Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mój pozew był tak skonstruowany że od razu wytrącał wszystkie argumenty dla powiatu i nie boję się ich odwołania. Argumentów już nawet nie mają bo pozew szeroko był ujęty określając od razu wszystkie kwestie czyli zarówno kwotę jak i od kiedy mają być naliczane odsetki. Wszystko poparte przepisami i artykułami prawnymi. Nie ma powiat szans. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę że mogą coś kombinować. Ja wiem że i tak wygram i życzę tego wszystkim.

Tu nie chodzi o strach ;) Raczej o to, że sądy w Polsce są niezawisłe... 100% pewności nie ma

do motylek30.Witam!!! Motylek30. Ja złożyłem pozew so sądu, chociaż u mnie w decyzji odmownej tez powiat dał prawo do odwołania się do SKO(dając do zrozumienia że tylko droga przed sadem administracyjnym jest możliwa, a to jest nieprawda uchwała SN z 16 maja 2007 r., sygn. akt III CZP 35/07 ), złoży pani pozew do sadu rej.(koszt 30 zł) dołączając wszystkie załaczniki).

majka114 napisał:
Czytałam właśnie i naprawdę nie wiem. Proszę o pomoc.
Czy chodzi o :
Art. 74. Jeżeli nadpłata powstała w wyniku orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego lub orzeczenia Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, a podatnik, którego zobowiązanie podatkowe powstaje w sposób przewidziany w art. 21 § 1 pkt 1:
3) nie był obowiązany do składania deklaracji - wysokość nadpłaty określa podatnik we wniosku o jej zwrot.

???
Naprawdę czytałam wszystko jeszcze raz od str 60 tego forum. Może czegoś po prostu nie rozumiem?

Naprawdę będę wdzięczna za pomoc.

Majka składaj pozew do sadu cywilnego, ordynacja podatkowa przepada tu w 99%. Masz 10 lat na odzyskanie zwrotu za karte pojazdu.

[Mój pozew był tak skonstruowany że od razu wytrącał wszystkie argumenty dla powiatu i nie boję się ich odwołania. Argumentów już nawet nie mają bo pozew szeroko był ujęty określając od razu wszystkie kwestie czyli zarówno kwotę jak i od kiedy mają być naliczane odsetki. Wszystko poparte przepisami i artykułami prawnymi. Nie ma powiat szans. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę że mogą coś kombinować. Ja wiem że i tak wygram i życzę tego wszystkim.
sankhare20
Jak możesz to wrzuć swój pozew na forum( swoje dane usuń), może więcej osób odzyska 500 zl+ odsetki.

Witam, czy ktoś dysponuje uzasanieniem wyroku sądu rejonowego lub okręgowego, w którym sąd bezpośrednio wskazuje, że nowelizacja ustawy o finansach publicznych nie uniemożliwia dochodzenia roszczeń na drodze cywilnej? (cytowane często na forum wyroki SN wydane zostały przed wejsciem w życie nowelizacji lub odnoszą sie do pozwów złożonych przed wejsciem w życie nowelizacji - sytuacja nie jest więc tak jednoznaczna jak tu niektórzy piszą). Czy ktoś mógłby to uzasadnienie lub przynajmniej ten fragment zamieścić na forum lub przesłać na priva?
Pozdrawiam

Witam
chciałbym wszystkim podziękować za pomoc, informacje i wzory dokumentów. Po pół roku od złozenia wniosku i wyroku sądu administracyjnego dziś otrzymałem zwrot pieniążków za kartę i zwrot kosztów postępowania. Jakby ktoś potrzebował dokumentów to proszę pisać chętnie pomogę.:ok:

kroywen96 napisał:
Witam, czy ktoś dysponuje uzasanieniem wyroku sądu rejonowego lub okręgowego, w którym sąd bezpośrednio wskazuje, że nowelizacja ustawy o finansach publicznych nie uniemożliwia dochodzenia roszczeń na drodze cywilnej? (cytowane często na forum wyroki SN wydane zostały przed wejsciem w życie nowelizacji lub odnoszą sie do pozwów złożonych przed wejsciem w życie nowelizacji - sytuacja nie jest więc tak jednoznaczna jak tu niektórzy piszą). Czy ktoś mógłby to uzasadnienie lub przynajmniej ten fragment zamieścić na forum lub przesłać na priva?
Pozdrawiam

Kolega kufi777 napisał wcześniej na stronie 77 o tym, więc może do niego na priva napisz?

kufi777 napisał:
Witam!!! Podobnie u mnie dzisiaj sędzia rozstrzygnął na moja korzyść, starostwo powołało się na najnowszą ordynację podatkową z 2010(przedawnienie), sędzia to odrzucił uzasadniając, że w tym przypadku przedawnienie po 10 latach. W pozwie powołałem się na art.410,405, oraz 90 art. WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ.
Do DASH. Ja wysłałem pocztą od razu Ostateczne Przedsądowe Upomnienie z terminem 7 dni do swojego Powiatu (po tym terminie-7 dniach- złożyłem pozew do sądu). U nas nikt nie wysyła już wezwań do zapłaty. Wyślij pocztą listem poleconym ze zwrotką, powiat potwierdza odebranie, a Ty otrzymujesz potwierdzenie otrzymania koszt 5 zł. Pamiętaj za adresuj do Powiatu...(starostwo nie ma osobowości prawnej) tak samo pozywasz POWIAT...(ten w którym zrobiłeś kartę). podeślę też papiery na maila.

Witam wszystkich: Otrzymałem z Sądu Rejonowego zażalenie złożone przez powiat do Sądu Okręgowego na postanowienie Sąd Rejonowego nakazujące powiatowi zwrot 425 zł + odsetki od 2005 r. W uzasadnieniu adwokat powiatu powołuje się na ustawę o finansach publicznych, która weszła 1.01.2010 r. Podnoszą art. 60 i, że opłata za kartę pojazdu mieści się w kategorii 7 przepisu art. 60 ustawy...i, że droga sądowa jest nie dopuszczalna.
Czy ktoś może napisać jak odpowiedzieć na takie zażalenie (mam 7 dni), na co się powołać. Powiat powołuje się na wyrok SR w Poznaniu z 28 czerwca 2011 i SR w Gorzowie Wielkopolskim z 13-01-2012.

Do kroywen96: w wyrokach, które podałem wyżej są właśnie takie uzasadnienia- że droga cywilna jest niemożliwa. Natomiast UCHWAŁA z dnia 25 listopada 2011 r, Sygn. akt III CZP 67/11. mówi tylko o okresie przedawnienia- 10 lat.

Jestem po odmowie wypłaty pieniędzy ze starostwa.
Teraz będę składał to do sądu cywilnego. proszę mi powiedzieć czy można to złożyć korzystając z e-sądu ?

Otrzymałem niedawno odmowę od Starostwa.
Mam pytanie czy Ktoś składał pozew poprzez e-sąd ?
Teraz widzę że się zdublowałem

Witam,

13 października złożyłem Pozew o zwrot opłaty za kartę pojazdu do Sądu Rejonowego Wydział Cywilny.

27 grudnia sąd wydał nakaz zapłaty czyli 425 zł + odsetki od dnia zapłaty za kartę pojazdu + 30 zł kosztów.

Starostwo się odwołało i Sąd właśnie uznał ich odwołanie ponieważ Starostwo nie posiada zdolności sądowej.

Sprawa jest tego typu:

Napisałem na komputerze Pozew, w którym jako Pozwany było: "Powiat XXXX Starostwo Powiatowe w XXXX i tutaj adres". W Sądzie okazało się, że muszę napisać Pozew na formularzu, a na nim jako Pozwany napisałem tylko "Starostwo Powiatowe w XXXX".

Sąd uznając odwołanie starostwa uznał, że to Powiat ma zdolność sądową, a nie Starostwo i teraz pytanie co z tym zrobić?

Da radę teraz się jakoś odwołać czy trzeba składać Pozew od nowa? Tym razem napisać wyraźnie "Powiat XXXX" i adres czego podać?

Pozdrawiam

Czy mogę coś zrobić czy zostało Mi tylko napisać nowy Pozew?

PS Skoro Pozew był błędny od samego początku to czemu dostałem w decyzji Sądu wszystko to o co wniosłem? Dopiero po odwołaniu Starostwa uznano ich racje. Czy Sąd nie bada takich oczywistych rzeczy jak Powód i Pozwany? To normalnie jest?

Pozdro

Ostatnia edycja:
Jeśli dokładnie czytałeś ten wątek, to na stronie 39 jest mój post. Przeczytaj punkt 3. Niestety czeka Cię ponowna opłata 30zł i poprawiony pozew.

Pzdr

Witam
Mam pytanie, a mianowicie wystąpiłem do Starostwa o zwrot nadpłaty - odpowiedź oczywiście odmowna.
Poprosilem więc o wydanie ksera dowodu wpłaty za kartę pojazdu.
W odpowiedzi otrzymałem, "że Wydział Komunikacji nie posiada dowodu wpłaty albowiem zgodnie z par.9 ust.4 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 27.09.2003r. akta w/w pojazdu przechowuje się przez okres 5 lat od dnia wyrejstrowania pojazdu lub zmiany właściwości miejscowego organu rejestracyjnego. W/w pojazd ubył w 2005 roku do innego Wydziału Komunikacji."
Może ktoś wie jakie kroki dalej należy poczynić??
Info albo wzory pism proszę najlepiej na maila: arpap@poczta.onet.pl
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Jeśli sprzedałeś pojazd to pewnie masz namiary na kupca. Może skontaktuj się z kupcem i poproś o dokumenty, które posiada, np. kartę pojazdu ;)

Witam
JA jestem już po sprawie w sądzie rejonowym w Olkuszu sąd przyznał mi rację i nakazał zwrócić nadpłatę lecz okazało się że starostwo odwołało się od wyroku i niestety będzie sprawa w rejonowy w Krakowie czy ktoś miał może taki przypadek że starostwo po przegranym w rejonowym sie odwołało czy tylko w Olkuszu jest taka moda na bycie nieugiętym niemając racji wśród urzędników

Do bartekolkusz:
A znasz treść odwołania- na co się powołują? Ale w Krakowie to chyba już w Sądzie Okręgowym?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót