Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pierwsze słyszę... Każdy z nas ma prawo w przedsądowym wezwaniu do zapłaty wyznaczyć urzędowi termin, w którym oczekuje zwrotu nadpłaconych pieniędzy. Termin ten jest jednoznaczny z terminem jaki dajemy na odpowiedź powiatowi. Po upływie rzeczonego terminu warto poczekać max 1 tydzień (chyba, że wypadają w międzyczasie święta) na ustosunkowanie się powiatu do naszych żądań. Pomimo braku odpowiedzi ze strony powiatu po upływie wymaganego czasu mamy prawo wystąpić z pozwem przeciwko powiatowi - mamy przecież kopię wezwania do zapłaty oraz zwrotne potwierdzenie jego odbioru. To w zupełności wystarczy aby wnieść pozew...

Pzdr

Pytałem osobiście i taką uzyskałem odpowiedź. To tak samo jak Urząd ma obowiązek zwracać nadpłatę.

Otrzymałem odpowiedź od urzędu i o tyle o ile pierwsza strona jest dla mnie jasna o tyle druga....nie tak bardzo. Prosiłbym o podpowiedź o co im chodzi.
scanimage1.jpg
tyle rozumiem
ale o co chodzi tu:
scanimage2.jpg

Mam nadzieję że widać- jeśli nie to poprawię.

Co teraz- pozew do cywilnego? Jak to teraz ugryźć?

Pozdrawiam
Daniel Grabowski

Ostatnia edycja:
Arti777 napisał:
Pytałem osobiście i taką uzyskałem odpowiedź. To tak samo jak Urząd ma obowiązek zwracać nadpłatę.

Masz to na piśmie?! To Ty stawiasz warunki w wezwaniu do zwrotu - nie jesteś petentem. Dobrze wiedzą, że jeśli się nie dostosują to sprawa zakończy się w sądzie. Odpowiedź powinna dojść w max 2 tygodnie od odebrania twojego pisma jeśli zależy im na pozytywnym załatwieniu sprawy. Zresztą... czas w tym przypadku działa na twoją korzyść, gdyż odsetki są liczone od dnia kolejnego po terminie wskazanym przez ciebie do spełnienia zapłaty...

dash4 napisał:
Otrzymałem odpowiedź od urzędu i o tyle o ile pierwsza strona jest dla mnie jasna o tyle druga....nie tak bardzo. Prosiłbym o podpowiedź o co im chodzi.
Mam nadzieję że widać- jeśli nie to poprawię.
Co teraz- pozew do cywilnego? Jak to teraz ugryźć?

Pozdrawiam
Daniel Grabowski

A jakie pismo wysłałeś do Gminy Miasto Białystok? Ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty czy może Wezwanie do usunięcia naruszenia prawa? Od tego zależy jaką drogę odzyskania opłaty wybrałeś. Sugerują, że powinieneś wybrać drogę przed sądami administracyjnym (tam jest już pozamiatane i podobno nie ma szans na odzyskanie kasy, dodatkowo nie zasądzają odsetek i opłata sądowa jest wyższa), ale to od ciebie zależy co dalej zrobisz. U mnie było podobnie...

Ostatnia edycja:
Wysłałem do nich " Ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty". Nic o usunięciu naruszenia prawa.

Więc co teraz?- Ja nie mam zamiaru iść drogą administracyjną skoro mam do wyboru cywilną a z tego co czytałem częściej się tam wygrywa.
Tylko pytanie czy mogę ją wybrać? Czy mam jakiś termin od otrzymania tego pisma z Urzędu na złożenie pozwu itp.

Prosiłbym jeszcze o wytłumaczenie o co chodzi w tym ostatnim akapicie:
" Mając na uwaze że organ udzielając odpowiedzi na Pańskie żądanie w sprawie opłaty z kartę pojazdu dokonał....................."
Tego nie kumam- czego oni tam dokonali? Jakieś koszty chcą mi dowalić czy jak?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

W tym zdaniu próbują Ci wmówić, że właśnie rozpocząłeś drogę administracyjną, ale skoro nie wzywałeś ich do usunięcia naruszenia prawa tylko do zwrotu nadpłaconej kwoty to droga do sądu cywilnego jest otwarta. Co dalej zrobić było już wałkowane w tym wątku. Poszukaj.

Powodzenia

Wysłałem do nich coś takiego:
Kod:
OSTATECZNE PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY

Na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17 stycznia 2006 r. w sprawie o sygn. Akt 6/04 (Dz.U. z 2006 r. nr 15, poz. 119) stwierdzającego, że przepis § 1 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (Dz.U. nr 137, poz. 1310) jest niezgodny z art. 77 ust. 4 pkt 2 i ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity Dz.U. z 2005 r. nr 108, poz. 908 z późniejszymi zmianami) oraz art. 92 ust 1 i art. 217 Konstytucji RP, wzywam do zapłaty kwoty 425 zł (słownie: czterysta dwadzieścia pięć złotych) tytułem zwrotu nadpłaty za wydanie karty pojazdu. 

Pojazd marki XXXXXX nr rej. XXXX (VIN:XXXXXXXXXXXXX ), został zarejestrowany w tut. Urzędzie w dniu 13 stycznia 2005r. Wpłaciłem na rzecz Gminy Białystok na podstawie wspomnianego już, § 1 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu z dnia 28 lipca 2003 roku (Dz. U. z dnia 6 sierpnia 2003 r.) opłatę za wydanie karty pojazdu sprowadzonego przeze mnie z zagranicy w kwocie 500 zł.
Kwotę nadpłaty w wysokości 425 zł, wynikającą z różnicy pomiędzy zapłaconą kwotą 500 zł, a aktualną opłatą za wydanie karty pojazdu - 75 zł, proszę przelać na moje konto nr:  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx – dane adresowe jak w nagłówku wezwania.

Wobec posiadanych niepodważalnych dowodów z dokumentów,  wniesienie pozwu w sprawie z pewnością spowoduje zasądzenie od Państwa na  moją rzecz żądanej niniejszym wezwaniem kwoty, co narazi Gminę Białystok na dodatkowe koszty.
W przypadku braku zapłaty w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania sprawa zostanie skierowana na drogę postępowania sądowego.

W załączeniu:
- Ksero Decyzji Prezydenta Miasta Białegostoku o czasowej rejestracji pojazdu o którym mowa.
- Ksero pierwszej strony Karty Pojazdu.

Czytałem ostatnie wątki, opinie sędziów itp ale jakoś nadal nie jestem pewien co dalej.
Czy Urząd Miasta może wszcząć postępowanie na drodze administracyjnej tylko dlatego że wysłałem do nich powyższe pismo? Czy z tego powodu mogą mi grozić jakieś koszta?
Suma summarum wydaje mi się że teraz powinienem złożyć pozew do sądu cywilnego- aczkolwiek widzę że jest już sporo trudności z odzyskaniem swoich pieniędzy i zasądzenie na moją korzyść będzie tylko zależało od humoru sędziego??
Czytając opinie sędziów wiem że teraz sądy odrzucają pozwy na droze cywilnej przez ustawę z 1.2010 - niemniej jednak jest nadzieja ponieważ SN stwierdza że taka droga jest dopuszczalna ((Uchwała z dnia 25 listopada 2011 r. (sygn. akt III CZP 67/11)jednak nadal nie widziałem uzasadnienia) - a w sumie sam nie wiem jak to rozumieć- u nas zawsze każdy sobie rzepkę skrobie ;/

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
dash4 napisał:
Czytałem ostatnie wątki, opinie sędziów itp ale jakoś nadal nie jestem pewien co dalej.
Czy Urząd Miasta może wszcząć postępowanie na drodze administracyjnej tylko dlatego że wysłałem do nich powyższe pismo? Czy z tego powodu mogą mi grozić jakieś koszta?
Suma summarum wydaje mi się że teraz powinienem złożyć pozew do sądu cywilnego- aczkolwiek widzę że jest już sporo trudności z odzyskaniem swoich pieniędzy i zasądzenie na moją korzyść będzie tylko zależało od humoru sędziego??
Czytając opinie sędziów wiem że teraz sądy odrzucają pozwy na droze cywilnej przez ustawę z 1.2010 - niemniej jednak jest nadzieja ponieważ SN stwierdza że taka droga jest dopuszczalna ((Uchwała z dnia 25 listopada 2011 r. (sygn. akt III CZP 67/11)jednak nadal nie widziałem uzasadnienia) - a w sumie sam nie wiem jak to rozumieć- u nas zawsze każdy sobie rzepkę skrobie ;/

Pozdrawiam

Teraz powinieneś wystąpić z pozwem do sądu cywilnego. Urząd miasta nie może wszcząć postępowania administracyjnego przeciw Tobie. Słusznie wskazałeś uchwałę SN, koniecznie zacytuj ją w pozwie - chyba, że wstrzymasz się z pozwem do upublicznienia uzasadnienia.

Pzdr

Wolałbym mieć jakieś uzasadnienie tego wyroku SN dlatego myślę że poczekam.
Inna sprawa to taka że nie wiem ile dni mam na złożenie pozwu od chwili uzyskania odpowiedzi odmownej od Urzędu- czy jest jakiś termin czy można to przeciągać w nieskończoność?
Zostało napisać dobry pozew i składać :)
Bardzo dziękuję za pomoc- bez tego nic bym nie zwojował.
Pozdrawiam

Wg mojego sądu bezzasadnie jest twierdzenie o niedopuszczalności drogi sądowej, bo wg przepisu (nie chce mi się już szukać jakiego) z ustawy o finansach publicznych (który tak teraz cytują w sprzeciwach itp) mowa o dochodach ....wg odrębnych ustaw, a z opłatą dot. karty pojazdy cały ambaras w tym, że była ona pobierana bez podstawy prawnej, więc nie ma tutaj to zastosowania :)

Zobaczymy co zrobi SO odnośnie apelacji ;)

Chciałbym także prosić o sprawdzenie mojego pozwu ponieważ w kilku miejscach jest dla mnie niejasne co powinien zawierać:
1. Jako dowód- czy wymagane jest posiadanie potwierdzenie wniesienia opłaty za kartę pojazdu-tego papierka pocztowego- ( w tej chwili mam tylko a) decyzję prezydenta mojego miasta o rejestracji samochodu, b) ksero pierwszej strony karty pojazdu- samochód już dawno sprzedałem + c) papiery wysłane do Urzędu, potwierdzenie odbioru itp)
2. Czytając uzasadnienie Sądu Najwyższego -
Kod:
http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ic/III-CZP-0067_11.pdf
-fragment o dopuszczalności postępowania przed sądami powszechnymi itp-
Kod:
....O dopuszczalności drogi postępowania przed sądem powszechnym decyduje przede wszystkim wskazana przez powoda podstawa roszczenia, nie zaś to, czy ono rzeczywiście istnieje....
W takim razie jaka ma być ta podstawa roszczenia tak abym nie został odprawiony z kwitkiem?

Mój pozew mniej więcej będzie wyglądał tak:- ewentualnie proszę o sugestie co do niego dodać lub ująć.

Kod:
									Białystok, 10.05.2012						

Do
						Sądu Rejonowego
						w Białymstoku
						Wydział I Cywilny

Powód:  Daniel Grabowski
     zam. przy ul. ………………… .

Pozwany: Gmina Miasta Białystok
					        ul. Słonimska 1
					        15-00000

Wartość przedmiotu sporu:  425 zł
Opłata  w  kwocie 30  zł. została uiszczona (dowód w załączeniu)

POZEW O ZAPŁATĘ W  POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM

Niniejszym wnoszę o:

1.	Orzeczenie nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym, by pozwany Gmina Miasta Białystok zapłacił powodowi kwotę 425 złotych ( słownie: czterysta dwadzieścia pięć złotych) wraz z odsetkami ustawowymi od dnia ???  do dnia zapłaty oraz kosztami procesu,  według norm prawem przepisanych w terminie 14 dni od doręczenia nakazu, ewentualnie w tym terminie wniósł sprzeciw.

W takim wypadku wnoszę o:
2.	zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kwoty 425 złotych ( słownie: czterysta dwadzieścia pięć złotych ) wraz z odsetkami ustawowymi od dnia ………….. do dnia zapłaty,
3.	zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu  według norm prawem przepisanych
4.	przeprowadzenie rozprawy także pod nieobecność powoda
5.	wydanie wyroku zaocznego pod nieobecność pozwanego. 

UZASADNIENIE

Zgodnie z § 1 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu z dnia 28 lipca 2003 roku (Dz. U. z dnia 6 sierpnia 2003 r.) obowiązującego do końca kwietnia 2006 r. za wydanie karty pojazdu przy pierwszej rejestracji pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej organ rejestrujący pobierał opłatę w wysokości 500 złotych. 
Powód uiścił opłatę za wydanie karty pojazdu w wysokości 500 złotych (słownie:  pięćset złotych). Opłata ta dotyczyła  sprowadzonego przez niego pojazdu marki xxxxxxxx nr rej. BIxxxxx (VIN:xxxxxxxxxxxxxxxx ),  zarejestrowany w dniu 13 stycznia 2005r.
	(w tym miejscu należy wskazać numer rejestracyjny pojazdu, datę wniesienia opłaty i datę rejestracji)
Dowód: 

- potwierdzenie wniesienia opłaty

Wysokość opłaty przewidzianej wskazanym na wstępie Rozporządzeniem zakwestionował Rzecznik Praw Obywatelskich i złożył on wniosek do Trybunału Konstytucyjnego o zbadanie zgodności tego zapisu z art. 77 ust. 4 pkt. 2,  ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku – prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 ze zm.) oraz art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
	Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 17 stycznia 2006 roku (sygn. akt. 6/04) uznał, iż: „§ 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 roku w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu jest niezgodny: 
-	z art. 77 ust. 4 pkt 2 i ust 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku – prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 ze zm.);
-	z art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.”
W uzasadnieniu wyroku Trybunał Konstytucyjny wskazał, iż tak znaczne zawyżenie opłaty za wydanie karty pojazdu przekracza zakres upoważnienia zawartego w ustawie, skierowanego do organu mającego wielkość tej opłaty określić. Narusza to art. 92 ust. 1 Konstytucji RP, który nakazuje wydawanie rozporządzeń, służących wykonywaniu ustaw i wyklucza przez organ wydający rozporządzenie uprawnień ustawodawcy.
Trybunał Konstytucyjny we wskazanym wyżej uzasadnieniu wyroku wskazał także, iż opłata w wysokości 500 złotych za wydanie karty pojazdu jest sprzeczna z art. 217 Konstytucji RP. 
Trybunał Konstytucyjny w uzasadnieniu wyroku z dnia 17 stycznia 2006 roku wskazał również na potrzebę ponownego uregulowania kwestii opłat za wydanie karty pojazdu. 
W oparciu o wskazanie Trybunału Konstytucyjnego w dniu 28 marca 2006 r. zostało wydane Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa (Dz. U. z 2006 r., nr 59, poz. 421). W rozporządzeniu tym, w § 1 ust. 1 ustalono wielkość opłaty za wydanie karty pojazdu w wysokości 75 złotych. Przedmiotowe Rozporządzenie weszło w życie w dniu 15 kwietnia 2006 r. 

Powód wniósł opłatę w wysokości 500 złotych za każdy samochód. Samochodów, za które wniesiona została opłata było 1. Daje to łącznie kwotę   500 złotych. Obowiązujące przepisy zmniejszyły wysokość tej opłaty do 75 złotych od samochodu. Za 1 samochód powód powinien zapłacić więc 75 zł złotych. Wynika z tego, iż kwota 425 złotych jest kwotą  nienależnie uiszczoną. 
Powód żąda zwrotu różnicy pomiędzy kwotą uiszczoną, a kwotą wynikającą z przepisów obowiązującego prawa.

Pismem z dnia 10.04.2012- powód wezwał pozwaną Gminę do  zwrotu kwoty w wysokości 425 zł.  
Dowód:
-   wezwanie wraz ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru 

Pozwana  Gmina we wskazanym w wezwaniu terminie odmówił zwrotu opłaty.

Zgodnie z przepisami ustawy Prawo o ruchu drogowym przedmiotowe opłaty pobierane są przez Starostę i stanowią dochód powiatu, w związku z czym zasądzenie dochodzonej kwoty od Gminy Białystok z tytułu obowiązku zwrotu nienależnie uiszczonych opłat jest zasadne. 

Dochodzenie roszczenia i wydanie nakazu zapłaty w trybie postępowania upominawczego jest w świetle art. 498 kpc uzasadnione. Zgodnie z art. 498 § 1 kpc, nakaz zapłaty wydaje się jeżeli powód dochodzi  roszczenia pieniężnego, a w innych sprawach, jeżeli przepis szczególny tak stanowi. 
	Dochodzone roszczenie jest niewątpliwie roszczeniem pieniężnym a istnienie roszczenia i jego wysokość zostało należycie udowodnione dołączonymi do pozwu dokumentami. 

W niniejszej sprawie roszczenie jest w pełni zasadne, a okoliczności sprawy nie budzą wątpliwości, wykazane bowiem są dokumentami – dowodami wpłat, a zasadność roszczenia wynika z orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.

Mając na uwadze powyższe wnoszę jak na wstępie.

Załączniki:
-    dowód opłaty
-    odpis pozwu i załączników
-	dowód wniesionej opłaty
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

PS: to jak z tym terminem złożenia pozwu od chwili otrzymania pisma odmownego z urzędu?

Ostatnia edycja:
Na prawdę proszę o odpowiedź.
Czy jest jakiś termin do złożenia pozwu od chwili otrzymania odpowiedzi z urzędu miejskiego do sądu- nie mówię o sądzie administracyjnym.

Proszę o także o sprawdzenie tego pozwu czy taki może być - a może ktoś ma coś lepszego - jeśli tak to prosiłbym o podesłanie.

Pozdrawiam

Pozew może być. Nie wiem jak jest z terminami, może należy poszukać w sieci? Pewno gdzieś jest odpowiedź... Sam jestem ciekaw, jak będę miał więcej czasu to użyję google ;)

Ja już szukałem ile mam czasu- niestety widocznie wpisuję nieodpowiednie hasła, ponieważ nic nie znajduje adekwatnego, a czas leci;/
Może jakieś sugestie gdzie mógłbym to znaleźć?
Pozdrawiam

Hmm... Tak sobie siedziałem przez chwilkę i mnie oświeciło? (chyba ;) )

Jeśli w świetle obowiązującego prawa weźmiemy pod uwagę fakt, że termin przedawnienia dla dochodzenia o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu wynosi 10 lat to:

http://www.poradaprawna.pl/porady/wniesienie-pozwu-a-bieg-terminu-przedawnienia,1755.html

Musisz skutecznie wnieść pozew przed upływem terminu przedawnienia. Skuteczne wniesienia pozwu przerywa bieg przedawnienia ;)

Pozdrawiam

Witam.
Wczoraj dostałem uzasadnienie odrzucenia pozwu. Sąd powołał się na zmianę ordynacji podatkowej.
Pytanie:
- w uzasadnieniu nie ma pouczenia do kogo i w jakim czasie mam wnieść zażalenie czy odwołanie,
- czy ma ktoś treść takiego odwołania, na co się powołać?
Świta mi, że mam 7 dni na odpowiedź. Bardzo proszę o pomoc.

Byłeś na rozprawie? Jeśli dostałeś wyrok listownie, to powinno być także pouczenie gdzie i w jakim terminie składasz odwołanie.

Po pierwsze:

makka napisał:
Na tę chwilę proszę się częstować uzasadnieniem z SR :

Za nieuzasadnione uznaje się odwoływanie przez Powiat XXXXX do przepisów obowiązującej ustawy od dnia 1 stycznia 2010 roku ustawy o finansach publicznych w zakresie nieopodatkowanych należności budżetowych. Świadczenie uiszczone przez wnoszącego w chwili jego spełnienia miało charakter świadczenia bezpodstawnego i uznawane było za świadczenie cywilnoprawne, a tym samym dopuszczalna była droga sądowa dla dochodzenia jego zwrotu. Konsekwencją takie ustalenia jest też przyjęcie np. 10 – letniego terminu przedawnienia roszczenia o zwrot bezpodstawnego wzbogacenia. W tym miejscu wypada zauważyć, iż zgodnie z art. 80 § 1 Ordynacji podatkowe prawo do zwrotu nadpłaty podatku wygasa po upływie 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego. Wskazana interpretacja przepisów prawa podatkowego nie daje się pogodzić z konstytucyjną zasadą demokratycznego Państwa (art. 2 Konstytucji RP).
Możesz skontaktować się w tej sprawie z autorem tego wpisu (makka) i poprosić o jakieś skany dokumentów oraz sygnaturę tej sprawy aby się na nią powołać.

Po drugie możesz próbować odroczyć termin wydania wyroku w tej sprawie, ze względu na zapytanie do Sądu Najwyższego Sygn. akt III CZP 24/12 dotyczące właśnie kwestii opłaty za kartę pojazdu:

http://www.sn.pl/aktual/6_1.html

Było o tym kilka stron wcześniej...

Jeśli chodzi o odwołanie to na stronie 64 i 65 tego wątku są zamieszczone skany lub linki do pism - odwołań. Co prawda nie są to gotowe odwołania (są to apelacje jakie wystosowało starostwo) ale wystarczy zmienić dane oraz podnieść podane wyżej argumenty aby przerobić to na swoje potrzeby ;)

Powodzenia

Witam.
Właśnie wczoraj odbyła się rozprawa. Wygrałam. Mają mi zwrócić za trzy karty pojazdu plus koszty sądowe. Mój teść też miał wczoraj rozprawę i też wygrał. Oczywiście wyrok nie jest jeszcze prawomocny, ale z tego co słyszałam u nas starostwo nie wnosi apelacji. Starostwo próbowało się bronić przede wszystkim ustawą o finansach publicznych i tym, że nie mogę dochodzić swoich praw w sądzie cywilnym, ale tylko i wyłącznie w administracyjnym. Sędzia mówił, że sprawa jest oczywista i że nie mają racji.
Bardzo dziękuję wszystkim, ponieważ tylko dzięki temu forum mogłam napisać wszystkie dokumenty począwszy od wniosku o wydanie zaświadczenia z wydziału komunikacji.

Dla początkujących: Najważniejsze jest to, żeby przeczytać cały ten wątek od początku do końca. Dokładnie. Jest tu wiele cennych informacji. Pomogła mi również strona:
KARTA POJAZDU - JAK ODZYSKAĆ PIENIĄDZE ;)

Pozdrawiam.

Witam!

Również ubiegam się o zwrot opłaty za wydanie karty pojazdu. Napisałem konkretne i rzeczowe pismo bazując na orzecznictwie TSUE (wzoru nie wklejam, ale chętnie udostępnie zainteresowanym). Organ podobnie jak w wyżej powołanych przykładach usilnie stara się traktować sprawę jedynie w kategoriach prawa administarcyjnego. Pomimo, iż żądanie dotyczy stricte cywilnej materii, organ upiera się że roszczenie nie powinno być rozpoznawane na kanwie cywilnej. W dalszej części powołuje się zaś na ustawę o finansach publicznych i ordynację podatkową - w rezultacie stwierdzając, iż zwrot należności uległ przedawnieniu (art. 70 ordynacji). Nie mam zamiaru toczyć bojów na polu administracyjnym, kieruje pozew do Sądu. Jednakże z ostrożności oczekuje na stanowisko SN odnośnie zapytania w sprawie III CZP 24/12 - na wokandzie 6 czerwca 2012 r. Od treści uchwały uzależniam podejmowanie dalszych działań. Pozd

Witam, jestem po dzisiejszej rozprawie. Powiat przesłał do sądu "Odpowiedź na pozew" wnosząc o:
- odrzucenie powództwa z art. 199 par. 1 pkt 1 i pkt 3 kpc
- z ostrożnosci procesowej - zawiadomienie Ministra Infrastruktury (...) o toczacym sie procesie i wezwanie do wziecia udziału
- zasądzenie od powoda kosztów postępowania (...)
Sędzia odrzucił wniosek o odrzucenie pozwództwa.
Określił datę kolejnej rozprawy na lipiec.
Powiat broni sie analogicznie jak w sprawie w powyższym wpisie Adiza.

Na mój rozum, chyba dobrze się stało, mając na uwadze fakt iż SN ma w czerwcu wydać werdykt w sprawie: czy droga sadowa jest właściwa.

Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót