Kindergeld - zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Anjaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Do Belunia:
Witaj, prosze Cię o jedną informację....bo już straciłam myśl: Wyjeżdzamy z męzem do Niemiec. Tu nie pobieraliśmy nigdy zasiłku na dzieci. Przekraczamy próg. Moje pytanie:
1. Czy podejmując po raz pierwszy pracę na terytorium DE mozemy starac się o zasiłek wstecz?
Nasza córka ma 2 latka, czyli ile wstecz mozemy się starać i ile wogóle maksymalnie wstecz mozna się starać, bo moja starsza córka ma 15 lat.
Bardzo bede wdzięczna za odpowiedż( wystąpiłam do MOPS o zaświadczenie i nie wiem od jakiego rokiu mają mi je wydać- ze nie pobieramy) i zyczę miłego dnia. Marlena

1. Czy podejmując po raz pierwszy pracę na terytorium DE mozemy starac się o zasiłek wstecz?

skoro żadne z was tutaj nie pracowało wcześniej ,to nic wam wstecz nie przysługuje

Dziękuję, właśnie tak myślałam. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam

Witam, mam taki problem, że od roku czasu jestem w Polsce i jestem tu na stałe zameldowana, pobieram tu z powiatowego centrum pomocy rodzinie pieniądze gdyż jestem w rodzinie zastępczej, a mój ojciec po moim wyjeździe powinien mnie wymeldować z miejsca zamieszkania z Niemiec i przestać brać na mnie Kindrgeld...jednak on nie przestał i bierze te pieniądze których ja nawet na oczy nie widzę tylko on przeznacza je dla siebie, teraz przesłał mi formularz żeby zaświadczyć, że po ukończeniu 18 roku życia chodzę do szkoły i żeby on mógł dalej brać na mnie pieniądze a z których mi nie daje nawet centa...ciekawa jestem czy to jest możliwe i legalne? Proszę o szybką odpowiedź.

proszę się skontaktować z Familienkasse telefonicznie lub mailem,on nie ma prawa pobierać tych pieniędzy od maja 2010 r ,nic więcej mu nie wysyłaj,do tego rodzinnego ma prawo rodzina zastępcza.
w ROPS powinni tez udzielić Ci pomocy ,poczytaj tez Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr. 883/2004 ważne od 01 maja 2010.

przerabiane na forum caly czas;)

Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej informuje, iż w przypadku, kiedy członek rodziny uprawniony do świadczeń rodzinnych na podstawie ustawodawstwa jednego z krajów otrzymuje świadczenia rodzinne natomiast uchyla się od ponoszenia wydatków związanych z utrzymywaniem dzieci, tut. Ośrodek może wystąpić do właściwej instytucji zagranicznej w sprawie przekazywania bezpośrednio na rzecz faktycznego opiekuna dzieci świadczeń rodzinnych, przysługujących z ustawodawstwa zagranicznego.

W związku z powyższym uprzejmie prosimy o wypełnienie PODANIA oraz przedłożenie następujących dokumentów:
zupełny odpis aktu urodzenia dziecka
aktualny odpis aktu małżeństwa (kopia wyroku rozwodowego, potwierdzona za zgodność z oryginałem przez organ właściwy)
aktualne poświadczenie zameldowania (dzieci i osoby wnioskującej o przekazywanie świadczeń rodzinnych)
kopia dokumentu tożsamości (dowodu osobistego lub paszportu) osoby wnioskującej o przekazywanie świadczeń rodzinnych), potwierdzony za zgodność z oryginałem przez organ właściwy
kopia wyroku zasądzającego alimenty, potwierdzona za zgodność z oryginałem przez organ właściwy

Ostatnia edycja:
Witam,
ja i mój mąż rozwiedliśmy się kilka lat temu, od trzech lat znów mieszkamy razem, ale w nieformalnym związku. Mąż ("były") nie jest i nigdy nie był zameldowany w domu, w którym mieszkamy. Mamy troje dzieci wspólnych i jedno dziecko moje z poza związku. W obecnej chwili "były" mąż pracuje w Niemczech, ma umowę o pracę na rok i jest tam zameldowany. Z tego, co wyczytałam na forum, nie może pobierać zasiłku na nasze dzieci, bo nie mamy ślubu. Czy wystarczy wziąć ślub czy mąż musi jeszcze zameldować się w tym samym miejscu, co ja? Czy wtedy przysługiwałby zasiłek na moją córkę z poza związku, która ma przyznane alimenty?

Kindergeld mozesz pobierac Ty zloz wniosek informacje udziela ci w Mopsie. Skoro ojciec ma ubezpieczenie i odprowadza podatek to nalezy ci sie KG na jego dzieci

Od dzisiaj nalezy sie Kindergeld takze pracownika sezonowym!

Mój mąż pracuje w niemczech legalnie.Ja jestem z dziećmi w polsce pobeirałam od 2009 zasiłek wpierw na jedno dziecko potem od 2012.01 na 2 dziecko do dziś.W mops nie powiedzieałam że mąż pracuje nie było ujawnione dochody. Nie wiedzieliśmy że można z niemiec mieć zasiłek.
Powiedziano mi że należy wypełnić wniosek że pracował w niemczech od.. do..i potem zwrócić te pieniądze. ale czy za ukrycie dochodu możemy mieć problem? czy na 100 możnaby pobierać z niemiec zasiłek i czy ten czas zwrócą?
z góry dziękuję

Dzień dobry, mam zapytanie i z góry dziękuję za odpowiedź, jeżeli będzie taka możliwość. Otóż mój syn studiuje w Polsce i dotychczas otrzymywał Kindergeld, ponieważ mój mąż mieszka i pracuje w Niemczech. Ostatnio otrzymałam pismo z oświadczeniem o dochodach do wypełnienia dla syna, w którym urząd niemiecki pyta o dochody syna (z tytułu pracy lub inne np. stypendia itp.) Syn otrzymuje stypendium rektora dla najlepszych studentów za wyniki w nauce w wysokości 380 zł miesięcznie. Czy wspomniane dochody powinnam wykazać w deklaracji. Mam obawy, że jeżeli wykażę wspomniane dochody syna to straci on Kindergeld lub będzie ten zasiłek pomniejszony. Z góry bardzo bardzo dziękuję za Pani stanowisko. Pozdrawiam Katarzyna

Tak stypendium powinno być wykazane. Twoje obawy o pomniejszenie KG sa przedwczesne. Dochód który spowodowałby wstrzymanie zasiłku to kwota wyższa niż te około 90Eu stypendium miesięcznie.

Mam obawy, że jeżeli wykażę wspomniane dochody syna to straci on Kindergeld
nie straci:)

o dochody syna (z tytułu pracy lub inne np

od 2012 roku nieistotne jest, ile dziecko zarabia. Decydująca do otrzymania na dziecko Kindergeld jest długość jego czasu pracy w ciągu tygodnia. Może zarobić więcej niż w ubiegłym roku

Ostatnia edycja:
Witam,moj maz jest w niemczech od roku. Prowadzil dzialalnosc gospodarcza jedno osobowa a od miesiaca jest zatrudniony.Stara sie o rodzinne juz kilka miesiecy. Pytanie ile dostanie na 2 dzieci? dzeci wraz ze mna sa zameldowane w polsce. Slyszalam ze nie moge sie zameldowac z dziecmi w niemczech bo maz ma male mieszkanie,prawda?
Prosze o odpowiedz
Pozdrawiam

W sumie mieszkamy w DE ale ja i dzieci nie mamy meldunku.
W PL przekraczaja mi dochody wiec nie dostaje nic.
Pierwszy syn ma 4 lata a drugi 5 miesiecy.

adam7114 napisał:
Tak stypendium powinno być wykazane. Twoje obawy o pomniejszenie KG sa przedwczesne. Dochód który spowodowałby wstrzymanie zasiłku to kwota wyższa niż te około 90Eu stypendium miesięcznie.

Mam pytanie do Adama,a skąd takie wyliczenie, rozumiem zatem, że jeżeli synowi podwyższono być stypendium np. do 500 zł to nie możemy liczyć na kindergeld.

belunia napisał:

od 2012 roku nieistotne jest, ile dziecko zarabia. Decydująca do otrzymania na dziecko Kindergeld jest długość jego czasu pracy w ciągu tygodnia. Może zarobić więcej niż w ubiegłym roku

Mój syn nie pracuje, ale otrzymywał w 2010/2011 stypendium i otrzymuje nadal stypendium rektora uczelni, na której studiuje, urząd w Niemczech pyta o dochody syna z 2010 i 2011 r. i wstrzymał wypłatę Kindergeld, mam obawy, że jak wykażę stypendium w kwocie 380 zł -to stracę KG.

belunia napisał:

Czy zatem należy przypuszczać, że w przypadku stypendium - jego kwota nie ma znaczenia dla urzędu w Niemczech ... Adam pisał o granicy ok. 90 Euro ... sama już nie wiem, co robić ...

tu masz

stipendium-und-kindergeld
granica w 2010 r
Stipendium und Kindergeld I STUDITIPPS

tyle ze jak dziecko mieszka w Polsce ,ta granica będzie niższa,
dokładnie
polowa z 8.004 Euro

edytuj wpisy, nie pisz postu pod postem!!!

że w przypadku stypendium - jego kwota nie ma znaczenia dla urzędu w Niemczech
ma znaczenie ,brane pod uwagę są wszystkie dochody dziecka

Ostatnia edycja:
Powrót