Kiedy rozprawa??

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
1. W przypadku sprawy aresztanckiej, na dwa tygodnie przed upływem aresztowania nalezy albo przesłać akta do sądu z aktem oskarżenia, albo z wnioskiem o przedłużenie aresztu. Tak mówi kpk, a nie jakas dodatkowa praktyka. Skoro sprawa była prosta, i dała się skończyć w tak krótkim czasie to tylko możesz się z tego cieszyć,
2. Sprawy aresztanckie załatwiane są zawsze w pierwszej kolejności. Żaden sąd nie może sobie pozwolić na trzymanie aresztowanego "do bólu". Jeśli sędzia prowadzący sprawę miał wolny termin, i był w stanie uzgodnić dokonwojowanie oskarżonego do sądu, to mógł osądzić sprawe. Z drugiej strony proszę pamiętać o tym, że łatwiej jest osądzić sprawę z jednym czy dwoma oskarżonymi, niż z dziesięcioma czy dwudziestoma.
3. Prowadzący sprawę policjanci byli wzywani na rozprawę? A w jakim celu? Rozumiem wzywanie policjantów zatrzymujących sprawcę na gorącym uczynku, ale wzywanie prowadzących, poza pewnymi przypadkami uważam za czynność zbędną.
4. To że sędzina nie zgadza się ze sposobem prowadzenbia postępowania i jego wnioskami, to jest jej problem. Prawo nie jest nauką ścisłą, i w pewnych przypadkach konkretny czyn może być bardzo trudny do zakwalifikowania. Proszę przypomnieć sobie casus Lwa Rywina - wszyscy mieli problem z kwalifikacją jego propozycji.

Policjanci złapali sprawców tuż po rozboju i po to byli wzywani na świadków.
Sędzinie nie spodobało się to, że policjanci prowadzący śledztwo nie przesłuchali prawidłowo poszkodowanych. Po 4 miesiącach trudno było im określić który z oskarzonych bił który stał i się patrzył itp. Bo był i jeden taki co stał bardzo pijany i nie był w stanie iśc normalnie

Zastanawia mnie dlaczego wszyscy czyli 4 oskarzonych byli równo ( no prawie równo Dwóch 3 i 8 m-cy dwóch 3 i 2 miesiące) skazani?

Czesto się zdarza że na wygłoszeniu wyroku adwokat wstaje i wychodzi w trakcie?

Zdarza się , śpieszy się na następną rozprawę lub spotkanie, odpis wyroku dostanie , czas na apelację też jest :)

Jej chyba by mnie to trochę zdenerwowało gdyby nasza adwokatka tak sobie wyszła...

No to odpowiem sobie sama na pytanie: kiedy rozprawa??? a w czwartek :lol: trzymajcie kciuki dziewczyny :ok:

Wiecie, że dowiedziałam się, że adwokat (dwóch chłopaków z którymi E. jest oskarżony) wstał i wyszedł na ogłoszenie wyroku żeby ostentacyjnie pokazać sądowi, że nie zgadza się na taki wyrok. Jest swietnym adwokatem, naprawde genialnie bronił. :roll:

xGalax Jak po rozprawie?

Gozzalka okazało sie że bałagan jest w aktach i sędzia akta zwrócił do prokuratury i odroczył sprawę na 28 czerwca. Dobrze że przed tamtą sprawą wpłacilam kaucję :lol:

Czyli masz już Go w domu?
U mnie tez był bałagan nawiasem mówiąc. Teraz czeka Miska apelacja. :roll:

Mam go w domu mam od 9 maja :lol: no u nas będzie chyba dobrze na tej rozprawie ale wolę nie nastawiać sie. Gozzalka będzie dobrze :!:

[cytat="xGalax"]Gozzalka będzie dobrze :!:[/cytat]

Pewnie że będzie :ok:

o rany! xgalax
Nie jest dobrze... Z najbardziej optymistycznych mysli jakie mnie trzymają przy życiu to ta,że SO zbije wyrok na dwa lata... A potem będzie mi się marzyć, że w lipcu będzie mógł ubiegać się o przepustkę i że jak stanie na wokandzie w styczniu to go wypuszczą... Ale to tylko marzenia :roll:

Oj napewno tak będzie - pomyśl zawsze to mniej niż te 3 co dostał. A skoro są możliwości wyjścia wcześniej to też dobrze :!: ja sie tylko tak pocieszałam, że jeśli dostanie bezwzględną to jest możliwość wyjścia wcześniej.

hello
mówiłam, że mamy termin rozprawy?
nie...chyba nie mówiłam..
to jest za 2miesiące

O matko..... ale zobaczysz zleci te 2 miesiące i jakoś to będzie!!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót