Kindergeld - zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Anjaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sorta17 napisał:
Czy zatem należy przypuszczać, że w przypadku stypendium - jego kwota nie ma znaczenia dla urzędu w Niemczech ... Adam pisał o granicy ok. 90 Euro ... sama już nie wiem, co robić ...

O 90 Euro nie napisałem że to granica. Kwotę podała Belunia .

malwina272 napisał:
Witam,moj maz jest w niemczech od roku. Prowadzil dzialalnosc gospodarcza jedno osobowa a od miesiaca jest zatrudniony.Stara sie o rodzinne juz kilka miesiecy. Pytanie ile dostanie na 2 dzieci? dzeci wraz ze mna sa zameldowane w polsce. Slyszalam ze nie moge sie zameldowac z dziecmi w niemczech bo maz ma male mieszkanie,prawda?
Prosze o odpowiedz
Pozdrawiam

Temat wielokrotnie przerabiany.
W skrócie. Procedura rozpatrywania wniosku o Kindergeld może trwać miesiącami a nawet latami.
Żeby otrzymać pełną kwotę na chwilę obecną trzeba złożyć wniosek także Polsce bo jest potrzebna decyzja z Opieki Społecznej -MOPS lub ROPS że jest lub nie jest się uprawnionym do korzystania z zasiłku rodzinnego na dziecko lub dzieci. Tu stwierdzam że przepisy prawne mówią trochę inaczej a praktyka jest taka że lepiej jest zlożyć wniosek w Niemczech- jak Twój mąż a Ty w Polsce. Jeśli masz przekroczone kryterium dochodowe to musi być to wskazane w decyzji gdyż wtedy całość KG wypłaci Familienkassa.
Ten temat na własnym przykładzie przerabiam od kilku lat i mimo przekroczonego kryterium dochodowego zawsze składam wniosek w ROPS z pełną dokumentacją mimo iż wiem że w Polsce nic nie dostanę.
Obecnie w Niemczech na 1 dziecko w rodzinie 2 dzietnej- 184Eu. Jak nie dostarczysz decyzji za dany okres zasiłkowy to Niemcy obetną około 22Eu na osobę gdyż mniej więcej taka kwota należy się w Polsce na 1 dziecko.

Co do zameldowania to nieistotne czy jesteś w kraju czy zagranicą i tak Ci się należy KG.

Jeszcze jedno pytanie....
W PL obecnie jestem na macierzynskim,po skonczeniu dostane wychowawczy ale bez platny bo znow dochody przekraczaja,czy po przeprowadzce do N dostane tu cos podobnego?
Ilu pokojowe mieszkanie musi byc dla rodzicow i 2 dzieci?
Dziekuje za odpowiedzi;)

Wprowadź w wyszukiwarke urlop wychowawczy w Niemczech i wszystkiego się dowiesz. Warunków jest kilka. Co do mieszkania to kupujesz lub wynajmujesz na jakie Cie stać.Pewnie chodzi Ci o to czy możez dostać pomoc od Państwa. Ktoś tu kiedyś mądrze napisał że nie licz od razu że ktoś Ci pomoże jak Cie nie stać na coś.

jakbyś była zameldowana i ubezpieczona w Niemczech , otrzymałabyś 300€ (12 miesięcy) Elterngeld po urodzeniu , później można przejść na Elternzeit(bezpłatny urlop),ale ciebie to nie dotyczy bo tu nie pracowałaś

Ilu pokojowe mieszkanie musi byc dla rodzicow i 2 dzieci?
nie wiem,jak w moim mogę nawet 6 osób zameldować, zresztą sama na początku meldowałam się z dziećmi u mamy w bardzo małym mieszkaniu i nikogo to nie interesowało

Ostatnia edycja:
Nie interesuje mnie pomoc panstwa,mieszkamy w 2 pokojowym mieszkaniu,bo na takie nas stac i nie mamy zamiaru narazie zmieniac.Dlatego pytam czy musimy miec wieksze.
Bardzo dziekuje za odpowiedzi
Pozdrawiam

To przeciez nie socjalne tylko to na co sie zapracuje,tyle ze w PL rodzinne i wychowawcze zalezne jest od dochodu a w DE nie.
Przepraszam za komplikacje.

malwina272 napisał:
Slyszalam ze nie moge sie zameldowac z dziecmi w niemczech bo maz ma male mieszkanie,prawda?
Prosze o odpowiedz
Pozdrawiam

Nie, nikogo nie obchodzi to ile osob mieszka w mieszkaniu i ile ma pokoi.
To wymowka meza?

To przeciez nie socjalne tylko to na co sie zapracuje

nie pisałam o socjalnym,tylko o Elterngeld, który przysługuje każdemu po urodzeniu dziecka ,nawet jak ani dnia nie przepracował w DE

He He He
To nie wymówka męża a pracodawcy który upajał męża takimi właśnie bzdurami.

Nie pytajcie jaki ma w tym interes( pracodawca polak )

Orientujecie się jaka jest dopłata do wypłaty za rodzinę?
POzdrawiam

Witam. Właśnie zostałem przyjęty na studia. Pobieram również zasiłek rodzinny z Niemiec. Mam pytanie odnośnie tego czy mogę podjąć legalną pracę w Polsce lub za granicą? Mam do tego wątpliwości, ponieważ powiedziano mi, że nie mogę podjąć żadnej legalnej pracy. Ponieważ jeśli niemcy udowodnią mi, że mam jakiś dochód lub sam mogę się już utrzymać to mogą cofnąć mi zasiłek lub nawet żądać zwrotu wcześniej pobranego zasiłku. Moje pytanie brzmi czy to jest możliwe i czy mogę podjąć pracę, jeżeli tak to na jakich warunkach?

Witam
Mam pytanie w ciagu pół roku mamy wyjechać z mężem do niemiec, mąż ma obywatelstwo niemieckie, ma tam rodzinę która nam pomaga to załtwić tzn mieszkanie socjalne, kurs językowy tam z urzędu nie wiem jak to się nazywa, co za tym idzie ubezpieczenie (wiem tyle ile mi mąż napisze na gg jest tego niewiele). Tutaj pobieramy zasiłek rodzinny i będe jeszcze teraz o kolejny skłądac a jak bedziemy wyjeżdzać to zrezygnuje z niego. Czytałam gdzies że żeby przyspieszyć formalności związane z przyzaniem zasiłku w niemczech można tu z MOPSu załatwic zaświadczenia że zasiłek był przyzany i za jaki okres był wypłacany i dokumenty przetłumaczyć nie musi być tł przysięgłe (tzn że np ktoś z rodziny to przetłumaczy i wystarczy?)Chcę uniknąć sytuacji że będziemy musieli z rok czekac na wypłate bo przypuszczam że na początku bedzie nam ciężko i każdy grosz się przyda. Dziecko ma 5 lat odnośnie tego dostaniemy tylko pieniażki od momentu składania wniosku tak?Myślę że wstecz nie bo z jakiej racji choć troszke mi się mętlk zrobił po przeczytaniu forum. Jeszcze pyt jeżeli wszxyscy bedziemy tam zameldowani i bedziemy tam przebywać to niemiecki urząd będzie interesowało że pobieraliśmy zasiłek? pewnie tak dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
witam wszystkich.
moze ktos bedzie w stanie mi odpowiedzeic.
pracuje w niemchech 7 miesiecy. od roku mam zameldowanie na stale, w sierpniu zeszlego roku wyslalam wniosek o zasilek rodzinny na 4 dzieci, z ktorych 2 mieszkaja i ucza sie w polsce (te nie otrzymaly zasilku) a dwojka mieszka i uczy sie w niemchech. dlaczego skoro ja utrzymuje dzieci mieszkajace w pl nie otrzymalam na nie zasilku ?

witam...jestem tu nowy a nie wiem czy dobrze trafile:o.....alepokrotce o co mi chodzi......moja byla pracuje w niemczech i pobiera zasilek na syna ktory jest ze mna,przysyla tylko80e z tego co jest przyznane....czy jest mozliwosc przekierowania calego zasilku na polskie konto syna tak by otrzymywal calosc???? jesli tak toco powinien zrobic?

uwolnienie świadczeń rodzinnych
W przypadku, kiedy świadczenia rodzinne nie są przeznaczone na utrzymanie członków rodziny, przez osobę, której powinny być udzielane, instytucja właściwa, na wniosek i za pośrednictwem instytucji miejsca zamieszkania członków rodziny, wypłaca ww. świadczenia ze skutkiem uwalniającym, na rzecz osoby, która rzeczywiście utrzymuje członków rodziny. Jednakże zgodnie z ustawodawstwem niemieckim, jeżeli osoba zobowiązana do alimentacji na członka rodziny, przekazuje kwotę odpowiadającą przynajmniej połowie niemieckich świadczeń rodzinnych, osoba ta jest uprawniona do niemieckich świadczeń rodzinnych. W takim wypadku instytucja miejsca zamieszkania może wystąpić o przekazanie kwoty różnicy pomiędzy wysokością przekazywanych kwot, a kwota przyznanego zasiłku rodzinnego w Niemczech. Instytucją właściwą, która podejmuje decyzję o ewentualnym uwolnieniu świadczeń jest instytucja niemiecka.
Aby zapobiegać takim sytuacjom, rodzic może na podstawie art. 68a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, wystąpić z wnioskiem o tzw. uwolnienie świadczeń rodzinnych. Powinien on być złożony do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania regionalnego ośrodka polityki społecznej (ROPS). To te instytucje z upoważnienia marszałka województwa zajmują się sprawami związanymi z ustalaniem prawa do świadczeń na podstawie przepisów UE.
http://praca.gazetaprawna.pl/artyku...a_dzieci_przyznanego_z_unii_europejskiej.html

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Najczęściej zadawane pytania

Ostatnia edycja:
Witam !
mam problem z Kindergeld a z tego co czytam na forum to jest Pani w tym temacie obeznana Mój mąż od kwietnia 2012 roku pracuje w Niemczech legalnie jest zatrudniony w niemieckiej agencji pracy, płaci podatki I klasa podatkowa jest ubezpieczony zdrowotnie płaci składki Rentenversicherung. Firma ta przenosi -można powiedzieć wypożycza męża do różnych zakładów w różnych częściach Niemiec. Od początku pobytu mąż nie ma zameldowania w Niemczech firma zapewnia mu zakwaterowanie w każdym miejscu za które mąż sam płaci.Polski ROPS wydał nam decyzję że to Niemcy powinni płacić Kindergeld bo oni są krajem pierwszym do wypłaty. Dodam, że ja w Polsce nie pracuję jestem na rencie chorobowej, mamy dwoje dzieci które mieszkają ze mną w Polsce. Co powinniśmy robić dalej wniosku o Kindergeld w Niemczech jeszcze nie składaliśmy.
Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Dziękuję - Dorota.

Witam. Mój mąż od 11.2007 pracował w Niemczech do 06.2012. Składki ZUS miał odprowadzane w Polsce a podatki płacił w Niemczech. Tam też sie rozliczał i był tam zameldowany. Ja z dziećmi mieszkam w Polsce. Mam w związku z tym pytanie czy należy się mężowi kindergeld za ten okres. Dzieki z góry za wszelkie informacje.

witam....moj syn zapytal matke ktora pobiera zasilek rodzinny w niemczech dlaczego nie wysyla mu calego tego zasilku! odpowiedziala za zasilek jest na niego a nie dla niego....zaznaczze ze nie jest ona opiekunem prawnym.....a do tego dodala ze jej tez sie cos nalezy dlatego czesc zostawia sobie.....pomoze mi ktos napisac wniosek o uwolnienie swiadczen?????/tak by otrzymywal calosc swiadczenia..... z gory dziekuje

Ostatnia edycja:
Powrót