Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich użytkowników forum, również staram się o zwrot opłaty za kartę pojazdu. Pozew do sądu złożyłem w marcu 2010r. w sądzie w Opolu. Pierwszą rozprawę mam w grudniu. Starostwo jak zwykle twierdzi, ze pieniądze się nie należą bo już dawno je wydali a pobrali na podstawie przepisów wówczas obowiązujących. No i, że jeśli Skarb Państwa nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone wydaniem rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 2003r. to tym bardziej odpowiedzialności tej nie ponosi Powiat.
Mam prośbę do osób, które są już po sprawie i mają już prawomocne wyroki sądów. Jeśli moglibyście umieścić je na forum, albo przesłać mi na pocztę moderacja, to byłoby się na co powołać. pozdrawiam stefanos

Ostatnią edycję dokonał moderator:
w/g mnie powolywanie sie na inne wyroki niewiele da bo sad nie musi ich brac pod uwage. Najwazniejszy jest pozew z trafna argumentacja. Wlasnie wczoraj otrzymalem z mojego urzedu miasta przelew w wysokosci 686,50 zl (425 karta + 30 zwrot kosztow sadowych + 236,50 zl odsetki od dn. 01.05.2006 r.). Moja rozprawa odbyla sie 11.10 i byla to jedynie formalnosc - sedzia nie mial najmniejszych watpliwosci, ze zwrot na podstawie art. 405 k.c. sie nalezy.

Ostatnia edycja:
no tak sędziowie nie muszą brać pod uwagę innych wyroków, ale jak się ma przed sobą argumenty wygranej sprawy na pewno jest łatwiej się bronić, a sąd sądowi nie równy.

Ja niestety uzasadnienia nie potrzebowałem. Czekałem czy będzie apelacja ze strony miasta i jak się okazało że wyrok sie uprawomocnił, nie potrzebowałem tego dokumentu. Także nie pomogę niestety :(

Witam
Pojazd rejestrowałem w miescie do 100tyś (oleśnica)miezkańców na karcie i dowodzie rejestracyjnym jest napisane że starosta je wydał więc moje pytanie brzmi do kogo wezwanie wysłać do:

Starostwa
Gminy
Powiatu ?

a

A co mam zrobić gdy chcę odzyskać nadpłatę za dwie karty pojazdu ale jeden ze współwłaścicieli tych aut nie żyje już? Posiadam prawomocne orzeczenie o stwierdzeniu nabycia spadku. Czy wezwanie do zapłaty i dalej pozew powinni kierować wszyscy spadkobiercy zmarłego?

płaciłem starostwu 500zł bo ono wydało kartę tzn starosta wydał kartę
wię nie wiem do kogo mam skierowac wniosek o zwrot nadpłaty?

Do kogo wystąpić o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu?

Zasadniczo o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu należy wystąpić do powiatu, który dokonał pierwszej rejestracji pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pobierając przy tym opłatę w wysokości 500 zł.

W przypadku miast na prawach powiatu (powyżej 100.000 mieszkańców lub spełniające inne szczegółowe kryteria - zobacz listę miast na prawach powiatu) opłaty za wydanie karty pojazdu pobierane były przez prezydenta miasta i jako takie stanowiły dochód gminy. Osoby, które dokonały opłaty za wydanie karty pojazdu na rzecz gminy powinny wystąpić o zwrot nadpłaty (ewentualnie później także z pozwem) wobec gminy.

W praktyce sporo problemów stwarza określenie podmiotu zobowiązanego (pozwanego) w przypadku miast na prawach powiatu, co skutkuje m.in. wzywaniem przez sąd do usunięcie braków formalnych a później także odrzuceniem pozwu.

Najczęstszym błędem jest wskazywanie jako podmiotu zobowiązanego (pozwanego) Prezydenta Miasta czy Urząd Miejski. W rzeczywistości Prezydent Miasta jest jedynie organem gminy, natomiast Urząd Miejski (Urząd Miasta) - jednostką organizacyjną gminy i jako takie nie posiadają zdolności sądowej. Pozwanym powinna być gmina, a nie jej organ czy jednostka organizacyjna.

Prawidłowe oznaczenie podmiotu zobowiązanego (pozwanego) w przypadku miasta na prawach powiatu to np. Gmina Miasto Koszalin.

Miastami na prawach powiatu są:

* województwo dolnośląskie:
Jelenia Góra
Legnica
Wrocław

* województwo kujawsko-pomorskie:
Bydgoszcz
Grudziądz
Toruń
Włocławek

* województwo lubelskie:
Biała Podlaska
Chełm
Lublin
Zamość

* województwo lubuskie:
Gorzów Wielkopolski
Zielona Góra

* województwo łódzkie:
Łódź
Piotrków Trybunalski
Skierniewice

* województwo małopolskie:
Kraków
Nowy Sącz
Tarnów

* województwo mazowieckie:
Ostrołęka
Płock
Radom
Siedlce
Warszawa

* województwo opolskie:
Opole

* województwo podkarpackie:
Krosno
Przemyśl
Rzeszów
Tarnobrzeg

* województwo podlaskie:
Białystok
Łomża
Suwałki

* województwo pomorskie:
Gdańsk
Gdynia
Słupsk
Sopot

* województwo śląskie:
Bielsko-Biała
Bytom
Chorzów
Częstochowa
Dąbrowa Górnicza
Gliwice
Jastrzębie-Zdrój
Jaworzno
Katowice
Mysłowice
Piekary Śląskie
Ruda Śląska
Rybnik
Siemianowice Śląskie
Sosnowiec
Świętochłowice
Tychy
Zabrze
Żory

* województwo świętokrzyskie:
Kielce

* województwo warmińsko-mazurskie:
Elbląg
Olsztyn

* województwo wielkopolskie:
Kalisz
Konin
Leszno
Poznań

* województwo zachodniopomorskie:
Koszalin
Szczecin
Świnoujście

Wszystko jest na stronie www(kropka)karta-pojazdu(kropka)pl

P.S. Właśnie na 22.XI. mam rozprawę... W pierwszej instancji sąd nakazał Starostwu (wydał Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym) wypłatę całej kwoty 500zł wraz z odsetkami od dnia zapłaty ;) Niestety Starostwo korzysta z usług kancelarii prawniczej i odwołało się od "wyroku" ;(

Ostatnia edycja:
Witam
Na 9 grudnia mam wyznaczona rozprawę w Sądzie Administracyjnym stawiennictwo nie obowiązkowe i mam pytanie czy lepiej jest pójść na rozprawę czy jest to bez znaczenia a jeśli się udać na rozprawę to czy coś ze sobą zabrać jakoś się przygotować?
Ponieważ przewiduje możliwość iż sąd oddali skargę mam pytanie jak i gdzie złożyć wniosek o doręczenie uzasadnienia wyroku? Oraz czy jeśli w skardze wysyłanej za pośrednictwem starostwa wnosiłem o zasądzenie kosztów postępowania według norm przypisanych to jeszcze raz muszę składać wniosek z żądaniem zwrotu kosztów (a jeśli tak to jak i gdzie?) czy sąd już uwzględni to żądanie?
I jeszcze jedna rzecz w przekazanej skardze przez Starostę do Sądu w uzasadnieniu jest napisane: „W odpowiedzi na skargę w pierwszej kolejności należy wskazać na brak legitymacji biernej Starosty Skarżyskiego do występowania w niniejszej sprawie. Zgodnie z art.73 ust.1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r Prawo o ruchu drogowym ( Dz.U z 2005r Nr 108, poz. 908 z późn zm) rejestracji pojazdu dokonuje, na wniosek właściciela, starosta właściwy ze względu na miejsce jego zamieszkania ( siedzibę), wydaje dowód rejestracyjny, zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne oraz nalepkę, jeżeli jest wymagana, z zastrzeżeniem ust 2-5.
Warunkiem wydania karty pojazdu jest pobranie opłaty w wysokości ustalonej przepisami prawa opłata za wydanie karty pojazdu jest elementem postępowania administracyjnego związanego z rejestracją pojazdu.
Postępowanie dotyczące rejestracji pojazdu kończy się wydaniem decyzji Starosty, decyzja ta nie podlega wzruszeniu w żadnym trybie przewidzianym prawem. Zatem wniosek o zwrot części opłaty za kartę pojazdu uiszczonej w związku z rejestracją pojazdu nie może być rozpatrywany w postępowaniu administracyjnym, co w konsekwencji uzasadnia stanowisko organu, iż żądanie zwrotu opłaty nie powinno być skierowane do organu rejestrującego, w tym przypadku do Starosty Skarżyskiego.” czy to oznacza jakiś błąd w pisaniu skargi?
Dalej w uzasadnieniu Starostwa twierdzi iż nie jest władny ustalać ani zwracać kwoty opłaty za kartę pojazdu oraz iż Trybunał Konstytucyjny uchylił przepis o wysokości opłaty ale nie dotyczy to opłat już pobranych w tym mojej w dniu 16 Lipca 2004 r. oraz iż roszczenie o zwrot powinno być składane w drodze cywilnej przez sądem powszechnym przeciw Ministrowi Infrastruktury. Jak zbić te argumenty i czy właśnie do nich sąd będzie się odnosił podczas rozprawy?

spryciarz244 napisał:
Witam
Zatem wniosek o zwrot części opłaty za kartę pojazdu uiszczonej w związku z rejestracją pojazdu nie może być rozpatrywany w postępowaniu administracyjnym, co w konsekwencji uzasadnia stanowisko organu, iż żądanie zwrotu opłaty nie powinno być skierowane do organu rejestrującego, w tym przypadku do Starosty Skarżyskiego.” czy to oznacza jakiś błąd w pisaniu skargi?

A jak pisałeś w "pozwie - skardze"? Tzn. kogo skarżyłeś starostę? Post przed Tobą pisałem kogo trzeba zaskarżyć (kto ma osobowość prawną).

Ja sądziłem się przed sądem cywilnym. Nie wiem jak u Ciebie w administracyjnym, ale u mnie kosz założenia sprawy to tylko 30zł ;) które i tak sąd mi zwróci ;). 22.XI. byłem na rozprawie, gdzie stawiennictwo nie było obowiązkowe (ale miałem urlop akurat i było to w moim mieście), starostwo reprezentowała kancelaria adwokacka.

To był mój pierwszy proces przeciw komukolwiek, więc byłem tylko przygotowany na "ustne" uzasadnienie lub podważenie tego na co sprzeciwiało się starostwo. Pani adwokat ze starostwa miała natomiast przygotowane jakieś dodatkowe "Pismo procesowe pozwanego", w którym przekonywała o słuszności oddalenia mojego pozwu (czyli wszelkie wnioski składa się na piśmie - tak sądzę). Sędzia tylko zapytał obydwie strony, czy podtrzymują swoje stanowisko i poprosił o opuszczenie sali na czas rozpatrzenia tego nowego pisma (musiał się z nim zapoznać i stwierdzić czy wnosi to coś nowego do sprawy).

Po 10 minutach zaproszono nas na ogłoszenie wyroku. Wygrałem 425zł + 30zł zwrotu kosztów procesu + odsetki od dnia złożenia do starostwa przedsądowego pisma wzywającego do oddania nadpłaconej kwoty. Starostwo może jeszcze się odwołać od wyroku do sądu wojewódzkiego, ma 7 dni na pobranie uzasadnienia wyroku. Jak pobierze uzasadnienie wyroku to od tego dnia ma 14 dni na złożenie odwołania.

Tak w skrócie ;)

Witam
Była to skarga na czynność Starosty Powiatowego reprezentowanego przez Kierownika referatu Pojazdów w Wydziale Komunikacji i Transportu starostwa Powiatowego

witam
wysłałem wniosek o zwrot do urzędu miasta Nowy Sącz oczywiście ble ble ble ze nie oddadzą i zanim pójdę do sądu to chcę wysłać jeszcze wezwania do usunięcia naruszenia prawa.
jak i co napisać w tym wezwaniu

a i jeszcze jedno czy komuś z Nowego Sącza udało się odzyskać kasę??

Podaj mail to wyśle wzór wezwania otrzymany od "bsob".
A może wypowie się ktoś co może czekać moja skargę w sądzie w związku z wątpliwościami opisanymi powyżej?

Witam wszystkich. Po prawie dwuletnich bojach udało mi się wygrać sprawę o zwrot pieniędzy za 3 KP , wyrok się uprawomocnił, muszę napisać wniosek o nadanie klauzuli wykonalności. Czy jest może wzór takiego wniosku? Co po uzyskaniu Klauzuli wykonalności? Gdzie udać się następnie?
Pozdrawiam

A starosta nie chce oddać pieniędzy na podstawie samego wyroku ? Koniecznie chce zapłacić jeszcze koszty komornika ?

nie próbowałem jeszcze na podstawie samego wyroku odzyskać pieniędzy, dzwoniłem do Sądu to pani w sekretariacie powiedziała mi że muszę teraz napisać taki wniosek i na podstawie klauzuli starać się o odzyskanie pieniędzy..

Witam,
śledzę to forum - mi też przyszło walczyć ze starostwem.. chodź jestem na początku. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jakie powinny być wymogi formalne 'wezwania do zapłaty' - pisząc takie sugerowałam się inf. na stronie 'karata-pojazdu' że :
Wezwanie do zapłaty powinno zawierać co najmniej:
• datę wystawienia,
• określenie wierzyciela,
• określenie dłużnika,
• określenie zobowiązania,
• wskazanie sposobu i terminu płatności,
• podpis wierzyciela.

Nie pisze tu nic o marce i nr rejestracyjnym pojazdu, a starostwo do którego napisałam - WZYWA do uzupełnienia tych danych w ciągu 7 dni w przeciwnym razie pozostawi pismo bez rozpoznania :-x , a i powołują się na art. 64 $ 2 Kodeksu Postępowania Administracyjnego.
Pomóżcie!
Nie wiem czy mam już składać pozew czy odpowiedzieć im na pismo? Miał ktoś taki problem?

Witam .Wysłałem wezwanie do zapłaty na zwrot nadpłaty do Starostwa i odpowiedzieli ze sprawa ich nie dotyczy takie tam itp.
Potrzebuje informacje jak ma wygladac taki pozew do sądu cywilnego i ile kosztuje oraz co trzeba tam zawrzeć w tym pozwie !!! Proszę o pomoc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót