Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
@100mario
Rzeczywiście miałeś szczęście, domniemam że walczymy z tym samym starostwem a mi po nakazie nie oddali :( Ciekawe co ??!!

Witam
dziś zajrzałem do Wydziału Komunikacji i na pytanie o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu usłyszałem groźne "do Sądu". Pani urzędniczka tak to powiedziała, jakby chciała mnie sądem przestrzaszyć:evil:. Tak więc jeśli można prosić o wzory dokumentów to byłbym bardzo wdzięczny:) mój mail: tomywid@o2.pl

Witam.
Czy ktoś z mógłby mi podesłac wzory dokumentów(uzasadnienie wyroku)? siutooo@wp.pl
Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam!

Lenistwo - grzech śmiertelny. Kilka postów wyżej (no może kilka stron) podawałem mój pozew, apelację oraz wyrok SO wraz z uzasadnieniem.

witam sprawę w sądzie mam wyznaczoną dopiero na 6 września tego roku. Czyli od złożenia wszystkich papierów do sądu przeciwko starostwu puławskiemu po około 3 miesiącach (maj) przyszedł mi list z terminem rozprawy na 6 września czyli za 3 miesiące.

Moje pytanko dotyczy tego czy nataką rozprawę muszę się jakoś specjalnie przygotować? A tak poza tym to jak taka pierwsza sprawa wygląda? Na rozprawę pisze że stawiennictwo nieobowiązkowe

Strona 39 tego wątku o tym pisałem...

Witam,

czy mogłabym prosić o wzór pism związanych ze zwrotem za kartę pojazdu? od wezwania do pozwu? Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie M. marzenarr@tlen.pl

Witam serdecznie!

Ksiazeczka karty pojazdu została wydana przez Staroste i złozylam pozew do sadu oczywiscie pozwalam Staroste. Po czym dostalam odpowiedz iz Starosta nie posiada zdolnosci sadowej. Malo tego wykorzystalam juz wszystkie mozliwosci bowiem pozwalam Urzad Miasta, Starostwo, Staroste i wszystkie odpowiedzi byly o takiej samej tresci czyli nie maja zdolnosci sadowej. KOGO MAM TERAZ POZWAC !!!! pomozcie

Proszę bardzo o wzrór wniosku, jaki powinno się złożyć w Sądzie i jakie dokumenty winny temu towarzyszyć. Spodziewam się dziś odpowiedzi negatywnej ze Starostwa więc nie chcę zmarnować już ani jednego dnia tylko założyć sprawę w przyszłym tygodniu.
dzięki

ANUSIA 1 - pozywasz POWIAT XXXXXXXXX.

Magda B - wzory pozwów są już na tym forum (wcześniejsze wpisy) - są dobra bo ja też z nich korzystałem i już 1 sprawę wygrałem

Ostatnia edycja:
anusia1 przejrzyj dokładnie forum , sa tam wszystkie potrzebne wzory z których wiele osób skorzystało i wygrało ,. Oczywiście ja tez zaliczam się do tych szczęśliwców:cool:

Witam! Właśnie jestem po rozprawie- WYROK POZYTYWNY!!!! dla mnie. W moim przypadku było tak samo jak się okazało należało pozwać Gminę Miasta. Szkoda tylko że odsetki zasądzili od dnia złożenia wniosku w sądzie a nie od dnia rejestracji pojazdu tak jak występowałam ale dobre i to.

Witam. Po półtorarocznej batalii wyrok pozytywny dla mnie. Sąd Okręgowy w Opolu podzielił moje argumenty, iż było to świadczenie nienależne. ;) Choc małe odsetki to satysfakcja jest z wygranej ogromna.

Wytrwałość i upór w tej kwestii są nieodzowne ;)

Gratuluję!

Wytrwałość i upór w tej kwestii są nieodzowne ;)

Czyli nie zawsze trzeba liczyć na odsetki i chyba nie mam czego żałować że poszedłem na ugodę ze Starostwem i zwrot otrzymałem po 1,5 miesiąca w ciagu 1 godziny od podpisania ugody ! Tylko nie wszędzie trafiają się tacy urzędnicy co nie chcą zbednego zamieszania i spraw w sądzie !!! Walczmy o Swoje!
:brawo:

Witam. Słuchajcie, czy muszę mieć dowód wpłaty? Mam dowód wpłaty ale niestety bez daty :( no i doliczone sa tablice lub cos jeszcze, bo nie jest to dokładnie 500zł tylko więcej.
I mam pytanie co w sytuacji, jak wyszłam za mąż i jako panna płaciłam za kartę (karta na stare nazwisko jest, bo ani jej ani dowodu rejestracyjnego nie wymieniałam od tamtej pory) a dowód mam wymieniony, będzie jakis problem?

Ostatnia edycja:
Było o tym w tym wątku
Ludzie jeśli sprzedali pojazd wraz z dowodem wpłaty i innymi dokumentami to występowali do Urzędu Miasta o wydanie duplikatu lub o zrobienie kopii ksero dowodu wpłaty.

Pozdrawiam
K.

kpierog jak przeczytasz uważnie to co napisałam to zorientujesz się, ze ja nie sprzedałam owego auta, tylko za mąż wyszłam;) i dokumenty (karta pojazdu oraz dowód rejestracyjny) mam jeszcze na stare nazwisko. Nawet mam dowód wpłaty niestety bez daty, bo ja nie zauwazyłam wtedy, a kasjerka to pominęła:(

Koleżanko - a jaki to (Twoje wyjście za mąż) ma wpływ na to że niesłusznie zapłaciłaś??? Przecież fizycznie i prawnie nadal jesteś tym samym obywatelem polskim. Jak Ci ma być lepiej lub chcesz ułatwić pracę urzędnikom to pisz wszędzie ANNA KOWALSKA (wcześniej NOWAK) - ja tak pisałem jak odzyskiwałem kase za żone, która już sprzedała auto a jak płaciła za kartę to była panną (miała inne nazwisko) i sprawę bez problemy wygrałem i już pieniążki są na koncie.:D

A co do daty jezeli pani nie wpisała daty to jej i urzędu ewentualny problem. Przeważnie data pierwszej rejestracji w kraju to właśnie data zapłaty za kartę pojazdu (u mnie przy 2 autach tak było). Jeżeli jednak chcesz dokładną datę wystąp o wydanie zaświadczenia potwierdzenia uiszczenia opłaty za wydanie karty pojazdu nr xxxxxx - wzór jest gdzieś na tym forum (sam z niego korzystałem), koszt 17 zł opłata skarbowa. Ponadto sądy teraz naliczają odsetki od daty pisma o zwrot do starostwa, a do sądu możesz złożyć wniosek i podać że starostwo nie wpisało ci na dowodzie wpłaty dokładnej daty ale że wiesz że było to np. xxxxxxx - sąd najprawdopodobniej wezwie starostwo do podania tej daty.

PS. POZDRAWIAM FORUM I DZIĘKUJE ZA TO ŻE "JEST" - bo wygrałem 2 sprawy i miło zobaczyć jak na konto wraca ponad 900 zł - szczególnie przed wakacjami :beer:

Ostatnia edycja:
a i jeszcze mi się nasunęło z tą datą - ja bym poszedł do tego urzędu gdzie płaciłaś i wprost powiedział by że brak jest daty wpłaty na której ci zależy bo zamierzasz występować o zwrot i czy mogą jakoś potwierdzić ten fakt. I chyba bym się spierał czy masz płacić za wydanie zaświadczenia - bo trochę mi to trąca że prostują własny błąd. Ciekawe co by ci odpisali jakbyś do nich napisała o zwrot bez podania daty z uwagi na fakt że go nie wpisali - może w odpowiedzi by ci napisali kiedy to było.:cool:

A i jeszcze jedno nie jestem pewnie ale jak masz kartę pojazdu to tam jest gdzieś data wydania (jak wydano to i opłacono)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót