Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam serdecznie,
Troszeczkę odświeżę temat.
Czy jeżeli nie jestem w stanie ustalić ile zapłaciłem za karty pojazdów, samochodów już zbytych, posiadając tylko numery rejestracyjne tych pojazdów, powinienem złożyć wniosek, w moim przypadku do Urzędu Miasta w Jastrzębiu Zdroju, o udzielenie mi informacji ile zapłaciłem za powyższe karty? A następnie ewentualny wniosek o zwrot nadpłaty? Czy w jakiś inny sposób mogę się dowiedzieć jaką kwotę uiściłem za nie?
Nie chcę składać wniosków, w których wpisuję różnicę między tym co wpłaciłem a 75,00 zł, nie wiedząc dokładnie ile wpłaciłem.
Pozdrawiam,
Szymon.

A co powiecie na to? :
"Jeżeli sprowadzony Twój samochód jest wyprodukowany przed datą wejścia w życie Karty Pojazdu tj. 1 lipca 1999r. to muszą zwrócić Ci całą kwotę 500 zł, jeżeli auto jest wyprodukowane po tej dacie to należy Ci się 425 zł. Ja odzyskałem 500 zł za auto z 1998 r. i 425 zł za auto z 2000 r. oraz odsetki od dnia zapłaty za Kartę Pojazdu ( w moim przypadku zapłacono mi odsetki za 4 lata)."
- znalazłam to na jednym z forum a dalej Roman pisze tak:
"Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 21 czerwca 1999 r. w sprawie warunków i trybu wydawania kart pojazdów, wzoru karty pojazdu i jej opisu. Za Twój samochód żądaj zwrotu 500 zł i odsetek od dnia zapłaty za Kartę Pojazdu. Ponieważ Twój samochód wyprodukowany jest w roku 1997, to znaczy, że podobny samochód mogłeś zakupić w Polsce który nie posiadałby Karty Pojazdu i przy przerejestrowaniu nie musiałbyś płacić za ten dokument. Jest to dyskryminacja-jest to niezgodne z art. 25, art. 28 i art. 90 TWE. Wymienione przeze mnie rozporządzenie zaczęło obowiązywać od 1 lipca 1999r. Czyli podobne pojazdy mogły być sprowadzone do Polski przed tą datą. I tak jak wyżej pisałem, kupując podobny pojazd w Polsce nie musiałbyś płacić za ten dokument.
Ja pierwszy samochód rejestrowałem 21 lipca 2004 r. Był to samochód wyprodukowany w 1998r. Otrzymałem za ten samochód zwrot za Kartę Pojazdu w wysokości 500 zł i odsetki karne od dnia 21 lipca 2004 r. do 21. 05. 2008r. Oprócz tego otrzymałem zwrot kosztów sądowych 30 zł. Gdyby mnie reprezentował Radca Prawny lub adwokat to też bym otrzymał zwrot kosztów. Jak widać odsetki ustawowe otrzymałem od dnia zapłaty za ten dokument do dnia odbioru przeze mnie gotówki w kasie Starostwa. Jest to wyrok Sądu Okręgowego w Koszalinie VII Wydział Cywilny Odwoławczy z dnia 24 kwietnia 2008 r. Sygn. akt: VII Ca 242/08."

a w takim Jastrzębiu Zdroju to co prawda są już gotowe wnioski o zwrot w wydziale komunikacji tyle że z klauzulą iż wnioskodawca zrzeka się odsetek od nienależnie pobranej opłaty!!!
czy w takim razie należy nie zgodzić się na taki wniosek i napisać swój? A jeśli to co przytoczyłam powyżej jest prawdą to czy w takim razie te wszystkie gminy i powiaty sporządzając takie wnioski gotowce nie chcą znów wpuścić nas w tzw. maliny? ,bo potem okaże się ze jak już odebrałeś tyle ile zaoferowali to masz zamknietą drogę po resztę czyli odsetki i te pozostałe 75zł.
Może ktoś z forum "pociągnie" temat?
Dodam że 2 lata temu przegrałam w sądzie bój o zwrot a teraz jest realna szansa i nie chciałabym znów zostać że się tak wyrażę spławiona przez gminę i sąd. Niech się tu na forum rozwinie szersza dyskusją na ten temat a na pewno pomożemy sobie wzajemnie.Pozdrawiam wytrwałych :)

A czy zwrot należy się za kartę kiedy rejestrowałam samochód w lipcu 2007 roku? Samochód z roku 1993.

ajs536 napisał:
A czy zwrot należy się za kartę kiedy rejestrowałam samochód w lipcu 2007 roku? Samochód z roku 1993.

Nie, zwrot należy się za auta rejestrowane pomiędzy 01.05.2004r a 14.04.2006r. Po tej dacie nie było już 500zł opłaty za kartę pojazdu.

witam, rejestrowałam samochód w sierpniu 2004 - samochód był wyprodukowany w 1992 - rozumiem więc że mogę się ubiegać o zwrot 500 zł z odsetkami . Czy posiadacie jakiś konkretny wniosek sądowy ( jak brzmi pełna nazwa) wiem że u mnie wymaga się składania pozwów na drukach sądowych i nie wiem którego trzeba konkretnie użyć , a sprawę chciałam skierować do sądu administracyjnego, gdyż ze starostwa dostałam pismo odmowne.

A co z pojazdami które zostały zarejestrowane przed okresem 1.05.2004 r. ??:mad:

Witam czy mógłby ktoś podrzucić jakiś przykładowy formularz wniosku (hektor2040@wp.pl)

nie posiadam jeszcze takiego formularza bo nikt chyba nie posiada albo nikt nie chce pomagać drugiemu jak coś będę miał to napisze na forum :(

Koledzy mam pytanie, złożyłem pozew o zwrot nadpłaty i sąd wystawił nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Dostałem kopię tego nakazu. Od tego czasu minęło już półtora miesiąca i nic sie nie dzieje. Czy to ja muszę pytać w sądzie czy starosta zgłosił sprzeciw i ewentualnie nadać dalszy bieg sprawie czy też sąd zrobi to z urzędu ?

gintus napisał:
A co z pojazdami które zostały zarejestrowane przed okresem 1.05.2004 r. ??:mad:

Poszukaj w sieci czy to faktycznie od 01.05.04r obowiązuje, ponieważ ja tą datę wpisałam przepisując ją z formularza o zwrot nadwyżki za kartę pojazdu którą przygotował " mój" UM, a przeglądając inne fora znalazłam inną datę początkową więc być może wprowadziłam w błąd przepisując w czambuł co urząd nabazgrał.

emka1985 napisał:
witam, rejestrowałam samochód w sierpniu 2004 - samochód był wyprodukowany w 1992 - rozumiem więc że mogę się ubiegać o zwrot 500 zł z odsetkami . Czy posiadacie jakiś konkretny wniosek sądowy ( jak brzmi pełna nazwa) wiem że u mnie wymaga się składania pozwów na drukach sądowych i nie wiem którego trzeba konkretnie użyć , a sprawę chciałam skierować do sądu administracyjnego, gdyż ze starostwa dostałam pismo odmowne.
A czy na pewno ma to być sąd administracyjny? wydaje mi się że sąd rejonowy -wydział cywilny
Proszę przeszukać sieć i poczytać
i może najpierw wystąpić do UM czy gminy z wezwaniem do zapłaty i dopiero po odmowie wystąpić do sądu z pozwem o zapłatę w postępowaniu upominawczym.

Ale to są wzory pism które skłądamy w sądzie dopiero po tym jak miasto nie chce samo oddac kasy. A chyba bardziej szukamy jakiegoś ładnego pisma które można złożyc w urzędzie. Przynajmniej ja szukam. Jakby ktos miał i mógł wrucić. Wiem że pare tygodni temu było podobno dołączane do Gazety Wyborczej.

SMR – 18 wersja z dnia 19.10.2009 r. XXXXXXX, dnia.........................................
.............................................................
(imię i nazwisko właściciela pojazdu)
XXXXXXX
ul. ........................................................
PESEL ................................................
Nr tel. ..................................................[​
/RIGHT]
Prezydent Miasta
XXXXXXX
pl. Jana Pawła XXXXX
41-700 XXXXXX
WNIOSEK​
Na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17 stycznia 2006 r. syg. akt 6/04 (Dz. U. z 2006 r. Nr 15, poz. 119) stwierdzającego, że przepis § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (Dz. U. Nr 137, poz. 1310) jest niezgodny z art. 77 ust. 4 pkt 2 i ust 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późniejszymi zmianami) oraz z art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji RP, wnioskuję o zwrot nadpłaty za wydanie karty pojazdu na pojazd marki:
...................................................................................., który został zarejestrowany w Urzędzie Miasta w XXXXXXXXX pod numerem rejestracyjnym ........................................... . Kwotę nadpłaty w wysokości 425,- zł, tj. różnicy pomiędzy zapłaconą kwotą 500,- zł, a aktualną opłatą za wydanie karty pojazdu tj. 75,- zł: proszę przelać na moje konto Nr:
_ _-_ _ _ _ -_ _ _ _-_ _ _ _-_ _ _ _-_ _ _ _-_ _ _ _
Jednocześnie oświadczam, że:
– wpływ pieniędzy na konto lub potwierdzenie odbioru w kasie kwoty 425,- zł, jest równoznaczne ze zrzeczeniem się roszczenia objętego wnioskiem na przyszłość,
– działania dotyczące przedmiotowego zwrotu podjąłem również w imieniu i w porozumieniu ze współwłaścicielem ww. pojazdu.
......................................................
(podpis)
Uwaga:
– wypełniony wniosek należy złożyć w Biurze Obsługi Mieszkańców w Urzędzie Miasta w xxxxxxxxx osobiście, ze względu na konieczność weryfikacji danych wskazanych we wniosku o zwrot nadpłaty,
– przelanie pieniędzy nastąpi w terminie do 3 miesięcy od dnia złożenia wniosku na wskazane konto bankowe.

i nie zapomnijcie o odsetkach ustawowych bo te też się należą :)

Witam składał już ktoś te gotowe wnioski, mi już wróciło potwierdzenie odbioru wezwania ze Starostwa i dalej bede czekał co tam napiszą, bo kierownik mi powiedział, że do sądu trzeba oddać całą sprawę. Mam nadzieję, że uda mi się odzyskać moją kasę która dar...zjady kilka lat temu ode mnie wyciągnęli. :lol:

Wróciło do mnie dziś podanie o zwrot pieniążków ze starostwa i cytuję
" Jeżeli podanie wniesiono do organu niewłaściwego, a organu właściwego nie można ustalić na podstawie danych podania, albo gdy z podania wynika, że właściwym w sprawie jest sad powszechny, organ, do którego podanie wniesiono, zwraca je wnoszącemu"

to w takim razie do kogo ma być zaadresowane podanie do starostwa, starosty, czy do powiatu bo co wiadomo mi w sądzie można tylko skarżyć powiat bo posiada osobowość prawną.
Proszę o pomoc bo już się pogubiłem

w załaczniku jest pismo

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Witam.
Mam dwa pilne pytania :

1) Czy w przypadku miasta na prawach powiatu pozwanym ma być gmina czy miasto ?

2) Czy odsetek ustawowych można żądać od dnia wpłaty za kartę pojazdu czy od chwili złożenia wniosku o zwrot nadpłaty ?

Ostatnia edycja:
hefren napisał:
Witam.
Mam dwa pilne pytania :

1) Czy w przypadku miasta na prawach powiatu pozwanym ma być gmina czy miasto ?

2) Czy odsetek ustawowych można żądać od dnia wpłaty za kartę pojazdu czy od chwili złożenia wniosku o zwrot nadpłaty ?

pyt.1 - nie wiem
pyt.2- od dnia wpłaty:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót