Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Niech ktoś mi wyślę wzory pism na maila :(
Czy wystarczy mi tylko dowód wpłaty czy potrzebuję jakieś potwierdzenie, ponieważ auto psrzedałem i nie mam już karty pojazdu.
Jeszcze raz proszę kogoś o wysłanie mi na maila wzorów pism na mial.

?? W dalszym ciągu nie mam wzorów pism :(
Niech się ktoś zlituje :(:(:

dialog1979 wyślij mi e-maila na PW to ci wyślę wzory z których ja korzystałem :D

Witam!
Sorry za brak odzewu ale nie czesto ostatnio tu zagladam.
Jesli ktos jest zainteresowany jeszcze wzorami pism do zwrotu nadplaty za wydanie karty (w drodze administracyjnej) to prosze pisac bezposrednio na maila: moderacja
(jesli organ na wniosek odpowiedzial ze droga administracyjna jest niedopuszczalna to wprowadza Was w blad, na potwierdzenie cytat z uzasadnienia wyroku w mojej sprawie:
"Przed przystąpieniem do oceny legalności zaskarżonego aktu zauważyć należy, że w uchwale Naczelnego Sadu Administracyjnego z dnia 04 lutego 2008 r., sygn. akt I OPS 3/07, skierowane do organu żądanie zwrotu opłaty za wydanie karty pojazdu, uiszczonej na podstawie rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłaty za wydanie karty pojazdu, uznano za sprawę administracyjną, którą organ załatwia w drodze aktu lub czynności. Na tego rodzaju akt lub czynność przysługuje skarga do sądu administracyjnego na podstawie art. 3 § 2 pkt 4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi.")

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tomilee83 napisał:
Witam WSZYSTKICH :D:D:D

Dzisiaj dostałem pisemko z Sądu o wstawienie się na przesłuchanie w charakterze strony w sprawie o zapłatę... Mam takie pytanie. Czy ktoś z was był już wzywany na podobne przesłuchanie??? Jeżeli tak to proszę o jakieś rady???

Aha jakby ktoś pytał to: 30.03.2010 złożyłem pismo do Powiatu o zwrot za kartę pojazdu i oczywiście przeszła odmowa że niby ta sprawa się już przedawniła... No to ja ich do sądu 30.04.2010 złożyłem pozew przeciw powiatowi z drogi cywilnej - powództwo z art. 410 kc i 2 tygodnie temu przyszło pismo ze oni dalej podtrzymują swoją rację a dzisiaj dostałem to właśnie wezwanie :D

Ja też dostałem takie wezwanie, to właściwie nie było przesłuchanie tylko normalna rozprawa bo miasto złożyło sprzeciw żądając oddalenia pozwu argumentując to faktem że pieniądze za kartę pojazdu już wydali... złożyli też wniosek o przesłuchanie kierownika wydz. komunikacji i w związku z tym sprawę mam odroczoną. Jak widać miasto pieniądze wzięło i teraz robi wszystko żeby nie oddać albo przynajmniej opóźnić oddanie.

pisalem do powiadu, odmowili
napisalem odwolanie do kolegium odwolawczego..
odmowili, tlumaczac sie ze w chwili zaplaty oplata byla zgodna z prawem

minelo 30 dni od odpowiedzi z kolegium odwolawczego

czy teraz pozostaje pozew do sadu o zaplate w postepowaniu upominawczym
czy cos innego ?

ewentualne uwagi moderacja
z góry dzieki

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam serdecznie
Próbuje odzyskać kasiorkę za dwie karty.
Wysłałam pisma o zwrot do swojego starostwa powiatowego, oczywiście odrzucili.
Złozyłam więc pozew do sądu rejonowego , wydzial cywilny.
No i właśnie dostałam pisemko o sprecyzowanie oznaczenia strony:
Pozwłam : Starostwo Powiatowe w Zielonej Górze
Z sądu przyszło że starostwo jako jednostka nie posiada zdolności sądowej. Jak w takim razie to sprecyzować?
Pozwać "Starostę powiatu zielonogórskiego "( w sumie pismo ze starostwa były właśnie adresowane od starosty powiatowego i starosta widnieje jako wydajacy karte pojazdu)???
Może tak: Powiat Zielonogórski reprezentowany przez Starostę ???
Miał ktoś podobny problem??? Bardzo prosze o pomoc bo w ciągu 14 dni muszę to załatwić żeby pozwu nie odrzucili.
Pozdrawiam
Kasia

kasia_kati :D ja pisząc do sądu rejonowego w Brzegu pisałem tak "Pozwany: Powiat Brzeg" także ty powinnaś napisać "Pozwany:Powiat Zielonogórski" i nie miałem żadnych problemów co do źle sprecyzowanego pozwu;) pozdro...

a nie trzeba czasem pozwać Skarbu Państwa? reprezentowanego przez określony organ? .....

tomilee83 napisał:
kasia_kati :D ja pisząc do sądu rejonowego w Brzegu pisałem tak "Pozwany: Powiat Brzeg" także ty powinnaś napisać "Pozwany:Powiat Zielonogórski" i nie miałem żadnych problemów co do źle sprecyzowanego pozwu;) pozdro...
powinno być dokładnie, tak jak pisze tomilee83, ja właśnie wczoraj wygrałem (aczkolwiek wyrok nie jest jeszcze prawomocny) sprawę z powiatem Oławskim :)

ARTHURAS mógłbyś powiedzieć jak brzmiało uzasadnienie twojego wyroku, ponieważ ja miałem sprawę w Brzegu 14.07.2010 a ogłoszenie wyroku nastąpiło 20.07.2010 (na które pani sędzia mówiła że nie muszę się wstawiać) lecz dzwoniąc później do sądu dowiedziałem się że niestety sprawę oddalono:mad: i to na dodatek nie wiem z jakiej przyczyny... Aczkolwiek napisałem już pismo o uzasadnienie wyroku i ma przyjść do mnie do 2 tygodni i od przyjścia tego listu mam również 2 tygodnie na złożenie odwołania od wyroku... powiat brzeski na sprawie w sądzie twierdził że nastąpiło już przedawnienie w tej sprawie (że niby po 3 latach następuje przedawnienie) a ja próbowałem przekonać sąd że sprawy w tych przypadkach przedawniają się po 10 latach... Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc:beer:

witam,
mam podobny problem, "starostwo powiatowe w słubicach nie posiada zdolności sądowej"; kogo mam pozwać, czy rzeczywiście wpiasnie "powiat słubicki" załatwia sprawę? proszę o pomoc, może ktoś to potrafi wyjaśnić?
pozdrawiam serdecznie
Olaf

tomilee83,
hmm, niestety nie pamiętam dokładnie co mówił sędzia, konkluzja była taka, że Sąd zgadza się, z tym co jest w pozwie, zdaje się że powtórzył to co ja mówiłem na rozprawie (a co wyczytałem w uzasadnieniu wyroku dostępnym na forum), że nieważne jaki organ wydawał rozporządzenie, tylko jaki się wzbogacił, a tym niewątpliwie był powiat (w moim przypadku Oławski). Tyle pamiętam, jak stwierdził, że wygrałem sprawę, to już zbyt mocno nie wsłuchiwałem się w uzasadnienie wyroku, a pisemnego uzasadnienie nie mam.

czyli rozumiem ze w pozwie miales napisane "powiat ....." a nie "starostwo powiatowe w ...."? dzieki za info i pozdrawiam

olafes napisał:
czyli rozumiem ze w pozwie miales napisane "powiat ....." a nie "starostwo powiatowe w ...."? dzieki za info i pozdrawiam

dokładnie, pozywasz Powiat w którym rejestrowałeś auto. Starostwo nie ma zdolności sądowej, więc pozew jest odrzucany.
Pozdrawiam

ARTHURAS a mógłbyś mi wysłać wzór twojego pozwu:D porównam go z moim i zobaczę czy są podobne

Ostatnia edycja:
ARTHURAS praktycznie nasze pozwy są takie same z tym że ja mam w pozwie jeszcze tekst o nienależnym świadczeniu... jak coś to wyślę tobie mój pozew abyś mógł sobie zobaczyć i porównać :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót