Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
hm , nie chciałabym nikogo urazić ale kurcze , no ,to forum,a konkretnie ten wątek to cała encyklopedia praktycznie o zwrocie za kartę.
Co parę dni podczytuję sobie (choć już sprawy swoje mam za sobą ) i tochę to wkurzające.
Nowe osóbki pojawiaja się w wątku i wkółko zadają te same pytania, ciągle proszą o wzory wniosków,pozwów.
No ludziska wysilcie się trochę. Jak komus zależy na kasie to naprawdę nie boli poczytać kilka stron wątku .
Wszystkie odpowiedzi tu są ;wzory pism , pozwów również ( sama nie dawno wzór pozwu wrzucałam)
trza tylko troche czasu poswięcić ,ale dla wygrania sprawy chyba warto :)

kasia_kati napisał:
hm , nie chciałabym nikogo urazić ale kurcze , no ,to forum,a konkretnie ten wątek to cała encyklopedia praktycznie o zwrocie za kartę.
Co parę dni podczytuję sobie (choć już sprawy swoje mam za sobą ) i tochę to wkurzające.
Nowe osóbki pojawiaja się w wątku i wkółko zadają te same pytania, ciągle proszą o wzory wniosków,pozwów.
No ludziska wysilcie się trochę. Jak komus zależy na kasie to naprawdę nie boli poczytać kilka stron wątku .
Wszystkie odpowiedzi tu są ;wzory pism , pozwów również ( sama nie dawno wzór pozwu wrzucałam)
trza tylko troche czasu poswięcić ,ale dla wygrania sprawy chyba warto :)

Dokładnie ;) Jak niewiele trzeba aby trafić bez pudła na konkretne wzory pism:
http://forumprawne.org/nowe-technologie/30252-karta-pojazdu-zwrot-nadplaty-64.html#post1447169

Wszystko naprawdę już tutaj było. Ale jeśli nie chce się komuś szukać to zawsze może zlecić całą robotę fachowcowi od prawa ;)

kasia_kati- tylko zwróć uwagę na to że pisma zamieszczane przez forumowiczów, parę lat temu, mogą już nie mieć odniesienia do teraźniejszości, w między czasie powchodziło trochę nowych ustaw i przepisów i niektórzy co wygrali sprawy w drodze administracyjnej, nie mieli do czynienia z odmowami powołującymi się na Ordynację podatkową itd.

Witam.
Przeczytał ten wątek powiedzmy w szybkim tempie :)
Zamierzam starać się o zwrot tych 425 PLN tytułem karty pojazdu pobranych w moim przypadku w 2005 roku.
Na szybkiego wyciągam wnioski jak najlepiej to zrobić :

1. W starostwie powiatowym składam ostateczne przed sądowe wezwanie do zapłaty.
2.Jeśli dostanę odmowę (a pewnie dostanę) składam pozew do sądu okręgowego (wydział cywilno-odwoławczy) W moim przypadku chyba Kraków

Zastanawiam się do jakiego sądu to złożyć (Powiat Wieliczka) i wnioskuję że to będzie Kraków.
Proszę o jakieś wzory pism na : janekk81@wp.pl

Dziękuję z góry i czekam.
Będę na bieżąco informował o postępach w mojej sprawie.

Pozdrawiam.

janekk2012 - przeczytaj w wolniejszym tempie (ze zrozumieniem) to co do tej pory zostało napisane - lektura na 2 h i bedziesz wiedział o wiele wiele wiecej:)

Ze swojej strony dodam ze wzory pism do postepowania cywilnego były nie raz załączane na forum, m.in. na moj wniosek
Polecam zapoznać sie z postami osób: Kasia_kati, Dave, Pierog, Stom

Jeśli obierasz droge cywilną, składasz wezwanie do zapłaty do starostwa powiatowego (możesz napisać w tytule "przedsądowe", moze zamiast tego dopisku w tytule dopisać na końcu wezwania że w przypadku decyzji odmownej, nie zawachasz sie oddać sprawy do sądu) i nastepnie pozew do sadu jesli bedzie odpowiedz na NIE

co do wydziału cywilno-odwoławczego - podejdz do sadu odpowiedniego dla Twojego miejsca zamieszkania, w Punkcie Obsługi Interesanta powinni powiedzieć Ci na jaki wydział kierować pozew

AMARETTA < WYGRAŁAŚ SPRAWĘ, U MNIE STAROSTWO TEŻ POWOŁAŁO SIĘ NA ORDYNACJĘ PODATKOWA Z 2010r I PRZEDAWNIENIE. CZY MOŻESZ WRZUCIĆ UZASADNIENIE SĄDU W SWOJEJ SPRAWIE. Z GÓRY DZIĘKUJĘ

Witam.
Więc jeśli dobrze zrozumiałem:
1. Mogę jako osoba prywatna nie prowadząca działalności (autokomisu) ubiegać się o zwrot tych pieniędzy-nadal- pomimo że wyrok był w kwietniu 2006 ?
2. Zanim pójdę do sądu- najpierw muszę wystosować 2 pisma do Gminy mojego miasta ?
Na pierwsze odpowiedź odmowna, później wysyłam "ponaglenie" czy coś takiego- tak?
3. Jeśli wspomniane pisma nie osiągną celu- mam prawo z tym iść do sądu ?
4. Z racji tego że nie mogę znaleźć druku opłaty za kartę pojazdu- czy wystarczy decyzja prezydenta miasta o "tymczasowej rejestracji pojazdu" ? Czy potrzebuję jeszcze jakiś dokumentów?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie.
Pozdrawiam

Musisz cofnąć się o kilka stron w tym wątku i wszystkiego się dowiesz:)

dash4 napisał:
Witam.
Więc jeśli dobrze zrozumiałem:
1. Mogę jako osoba prywatna nie prowadząca działalności (autokomisu) ubiegać się o zwrot tych pieniędzy-nadal- pomimo że wyrok był w kwietniu 2006 ?
2. Zanim pójdę do sądu- najpierw muszę wystosować 2 pisma do Gminy mojego miasta ?
Na pierwsze odpowiedź odmowna, później wysyłam "ponaglenie" czy coś takiego- tak?
3. Jeśli wspomniane pisma nie osiągną celu- mam prawo z tym iść do sądu ?
4. Z racji tego że nie mogę znaleźć druku opłaty za kartę pojazdu- czy wystarczy decyzja prezydenta miasta o "tymczasowej rejestracji pojazdu" ? Czy potrzebuję jeszcze jakiś dokumentów?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie.
Pozdrawiam

Np. strona 39 lub 63 jest o tym. Dobrych stron opisujących jak to zrobić jest kilka: Karta pojazdu - Zwrot opłaty za kartę pojazdu

Dzis po pierwszej sprawie i odrzucony sprzeciw od zapłaty podniesiony przez powiat.
Sędzia uznał dopuszczalnośc drogi sądowej odrzucajac w całości sprzeciw od nakazu zapłaty i wyznaczył nastepny termin sprawy (zobaczymy co dalej)
Uzasadnienie jedno i krótkie - skoro powód podnosi zarzut z artukułu z kodeksu cywilnego do sprawa powinna toczyc się własnie przed sądem cywilnym.
Czekam na pisemne uzasadnienie postanowienia i na następna sprawę.
Pozdrawiam

Naczytałem się sporo, ale mimo to mam kilka wątpliwości.
1. Nikt nie wspomina o wysyłaniu do urzędu miejskiego 2ch pism- pierwsze WEZWANIE DO ZAPŁATY, a jak odmówią- OSTATECZNE WEZWANIE czy coś w tym stylu- jak to w końcu jest. Wystarczy jeden raz a potem do sądu?
2. Przygotowałem takie pismo do urzędu:
Kod:
Na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17 stycznia 2006 r. w sprawie o sygn. Akt 6/04 (Dz.U. z 2006 r. nr 15, poz. 119) stwierdzającego, że przepis § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (Dz.U. nr 137, poz. 1310) jest niezgodny z art. 77 ust. 4 pkt 2 i ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity Dz.U. z 2005 r. nr 108, poz. 908 z późniejszymi zmianami) oraz art. 92 ust 1 i art. 217 Konstytucji RP, wzywam do zapłaty kwoty 425 zł (słownie: czterysta dwadzieścia pięć złotych) tytułem zwrotu nadpłaty za wydanie karty pojazdu. 

Pojazd marki nr rej. ....... (VIN:................. ), został zarejestrowany w tut. Urzędzie w
dniu 13 stycznia 2005r. Kwotę nadpłaty w wysokości 425 zł, wynikającą z różnicy pomiędzy
zapłaconą kwotą 500 zł, a aktualną opłatą za wydanie karty pojazdu - 75 zł, proszę przelać na moje konto nr:  ..........................

W przypadku braku zapłaty w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania sprawa zostanie skierowana na drogę postępowania sądowego.

Czy powinienem tam dodać jeszcze coś odnośnie przedawnienia na które prawdopodobnie powoła się urząd w odpowiedzi odmownej? (chodzi o 10 lat a nie 3)

3. Gdzie do urzędu się to niesie, wysyła? - proste pytanie ale....jednak mnie nurtuje.

Prosiłbym o podesłanie mi pism o sądu na mail: dash4ster@gmail.com

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Daniel

Witam serdecznie.
Dzisiaj sędzia rozstrzygnął sprawę na moją korzyść. Czekam na uprawomocnienie się wyroku. Jeżeli pozwany nie złoży apelacji to mogę normalnie iść z wyrokiem do starostwa? Czy muszę to robić przez komornika?

Witam!!! Podobnie u mnie dzisiaj sędzia rozstrzygnął na moja korzyść, starostwo powołało się na najnowszą ordynację podatkową z 2010(przedawnienie), sędzia to odrzucił uzasadniając, że w tym przypadku przedawnienie po 10 latach. W pozwie powołałem się na art.410,405, oraz 90 art. WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ.
Do DASH. Ja wysłałem pocztą od razu Ostateczne Przedsądowe Upomnienie z terminem 7 dni do swojego Powiatu (po tym terminie-7 dniach- złożyłem pozew do sądu). U nas nikt nie wysyła już wezwań do zapłaty. Wyślij pocztą listem poleconym ze zwrotką, powiat potwierdza odebranie, a Ty otrzymujesz potwierdzenie otrzymania koszt 5 zł. Pamiętaj za adresuj do Powiatu...(starostwo nie ma osobowości prawnej) tak samo pozywasz POWIAT...(ten w którym zrobiłeś kartę). podeślę też paiery na maila.

mm89 napisał:
Witam serdecznie.
Dzisiaj sędzia rozstrzygnął sprawę na moją korzyść. Czekam na uprawomocnienie się wyroku. Jeżeli pozwany nie złoży apelacji to mogę normalnie iść z wyrokiem do starostwa? Czy muszę to robić przez komornika?

Gdy wyrok się uprawomocni to starostwo (powiat) samo prześle kasę na konto, które podane było w wezwaniu. Jeśli nawet po uprawomocnieniu wyroku (np. miesiąc) kasa nie wpłynie na konto, to z takim wyrokiem idziesz do sądu aby sąd nadał klauzulę wykonalności i dopiero do komornika. Informacja w sądzie wszystko wyjaśni.

P.S. Czas działa na naszą korzyść

Ostatnia edycja:
witam serdecznie dzisiaj dostałem postanowienie z samorządowego kolegium odwoławczego (odwoływałam się od decyzji starostwa) w sprawie zwrotu wklejam treść postanowienia, niewiem co dalej z tym zrobić, pomóżcie Państwo.
POSTANOWIENIE
Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Kielcach w składzie orzekającym:
Przewodniczący — Marcin Cecot (sprawozdawca) Członkowie - Grzegorz Hopkowicz
- Magdalena Gil - Ślusarczyk
po rozpatrzeniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 02.03.2012r. zażalenia Marcina XXXXXXX na postanowienie Starosty Starachowickiego znak: KD.II.5410.6.1.2012 z dnia 12.01.2012r., odmawiające wszczęcia postępowania z wniosku Marcina XXXXXXX, o zwrot nadpłaconej kwoty wraz z odsetkami, pobranej przez Starostę za wydanie karty pojazdu nr KP/AAA 5007155 w dniu 26.11.2004r. przy rejestracji pojazdu marki Opel Vectra, nr rejestracyjny TST XXXXX z powodu wygaśnięcia prawa do złożenia wniosku o nadpłatę,
— na podstawie art. 138 § 1 pkt 2 w związku z art. 127 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. — Kodeks postępowania administracyjnego (jednolity tekst Dz. U. z 2000r., Nr 98, poz. 1071 z późn. zmian.)
uchyła zaskarżoną decyzję w całości i umarza postępowanie pierwszej instancji.
___
Uzasadnienie
Wnioskami z dnia 03.01.2012r. Marcin XXXXX złożył do Starosty Starachowickiego wniosek o zwrot kosztów z tytułu wydania karty pojazdu uiszczonej przy rejestracji pojazdu marki Opel Vectra, nr rejestracyjny TST XXXXX.
W wyniku rozpatrzenia tego wniosku, zaskarżonym postanowieniem z dnia 12.01.2012 Starosta Starachowicki odmówił wszczęcia postępowania z wniosku Marcina Gąsiora, o zwrot nadpłaconej kwoty wraz z odsetkami, pobranej przez Starostę za wydanie karty pojazdu nr KP/AAA XXXXXXX w dniu 26.11.2004r. przy rejestracji pojazdu marki Opel Vectra, nr rejestracyjny TST XXXXX z powodu wygaśnięcia prawa do złożenia wniosku o nadpłatę.
W podstawie prawnej organ powołał m.in. art. 79 § 2 w związku z art.70 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z ZOOSr., Nr 8, poz. 60 z późn. zmian.), zaś w uzasadnieniu wyjaśnił, że opłata za kartę pojazdu mieści się w kategorii 7 przepisu art. 60 ustawy o finansach publicznych. Podkreślił, że art. 67 tej ustawy przewiduje, iż do spraw dotyczących należności, o których mowa w art. 60 stosuje się przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zmian.) i odpowiednio przepisy działu III ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. - Ordynacja podatkowa (t j. Dz: U. z, 2005r. Nr 8, poz. 60 z późn. zmian.). Wskazał następnie na przę~g~ a~t~~~~ § 1 Ordynacji podatkowej, który stanowi, że zobowiązanie podatkowe (w prze~~iot '. raiw~ię •- obowiązek uiszczenia opłaty za kartę pojazdu), przedawnia się z upłyvy~n~.~,i~t, licźąc oc1,, końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku (~płat~)1 W źwią~k~,: z powyźszym w ocenie organu, w rozpatrywanej sprawie zobowiązanie d~~ uiszc2ęnią op~at~' za kartę pojazdu przedawniło się z upływem 2009 roku.
Na postanowienie organu pierwszej instancji w ustawowyrn terminie zażalenie złożył Marcin Gąsior wskazując, iż podniesiona przez Starostę jako stanowiąca podstawę do domowy wszczęcia postępowania przyczyna przedawnienia nie znajduje oparcia w orzecznictwie sądów administracyjnych.
Rozpatrując przedmiotową sprawę w trybie art. 138 Kpa, Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Kiełcach stwierdziło, co nastgpuje.
Na wstępie należy wyjaśnić, że skierowane do organu żądanie zwrotu opłaty za wydanie karty pojazdu, uiszczonej na podstawie powołanego wyżej rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003r., jest sprawą administracyjną, którą organ załatwia w drodze aktu lub czynności, na które przysługuje skarga do sądu administracyjnego (uchwała składu siedmiu sędziów NSA z dnia 4 lutego 2008r. (I OPS 3/07)). W uchwale tej podkreślono, że obowiązek uiszczenia opłaty za wydanie karty pojazdu powstaje w toku indywidualnej sprawy administracyjnej o rejestrację pojazdu, rozstrzyganej przez organ administracji publicznej w drodze decyzji administracyjnej. Zatem obowiązek uiszczenia opłaty ma charakter obowiązku administracyjnego, który wynika z przepisów prawa. Organ administracji publicznej jest uprawniony do orzekania w przedmiocie tego obowiązku, z tym że nie ma nodstawy do rozstrzygania o tym w drodze decyzii administraeyinei. Dlatego odnosząc się do żądania zwrotu opłaty za kartę pojazdu organ odnosi się do obowiązku wynikającego z przepisów prawa, a więc podejmuje akt lub czynność, które nie sądecyzją lub postanowieniem.
W rozpoznawanej zatem sprawie Starosta Starachowicki niewłaściwie wydał postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania o zwrot nadpłaty za wydanie karry pojazdu dla Marcina XXXXX powołując przy tym przepisy ordynacji podatkowej.
Utrwalone jest-orzecznictwo sadów administracyjnych wskazujące, że w sprawach dotyczących zwrotu opłat za wydanie kart pojazdu strona ma prawo wezwać właściwego starostę do żądania zwrotu takiej nadpłaty. Organ zaś ma obowiązek na taki wniosek odpowiedzieć. W sytuacji zaś, gdy strona otrzyma odpowiedź negatywną powinna wezwać organ do zaprzestania naruszenia prawa. W przypadku dalszego uchylania się organu od spełnienia żądania strony, pokrzywdzony ma prawo wniesienia skargi do sądu administracyjnego, która opiera się na art. 3§ 2 ust. 4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270, ze zm.). Podkreślić przy tym należy, że droga ta jest dopuszczalna obok możliwości dochodzenia roszczenia przed sądem powszechnym (uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 maja 2007r: sygn. akt III CZP 35/07). Wyjaśnić jednakże należy, że przy takiej konstrukcji uprawnienia strony konieczne jest zatem wyczerpanie trybu przewidzianego w art. 52 § 3 ustawy Prawo 0 postępowaniu przed sądami administracyjnymi, czyli poprzedzenie skargi wezwaniem organu do usunięcia naruszenia prawa (tak w wyroku NSA z 16.11.2011r. sygn. akt I OSK 1237/11).
Wskazać także należy, że orzecznictwo sądów administracyjnych, w tym przede wszystkim Naczelnego Sądu Administracyjnego, rozpoznaje przedmiotowe zagadnienie jednolicie przyjmując, iż czynność polegająca na odmowie zwrotu części opłaty za kartę pojazdu narusza prawo, jako wydana bez podstawy prawnej (wyroki z dnia 18 czerwca 2008r., I OSK 52/07; z dnia 17 września 2008r., I~~ ~-~~ Q~/07, z dnia 24 lutego 2009r., I OSK 418/08; z dnia 30 czerwca 2009r., I OSK,,~i~70 • d~a 25 sierpnia 2009r., I OSK 1238/08; z dnia 9 grudnia 2009r., I OSK 773/0 ~ ź ~5-l~egxi 2010r., I OSK 842/09; z dnia 17 lutego 2010r., I OSK 590/09 oraz I OS~ 5 I~fl9, ~publikb~ne w bazie orzecznictwa na stronie internetowej cbois.nsa.gov.pl). Prowa~i o, vv oparći ~o~rt. 146 § 1 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administrac~nyi~~ ` dq .:.~~w3~rdzenia bezskuteczności
, . ~ ~~ ,, .
zaskarżonej czynności.
Starosta Starachowicki wniosek XXXXXX XXXXXX winien więc rozpatrzeć zgodnie ze wskazaną wyżej procedurą bez potrzeby wydawania decyzji administracyjnej.
Mając na względzie całą przytoczoną wyżej argumentację Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Kielcach orzekło jak na wstępie.
Postanowienie niniejsze jest ostateczne.
Jeżeli strona uzna, że postanowienie to narusza prawo, może wnieść skargę (2 egz. z podaniem numeru i daty decyzji) do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach, ul. Prosta 10, w terminie 30 dni od daty doręczenia niniejszego postanowienia, za pośrednictwem Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Kielcach, Al. IX Wieków Kielc 3, 25 — 516 Kielce.

motylek30 napisał:
witam serdecznie dzisiaj dostałem postanowienie z samorządowego kolegium odwoławczego (odwoływałam się od decyzji starostwa) w sprawie zwrotu wklejam treść postanowienia, niewiem co dalej z tym zrobić, pomóżcie Państwo.
POSTANOWIENIE

uchyła zaskarżoną decyzję w całości i umarza postępowanie pierwszej instancji.

Jeśli śledzisz to forum, to na ostatnich stronach jest mowa właśnie o drodze przed sądami administracyjnymi:
1. Była to droga przez mękę
2. Nie zasądzali odsetek
3. Wyższy koszt rozprawy i w razie nie dotrzymania terminu przepada chyba to było 100zł
4. Od tego roku postępowanie przed sądami administracyjnymi straciło podstawy prawne - PRZEDAWNIENIE.

Zostaje droga cywilna.

Pozdrawiam

Więc proszę pokierujcie mnie jak zacząć znów drogę cywilną

Do motylek30, wysłałem papiery, powodzenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót