Otrzymałem z Sądu postanowienie o odrzuceniu pozwu. Pozwałem Starostwo powiatowe i sąd uznał, że nie ma ono zdolności sądowej.
To fakt. teraz wiem , że pozwać należy Powiat ziemski. Zastanawiam się jednak, czy nie powinni wezwać mnie.
znalazłem coś takiego:
"Zdolność sądowa ma istotne znaczenie, ponieważ jest ona jedną z bardziej istotnych przesłanek procesowych. Jej brak niesie za sobą bardzo istotne konsekwencje. Jeżeli brak zdolności sądowej jest brakiem pierwotnym to jego skutkiem jest odrzucenie pozwu (art. 199 k.p.c.). Jednak z powodu tego sąd odrzuci pozew dopiero wówczas, gdy brak nie będzie uzupełniony zgodnie z przepisami kodeksu. Z tego też względu jeżeli braki w zakresie zdolności sądowej dają się uzupełnić, sąd wyznaczy w tym celu odpowiedni termin (art. 70 § 1 k.p.c.). sąd może również dopuścić tymczasowo do czynności stronę nie mającą zdolności sądowej z zastrzeżeniem, że przed upływem wyznaczonego terminu braki będą uzupełnione (art. 70 § 2 k.p.c.)."
Sąd nie wezwał mnie do uzupełnienia tego braku, nie wiem też czy jest to brak PIERWOTNY?.
Czy mogę powołując się na to pisać zażalenie, czy powinienem napisać jeszcze raz wskazując pozwanego jako powiat ziemski ?
Proszę o pomoc od tych , którzy coś takiego już przerabiali.