Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Właśnie odbyła się moja rozprawa przed wojewódzkim sądem administracyjnym w Kielcach którą wygrałem i mogę potwierdzić iż opłata wniesiona do starostwa w skarżysku kamiennej została mi przysądzona do zwrotu wraz z odsetkami i kosztami rozprawy. Oczywiście pozostaje jeszcze uprawomocnienie się wyroku (starostwo ma 30 dni na odwołanie) oraz samo odzyskanie kasy.
W skrócie odbyło się to w ten sposób: najpierw wniosek o zwrot nadpłaty do starostwa odpowiedź że nie oddadzą następnie wezwanie do usunięcia naruszenia prawa – brak odpowiedzi, następnie skarga do WSA na czynności starosty później wpłata kosztów 100 zł (przy czym ja ubiegałem się o zwrot za jedną kartę) i później rozprawa na której byłem tylko ja żadnego przedstawiciela powiatu ważne było iż zachowałem wszystkie terminy na co zwrócił uwagę sędzia i po 10 minutach ogłoszenie wyroku zainteresowanym mogę przesłać wzory pism które wysyłałem. Poinformuje również jak wyrok się uprawomocni i faktycznie odzyskam kasę.

To dobrze że Panu w ogóle odpowiedzieli..
Pozew do sądu cywilnego kosztuje 30zł.
Wzory pozwów można znaleźć na necie - jest to gotowy pozew w uproszczonej formie, można też wypełnić WZÓR P pozwu umieszczonego na przykład na stronie ministerstwa - zazwyczaj są też dostępne w sądzie. Częściej w sądzie składana jest uproszczona forma (przynajmniej tak mówią), ale powinni przyjąć także na gotowym formularzu.
Ważne są załączniki które trzeba dodać do pozwu - ksero kart pojazdu, ksero dowodu rejestracyjnego, dobrze jak jest dowód wpłaty, bądź zaświadczenie o uiszczeniu opłaty wydane przez Starostwo, wezwanie jakie wysłaliśmy do Starostwa i ich odpowiedź - wszystko w dwóch egzemplarzach.
Pozdrawiam

spryciarz244 napisał:
.......
W skrócie odbyło się to w ten sposób: najpierw wniosek o zwrot nadpłaty do starostwa odpowiedź że nie oddadzą następnie wezwanie do usunięcia naruszenia prawa – brak odpowiedzi, następnie skarga do WSA na czynności starosty później wpłata kosztów 100 zł (przy czym ja ubiegałem się o zwrot za jedną kartę) ........

Gdzieś czytałam, że dochodzenie zwrotu na drodze administracyjnej jest tańsze - nie wnosi się żadnych opłat - z ciekawości chciałam zapytać za co pobrali od Pana to 100 zł? Zawsze jest ta opłata..?

Zostałem zobowiązany do „uiszczenia wpisu sądowego od skargi” na podstawie § 1 pkt 1 rozporządzenia rady ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. Dz. U. Nr 221, poz. 2193 ja nie jestem prawnikiem ale wydaje mi się iż ta opłata jest zawsze inna sprawa iż sąd nakazał starostwu zwrócić mi te 100 zł

Witam
dziekuje za podpowiedz !!! .
A pomożecie mi wpisać odpowiednią podstawę prawną do pozwu cywilnego ( jaki artykuł prawa cywilnego oraz kogo skarżyć ) .Wszystkie papiery !!!! wyrabiało mi Starostwo Powiatowe to chyba ich zaskarżyć !!!!
proszę o pomoc

Witam i dziekuje za podpowiedzi . Własnie piszę pozew i załaczam dokumenty . Ale mam pytanie . Jest tam punkt kwota odsetek i podane terminy za jaki okres - moze mi ktoś doradzi jak to wpisać

Nie wie Pan przecież kiedy zapłacą więc nie można podać z góry kwoty odsetek. Wydaje mi się, że wystarczy wpisać kwotę o którą walczymy ze kartę i dopisać "wraz z odsetkami ustawowymi od dnia .. do dnia zapłaty". Dzień od którego liczy się odsetki to następny dzień od dnia wpłaty za kartę pojazdu. Pozdrawiam

obserwuje to forum od dluzszego czasu i dzieki informacjom tu uzyskanym zaczalem walczyc o zwrot kasy Jestem po etapie wymiany listow z starostwem w Lubartowie (oczywiscie odmowili zaplaty) :mad: Chce zlozyc wniosek do sadu rejonowego ale nie wiem co oznacza jeden z zalacznikow w pozwie Brzmi tak -odpis pozwu i zalacznikow Jak ten odpis ma wygladac ?

odpis to poprostu kopia sąd jej potrzebuje by choćby przesłac drugiej stronie

dzieki spryciarz -wszystko niby proste jak sie przez to przejdzie :ok:

Hurrrra wygrałem apelację w Szczecinie.Dziękuję wszystkim na tym forum, bo to dzięki WAM napisałem wniosek i wiedziałem jak się poruszać w gęstej mgle:D
Napiszę krótko o moim pojedynku.
Pismo do starostwa-odpowiedź odmowna, ponowne pismo z wezwaniem do usunięcia naruszenia prawa -odpowiedź odmowna, przedsądowe wezwanie do zapłaty- odpowiedź ... wymijająca.
wniosek do sądu (2 do sądu 3 kopia dla mnie)- wniosek, kopie kart pojazdu lub zaświadczenia ze starostwa potwierdzające wydanie karty pojazdu, kserokopie dowodu wpłaty kopie całej korespondencji ze starostwem.
Najważniejsze sprawy zawarte we wniosku:
1 art 405kc i 410kc
2.wyższość prawa unijnego nad krajowym
3.auta zakupione w kraju nie miały wydawanych kart pojazdu a auta sprowadzane tak

opłata od wniosku ok 30 zł Odsetki dostałem od daty złożenia wniosku o zwrot ze starostwa. Gdyby jednak ktoś złożył wniosek i oparł (tak jak gość z koszalina) głównie na pkt3 to mógłby zwracać się o zwrot całej kwoty 500zł z odsetkami
Jeśli ktoś chce jakieś materialy piszciemoderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam też chce złożyć wniosek o oddanie kasy za kartę pojazdów, dokumenty mam już przygotowane ale nie mogę nigdzie znaleźć wzoru jednego pisma, mianowicie wezwaniem do usunięcia naruszenia prawa czy mógł by mi to ktoś udostępnić i wyjaśnić co to jest był bym wdzięczny

Gdzieś na forum była już o tym mowa. Ja zrobiłem to tak:
Dotyczy pisma z dnia 28 stycznia 2010 kom.D.SZ. 5500/2/10

W poprzednim piśmie z dnia 21.12.2009 wnosiłem o zwrot nienależnie pobranej nadpłaty za wydanie kart pojazdu o numerze rejestracyjnym ......., powołując się na wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17.01.2006r.sygn akt U 6/04 (Dz.U Nr 15 z 2006r.poz. 119) stwierdzającego,że przepis § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (Dz.U. Nr 137poz. 1310) jest niezgodny z art. 77 ust.4 pkt 2i ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r.- Prawo ruchu drogowym ( tekst jednolity Dz.U. z 2005r. Nr 108 poz. 908 z późniejszymi zmianami)oraz z art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji RP.
Wzywam więc Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim do usunięcia naruszenia prawa oraz o zwrot nienależnie pobranej nadpłaty za wydanie karty pojazdu o numerze rejestracyjnym ………. w kwocie 425 zł
Nadmieniam również ,że w przypadku decyzji odmownej będę wnioskował do sądu cywilnego.

Powielasz to co we wniosku i dodajesz wezwanie do usunięcia naruszenia prawa

Witam mam takie pytanko. Staram się o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu. Samochód sprowadziłem w 2005 i wziąłem teścia jako współwłaściciela aby mieć niższe oc. Teraz niewiem czy pisma mamy kierować oddzielnie do starosty czy razem mamy wpisać się na jednym piśmie

bakus1000 napisał:
Witam wszystkich. Po prawie dwuletnich bojach udało mi się wygrać sprawę o zwrot pieniędzy za 3 KP , wyrok się uprawomocnił, muszę napisać wniosek o nadanie klauzuli wykonalności. Czy jest może wzór takiego wniosku? Co po uzyskaniu Klauzuli wykonalności? Gdzie udać się następnie?
Pozdrawiam

Ale po co to pisać? Przecież przegrany sam musi Ci to zapłacić. A im dłużej będzie zwlekał tym większe będziesz miał zapłacone odsetki. Nigdzie nie znajdziesz lepszej oferty lokaty ;) W jego interesie jest dowiedzieć się że przegrał. Ja po wygranej nic nie robiłem i napisali do mnie po dwóch miesiącach abym podał numer konta i grzecznie przelali kasę. Chociaż jakby dobrze poszukali to taki numer mieli przecież jak pisałem pierwsze pismo o zwrot.

Jeżeli w okresie od 01 05 2004r. do 14 04 2006r. za sprowadzony z zagranicy samochód Zapłaciłeś 500,00zł za wydanie karty pojazdu ZWRÓCIMY CI CZĘŚĆ OPŁATY.

Są dwie możliwości:

1. Zlecasz Kancelarii odzyskanie opłaty za kartę pojazdu i otrzymujesz 300,00zł
w tym wariancie:
* nie Płacisz żadnych zaliczek i nie Ponosisz żadnych kosztów
* Kancelaria pokrywa w całości koszty radcy prawnego i koszty sądowe
* Kancelaria zapewnia kompleksową obsługę prawną - nie Będziesz musiał uczestniczyć w procesie odzyskania opłaty, zrobimy wszytko za Ciebie
* termin oczekiwania na pieniądze ok. 6 miesięcy (jest to uzależnione od terminów sądowych)

2. Odbierz od nas już dziś - od ręki 150,00zł
w tym wariancie:
* Otrzymujesz mniejszą kwotę niż w wariancie pierwszym ale pieniądze Masz od ręki (150,00zł wysyłamy w tym samym dniu, w którym otrzyamy od Ciebie dokumenty)
* nie Czekasz kilku miesięcy lecz Cieszysz się pieniędzmi już dziś
* pozostała część nienależnie pobranej opłaty przechodzi na Kancelarię, która we własnym imieniu ją odzyskuje

Kancelaria odzyskuje opłaty za karty pojazdu z terenu całej Polski.
Nie ważne gdzie mieszkasz.

moderacja

pozyskiwanie klientów na Forum to złamanie regulaminu. Bartata

Witam. Na jakie odsetki można liczyć jeśli chodzi o zwrot karty pojazdu? Udało mi się wygrać w sądzie rejonowym kwotę 425 zł i odsetki liczone od dnia wpływu wniosku do starostwa. Mam czas na apelację. Czy jest szansa na odsetki od dnia wpłaty za kartę pojazdu?

Witam
Właśnie odebrałem odpis wyroku z WSA, więc teraz czekam tylko na uprawomocnienie, jeśli kogoś interesują szczegóły pisałem o tym wcześniej. Mam tylko pytanie od początku sprawy a więc: w piśmie do starostwa jak i w wezwaniu do naruszenia prawa oraz skardze do WSA ubiegałem się o odsetki, takowe zostały mi przysądzone również w ustnym ogłoszeniu wyroku w dniu rozprawy, ale teraz w odpisie wyroku, który dostałem nic na temat odsetek nie ma. Czy to normalne? Czy powinienem złożyć skargę kasacyjną do NSA od wyroku czy może wyjaśnić to jakoś inaczej?
Co do pytania kolegi „serdel77” widziałem gdzieś wzory pism gdzie byli współwłaściciele i tam po prostu w każdym piśmie byli wymieniani razem jako: wzywający skarżący a pismo było jedno to chyba logiczne, bo skoro byli właścicielami to opłatę w domyśle ponieśli razem, więc o zwrot muszą ubiegać się razem?

Witam , ja jestem po odmownej odpowiedzi ze Starostwa : ImageShack® - Online Photo and Video Hosting : pod tym likiem odmowa wraz z uzasadnieniem. Proszę o poradę czy mogę pozwać tą odmowę do sądu i czym uzasadnić swoją rację w pozwie. Bardzo bym był wdzięczny również za wzór pozwu. Proszę na priva lub adres moderacja Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót