a co za tym idzie – stanowić podstawy poboru opłat za wydanie karty pojazdu. Pobranie opłaty na podstawie sprzecznej z prawem wspólnotowym regulacji powinno skutkować odpowiedzialnością państwa członkowskiego za naruszenie prawa Unii Europejskiej. W tym kontekście dokonaną przez SN interpretację art. 4171 § 1 k.c., de facto uniemożliwiającą uzyskanie odszkodowania za naruszenie przez państwo członkowskie prawa Unii, należy ocenić jako niweczącą efektywność obowiązywania regulacji wspólnotowych, co jest tożsame z naruszeniem zobowiązań wynikających z traktatu."
piterros napisał:
d) ponieważ kolejne rozporządzenie Min. Transportu i Budownictwa z 21.03.2006r. ustaliło wysokość opłaty na poziomie 75zł, w związku z tym starostwo utrzymuje, że należy mi się zwrot różnicy 500-75=425 a nie całej kwoty 500zł.
Jednak można uczciwie potraktować obywatela i obliczyć faktyczną wartość tego dokumentu, a nie nakładać daninę... Szkoda, że KP obowiązuje tylko w PL.
piterros napisał:
e) jako podstawę prawną odsetek podano art.455 kc
Dlatego zdziwiło mnie to, że przyznano odsetki od dnia zapłaty.... Pewnie zostanie to skorygowane podczas rozprawy.
piterros napisał:
Pytanie 1: czy faktycznie dla aut rejestrowanych w 2004/2005 nie ma możliwości odzyskania całej kwoty 500zł? Z dotychczasowej lektury forum wynikało, że należy się 100% kwoty.
Sedziowie są niezależni i czasem niezorientowani
piterros napisał:
Pytanie 2: ponieważ odsetki w moim przypadku liczone od dnia w którym wniosłem oplatę (2004r) stanowiłyby dość znaczną kwotę, będę wdzięczny za info czy można tu zawalczyć o to by liczyć je od dnia wniesienia opłaty, skoro jej wysokość od poczatku była nieuzasadniona
Patrz odp. e).
piterros napisał:
Pytanie 3: czy moje odniesienie się do sprzeciwu muszę zgłaszać pisemnie przed rozprawą (w jakim terminie od odbioru wezwania)? Czy powinienem to zrobić dopiero na rozprawie?
Jeśli na rozprawie, to tylko w formie "Pisma procesowego Powoda" - było o tym. Ale póki co, sąd nie zobowiązał Cię do ustosunkowania się do zarzutów starostwa, tylko do stawiennictwa. Dlatego czekałbym na rozwój sytuacji i dopiero po rozprawie napisał na forum swoje doświadczenia

Sędzia poinformuje Cię ile dni masz na ewentualny sprzeciw gdbyś przegrał, więc wtedy będzie czas na ustosunkownie się do uzasadnienia niekorzystnego wyroku.
Pozdro