kindergeld

• Autor wątku Autor wątku kaskre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jakbys poczytala od poczatku i w innych tematach ,,to wiedzialabys,ze ja pisze o dzieciach i rodzicach ,ktorzy zyja w seperacji lub po rozwodzie(albo nigdy nie byli malzenstwem)i w Polsce nie prowadza wspolnego gospodarstwa...czyli dziecko nie przebywa w gospodarstwie tego rodzica ,ktory tu sklada wniosek..wtedy sie kindergeld nie nalezy od maja,,do maja wyplacali jeszcze,,z dnia na dzien tych osob przybywa ,ktorym przestali wyplacac,,

te przepisy nie dotycza malzenstw(ktorzy maja w Polsce pod jednym dachem meldunek)

a Ty dwa rozne wpisy zacytowalas razem teraz, a,kazdego sytuacja jest inna

dla niemcow prawo jest takie od zawsze,,kindergeld wyplaca sie rodzicowi u ktorego dziecko przebywa w gospodarstwie(lub tez opiekunowi itd)

dzisiejszy wpis z innego forum

O:becikowe i kindergeld w niemczech 8 godzin, 49 minut temu Oklaski: 0
Kindergeld i ja dostalem bez wiekszych problemow. Przed 5 laty. Dwa tygodnie temu otrzymalem pismo, ze w zwiazku ze zmiana przepisow od pierwszego wrzesnia wstrzymuja mi wyplate tego swiadczenia.

Ostatnia edycja:
A co do meldunku to my z mężem nigdy nie mielismy tego samego meldunku (polskie realia każdy z nas do dziś ma meldunek na mieszkaniach swoich rodzicow i uwierz takich jak my jest w PL cała masa) i składając o Kindergeld kilka lat temu nie było to problemem a narazie nic nie słyszałam o zmianie cho,ć teraz zaczynam się obawiać co tam wymyślą w tyn DE.

o zmianach mozna przeczytac caly wyklad na niemieckich stronach
ostatni przypadek,,..
matka pracuje tu(pobierała kindergeld)dziecko przebywa w Polsce z babcia(u babci w gospodarstwie i ma tam meldunek)matka ma wstrzymana wyplate kindergeld z dniem 1 maja

belunia piszesz nieprawdę,jesteś słabo zorientowana w temacie w związku z czym wprowadzasz niepotrzebny ferment.Właśnie został przyznany mi zasiłek rodzinny a żyję w wolnym związku w dodatku mam zupełnie inny adres zameldowania co moja narzeczona i nasz syn.

Ostatnia edycja:
no moze znowu nieudacznik za biurkiem siedzial,,

czyli mam rozumiec ze tym wszystkim, ktorym zabrano z dniem 1 maja i pozniej kindergeld to tylko tak sobie dla zabawy?
ja tez kiedys bylam bez kindergeld przez blad urzednika,,takze bledy sie zdazaja,,( na porzadku dziennym)

po drugie kazdego sytuacja jest inna,,zalezy tez wiele od sytucji matki w Polsce,,(czy pracuje czy nie)czy tylko zyje np,,z aliment ,ktore ojciec wysyla itd..
jak znajde to wstawie tu odpowiedzi w jezyku niemieckim i wstawie,,z jakiego powodu odmowili kindergeld tym osobom po 1 maja(a znajde napewno)!!
co do kindergeld mozna sobie tu poczytac:
moderacja - autor publikacji nie wyraził zgody.

http://www.vnr.de/b2c/familie/wer-bekommt-das-kindergeld-bei-getrennt-lebenden-eltern.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak tak przyznali mi zasiłek i kilku moim znajomym,którzy maja podobną sytuację wbrew prawu.Solidni,dokładni Niemcy mylą się seryjnie.To ich domena.

jednym przyznaja drugim zabieraja,,
jednej pani wyraznie napisali ze anspruch od 1 maja ma ten u kogo mieszka dziecko(czyli ona w polsce bo tam dziecko jest)ojciec z matka w sepercaji... tu pobieral KG,,lecz tylko do maja..poszukam na innym portalu bo gdzies wstawiala to pismo i byly podane paragrafy,,tylko troche musze sie natrudzic
tu tez juz zabrali
http://forumprawne.org/niemcy/147462-kindergeld.html

jeden dostal pisemko takie(oczywiscie, ze juz nie nalezy mu sie od maja kindergeld)tez po rozwodzie z matka dziecka

aufgrund einer Änderung der Gesetzeslage ab mai 2010, war Ihr Anspruch auf Kindergeld für die Zukunft zu Überprüfen.

BegrÜndung: Nach 64 Abs. 1 EStG wird für jedes Kind nur einer Person Kindergeld gezahlt.
Die Mutter hat die Kinder in ihren Haushalt aufgenommen. Sie hat somit den vorrangigen Anspruch auf Kondergeldes.

za błędy nie odpowiadam bo tylko skopiowalam ta odpowiedz,,a pewnie sam ja przepisal z pisma na forum

Ostatnia edycja:
Ty wiesz tylko to ze słyszenia lub z tego co wyczytasz na innych forach.Liczą się fakty.Dla tych którzy mają podobną sytuację jak ja(wolny związek,inne adresy zameldowania)radzę skontaktować się z Centrum Polityki Społecznej.Taka instytucja znajduję się w każdym mieście wojewódzkim.Jest tam doskonale poinformowana kadra.Myślę że oni rozwieją wszelkie wątpliwości na temat niemieckiego prawa do zasiłków

no masz racje ,, nieważne co pisze w prawie niemieckim,
ja tylko opieram sie na tym co uslyszalam,,
zegnam!!!!!!!!!!!!!
mozesz sie cieszyc,,bo niemiec u ktorego dziecko nie przebywa w gospodarstie nie dostaje kindergeld(czytac chyba umiesz po niemiecku?),,takze cieszcie sie polaczki tak dlugo jak mozecie mozecie,,
ale Niemcy juz poszli po rozum do glowy
znikam..:D

..i dobrze bo tylko siałaś zamęt i zaczynało śmierdzieć.A tak poza tym jestem Polakiem a nie polaczkiem,za to ty małą psią kupą.

A ja bym prosiła Admina o interwencję, bo jestem zniesmaczona wątkiem lucky luciano!

Witam chciałabym się dowiedzieć ile tak czeka się na kindergeld? Mieszkam z córką w Polsce ma moje nazwisko jej ojciec jest obywatelem Niemiec na początku on niby się ubiegał o kindergeld ale jak twierdził nigdy go nie otrzymał trwało to 4 lata. W tym roku wysłałam wszystkie papiery do ROPS-u a oni przesłali to wszystko do Niemiec i czekam. Zaznaczę że ojciec mojej córki ma dzieci z pierwszego małżeństwa(są po rozwodzie a my nie jesteśmy małżeństwem) i jak twierdzi na nie otrzymuje kindergeld ale tylko połowę bo druga połowa trafia do sądu. Nie wiem jak długo się czeka na decyzję czy w ogóle jakąś dostanę.

czekalem za decyzjim 18 miesiency dostalem decyzje i przeslano moje papiery do baucen bez wyplacenia pieniendzy czekam 4 miesionce juz i w tym czasie wyslalem 4 pisma i ani pieniendzy na koncie anie odzewu na pisma co mam robic bo juz niewiem

Witam
Mam takie pytanko;) a mianowicie jestem w 6 miesiacu ciąży i obecnie przebywam na L4 w polsce , ale zamierzam wyjechac do Nimiec do pracy który tam pracuje od miesiąca i jest zameldowany , kwestia jest taka ze zamierzam tam urodzic dziecko ( mąż ma obywatelstwo niemieckie ale musi zrzec sie poskiego by dostac z powrotem niemieckie) i moje wątpliwosci sa takie co bedzie z dalszym L4 czy to ze jestesmy w UE cos nam daje i moge przeslac niemieckie jesli je dostane do polski by nie tracic świadczen ztego tytułu i potem akt urodzenia i pobierac macierzynskie???? Czy poprostu z chwila gdy tam sie zamelduje i maż ubezpieczy mnie u siebie w pracy przysługują mi kindergeld i płatności na dziecko z strony niemiec??? Niechce tutaj stracić a tam nic nie zyskać???? Poprostu pytam co mam robic czy musze sie tu wymeldowac, gdy tam dostane meldunek??? Jasne ze chce dostwac z jednego Państwa świadczenia tylko z którego by nie mieć problemów!!!!!Prosze o wszelka pomoc
Dziekuje ;)

mam dylemat .Złożyłam w maju tego roku o kindergeld tu w niemczech.Dostałam odpowiedz o przyznaniu.Ze względu na to ze dziecko jest tu od ponad 4 lat przysługuje mi spłata z 4 lat.w Urzedzie poinformował mnie pan ze spłata nastąpi od stycznia 2011 roku.w piśmie które dostałam jest oczywiści napisane że przysnane jest od stycznia 2011 do lipca 2018 roku.Ok wszystko byłoby w porzadku gdyby na dole dokumentu nie było napisane ze Ihre Kindergeldansprüche vor Januar 2011 sind verjährt /moje roszczenia się przedawniły/nie wiem o co biega.Może ktoś mi podpowie o co chodzi.:o

witam czy ktoś ma wiedzę na temat kindergeld? potrzebuje porady

Witam. Mam pytanie. Pobieramy od lat Kindergeld. Dziecko jest już pełnoletnie od 2 lat, ale nadal się uczy. Tylko z nami nie mieszka. Pobieramy te pieniądze, ale nie dajemy ich dziecku. Czy to jest legalne i komu prawnie przysługują te pieniądze. ( Zaznaczę że podstawą do pobrania Kindergeld jest wspólne zamieszanie w gospodarstwie domowym)

aniakap napisał:
Witam. Mam pytanie. Pobieramy od lat Kindergeld. Dziecko jest już pełnoletnie od 2 lat, ale nadal się uczy. Tylko z nami nie mieszka. Pobieramy te pieniądze, ale nie dajemy ich dziecku. Czy to jest legalne i komu prawnie przysługują te pieniądze. ( Zaznaczę że podstawą do pobrania Kindergeld jest wspólne zamieszanie w gospodarstwie domowym)
Rodzicom ktorzy loza na utrzymanie dziecka, chyba ze tego nie robia to dziecko moze zlozyc Abzweigungsantrag do Familienkasse o KG

Ostatnia edycja:
Witam. No właśnie nie otrzymuje żadnych pieniędzy. A czy Abzweigungsantrag nie jest tylko dla dzieci mieszkających w Niemczech?
I jeszcze zostaje kwestia zameldowania, bo dziecko nadal jest zameldowanie z rodzicami.
Jestem możliwość odzyskania od rodzicow tych zaległych pieniędzy?

Powrót