K
karolincia90
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 19
Adiz napisał:Witam!
Również ubiegam się o zwrot opłaty za wydanie karty pojazdu. Napisałem konkretne i rzeczowe pismo bazując na orzecznictwie TSUE (wzoru nie wklejam, ale chętnie udostępnie zainteresowanym). Organ podobnie jak w wyżej powołanych przykładach usilnie stara się traktować sprawę jedynie w kategoriach prawa administarcyjnego. Pomimo, iż żądanie dotyczy stricte cywilnej materii, organ upiera się że roszczenie nie powinno być rozpoznawane na kanwie cywilnej. W dalszej części powołuje się zaś na ustawę o finansach publicznych i ordynację podatkową - w rezultacie stwierdzając, iż zwrot należności uległ przedawnieniu (art. 70 ordynacji). Nie mam zamiaru toczyć bojów na polu administracyjnym, kieruje pozew do Sądu. Jednakże z ostrożności oczekuje na stanowisko SN odnośnie zapytania w sprawie III CZP 24/12 - na wokandzie 6 czerwca 2012 r. Od treści uchwały uzależniam podejmowanie dalszych działań. Pozd
Ja natomiast dostałam wezwanie na rozprawę na 3 lipca, gdyż powiat wniósł sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. :x
Wnieśli o :
1 odrzucenie pozwu z uwagi na niedopuszczalność drogi sądowej
2 zasądzenie kosztów postępowania według norm przypisanych
W uzasadnieniu napisali m.in. że przed 1 stycznia była możliwość dochodzenia należności o zwrot uiszczonej opłaty na drodze sądowej, ale po wejściu w życie ustawy o finansach publicznych i zakwalifikowaniu tej opłaty do kategorii dochodów pobieranych przez państwowe i samorządowe jednostki budżetowcze więc należy stosować przepisy ordynacji podatkowej, a nie kodeks cywilny. I powyższe regulacje stanowią brak podstaw do możliwości dochodzenia na drodze sądowej należności z tytułu kart pojazdów, bo nie są to sprawy cywilne... I jeszcze twierdzą że zasądzone odsetki od 21 marca 2006 r. są niewłaściwe. Bo według art. 359 KC odsetki od sumy pieniężnej należą się jeżeli to wynika z czynności prawnej albo ustawy, orzeczenia sądu lub decyzji innego właściwego organu. Więc zasądzenie odsetek jest nieuzasadnione....
No i to mniej więcej tyle..
Dlatego tez czekam do 6 czerwca na uchwałę SN (II CZP 24/12).. i oby możliwość dochodzenia drogi sądowej uznano, bo wtedy byłoby to chociaż aktualnie uzasadnione.
I mam pytanie, bo jak się to ukaże to czy mogłabym wnieść pismo procesowe powołując się na tą uchwałę i inne podstawy przed rozprawą?? I jeśli tak to na ile dni mniej więcej przed rozprawą najlepiej to złożyć żeby potem nie odroczyli rozprawy ze względu na niezapoznanie się z treścią przez powiat? Czy może lepiej tego wcześniej nie wnosić tylko podczas rozprawy pokazać żeby potem znowu się do tego powiat ustosunkował?? Może wie ktoś co byłoby lepsze... ??
A i jeżeli w tym sprzeciwie nie ma nic o zwrocie kosztów zastępstwa (a pisał to radca prawny w imieniu powiatu) tylko o samym zasądzeniu kosztów postępowania według norm przypisanych, to czy w tym piśmie procesowym powoda pisać o zwolnieniu z kosztów zastępstwa czy tylko tak jak w tezie czyli o zasądzeniu samych kosztów postępowania????