Klucz do windowsa z allegro

• Autor wątku Autor wątku le1005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

le1005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, planuje zakupic klucz do windows 10 z allegro i mam kilka pytan.
Czy faktura wyslana na maila po zakupie gwarantuje mi legalnosc oprogramowania?
Czym rozni sie chociazby to ogloszenie - ***mod***
bo cena jest kompletnie inna, a nie zauwazylem zeby czyms poza cena sie roznily owe ogloszenia
Wydaje sie ze obydwa sa legit, opinie sa w 100%, zadnych mankamentow
Czy bede mial jakies konsekwencje prawne po jakiejs "kontroli" legalnosci?
Bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powiem tak - nie ma czegoś takiego jak klucz podrobiony itd, wszystkie pochodzą od Microsoft. Jednak Microsoft nie oferuje licencji cyfrowy do sprzedaży (pomija licencje MSDN, ale one nie są na sprzedaż). Licencje używane według prawa można sprzedać dalej, ale stanowi to naruszenie licencji.

Jeśli chcesz mieć 100% legalną wersję musisz kupić taką z naklejka i nośnikiem (box).

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Moge miec z tego tytulu jakies konsekwencje prawne?

Nie wiemy co było w tamtym ogłoszeniu, bo moderator je usunął. Ale podobnych tematów jest dużo:

https://forumprawne.org/prawo-autorskie/740157-windows-7-oem.html
https://forumprawne.org/nowe-techno...-windows-na-allegro-kancelaria-sks-legal.html
https://forumprawne.org/nowe-technologie/729748-pakiet-ms-office-z-allegro.html

Także warto czasem przed zadaniem pytania użyć wyszukiwarki.

Licencje używane według prawa można sprzedać dalej, ale stanowi to naruszenie licencji.
Którego punktu? Tego, który nie obowiązuje na terenie UE? Z pewnością. Ale nie obowiązuje...

Syphar, mozesz rozwinac swoja ostatnia uwage co do punktu nieobowiazujacego w UE?

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Leszek chcesz nabic sobie ranking, czy w jakim celu piszesz takiego posta? Niedlugo w ogole nie bedzie mozna zadawac pytan, bo na każde bedzie odpowiedz uzyj "szukaj". Zadalem pytanie, o ktory punkt prawa chodzilo Sypherowi, ktory nie obowiazuje w UE? Mam to pytanie wpisac w "szukaj"? Udziel odpowiedzi, jesli wiesz, a nie odsylaj do wyszukiwarki, to nikomu nie pomoże.

[Edit] Zle zrozumialem wypowiedz, Sypherowi chodzilo o punkt licencji, ktory nie obowiazuje w UE. O tym przeczytalem z 10 wątków, wiec wszystko jasne.

Ostatnia edycja:
dexxxterek napisał:
...Jeśli chcesz mieć 100% legalną wersję musisz kupić taką z naklejka i nośnikiem (box)...

A to ciekawe. Powiem więcej. Niezgodne z prawdą.

Zwracam jednak ponownie uwagę, że po to, żeby można było sobie kupić za 15 zł na allegro OEM i zainstalować na innym sprzęcie, zgodnie z

art. 4 ust. 2 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE
wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 3 lipca 2012 r. w sprawie C-128/11
Wyrok jest wykładnią prawa tj. dyrektywy 2001/29/WE

tymże zestawieniem, muszą być spełnione określone warunki. Dla bezpieczeństwa procesowego w razie wątpliwości, ja zalecałbym co najmniej:
1. Licencja musi pochodzić z legalnej dystrybucji na terenie UE
2. Oprogramowanie musi być zainstalowane tylko na jednym (należącym do kupującego) urządzeniu - a przynajmniej kupujący musi umieć wykazać, czemu tak domniema. Na przykład - pochodzi ze złomowanego komputera kupionego od polskiej firmy w ramach wymiany sprzętu.
3. Imienna faktura zakupu
4. Pobranie oprogramowania ze strony producenta (Microsoft udostępnia pliki .iso)

Nie wszystkie w/w punkty są konieczne do wykazania legalności posiadanego oprogramowania, ale spełnienie wszystkich pozwoli w razie czego ponad wszelką wątpliwość ją wykazać.

I to jest wg mnie i kilku artykulow, ktore czytalem najtrafniejsze podsumowanie tego tematu i mnogich watpliwosci typu "czy to legalne". Sprawa zresztą juz od dawna jest walkowana (***mod***) a mimo to wciaz pojawiaja sie glosy, ze nie mozna, ze MS nie pozwala itp. Wiadomo, ze skoro nawet pomimo wyroku TK nie zmienili zapisow licencji, to nie powiedza, ze "mozna", bo wtedy jaki sens bylby podzial na oem i box. A dzieki takiemu dzialaniu niektorzy wmawiaja sobie sami i przekonuja do tego innych, ze moze faktycznie jednak jest to nielegalne.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ten podział nadal ma sens. Po prostu znakomita większość Polaków nie wyjeżdża poza UE, więc nie mają problemu. Kup jednak windowsa w ten sposób i jedź z laptopem do USA, to już na lotnisku dowiesz się, jak wielką róznicę to robi. W sumie nie wiem czy Cię aresztują, czy po prostu od razu deportują - nie znam tak dokładnie tamtejszego prawa.

Także, regulacje UE na razie obowiązują w Wielkiej Brytanii, ale jak długo jeszcze to zależy od kwestii politycznych - na razie wiadomo, że negocjowany jest Brexit. Z uwagi na wielką ilość Polaków pracujących w tym kraju, którzy raczej w wyniku owego ruchu nie wyjadą, również Polaków może kwestia zacząć dość poważnie dotyczyć.

Dlatego mówię: moje stanowisko dotyczy wyłącznie obszaru EWG (to już tak dla ścisłości).

Syphar napisał:
4. Pobranie oprogramowania ze strony producenta (Microsoft udostępnia pliki .iso)

Raczej się mylisz...niestety. Mam firmowy komputer (nie składak) z nalepką i dokumentami (Win7).

Chcąc zassać ISO ze strony MS otrzymuję info (na podstawie s/n), że mam się skontaktować z producentem sprzętu w celu pobrania obrazu systemu.

Tak samo było z drugim desktopem /innego producenta/.

Chcąc zassać ISO ze strony MS otrzymuję info (na podstawie s/n), że mam się skontaktować z producentem sprzętu w celu pobrania obrazu systemu.
A ja dzwonię do MS, powołuję się na wyrok i dają dostęp... Spróbuj. Aha - licz się z wywiadem gdzież to mieszkasz. Bo to jak już wykazano ma kolosalne znaczenie, a oni bardzo lubią wnikliwie to sprawdzać.

Radoslavv napisał:
... Niedlugo w ogole nie bedzie mozna zadawac pytan, bo na każde bedzie odpowiedz uzyj "szukaj". ...
Właśnie po to abyś wykazał minimum własnej inicjatywy bo jak sam wskazałeś:
Radoslavv napisał:
Sprawa zresztą juz od dawna jest walkowana ...
na Forum Prawnym.

PS.
Doniesień prasowych nie promujemy żadnych.

Kup jednak windowsa w ten sposób i jedź z laptopem do USA, to już na lotnisku dowiesz się, jak wielką róznicę to robi. W sumie nie wiem czy Cię aresztują, czy po prostu od razu deportują - nie znam tak dokładnie tamtejszego prawa.
Czy ja dobrze zrozumiałem? Jeśli kupię windowsa OEM i zainstaluję go na laptopie, następnie polecę z nim do USA to na lotnisku zrobią mi przeszukanie, sprawdzą legalność systemu a na koniec mogą mnie nawet deportować?

Mogę zadać tylko jedno pytanie, byłeś kiedyś w USA?

Gdybym kiedyś był to bym nie pisał, że nie znam tamtejszych regulacji. Byłem owszem, raz turystycznie, ale nie interesowały mnie takie sprawy, bo turystycznie nie brałem ze sobą laptopów :D

Bo po kontroli na lotnisku nawet karty pamięci w aparacie (jak pisałem byłem turystycznie) uważam, że jednak ktoś tam na to zwraca uwagę. Zaznaczyłem wyraźnie, że tamtejsze przepisy nie są mi do końca znane, wiem jednak, że na terenie USA jak najbardziej zapisy licencji OEM obowiązują. Jak będzie potraktowane jej łamanie na terenie UE, gdzie wolno to robić, w wypadku wjazdu - tego nie wiem.

w wypadku wjazdu - tego nie wiem.
Jednakowoż stwierdzasz:

Kup jednak windowsa w ten sposób i jedź z laptopem do USA, to już na lotnisku dowiesz się, jak wielką róznicę to robi. W sumie nie wiem czy Cię aresztują, czy po prostu od razu deportują - nie znam tak dokładnie tamtejszego prawa.

Nie strasz ludzi jak nie masz o czymś wiedzy. Jeśli nie wiesz jaka jutro będzie pogoda to tym bardziej nie informuj ludzi, że jutro zerwie im dach czy od razu porwie im auto.

Napisałem wyraźnie, że nie wiem. Wiem, że przenoszenie OEM ze sprzętu na sprzęt jest legalne w Europie, a nielegalne tamże. I z uwagi na taką a nie inną kontrolę z pewnością to wyjdzie. Pozostaje kwestia tego, jakie będą konsekwencje - tych nie znam. Nie widzę w tym poście żadnego straszenia. Kategorycznie to ja się mogę wypowiadać w kwestiach prawa obowiązującego w Polsce - i w tej kwestii wypowiedź jest poprawna. Natomiast jeśli chodzi o USA, to wyraźnie napisałem, że jedyne co wiem, to to, że tam takie przenoszenie jest nielegalne i zapewne wyjdzie to od razu na lotnisku przy kontroli. Konsekwencji nie znam.

Powrót