S
stach12
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 330
winno byc najblizsze
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czy musi to być najbliższa ze względu na aktualne miejsce zamieszkania męża
nika44 napisał:Dodam od siebie, że pytałam w Regionalnym Ośrodku Polityki Społecznej w Łodzi i Pani powiedziała, że mimo tego iż w Polsce mamy z mężem osobne meldunki, ale prowadzimy wspólne gosp. dom. i nie jesteśmy po rozwodzie, to mąż powinien złożyć papiery i podpisać się jako wnioskodawca a nie ja!Kogo słuchać?
belunia napisał:jakoś sobie nie wyobrażam aby ktoś inny niż ja, miał pobierać rodzinne na dzieci które mieszkają zemną. W Polsce tez chyba nie wypłacają osobie która z dziećmi nie mieszka ,prawda?
http://www.mpips.gov.pl/koordynacja...ch-koordynacji-unijnej-/swiadczenia-rodzinne/Pracujesz lub prowadzisz działalność na własny rachunek w jednym z krajów unijnych. Twoja żona i dzieci mieszkają w innym kraju. Pierwszeństwo do wypłaty świadczeń ma państwo, w którym ty pracujesz, o ile twoja żona nie pracuje w kraju zamieszkania. Jeśli jednak żona podejmie tam pracę, świadczenia wypłaca państwo, w którym mieszkają twoje dzieci.
meldunek tymczasowy niemiecki)
belunia napisał:w Niemczech nie ma zameldowania tymczasowego ,jest główny - Hauptwohnsitz