U
ulka_
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
majka114 napisał:Witam.
Właśnie wczoraj odbyła się rozprawa. Wygrałam. Mają mi zwrócić za trzy karty pojazdu plus koszty sądowe. Mój teść też miał wczoraj rozprawę i też wygrał. Oczywiście wyrok nie jest jeszcze prawomocny, ale z tego co słyszałam u nas starostwo nie wnosi apelacji. Starostwo próbowało się bronić przede wszystkim ustawą o finansach publicznych i tym, że nie mogę dochodzić swoich praw w sądzie cywilnym, ale tylko i wyłącznie w administracyjnym. Sędzia mówił, że sprawa jest oczywista i że nie mają racji.
Bardzo dziękuję wszystkim, ponieważ tylko dzięki temu forum mogłam napisać wszystkie dokumenty począwszy od wniosku o wydanie zaświadczenia z wydziału komunikacji.
Dla początkujących: Najważniejsze jest to, żeby przeczytać cały ten wątek od początku do końca. Dokładnie. Jest tu wiele cennych informacji. Pomogła mi również strona:
KARTA POJAZDU - JAK ODZYSKAĆ PIENIĄDZE![]()
Pozdrawiam.
Witam serdecznie,
jestem z Żar i zamierzam złożyć pozew do sądu o zwrot pieniędzy za kartę pojazdu. Napisałam wcześniej do starostwa wezwanie do zapłaty ale otrzymałam odpowiedź odmowną - tak jak u Pani również u mnie powołują się na nową Ordynację Podatkową. Czytałam na forum, że wygrała Pani w naszym sądzie
1. ja w pozwie powoływałam się na:
- wyrok TK z 17 stycznia 2006;
- niezgodność z prawem wspólnotowym art. 90 TWE;
- art. 405 i 410 KC
- uchwałę z 16.05.2007 sygn. III CZP 35/07) SN
czy Pani dodatkowo coś uzwględniała?
2. Od kiedy wnioskowała Pani o odsetki ustawowe? (od dnia zapłaty za kartę pojazdu czy od dnia wezwania starostwa do zapłaty)
3. Czy odniosła się jakoś Pani do odmowy Starostwa odnosnie tej ordynacji czy sam sąd uznał, że odpowiedź starostwa jest niewystaczająca?
4. jak było na rozprawie, czy zadawano Pani jakieś pytania i jak sąd uzasadnił wyrok?
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.