Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mój mąż jako pierwszy odzyskał pieniądze od ryckiego starostwa. Udało nam się odebrać całą kwotę z odsetkami od dnia wpłaty. Pieniądze mieliśmy na koncie chyba w czerwcu 2010. Teraz już starostwo kombinuje i zgadzają się na wypłatę 425 zł + odsetki od dnia wniesienia żądania zwrotu. ( jestem na bieżąco, bo znajomy jest w trakcie sprawy).

Pierwszy raz zacząłem walczyć o kartę pojazdu z puławskim starostwem w 2006 roku. Wtedy powoływałem się na prawo wspólnotowe art.90 ust 1 Traktatu Rzymskiego o ustanowieniu Wspólnoty Europejskiej z 1957r. Doszłem do drugiego odwołania do samorządowego kolegium i dałem sobie spokój, gdyż walczyłem jednocześnie z urzędem celnym o zawyżoną akcyzę . Ta druga walka bardziej się opłaciła i po niecałych dwóch latach walki oddali większość akcyzy wraz z odsetkami.
Teraz postanowiłem spróbować się z puławskim starostwem, ale nie wiem z jakim skutkiem się to zakończy.

koleżanko hania-69 czy twój mąż walczył ze starostwem sam czy za pomocą prawnika

hania-69 czyli rozumiem że przeszliście całą drogę również z sądem

Cała procedura została zachowana. Od wezwania do zapłaty po powództwo cywilne. Droga administracyjna jest dłuższa.

Ja też jestem na etapie zdobywania zaświadczenia o wpłacie - i urzędniczki wszystko robią żeby mnie już na początku zniechęcić, poczawszy od tego, że nikt nie wiedział o co mi chodzi i gdzie mam złożyć odpowiedni wniosek o wydanie zaświadczenia a i pamiętajcie o opłacie bo mi dopiero powiedzieli że trzeba opłacić 17 zł jak sam o to spytałem (myślę że mieli by powód do nieodpowiadania). dzisiaj mija tydzień - urzędniczki nie wiedzą kiedy mi wypiszą "zbyt dużo pracy" no więc mówią że mam dopytywać telefonicznie. Poprosiłem o rozmowę z naczelnikiem to mówią że nie trzeba na razie iść do naczelnika, więc spytałem czy skargę do SKO na ich opieszałość mam złożyć za pośrednictwem i wydziału - na co Pani żebym jutro zapytał "być może" będzie już wypisane! ;) Powiem szczerze że nie myślałem że będzie tak wesoło i to już od samego początku - a zaznaczę że również pracuje w administracji ale na moje szczęście innego urzędu.

Witajcie.
A ja mam problem w Łodzi - wezwanie do zapłaty -odmowa. W sądzie rejonowym - powołano się na art. 417. Złożyłem apelację - użyłem wzoru z poprzednich stron (z wyrokami TSWE), ze wszelkimi możliwymi art. (m.in. 405 i 410 KC). I dziś po rozprawie sąd oddalił powództwo...
Na razie poproszę o uzasadnienie, ale ręce mi opadają.
Co dalej z tym zrobić?
Na spokojnie wkleję pisma procesowe i odpowiedzi.
Pozdrawiam
Piotr

Kolego a kogo pozwałeś - Staroste....(etc), Starostwo... (etc) czy Powiat...(etc) bo wydaje mi się że to chyba istotne. Dwa pierwsze chyba nie mają praw prawnych tylko powiat ..., miast ... - ma.

Pozwać należy powiat,ponieważ posiada osobowość prawną. My pozywaliśmy powiat reprezentowany przez starostę.

Witajcie
ile wynosza odsetki od tych 425 zlotych? w przypadku gdy karta pojazdu byla wydana w sierpniu 2004 roku?

Do hania-69 mam prośbę. Czy możecie mi przesłać na maila wszystkie pisma jakie stosowaliście.
moderacja

dzisiaj dostałem ze starostwa oczywiście odpowiedz odmowną.
Acha jeszcze jedno orientujesz się jakie są okresy na wniesienie kolejnych pism ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Haniu - 69. Czy ja też mogę dostać na maila wszsytkie pisma jakie stosowaliście.
Mój mail moderacja
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam pytanie: czy ktoś z Legnicy ubiegał się o zwrot za kartę i jak to się skończyło? Ja jestem w trakcie wymiany korespondencji z Urzędem Miasta. Proszę o odpowiedź.

Nie wiem jak jest w Legnicy ale w Lubinie mi się udało ;) Słyszałem, że dla rejonu Legnica, Lubin, Jawor, Chojnów .... Sprawa wygląda podobnie. To jest cytat z forum etransport.pl :

"Sąd Okręgowy w Legnicy w dniu 18 listopada 2009 roku nakazał Starostwu w Jaworze zwrot 425 zł plus odsetki za kartę pojazdu. Wyrok obejmuje- Jawor, Złotoryję, Legnicę, Chojnów, Polkowice, Lubin, Głogów. Prawnik Przemysław Czum. tel. 605-455-101"

Miałem zamiar skorzystać z pomocy tego prawnika, ale najpierw postanowiłem spróbować swoich sił... no i poszło.

Mel83 napisał:
Witajcie
ile wynosza odsetki od tych 425 zlotych? w przypadku gdy karta pojazdu byla wydana w sierpniu 2004 roku?

Jak mi wiadomo, sądy nie przyznają odsetek ustawowych od momentu wpłaty za kartę pojazdu tylko od momentu wezwania do zapłaty.

Z odsetkami jest różnie. Nam się udało odzyskać odsetki od dnia wpłaty. Teraz ten sam sąd zasądza od dnia wezwania do zapłaty. Pewnie mieliśmy farta.

Też słyszałem, że na początku sądy przyznawały odsetki od dnia wpłaty, ale osobiście odzyskałem tylko od dnia wezwania do zapłaty.

Witam,
hania-69, zajrzyj na PW, zostawiłem Ci wiadomość.
Pozdrawiam,
mar

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót