KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
Czy przysługuje się Kindergeld w sytuacji gdzie dzieci są zameldowane w kraju z matką, a ojciec ma tylko meldunek w Niemczech- bowiem tam pracuje i tam mieszka a do kraju przyjeżdża co 2 miesiące (tak więc nie ma meldunku na stałe)??
Bardzo proszę o szybka i obszerną informację w tej sprawie.
Z góry dziękuję.

Jest ktoś kto ma aktualne informacje na ten temat??
Jest to dla mnie bardzo ważne..:sad:

Jeśli ojciec Twoich dzieci pracuje legalnie w Niemczech i płaci tam podatki to na pewno należy się dzieciom niemiecki zasiłek rodzinny . Pierwsze kroki powinnaś skierować do swojego MOPS-u i zgłosić że ojciec dzieci pracuje za granicą i złożyć odpowiednie wnioski na rodzinne . MOPS na takiej podstawie prześle te Twoje wnioski do odpowiedniego ROPS-u . Potem ruszy cała procedura sprawdzająca czy w sprawie ma zastosowanie koordynacja.

Bardzo dziękuję za informację.
Mąż jest oddelegowany do Niemiec przez polską firmę, tam też ma meldunek czasowy (stałego nie ma ani w kraju, ani w Niemczech)- dlatego chciałam się dowiedzieć czy w takiej sytuacji możemy się starać o zasiłek. Dokumenty do ROPS-u złożyłam (jeśli chodzi o rodzinne w kraju) i czekam na od mowę- by móc się starać o zasiłek w Niemczech. Tak mi powiedziano, że mam zrobić. Tylko co dalej??

Witam. Mam takie pytanie,mąż pracuje i jest zameldowany w Niemczech od marca 2013 roku, my przeprowadzilismy sie do niego i zameldowaliśmy 7 lipcu 2013 roku. Złożyliśmy wniosek o kindergeld w sierpniu 2013 r. We wrześniu 2013 roku dostaliśmy kindergeld za sierpień i wrzesień 2013 roku i teraz otrzymujemy co miesiąc. Co do nadpłaty od kwietnia do lipca kazali na przedstawić zaświadczenie z Polski że w tym czasie nie pobieraliśmy zasiłku, wysłaliśmy 6 października i podobno juz jest komplet dokumentów.Myślałam że nadpłacą razem z bieżącym w listopadzie ale dostalam bieżący a nadpłaty nie ma. Czy miał ktoś taką sytuację że w tym samym miesiącu dostał bieżący i nadpłatę ale w innym terminie? Czy ktoś się orientuje ile Familienkasse ma czasu na wypłatę nadpłaty jeżeli dokumenty są w porządku. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc ;)

Ostatnia edycja:
justynka306
Walcz o swoje!!!
Uwierz mi - opłaca sie. Mi początkowo sprawę załatwiała pewna firma, ale dostałam decyzję odmowną, więc podziękowałam firmie i odwołałam się sama.
Jeśli znasz trochę j.niemiecki, to dasz radę. Musisz im wysyłać pisma co jakiś czas z zapytaniem co się w Twojej sprawie dzieje i czy ich nie obowiązują żadne terminy, bo od roku nie masz odpowiedzi. Mówisz, że masz decyzję odmowną z Polski. To dobra wiadomość. Jedną nogą masz już Kindergeld. Teraz jeszcze tylko decyzja z ROPS o zastosowaniu koordynacji w Twoim przypadku i Familienkasse będzie musiało Ci oddać co do Eurocenta:)
Ja walczyłam 2 lata, ale wywalczyłam swoje:)
Jak wyślesz wnioski, to czekaj na odpowiedź i kontaktuj się w międzyczasie z UM, czy wiedzą coś więcej w Twojej sprawie i czy wysłali Twoje dokumenty do Familienkasse. Zapisz sobie datę kiedy to było, bo na pismo z tą datą będziesz się domagała odpowiedzi z Fk.
Jak Fk nie będzie długo odpowiadać to pisz ponaglenia i domagaj się swego. W ostateczności postrasz ich Anwaltem, to szybko dostaniesz odpowiedź. Prawników i sądów Niemcy boją się jak nikogo innego:)
Pozdrawiam i życzę wytrwałości!

Witam Wszystkich.
Mam pytanie dotyczace Kindergeld. Od kwietnia 2012 roku mąz pracuje w De, po złożeniu wniosku do Familienkasse w styczniu tego roku otrzymalismy pozytywna decyzje na KG na dwójke dzieci. Ja z dziecmi mieszkam w PL. W dalszym ciagu pobieramy na dzieci KG.
W pierwszym wniosku wszystko było okey oprucz tego, że wysyłajac dokumenty ze szkół nie dołączyłam zaswiadczenia z liceum córki poniewaz w momencie kiedy dostarczałam zaswiadczenia był to listopad córka rozpoczeła juz studia i dołaczyłam tylko zaświadczenie z uczelni nie dołaczając tego z liceum wszystko dotyczy roku 2012. w decyzji otrzymanej z Familienkasse zostal przyznany KG na syna od kwietnia 2012 oraz na córkę od Pazdziernika 2012 czyli od momentu podjecia studiów. Czyli nie uwzglednili nauki w ostatniej klasie liceum tj od IV do IX 2012. Od razu napisałam do nich odwołanie raz drugi szefowa męza dzwoniła do FK dwa razy mieli przysłac dokumenty mija caly rok a sprawa stoi w miejscu chodzi o 182 E razy 6 miesiecy.
Może ktoś miał podobną sytuację albo wie jak działąc dalej w celu odzyskania tego zasiłku.
Z góry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.:)

Witam.
Proszę o pomoc.
Mam pytanie dotyczące Kindergeld. W czerwcu rodzice składali papiery o przyznanie rodzinnego. Do dzisiaj nie zostały wypłacone pieniądze. Mamy pośredniczkę w Niemczech która w imieniu taty wysłała zapytanie o postęp sprawy.
Jakiś czas temu dostaliśmy list w którym było napisane że dokumenty są poprawne i przesłali je do jakiegoś innego biura, mniej więcej o to chodzi.

Wiecie może ile to może jeszcze potrwać?
Pozdrawiam:)

Witam mam pytanie moze mi ktos pomoze,maz od lutego 2013 roku pracuje ww Niemczech ja tez przyjechałam do niego .Składalismy papiety o rodzine była duga cisza do grudnia kiedy to zadzwonilsmy powiedziano nam ze rozpatruja, i znowu nastała cisza ,dodam ze były dostarczone w szystkie dokumety które poczebowali i nagle dostalismy papiery do podpisania czy cos sie u nas zmieniło maz podpisał wysał ze nic sie nie zmieniło ,wtym samym czasie cóka z Polski zadzwoniła ze przyszły nowe papiery odnosie zasiłku czyli znowu od nowa .Wszystkie papiery odnowa mamy składac dodam ze nadano nam numer zasiłku .Bardzo prosze o pomoc bo juz czuje bezrannosc co oni zgubili nasze papiery, tutaj przysyłaja papiery zeby wszystko potwierdzic a w tym czasie wysyłaja do Polski papiery zeby na nowo składac .Dziekuje za pomoc

dorotasala10 witam, myślę że w twoim wypadku , powinnaś pójść do szkoły(liceum ) dziecka i poprosić o zaświadczenie że w tych latach np. od 2010 - 2013 córka uczyła się u nich itd. Pójść z tym do tłumacza przysięgłego i przetłumaczyć i wysłać do Familienkasse :)ja tak zrobiłam od razu i nie było problemu . Pozdrawiam

jozin92 Witam, nie wiem ile Twoja sprawa będzie trwać ale pocieszę Cię , moja sprawa trwała ok. 2 lata , dopiero po 2 latach dosyłania dokumentów itd. mam decyzję pozytywną :) cierpliwość , papier jest cierpliwy a pieniążki potem zostaną wypłacone spokojnie. Pozdrawiam

violcia383 Witam, ja składałam papiery najpierw do Familienkasse w Niemczech , wysłałam im kilka dokumentów co się okazało były niepotrzebne. Wysyłając wniosek do Familienkasse nie należy im wysyłać żadnych papierów , bo potem musimy nazbierać milion dokumentów dla ROPS-u w Polsce i tu się zaczyna cała zabawa. Powiem w skrócie, załatwianie Kindergeld z Niemcami to dla mnie był pikuś , gorzej z instytucją w Polsce , która miała wydać decyzję - oni przetrzymywali moje dokumenty miesiącami. Pozdrawiam

Witam ja juz wysyłałam papiery do ROPS-u w Polsce czekałam na nie 3 mies i zadzwoniłam do nich powiedziano mi ze jest wszystko w porzadku ,ze oni wysałi dokładnie 7 lipca 2013 do Niemiec. To Niemcy robia ciagle jakies problemy były wszystkie papiery składane a co teraz zgineły nie rozumiem jak mozna wysłac jedne papiery do podpisu czy sie cos zmieniło a wtym czasie Papiery do POlski o ponowne składanie nie mam juz sił masło maslane Pozdrawam

violcia383 prosze napisać o co dokładnie proszą Panią Niemcy ? Jakie dokumenty każą dosłać ? Czy Pani dostaje od nich jakieś listy. Moja sytuacja wyglądała tak jak Pani , tylko że we wrzesniu 2013 ROPS wysłał do Niemiec a ja od Niemiec dostałam 3 mies. później dec. pozytywną . Pozdrawiam

Witam proszą mnie o zaswiedczenie meldunku w Polsce,zaswiadczenie o obowiazku podatkowym w Niemczech,zameldowaniu w Niemczech,zaswiadczenia podakowe,akt małzenstwa ,koepie aktów urodzenia i oczywiscie cały wnosek od nowo wypełnic dodam ze wszystkie te papiety juz składam ,wiec nierozumie dlaczego wszystko odnowa mnie prosza. Tak dostałam od nich pismo jedno które przyszło do Niemiec zeby podpisac papiery czy sie cos zmieniło czy nie ,podpisalismy i odesłalismy w tym czasie córka dzwoniła z POlski ze przyszły do wypełnienia papiery o których wczesniej pisałam szok ja juz nic nierozumie chyba sie podam nie mam juz siły .Pozdrawiam

violcia383 napisał:
Witam proszą mnie o zaswiedczenie meldunku w Polsce,zaswiadczenie o obowiazku podatkowym w Niemczech,zameldowaniu w Niemczech,zaswiadczenia podakowe,akt małzenstwa ,koepie aktów urodzenia i oczywiscie cały wnosek od nowo wypełnic dodam ze wszystkie te papiety juz składam ,wiec nierozumie dlaczego wszystko odnowa mnie prosza. Tak dostałam od nich pismo jedno które przyszło do Niemiec zeby podpisac papiery czy sie cos zmieniło czy nie ,podpisalismy i odesłalismy w tym czasie córka dzwoniła z POlski ze przyszły do wypełnienia papiery o których wczesniej pisałam szok ja juz nic nierozumie chyba sie podam nie mam juz siły .Pozdrawiam

Witam, proszę się nie poddawać:) Prosze mi napisać jeszcze, bo tak chaotycznie Pani pisze... komu Pani wysłała papiery ? A kto jeszcze od Pani ich żąda? Pani wysłała papiery do ROPSu czy do Familienkasse w Niemczech, żądają od Pani papierów urzędnicy z ROPSu czy z Familienkasse? Pozdrawiam:)

Witam jestem w trakcie kompletowania wniosku o kindergeld i nie mam jeszcze pojęcia co do druków e 401 i e 411 w jakim języku muszą być druki i kto je wypełnia ? Jeśli ktoś może doradzić i pomóc bardzo dziękuję .

lajzek witam !
Wniosek E 401 wypełnia się w j. polskim a wniosek E 411 wypełnia również w j. polskim część A, natomiast część B proszę doczytać bo do każdego wniosku jest dodane "pouczenie" jak co wypełniać i tam należy sprawdzić to co akurat Państwo obowiązuje , każda sytuacja jest indywidualna.
Należy to potem wysłać do ROPSu . Te wnioski otrzymał Pan z Familienkiasse w Niemczech ? Pozdrawiam
Aha i druki wypełnia wnioskodawca, osoba która pracuje i mieszka w Niemczech .

Witam
Bardzo proszę o pomoc.
w styczniu minęły dwa lata odkąd złożyłam wniosek o świadczenia rodzinne z Niemiec na moje dwie nieletnie córki, ponieważ mój były małżonek tam jest zameldowany i tam pracuje. Pomimo, że podałam jego dokładny adres zameldowania i zatrudnienia, otrzymałam z Familienkasse informację, że nie są w stanie ustalić czy on na pewno tam przebywa i pracuje. Dodam,że pobiera on już od ponad roku rodzinne na swoje trzecie dziecko, z którym mieszka w Niemczech. Oczywiście alimentów mi też nie płaci. Czy ktoś mógłby mi pomóc, co w takiej sytuacji mogę ja sama zrobić-przecież wiadomo,że mając dzieci każdy grosz jest potrzebny, ja sama wychowuję dziewczynki i nie jest mi łatwo (jak większości w tych czasach oczywiście). Ponieważ odzywa się do córki (tylko jedna chce z nim rozmawiać) raz na kilka miesięcy, to przy ostatnim telefonie poprosiłam o zaświadczenie z jego zakładu pracy,że tam pracuje i zaświadczenie o jego meldunku, ale oczywiście odmówił. Jaszcze raz bardzo proszę o jakieś sugestie, co w takiej sytuacji mogłabym jeszcze zrobić?.

to jest dziwne! ale to oczywiście Niemcy!!!! skoro były małżonek pobiera kindergeld na 3 dziecko z którym mieszka w Niemczech to nie ma problemu, przecież to są te same dane!!! Proszę może podac im jak najwięcej danych o mężu i przedstawić sytuację, że mąż sam nie chce tego podac, więc skoro wypłacają świadczenia na dziecko mieszkające w ich państwie od tego samego ojca to gdzie tkwi problem?? dla nich wszystko jest problemem! oby tylko jak najwięcej osob zmusic do rezygnacji ubiegania się i świadczenia! niech się Pani nie poddaje ! radze zadzwonić do urzędu marszałkowskiego i zapytać o porade, być może cos to da na początek

tak jest! tak wlasnie trzeba robic!

Powrót