Kindergeld - zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Anjaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam pytanie jak mąż pobiera rodzinne w Niemczech to czy ja też moge pobierać w Polsce

Witam moje pytanie jest posrednie co do wczesniejszych czyichś postów

Mój ojciec mieiszka i pracuje legalnie w Niemczech.ja mieszkam w Polsce z mama, ucze sie w liceum , zamierzam również isc na studia, sprawa dotyczy zasiłku rodzinnego o który złozyłam z mama wniosek o przyznanie mi go, ok rok, półtora temu, do tego czasu zero odpowiedzi, sadzimy ze ojciec bierze pieniadze dla siebie, po prostu okrada mnie i zyje w niemczech ze swoja nową żoną, a mojej mamie przesyła tylko 500zł alimentów, rodzice sa po rozwodzie juz 5 lat,
Czy ojciec moze kraść moje pieniądze?
i czy da sie odzyskac pieniadze od złozenia wniosku <ok 10 tyś>?
co zrobic aby te (160-170euro,miesięcznie)nalezały sie mi ?

skoro płaci alimenta 500 zł na dziecko pełnoletnie ,rodzinne niemieckie należy się ojcu w całości,to nie są twoje pieniądze tylko rodziców

odpowiedz zresztą masz powyzej

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie
Czy ktoś z członków forum może mi podesłac polską i niemiecką wersje wniosku o Kindergeld?
Jeżeli można to proszę o poradę. Jestem w trakcie rozwodu w Polsce, tu też teraz mieszkam z dziecmi, które maja podwójne obywatelstwo. Jestesmy chyba? jeszcze zameldowani w Niemczech, tego nie wiem? bo może maż nas wymeldował.Jestem osoba bezrobotną. Mąż nie płaci zasądzonych alimentów. Utrzymujemy się z funduszu alimentacyjnego.Mąż twierdzi w sądzie że jest w Niemczech na socjalu i nie ma z czego płacić. Ale wielu znajomych mówi że w polsce pracuje równiez na czarno.Czy ja moge starać sie o Kindergeld w niemczech?
Nigdy nie brałam zasiłku rodzinnego w polsce.
pozdrawiam i licze na pomoc

mi też się nie otwierała dlatego wszystko kopiowałam i tłumaczyłam w tłumaczu google

czy ktoś mi doradzi jak się zabrać za kindergeld w moim przypadku - opisanym wyżej???

epkp 854 a jak u Ciebie sytuacja z Kindergeldem?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
my na dwójke starszych odbieramy już regularnie od pół roku rodzinne ale że najmłodsza corka urodzila sie w lipcu musielismy skladac dodatkowy wniosek i maz zlozyl go w pazdzierniku i w grudniu dostalismy decyzje ze przyznali nam rodzinne na nia ale wyplacili nam teraz w styczniu tylko za jeden miesiac chociaz czytałam ze powinni wypłacic conajmniej od dnia złożenia wniosku

Witajcie.

Fasolinka7 podaj mi swój e-mail,moge wysłac CI polsko-niemiecką wersję Antragu .

Mam pytanko w grudniu przyszły mi papiery z familienkassy żebym wysłała im swój meldunek w niemczech i zaświadczenie syna ze szkoły tak zrobiłam i od tamtej pory cisza.:)

na odpowiedzi z famili czeka sie nawet do kilku miesieęcy

Mąż pracuje w Niemczech od grudnia 2011r, ja mieszkam z dzieckiem w Polsce. Dziecko jest z mojego poprzedniego związku ma 11 lat. Z mężem jesteśmy po ślubie od sierpnia 2012r, w PL mamy oddzielne meldunki - nie meldowałam męża u siebie skoro i tak teraz pracuje w Niemczech i ma tam meldunek.
W Polsce nie składałam wniosku o rodzinne bo i tak byłaby odmowna decyzja ze względu na dochody. Przed zawarciem małżeństwa pobierałam zasiłek rodzinny w PL.
Proszę o informację:
- czy to ja mam składać wniosek o Kindergeld czy małżonek mieszkający w DE?
- jeśli tak to czy bezpośrednio do Familiekasse? czy do MOPS-u (czy powinnam złożyć też druki E401, E402 i E411)
- od kiedy w takiej sytuacji przysługiwać będzie Kindergeld - według mnie to od dnia zawarcia małżeństwa
Ponadto w drukach jest punkt "poprzednie nazwiska" czy powinnam wpisac tam swoje panieńskie i poprzedniego męża? oraz syn ma również zmienione nazwisko więc czy jego poprzednie tez powinnam wpisać skoro na akcie urodzenia nie ma poprzedniego (tzw rodowego) wpisanego.
jesli jest ktos kto załatwiał juz podobnie Kindergeld to będę wdzięczna również za prywatne wiadomości z informacją.
z góry dziękuje za odpowiedzi

Z mężem jesteśmy po ślubie od sierpnia 2012r, w PL mamy oddzielne meldunki - nie meldowałam męża u siebie skoro i tak teraz pracuje w Niemczech i ma tam meldunek.

musicie mieć wspólny meldunek w Polsce bo mu nie przyznają

czy to ja mam składać wniosek o Kindergeld czy małżonek mieszkający w DE?
skoro nie jest zameldowany to musisz ty składać wniosek ,czy przyznają tego nie wiem
od kiedy w takiej sytuacji przysługiwać będzie Kindergeld - według mnie to od dnia zawarcia małżeństwa
od dnia podjęcia pracy przez męża,jezeli on nie jest ojcem dziecka to rzeczywiscie od dnia zawarcia malzenstwa ,ale nie prowadzicie wspolnego gospodarstwa (brak meldunku) na 99% będzie odmowa

Ostatnia edycja:
A wyrownanie bedzie na sie nalezalo od dnia zatrudnienia meza w firmie:

Kindergeld może być przyznany na dzieci mieszkające w Polsce wraz z drugim rodzicem.

1. Zgodnie z Rozporządzeniem Nr 883/2004 (Dz. Urz. (UE) L166/1 z dn. 29.04.2004r.ze zm.) o państwie pierwszeństwa do wypłaty świadczeń rodzinnych w poszczególnych Państwach Członkowskich decyduje:

w pierwszej kolejności - zatrudnienie lub praca na własny rachunek,
w drugiej kolejności - otrzymywanie emerytury lub renty,
w ostatniej kolejności – miejsce zamieszkania.

2. W przypadku wykonywania działalności zawodowej, otrzymywania renty lub emerytury oraz zamieszkania na terenie dwóch państw UE, państwem pierwszeństwa jest ten, w którym zamieszkują dzieci i w odpowiednim przypadku, spełnione są dodatkowe kryteria określone w Art. 68 Rozporządzenia 883/2004.

Wniosek o świadczenia rodzinne wystarczy złożyć tylko w jednym Państwie Członkowskim, zgodnie z powyższymi zasadami pierwszeństwa.

Wniosek u ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych na terenie Unii Europejskiej składa się w Państwie Członkowskim, zgodnie z zasadami pierwszeństwa.

1. Jeżeli wniosek o przyznanie świadczeń rodzinnych zostaje złożony zgodnie z zasadami pierwszeństwa w instytucji właściwej Państwa Członkowskiego, instytucja ta po ustaleniu uprawnień do świadczeń rodzinnych przekazuje wniosek do państwa, w drugiej kolejności właściwego w zakresie realizacji świadczeń rodzinnych.

2. Jeżeli wniosek o przyznanie świadczeń rodzinnych zostaje złożony w instytucji Państwa Członkowskiego, niebędącego państwem w pierwszej kolejności właściwym w zakresie realizacji świadczeń rodzinnych:

instytucja ta przekazuje wniosek instytucji właściwej Państwa Członkowskiego, którego ustawodawstwo ma zastosowanie z tytułu pierwszeństwa,
instytucja właściwa Państwa Członkowskiego, którego ustawodawstwo ma zastosowanie z tytułu pierwszeństwa, rozpatruje ten wniosek, tak jak gdyby został on złożony bezpośrednio do niej, a za datę złożenia wniosku uznaje się dzień złożenia w pierwszej instytucji (art. 68 Rozporządzeniem Nr 883/2004).

Witam! Od 4 lat mąż stara się o uzyskanie zasiłku rodzinnego na dzieci w Niemczech, niestety bez skutku. Ma on tam założoną działalność gospodarczą i jest tam zameldowany. Czy jest możliwość uzyskania takiego świadczenia i czy komuś się udało?

Powrót